Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 46

  • 30 901
  • 733
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 31 837
Джерами, защо казваш, че е заради желязото в дроба? Аз нямам такива усещания, когато ям само дроб, дори и повечко. Но комбиниран с подезичен Б 12...🤪 Нещо не си пасват при мен. От друга страна, подобно неприятно нещо усещах и, когато бях с най-ниското желязо и изпих няколко глътки сок от червено цвекло....ходих да легна веднага....😆 Оттогава само на салата или готвено, не експериментирам със сок, дори и по глътка...
Б 12 инжекции не съм си причинявала никога, но и не смятам. 😁
Не мисля, че човек чак ще развие ИР само и единствено от плодове. Но вече при наличие на ИР и/или чернодробни проблеми, желателно е да се ограничат. Имам някои съмнения относно качеството на магазинските плодове и зеленчуци...Но не си ги отглеждам и поне зеленчуците трябва да купувам...🤔 Не се разхождам по фермерски пазари.
Аз пък мисля, че Деметра трябва първо да започне да оправя показателите и да въведе ограничения+ намаляване на вгх, чак тогава да мисли за отслабването. Тя нали казва, че не може да свали кг сега....Вижда се и показателите и' какви са на 60 и 120 минута...С такива показатели трудно се свалят кг, да не кажа невъзможно...Аз намалих въглехидратите плавно, за мен така беше най-добре.

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 20:56 от dolce miele

# 466
  • Мнения: 40 325
Оф, колко хора са яли дроб и пак нищо с желязото не им се е подобрило.
Понякога си трябват добавки, а ако трябва и инжекции.
Моя позната е стигнала до системи от желязо. Страшно зле, почти пред умирачка. Ей сега лекаря ще и дава дробчета Joy

Джереми, каквото ще да става. Аз затова и редувам. Я яйца, я гъби, я месо, риба. Я фаст.
Знам преди години как като прекалих с лимона и каква страхотия се получи. 3 месеца по почти 3 лимона дневно. Голяма овца съм била. Не бях на режим. Просто ми казаха да си слагам по цял лимон в салата и съм щяла да отслабна.
Не отслабнах грам, но нямаше място дето да не ме сърбеше. Луднах за 2 дни. Накрая взех направление. Последната нощ се въртях, нямаше място дето не почесох. Клепачи, уши, коса, гъз, пети, крака, всичко.  И лекарката го каза. Организма се е пренаситил и е реагирал. И е възможно вече след всяка консумация да ме засърбява.
Сега все още като хапна лимон и на следващия ден получавам сърбежи. Ама пак го ползвам. Върви със скумрия, не мога без него. Понякога прекалявам и слагам доста лимон и са по-силни сърбежите. Последния път мъничко капнах и бяха по-слаби. По краката, по корема. Почеша се за малко, помине.
От плодове може да се получи ир. Особено ако човек е предразположен.
Познавам хора, които не пипват сладко, но ядат много плодове. С ир са си, че някои и са имали близки като моите изследвания като в началото. Чудеха се откъде им е дошло. А все се гордееха  колко се хранели здравословно.
Може да е естествена, но с каквото и да се прекали е вредно.
То и яйцата са естествена. И тютюнчето е естествено. И брашното уж.


Кетчър, хич не те разбирам защо ти е да си правиш едното ядене с плодове, ама ти си знаеш. Просто ти обясних.
Но да, може и за десерт. Нещо като зона Grinning
Защо държиш за тях? По какви причини искаш едното ядене да е само плодове? И колко плода имаш предвид?

# 467
  • Мнения: 31 837
Oх, Елора...четох, че при феритин под 20 при жени (вероятно заради МЦ) е почти невъзможно да се вдигне само с орално желязо (таблетки), ами трябвало на инжекции...Да, ама аз не мисля да пробвам с инжекции. Щом при желязо 3,9 и хемоглобин 72 не ми препоръчаха (феритин тогава не изследвах, но трябва да е бил някакво смешно едноцифрено число, вероятно под 5🤪). Ще видим сега с новите таблетки как ще съм. Идеалното е желязо, Б 12 (а и не само) да се набавят с храната. Но понякога няма как да стане.
Другото, което четох- оптималният хемоглобин за жена бил 130 и, докато не стигнел тази стойност, трудно ще започне да се покачва и феритинът. Защото постъпващото желязо отива за други нужди, за повече хемоглобин не стига...Голяма въртележка са анемиите (към тях слагам и всички дефицити, които с времето водят към анемия). Колко материал изчетох... 😆
Днес съм на фаст. Дойде ми вдъхновение, не ми се и яде, а едва ли ще опъна трапеза в малките часове. 😁

