Издръжка на дете

 • 10 524
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 76
Здравейте ! Искам да попитам тези ,които са водили дело по следният казус какво е било решението и да си направя извод има ли смисъл да започвам такова.
Детето е на 2г.Бащата на детето е в затвора за мишкарски изпълнения за 2 път  .Знам ,че ако го съдя ,държавата ще ми плаща 80 лв. ( поправете ме ,ако греша) ,докато не излезе и не започне работа ,което не ме устройва ,защото не изгаря от желание да работи и тези париса крайно недостатъчни . Родителите му ми хвърлят на 2 -3,4 месеца по 50 ,80 лв . Наясно съм ,че му се пращат пари в затвора всяка седмица ,носят му се цигари ,храна на свижданията ,което е глупаво за 2 път той вече му е като втори дом .... Мисля ,че тези пари могат да се дават за детето ми редовно ,вместо да се чудя кога и колко ще решат да ни "подарят" . Сега чакам второ дете и вече е наложително да получавам парите за издръжка.Досега се оправяхме прекрасно с мъжа ми ,но знаете с малко бебе какво ни чака... Знам ,че мога да подам иск срещу тях директно да плащат издръжка . Моля всяка жена ,която е била в подобна ситуация да сподели 🙂
Тези ,които ще кажат ,че не са длъжни те да плащат ...напротив ,длъжни са след като не са спирали да го лигавят до 25 годишен ,че и още  ,и елементарно възпитание не са му дали да дойде на уговорката да си види детето .
Хубав ден на всички !

# 1
 • Мнения: X
По-скоро се чудя ти как раждаш за втори път от този?
И да ги осъдиш за издръжка, много трудно е да ги накараш да я плащат, ако не го правят доброволно.
Хонорарите на адвоката също не са ниски.

# 2
 • Мнения: 76
Имам си семейство с нов човек . Помолих жени ,които са водили такова дело за мнение ,но благодаря и на Вас .

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 2 136
Имам дете, за което не получавам издръжка /без частта за затвора/. Имам бивш съпруг, който е безотговорен недорасляк, възпитан така от родителите си над 40 години.
Никога не съм мислила, че родителите му са длъжни да плащат издръжката, която той не плаща и, че те са ми виновни на мен, че съм била глупава и заблудена и т.н. да вярвам на такъв човек и да му родя дете.
Може и да са отговорни, за това, че сина им не става за нищо, но не са отговорни за моите решения и проблеми с него.
Дори и тези подаяния, които ти подхвърлят на няколко месеца не е необходимо да го правят.

# 4
 • София
 • Мнения: 39 091
Ще получаваш ли майчинство?
Омъжена ли си за втория?

# 5
 • София
 • Мнения: 8 035
Минималната издръжка заа дете е 1/4 от МРЗ, която от 01.01.2022 е 710 лв. Дължи се без оглед на това дали родителят има работа или не. Отделен е въпросът дали ще я плаща. За целта трябва да заведете дело за издръжка, а е добре да заведете и още едно за права.
Ако издръжката не се плаща, минало е изпълнителното дело и все още няма нищо получено, има процедура, при която държавата плаща чрез общината.
Родителите му нямат отношение към казуса и могат да действат доброволно, но не и да бъдат задължени.

# 6
 • Далечният изток
 • Мнения: 15 211
Аз лично такава практика не съм срещала, ама що пък да не създадете. Пробвайте. Доказвате, че детето има право на издръжка /това е ясно, ще го докажете/. Доказвате, че лицето от втори ред на дължащите издръжка - бащата на детето, няма възможност да дава издръжка /в случая в затвора е/ и пристъпвате към следващия ред - в случая шести - дядо и баба.
Според мен обаче, дори и да докажете, че бащата няма възможност да дава издръжка, ще бъде ирелевантно, защото принципът е, че дете, което не е навършило пълнолетие, се издържа от родителите, независимо дали работят и имат имущество. Тоест съдът ще присъди бащата да плаща издръжка. Ако вече родителите му - бабата и дядото плащат вместо него... Но неговата дължима издръжка, а не на собствено основание.

# 7
 • Мнения: X
Имам си семейство с нов човек . Помолих жени ,които са водили такова дело за мнение ,но благодаря и на Вас .

Предвид, че ми се наложи да се запозная от близо с темата "развод" помислих, че мога да съм полезна.

Извинявам се, не разбрах, че второто дете е с нов мъж. Родителските права установени ли са? Водихте ли дело?
Попринцип закона казва, че има възможност за такава издръжка

Чл. 140. (1) Лицето, което има право на издръжка, може да я търси в следния ред от:
1. деца и съпруг;
2. родители;
3. бивш съпруг;
4. внуци и правнуци;
5. братя и сестри;
6. дядо и баба и от възходящи от по-горна степен.
(2) Ако лицата от предходен ред нямат възможност да дават издръжка, дължат издръжка лицата от следващия ред.
(3) Когато няколко лица от един и същи ред дължат издръжка, задълженията между тях се разпределят съобразно възможностите им. Ако издръжката е давана от едно от тях, то може да търси от останалите това, което те са били длъжни да дават, заедно със законната лихва.


