Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Промяна на името на бебе

 • 1 074
 • 16
 •   1
Отговори
 • Бургас
 • Мнения: 113
Здравейте! С риск да бъда нападната и заклеймена като най-лошата майка, бих искала да попитам някой знае ли какви са стъпките при смяна на име на бебе ( 3 месечно ) и дали познава такъв случай за смяна на име при бебе/малко дете. Наясно съм, че вече в зряла възраст всеки може да си го смени, но ме интересува дали е възможно да се случи в момента. Не искам да навлизам в подробности защо и как се е стигнало до този момент, затова моля без подигравателни коментари и прочие. Благодаря

# 1
 • Мнения: 179
Не съм сигурна, че веднъж записано детето може да се променя името. Освен ако не говорим за фамилия или бащино и има някаква грешка, т.е по грешка е записано вместо Петков, Петров да кажем.

За собствено име мисля, че не може да се променя. На късен етап като възрастен също не е толкова лесно да се смени, трябва да се докаже, че името е обидно или по някакъв начин накърнява достойнството на човека.

Не знам за какво се занимавате с глупости, дали сте му име вече, да ви имам драмите!

# 2
 • Мнения: 4 556
Най-добре се консултирайте с адвокат. Промяна на име се извършва по съдебен път. В по-късна възраст името може да се смени не само ако е осмиващо и опозоряващо, но и ако сте познати в обществото с това име. Казвам го от личен опит, но за бебе това не е приложимо. Вероятно има вариант родителите да подадат иск в съда от името на детето, но трябва да са съгласни и двамата родители и пак винаги съществува риск съдът да не уважи молбата. Зависи от причините.

# 3
 • Мнения: 1 216
История на позната:
Кръщава си бебчето Цветомила и го записва така. Ден-два по-късно с бащата решават да е Цветелина, това е преди издаването на удостоверението за раждане. Да, ама при за писа или някой е написал грешно, или така са го разчели при писане на акта, но там е ЦветАлина. Става на 18, сменя си буквичката и няма драма.

За под 18 обаче е по-смотано. Трябва молба с причина и разни там административни такси + съгласие от бащата, ако има наличен такъв. Но нямате никаква гаранция, че ще се навият.

# 4
 • Мнения: 2 727
През смутните времена на началото на прехода моя позната е сменила името на дъщеря си, когато е била на невръстна възраст (до 3г е била със сигурност). Щом тогава се е случило няма начин и сега да не може. Питайте в общината как става процеса. Успех!

# 5
 • Далечният изток
 • Мнения: 6 286
Молба до съда, когато името на детето е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. Ако имате важни обстоятелства, пробвайте. Много е трудно, но не невъзможно.

# 6
 • Мнения: 157
Може да се смени името.Наемате си адвокат, той подава молба до съда.Моя позната го направи без проблеми.

# 7
 • Мнения: 90
Може да се смени. Друг е въпросът струва ли си, за да се угоди на сърдит роднина. Детето вече си в дошло с името.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 938
Може да се смени. Друг е въпросът струва ли си, за да се угоди на сърдит роднина. Детето вече си в дошло с името.

Може да е обратното - да е угодила с неприятно за нея име и сега да иска да си го смени. Ама за тези неща се мисли предварително.

# 9
 • Мнения: 627
Не съм сигурна, че е възможно. Известно ми е смяна на бащино име от ,,Иван Валентин Едикакъв” на ,,Иван Валентинов Едикакъв”, но това е различно. В крайна сметка винаги може да го наричате с друго име ако е такъв проблема. Ако сте го записали Павел, но искате да се казва Йоан, никой не ви спира да го наричате Йоан. 

Това е само мнение, но ако сте го кръстили така може би има смисъл да си остане така🙂

# 10
 • Мнения: 10 458
. Не искам да навлизам в подробности защо и как се е стигнало до този момент, затова моля без подигравателни коментари и прочие. Благодаря
Точно в подробностите е отговорът може или не.
Смяната на името става по съдебен ред, при точно определени законови условия, които се преценяват от съда. Най-добре консултация с адвокат, като му обясниш основанията и той ще прецени има ли смисъл от завеждане на дело. Така само "може ли, не може ли" няма как да се гадае тук.

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 113
Разбирам, но исках да видя дали някой се сблъсквал с подобен казус и да сподели от личен опит или като наблюдател на негови познати/роднини. Наясно съм, че не е шега работа и не е просто за единия каприз, но щом въпросът е назрял да попитам и за чуждия опит, значи не е от "нямам какво да правя".

# 12
 • bulgaria
 • Мнения: 255
Разбирам, но исках да видя дали някой се сблъсквал с подобен казус и да сподели от личен опит или като наблюдател на негови познати/роднини. Наясно съм, че не е шега работа и не е просто за единия каприз, но щом въпросът е назрял да попитам и за чуждия опит, значи не е от "нямам какво да правя".
Пускате си искова молба и ако сметнат причините за уважителни, може да има резултат. Евентуално, ако е детето е кръстено под натиск или името е осмиващо. Ако примерно е Раян, може да се позовете на това,че сте християнка или нещо от този род. Идеята е да се подходи адекватно откъм причини.
Дай малко конкретика и може да измислим нещо.

# 13
 • Мнения: 1 216
Имам тъп въпрос, не към конкретния случай, ама как изобщо се записва някой с осмиващо име, след като е предтекст за смяна? Така де, ако някой може да си смени името, защото се казва Плюнчо, защо не връщат обратно родителите да преосмислят нещата...

Разбирам, ако в последствие да е станало такова да се сменя на това основание. Примерно в щатите могат да си сменят името от Карън на нещо без много въпроси.

# 14
 • Мнения: 10 458
Имам тъп въпрос, не към конкретния случай, ама как изобщо се записва някой с осмиващо име
Например Галина, нормално име. Но някъде, не помня точно в коя държава името означавало някаква кокошка. И да кажем, Галина е приета да учи в тази държава, печели конкурс за преподавател или пък просто се омъжва. И така, пред съда (пред нашия, защото е бълг гражданин) предявява претенции да се казва Галя или нещо подобно.
Позовава се на осмива що име.

Общи условия

Активация на акаунт