# 468
  • Мнения: 24 618
Не съм се хванала за плодовете като цяло, а за това че стана дума за едно хранене дневно да е от плодове. Поне аз не го разбирам като шепа дребни плодове или една ябълка или от сорта, ами солидно количество. Поне аз на това казвам хранене, знам ли вече кой как му вика. И да, в такова количество че човек да се наяде като за нормално хранене, фруктозата не е незначително количество плюс там глюкоза колкото има още.
Освен ако не ядете като птички, че наскоро стана дума 2 яйчица за основно хранене, което си е детска порция. А за човек с ИР хранене по малко и често хич не е оферта, това май повечето сме го пробвали.
Само от плодове и на мен не ми се вярва някой да развие ИР и не съм твърдяла такова нещо, то би било абсурдно. Не мисля че познавам човек развил ИР само заради едно нещо. Освен ако това нещо не е лечение с кортикостероиди и разни такива, но само една храна не съм чула да е обърнала на някого колата.
И моето не е само от хляб или само от картофи или само от ориз или само от бира (сладко и плод не ме влекат и тях не ги включвам тук че винаги са били несъществени количества). Ама това не значи че мога да включа едно от тях редовно в менюто си и да го ям всеки ден и да съм добре. Не и след като вече съм кацнала в тази тема.
Пробвала съм, тъй като не съм фанатично стриктна и съм на режим от години вече, съответно от време на време излизам извън него. Ами не става, ако си позволявам картофи често или нещо друго от изброените, то няма нужда да е всеки ден че да ми се отрази. Нито пък отнема дълго време.

# 469
  • Мнения: 31 837
По повод "едното нещо"-
Скрит текст:
нали помните наскоро казах за близък с диабет тип 1 и гликиран хемоглобин 5,8. Миналата година беше в болница- лекували го с кортизон 1 ден...след 1 ден "лечение" измерили КЗ около 40 или 50...🤪 (явно в болниците при кръвните изследвания няма горна граница, каквато имат глюкомерите)
Деметра, освен препоръчаните от Джерами, добре е да изследваш и ЖСК.

# 470
  • София
  • Мнения: 22 371
Защото не искам да си лишавам организма от тези витамини на първо време и да спирам всичко изведнъж. Не държа цяло ядене да е, просто по един плод и то не всеки ден. Или шепата малини, ягоди и каквото там.
И ядки искам да си набавям понякога, не да спирам и тях. Аз ям доста малко неща и ако спра само до крайно нужното, организмът ми тотално ще отслабне, познавам се Simple Smile