Въпросът е дали има смисъл да си го причинявате. Тези баба и дядо работят ли, пенсионери ли са? Защото ако взимат по 400 лв пенсия не знам каква издръжка ще се присъди и колко въобще ще си струва да завеждате ново дело и тн. Също така е важно какво се декларира пред държавата, а не с какви пари разполагат. Защото ако имат допълнителни доходи, за които не оповестяват... тогава става сложно за Вас.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 5 419
Какви са тия глупости, че бабата и дядото са длъжни да плащат издръжка?? Дори някъде в закона да има такава вратичка, то ще изгубите сумати време, пари и нерви по адвокати и накрая пак нищо няма да вземете от (почти) пенсионерите.  Морално ли е според вас родител да носи отговорност за пълнолетно дете?
Да, виновни са, че са възпитали мухъл, но вие сте не по-малко виновна, че сте се забъркала с такъв и сте му родила дете.
Държавна издръжка от 80 лв ви е най-доброто решение в случая.
И съжалявам да го кажа, но с какъв акъл сте забременяла втори път, щом тези 170 (710 делено на 4 колкото е минималната издръжка) лв ви спъват?? Парите ви не стигат за едно дете, правите второ??  Надявате да си покриете разходите за новото бебе с издръжка от бащата на първото? Възмутително.

Казвам ви всичко това като дете на разведени родители, чийто баща не е платил и стотинка издръжка за мен.

# 9
 • София
 • Мнения: 35 332
До кое коляно трябва да са ви виновни за лошите избори, авторке?
Вместо благодарност и на тези суми, вие искате пълна издръжка от тях.

Успех с разходите по делото.

# 10
 • София
 • Мнения: 39 091
Сега ще вложиш към 800-1000 лв по делото, които, след като свърши делото съдът ще постанови БНД да изплати. Но тъй като той няма пари, ще хапнеш дървото два пъти - един път с разходите по делото и още един път с някакви стотинки за издръжка, дето си ги спечелила по делото. 80-130 лв, така или иначе нито едните, нито другите ще ти даде.

# 11
 • Мнения: 76
Няма значение дали съм омъжена ,за да си плаща издръжката . Ще получавам майчинство ,да . Няма да чакам на тая издръжка ,за да си гледам бебето ,има си отговорен баща бебето ,също и отговорни и грижливи баба и дядо ,които дават не малко подаръци и любов , и за първото ми дете .( много повече се интересуват от истинските ) Просто трябва да се поеме отговорност най-после .
Дядото взима 900 лв пенсия ,бабата работи . Ако са с по 300 лв пенсия дали ще се занимавам ?
В закона е описано ,че членовете на семейството трябва да се поддържат взаимно ,става въпрос за малко дете все пак.
И ...наистина ли никой не е водил такова дело ?

# 12
 • София
 • Мнения: 35 332
Общи взето срама имат хората…

# 13
 • Мнения: X
Няма значение дали съм омъжена ,за да си плаща издръжката .
Ако сте женени и още не сте се развели, трябва дело за развод и уреждане на родителски права.

Просто трябва да се поеме отговорност най-после .
Отговорност да търсиш от бабата и дядото за синковеца им?

Дядото взима 900 лв пенсия ,бабата работи . Ако са с по 300 лв пенсия дали ще се занимавам ?
В закона е описано ,че членовете на семейството трябва да се поддържат взаимно ,става въпрос за малко дете все пак.
По-нагоре ти пейстнах какво пише в закона, на книга е възможно да претендираш за издръжка.
900 лв не са кой знае колко повече от 710. Сметни си сама в някакъв хипотетичен вариант какво би взимала. Ще се влачиш по дела и накрая няма да си кой знае колко по-напред.

Имам чувство, че те е яд как на него му помагат в затвора, дават му парички, а теб са те забутали в трета глуха. Нормално, предвид какво са отгледали.

# 14
 • Мнения: 771
Първо, нека темата се премести в СО, защото дамата не е самотен родител, а е в отношения и с наличие бивш мъж, което е доста често срещано явление.

Плюс това, при живи родители, пък макар и баща временно в затвора, бабата и дядото не носят никаква отговорност нито законна, нито морална да издържат това дете. В този ред на мисли въпросът не е за юридическа практика.

Можеш да заведеш дело за издръжка. Парите ще започнат да се трупат. Рано или късно ще ги получиш. Винаги се събират. Само, че е по-вероятно да ги получиш късно.

Отговорността на втория ти съпруг/партньор към детето е морално по-голяма за мен, от колкото на бабата и дядото.

Избрала си идиот. Възпитали са идиот. И до там. Завеждай дело за издръжка! Иначе, аз не бих си губила времето за 150лв. По-скоро ще ги изкарам, вместо да ходя да ги търся от пенсионери.

Общи условия

Активация на акаунт