Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 50 878
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 1 020
Виж, кревата.... за второто извадихме моя бебешки креват, първия, който купихме ние нов още беше в употреба.
Моите не получиха и креват дори мда... Simple Smile даже и ванички не. И разните му там подпиралки, шезлонзи, пуфове или не знам вече какво може да са измислили...
Не ползвахме такива и не сметнах да ги купувам, щот са в някакъв списък с 32 точки примерно...
Скрит текст:
В интерес на истината доста орязано откъм покупки ги гледах, докато бяха малки - главно защото ги смятах за излишни (самите вещи) и много по-добре се оправяхме без тях Simple Smile
Децата спяха при мен, кърмех доста до дълго и така ми беше по-лесно. Къпеше ги баща им в голямата вана, като той играеше роята на шезлонг, докато бяха съвсем малки (Татко Барба лайв Simple Smile Simple Smile ) - на ТЕЦ сме и използваме предимствата му до дупка Simple Smile
И разни такива подробности сме си спестили, които на този акъл отново не бих взела, дори още сумати излишности не бих си причинила.

Но всеки си пазарува и живее според разбиранията.

# 1 021
Аз общо-взето съм доста прагматична и с добра финансова дисциплина, така че в 95% от случаите харча изключително разумно и не си позволявам да пукам пари залудо. В 95%. В останалите 5% обаче, се сещам, че и Хасан е хора и че работя като говедо, следователно няма нужда и да живея като говедо. Тогава съвсем съзнателно опуквам едни пари залудо за радост на душата. Даже имам схема, която успокоява съвестта ми - когато получа по-едро плащане, отделям процент, който е за профукване за щуротии, а останалото е прилежно спестено и така йезуитски карам до следващия път.

# 1 022
Ако един човек или семейство изкарва достатъчно пари, няма да смята харчовете си за глезотии.

# 1 023

В такъв случай бих дала парите, които съм преценила да отделя за подаръка, за да си купят каквато количка им е на сърце.
Точно това направих.

# 1 024
Темата е за какво ние харчим парите си, а не съседите.
За да си купи някой хеликоптер, значи може…

# 1 025
Ако един човек или семейство изкарва достатъчно пари, няма да смята харчовете си за глезотии.
Всеки човек със здрав разум прави разлика между базови нужди и неща за душата. Последните са в категория "глезотии". В даден момент и те стават базови, за да можем да продължим да функционираме ефективно.

# 1 026
Много са ми любопитни мненията, според които всички хора в България, които взимат 10 000 годишно, така са си постлали. Но аз имам широк кръг от познати, които са учили, работят или по специалността, или близо до нея. Визирам учители, държавни служители, застрахователи т. н. Та  всички те имат доход около 12-15 000 годишно.
По стечение на обстоятелствата имам и познати в чужбина, пак учители, държавни служители и т. н. Ами да, техният доход е средно 6-7 000 лева, но в евро. Та не разбирам кой как си е постлал. В България има много малко професии с такива доходи, другите виновни ли са, че имат различни предпочетания за работа?

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 17:19 от amonqk

# 1 027
В България има много малко професии с такива доходи, другите виновни ли са, че имат различни предпочетания за работа?
И да, и не. От една страна икономическата ситуация в България е наистина тегава, а и не може всички да са ИТ. Има нужда и от учители, и от държавни служители, и от останалите професии. Но от друга страна, малко лична инициатива не вреди. Не се стига далеч, ако само чакаш държавата да свърши някаква работа и да ти оправи положението.

# 1 028
Що е то държавен служител? Някой специалист, който служи за благото и развитието на държавата или визираме все държавната администрация. Каква специалност се завършва, за да се работи по нея като деловодител примерно или нещо от сорта.

# 1 029
В България има много малко професии с такива доходи, другите виновни ли са, че имат различни предпочетания за работа?
И да, и не. От една страна икономическата ситуация в България е наистина тегава, а и не може всички да са ИТ. Има нужда и от учители, и от държавни служители, и от останалите професии. Но от друга страна, малко лична инициатива не вреди. Не се стига далеч, ако само чакаш държавата да свърши някаква работа и да ти оправи положението.

Факт. Човек винаги трябва да гледа на къде да се развива. Има хора, които смятат, че с висшето се свършва всичко и няма какво повече да се начуи. Докато има такова мислене, няма как да има промяна.

# 1 030
Аз смятам, че който е учил и работи, определено не чака на държавата. Това не се ли отнася за безработните?

# 1 031
  • Great Britain
Много са ми любопитни мненията, според които всички хора в България, които взимат 10 000 годишно, така са си постлали. Но аз имам широк кръг от познати, които са учили, работят или по специалността, или близо до нея. Визирам учители, държавни служители, застрахователи т. н. Та  всички те имат доход около 12-15 000 годишно.
По стечение на обстоятелствата имам и познати в чужбина, пак учители, държавни служители и т. н. Ами да, техният доход е средно 6-7 000 лева, но в евро. Та не разбирам кой как си е постлали. В България има много малко професии с такива доходи, другите виновни ли са, че имат различни предпочетания за работа?
Какво точно не разбираш? Какво има да разбираш в изречението което сама си написала -кой както си е постлал?12 к. годишно са 1000 на месец учили са за лудо.12к.месечно е друга бира.Наистина е неразбираемо.

# 1 032
По стечение на обстоятелствата имам и познати в чужбина, пак учители, държавни служители и т. н. Ами да, техният доход е средно 6-7 000 лева, но в евро. Та не разбирам кой как си е постлали. В България има много малко професии с такива доходи, другите виновни ли са, че имат различни предпочетания за работа?
Какво точно не разбираш? Какво има да разбираш в изречението което сама си написала -кой както си е постлал?12 к. годишно са 1000 на месец учили са за лудо.12к.месечно е друга бира.Наистина е неразбираемо.
Ами не разбирам защо да са учили за лудо, това са интересите им, ако щеш уменията, стремежите. Не е ли по-правилно да се каже, че България наистина е бедна, вместо да се търси теле под вола?
Иначе аз и друг път съм писала, не съм материална, карам си колата купена за 6000 преди 10 години, живея нормално за своите нужди и никога не съм се оплаквала за пари, нито съм чувствала недоимък, просто други неща ми носят удоволствие.

# 1 033
Аз смятам, че който е учил и работи, определено не чака на държавата. Това не се ли отнася за безработните?
Не. Ако някой счита, че щом е завършил дадено образование, държавата трябва да се погрижи за адекватната му заплата, но самият той не проявява никаква инициатива, то този човек чака именно на държавата. Категорично смятам, че само завършването на определено образование и намирането на работно място не е достатъчно за успешната реализация на индивида.

# 1 034

Не са виновни, но кой според теб е виновен? Парите не падат от небето, а ние сме бедна страна.

Общи условия

Активация на акаунт