# 471
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Джерами, защо казваш, че е заради желязото в дроба? Аз нямам такива усещания, когато ям само дроб, дори и повечко. Но комбиниран с подезичен Б 12...🤪 Нещо не си пасват при мен. От друга страна, подобно неприятно нещо усещах и, когато бях с най-ниското желязо и изпих няколко глътки сок от червено цвекло....ходих да легна веднага....😆 Оттогава само на салата или готвено, не експериментирам със сок, дори и по глътка...
Б 12 инжекции не съм си причинявала никога, но и не смятам. 😁
Не мисля, че човек чак ще развие ИР само и единствено от плодове. Но вече при наличие на ИР и/или чернодробни проблеми, желателно е да се ограничат. Имам някои съмнения относно качеството на магазинските плодове и зеленчуци...Но не си ги отглеждам и поне зеленчуците трябва да купувам...🤔 Не се разхождам по фермерски пазари.
Аз пък мисля, че Деметра трябва първо да започне да оправя показателите и да въведе ограничения+ намаляване на вгх, чак тогава да мисли за отслабването. Тя нали казва, че не може да свали кг сега....Вижда се и показателите и' какви са на 60 и 120 минута...Аз намалих въглехидратите плавно, за мен така беше най-добре.
Защото в дроба е много, а освен това в него има и б12 и комбинирани с подезични може да стане тегаво, всъщност черния ти дроб почва да работи на по-бързи обороти за да усвои всичко, с червеното цвекло макар и по-различна причина там отново кара черния дроб да се забърза, защото детоксикира много брутално. Виж с това желязо и хемоглобин не знам как въобще си функционирала, аз веднъж при едно взимане на кръв с ниско желязо, ма доста по-високо от твойто едва не припаднах (е само тупнах на четирибуквието и пострада основно достойнството ми де Laughing )
Са това със споменаването на 3 лимона е мноого мноого екстремно, аз макс съм стигал до лимон на ден само при някакви настинки. Тея дето се гордеели, че се хранят здравословно явно са били в сериозна заблуда.
Относно брашното ето едно много хубаво и подробно обяснение, всъщност и деми може да го прочете:
Скрит текст:
Огромната тежест за това дали една зърнена храна е здравословна, или не, се пада на начина на приготвяне на тези култури.
За да добием представа какво се случва, когато приготвяме от зърно съвременните тестени изделия, ще упоменем основните трансформации, които търпят съставките на тези продукти и техните ефекти върху нашия организъм.
– На първо място СМИЛАНЕТО НА БРАШНО увеличава в пъти гликемичния индекс и гликемичния товар на продукта. Това означава, че когато изядем произведение, стрито на много ситни частици, захарите постъпват много бързо и в голямо количество в кръвното русло. Кръвната захар се вдига рязко и неестествено за организма, като в този случай нашето тяло е принудено да отдели много инсулин от панкреаса и да превърне тази захар в мазнини. Колкото по-наситнена на фино брашно е една предимно въглехидратна храна, толкова по-бързо ще затлъстяваме, ще развиваме риск от диабет, сърдечно-съдови и злокачествени заболявания.
– ПРЕСТОЯВАНЕТО НА БРАШНОТО е вторият не по-малко вреден фактор в тестените изделия. Преди да се приготви хляб, кори за баница или тесто за тях, това брашно е престояло след смилането си седмици наред, в повечето случаи и месеци (вижте срока на трайност на брашната върху опаковката!). Някои производители дори нарочно оставят брашното да лагерува, „да зрее“, преди да се използва за замесване на тесто. При този престой настъпва един от най-вредните процеси в брашното – оксидиране (гранясване). Колкото е по-ситно смляно на дребни прахови частици семето, толкова по-скоростно се окисляват молекулите, като особено пагубно се отразява окислението на мазнините – гранясване (всяко семе съдържа и мазнина!), с образуване на особено токсични и канцерогенни деривати.
– Добавянето към брашното на ИЗБЕЛИТЕЛИ, АБСОРБЕНТИ, ВЕЩЕСТВА ПРЕДОТВРАТЯВАЩИ СЛЕПВАНЕ и др. Много от тях са с доказан вреден ефект.
– РАФИНИРАНЕ. При редица брашна, не само белите, е отделена вътрешната обвивка на семето, като по този начин брашното е лишено от баластни вещества – фибри. Липсата или намаленото количество фибри в брашното още един път увеличава гликемичния индекс и товар, забавя също така чревната перисталтика (развива се запек), като в резултат започва ферментация и гниене на чревното съдържмо с унищожаване на естествената пробиотична флора и заместването й с патогенна (болестотворна) и гъбична. Резултатът е отделяне на токсични химични компоненти, които се просмукват от лигавицата на червата и постъпват в кръвта.
– ИЗПИЧАНЕ НА ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА. Това е следващата, изключителна по въздействие нокса (вредност) при тестените изделия. Установено е, че над 120 градуса, (при съвременните фурни се пече обикновено на 300 градуса) в съставките на зърното, още повече, когато то е наситнено на брашно, настъпват необратими и фатални трансформации на молекулите. Над тази температура се образуват изключително опасните и ракообразуващи АКРИЛАМИДИ. На свой ред, мазнините оксидират, още един път след престоя и гранясването, сега вече в пъти по-скоротечно до изключително силните отрови, наречени АКРОЛЕИНИ (алдехиди). На практика се получава пържене на мазнините на самото семе. Това води до дразнене на стомашно-чревния тракт – гастрити, дуоденити, колити, но също и на съседни органи – на задстомашната жлеза – панкреатити, възпаления на жлъчния мехур (хронични холецистити) и т.н. Постъпили в кръвта, увреждат, като предизвикват възпаление с последваща дегенерация и на останалите органи и системи.
– ДОБАВЯНЕ НА МАЗНИНА. При редица тестени изделия рецептите предвиждат в тестото да се добавя допълнителна мазнина – слънчогледово олио, зехтин и др., но много често и на преработени мазнини – маргарини и хидрогенирани мазнини. Особено пагубна е мазнината, с която се мажат формичките (включително на хляба!) на тестените изделия или дъното на тавичките – при пици, банички и др. Това вдига в пъти количеството на акролеини и акриламид в тестените изделия.
– ДОБАВЯНЕ НА МАЯ, КВАС, СОЛ, КОНСЕРВАНТИ, ОЦВЕТИТЕЛИ, ПОДОБРИТЕЛИ И ДР. в тестата. Става дума за още едно, второ добавяне на тези вещества, след като веднъж при производството на брашна преди това вече са добавяни такива (вж. по-горе). Солта задържа вода в организма, като 1 г натриев хлорид причинява около 1 литър (приблизително 1 килограм) оток в тъканите, както и повишено налягане в кръвта (хипертония). Това е първостепенният фактор за натрупване на излишно, свръхмерно тегло и затлъстяване на подрастващите. Маята (която е вид гъбичка), но също квасът (в чийто състав отново участва гъбичка – вид Кандида) толерират разрастването на гъбични колонии в нашите черва, които конкурират и унищожават нормалната ни чревна флора. А последната, както е известно, осигурява около 75% от нашия имунитет (защита) срещу чужди биологични агенти.
– ПРЕСТОЯВАНЕ НА ТЕСТЕНИТЕ ИЗДЕЛИЯ. В днешно време трайността на един кроасан или друга тестена опакована или пакетирана храна е десетки пъти повече, отколкото прясно притготвените кифли преди години. При този престой вредните процеси на окисляване и разпад протичат до още по-високи нива, особено като добавим и честото вторично претопляне, напр. на микровълнова печка.
– НЕПОДХОДЯЩО КОМБИНИРАНЕ на тестените продукти със сладка – конфитюри, мармалади, „течен шоколад“ (най-често самият той с хидрогенирани палмови мазнини). Тези комбинации в тестените изделия водят до влошено усвоянаве на полезни съставки, от една страна, и от друга – до още по-силна ферментация с образуване включително на токсичния метилов алкохол като дериват. Комбинацията със сирена (също често с палмови масла), извара и млекоподобни продукти, води до свързване и неусвояване на редица съставки. Фитинът в зърнените например се свързва с калция на млечните до неразтворими комплекси. А тази част, която се усвоява се утаява в съдовете като склеротични плаки. Комбинацията на две лепила, събрани на едно място – глутенът в зърнените и казеинът в млечните, втвърдява още повече чревното съдържимо, предизвиквайки хронична снижена проходимост (запек) с разлагане в червата.
Това са най-основните вредни последици от преобразуването на зърнените култури в технологично преработени тестени изделия (processed foods).
Процесите при приготване на варива от зърнени култури са диаметрално противоположни. Липсва стриването на фини прахови частици (брашно) с всички изброени вредности от това. Не се отстраняват баластните вещества (фибрите). Напротив – наличието на фибри е естествената храна (пребиотик) за нормална и имунокомпетентна флора на червата (пробиотик). Не се получава застой на чревно съдържимо и запек. Липсва оксидирането и в частност гранясването. Отсъства добавянето на консерванти, избелители, подобрители и т.н. Няма прибавена и после печена (на практика пържена) мазнина. Не се използва мая, квас или друг набухвател. Сваряването е на около 100 градуса, без да се достига фаталната граница за образуване на високотоксичните и канцерогенни акриламиди и акролеини. Дори съчетаването им с други храни е сравнително ниско проблемно – баластните вещества играят ролята на своеобразен буфер между взаимно несъвместимите съставки.
Нати не говорим за 2 кила плодове все пак, ами примерно един грейпфрут и едно киви (или айде две ако грейпфрута е от малките). Са картофите са друга бира (а бирата пък е трета Smile )

# 472
# 473
  • Мнения: 40 325
Защото не искам да си лишавам организма от тези витамини на първо време и да спирам всичко изведнъж. Не държа цяло ядене да е, просто по един плод и то не всеки ден. Или шепата малини, ягоди и каквото там.
И ядки искам да си набавям понякога, не да спирам и тях. Аз ям доста малко неща и ако спра само до крайно нужното, организмът ми тотално ще отслабне, познавам се Simple Smile

Ма хапвай си бре, аз ти се чудя що не ядеш такива малинки, ягодки. Ти пък откъде сега ще ги намериш?
Шепа малини няма да те съборят.
Ти иначе как си? Имаш ли още да сваляш. КЗ, инсулин и останалите как са?
Ето аз днес станах, джурнах топлата вода, помотах се. За час и половина докато се оправя и мотам из апартамента/приготвяне на обяд, гимнастика, мотаене/ изядох две кивита, две кафета джурнах, ама арабика.
И преди тръгване 1 яйце с парче масло. Ръснах сол малко на яйцето. Дреме ми на шмайзера, че преди половин час съм яла киви. Те тия плодове за 20 минути се обработват в стомаха.
На обяд си занесох телешки кюфтенца запечени с лук и чушки + салата от 1 домат с малко зехтин и маслини. 2 камби зелени голяма глава съм запекла към кюфтетата. Към 1 ядох.
Утре пак ще готвя, че имам кайма.

Да Джереми, аз съм човек на крайностите за съжаление. Ма то тогава си бях проста, нищо не разбирах. Сега съм сложна вече.
А едната с плодовете  се хранеше уж добре. Чиния с пълнозърнест ориз със салата. Хляб не ядеше. През ден хапваше и протеини. Ядеше редовно леща, боб.
Пред мен е омитала кило грозде. 8 банана може да изяде за един ден. Аз през есения сезон имам общо 10 изядени зрънца сигурно. Много ми е сладко.
Иначе сладко не яде. Понякога по повод ако я почерпят торта, ще хапне 2-3 хапки. Вафли, бисквити, такива неща не ядеше. 20 излишни кила, уж не много, но изследвания кошмарни.
Та с нищо не трябва да се прекалява.


Наскоро разбрах, че и в цвеклото имало желязце. Аз вече като ям салата от цвекло или повече магданоз, спанак и не пия желязо.

# 474
  • Мнения: 18 539
Защото не искам да си лишавам организма от тези витамини на първо време и да спирам всичко изведнъж. Не държа цяло ядене да е, просто по един плод и то не всеки ден. Или шепата малини, ягоди и каквото там.
И ядки искам да си набавям понякога, не да спирам и тях. Аз ям доста малко неща и ако спра само до крайно нужното, организмът ми тотално ще отслабне, познавам се Simple Smile
От кои витамини мислиш, че ще се лишиш?

# 475
  • София
  • Мнения: 22 371
Елора, имам, да. Не съм пускала изследвания скоро, но съм решила първо да вкарам нещата в старите мерки. И после вече да пускам изследвания наново.

Миоки, каквито има в плодовете. Предпочитам да ги приемам чрез плодове, отколкото чрез добавки.

# 476
  • Мнения: 24 618
Цвекло наскоро си правих на салата, за мен беше новост в кухнята че все си мисля че ще направя голямо мазало. Този път го обелих и изпекох завито във фолио. Още едно нещо дето еърфраерът е супер за него, само за едното цвекло никога няма да включа фурната. Пак ще си направя тия дни, тоя път и малко орехи ще му поръся.
Че то супер било - с чесън, оцет и зехтин. Някои му били слагали копър, аз с магданоз дето го ръся на всичко. До сега само сурово на салата бях яла... ако някой друг се е прежалил да го стърже Grinning

За магданоза понеже се бяхме заприказвали тук за гледане вкъщи - съвсем скоро ще му е време да се засява, той иска дълго време да поникне, иначе занимавката му след това е почти нула. Все съм мнителна дали не го торят повечко тези дето го отглеждат в големи количества за продажба и си го отглеждам на терасата. 7ма година ще ми е това засяване, вече не си го давам домашния, купувам по изключение ако го опаса по-бързо отколкото расте.

# 477
  • Мнения: 18 539
Миоки, каквито има в плодовете. Предпочитам да ги приемам чрез плодове, отколкото чрез добавки.
Да де, ама знаеш ли кои са тези витамини и ако толкова те притеснява липсата им, защо мислиш, че ги няма в зеленчуците, които нямат захар.

# 478
  • Мнения: 40 325
Елора, имам, да. Не съм пускала изследвания скоро, но съм решила първо да вкарам нещата в старите мерки. И после вече да пускам изследвания наново.

Миоки, каквито има в плодовете. Предпочитам да ги приемам чрез плодове, отколкото чрез добавки.

А от колко време си на режима?

# 479
  • Мнения: 31 837
Джерами, и аз не знам как съм функционирала. Но исках и кръв да дарявам...🤣 Все се убеждавах, че е от жегата, от недоспиване, от преумора...🤪 А иначе се задъхвах при жега, както и по най-най-лек наклон- дори и улици, които иначе изглеждат равни...И при мен го имаше моментът с прилошаване, когато ми взимат кръв, но не съм припадала (но се стараех да не гледам иглата и кръвта). 😃

Общи условия

Активация на акаунт