Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 50 878
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 1 005
ОК, за теб така, за друг не. Защо се опитваш да налагаш своето мнение? Купувай си истински "джип" (знам, че това е марка), за мен пък СУВ е много удачен вариант по цитираните по-напред причини.

# 1 006
  • Пловдив
Аз например залагам на ванове. Поради размера на домочадието ми се налага. От там - ако една малолитражка е 25 к чисто нова и си я купувате втора ръка за 2-3 месечни заплати, то един ван нов е 50 к и нагоре (аз искам някои екстри) и втора ръка ПАК са скъпи.

Ок, не са ванове, след две бири се отплеснах. Миниванове караме. Опел Зафира?

# 1 007
Янтра,да не би да бъркаш ван с бус? Ванът няма прозорци и седалки. Той е товарна кола. А "Зафира" е супер бус. Всичко,което е Опел е супер.

# 1 008
Няма смисъл да се убеждавате едни други коя кола е по-добра.

Който обикаля горите да си търси джип, който има много деца -ван, който иска да паркира навсякъде и да кара в града- малолитражка и тн.

За всеки вкус има.

Въпросът е да не си купиш нещото си там, само за да угодиш на чуждото мнение.

Аз ако си купя ван, ще е залудо, понеже няма кой да возя. Ама за някой с 5 деца не е точно така.

Пример: тренирам на едно място, защото треньорката е прекрасен човек и с годините се сприятелихме. Тренировката се плаща, не работи с мултиспорт. Мога да взема мултиспорт за 12 лв на месец и да тренирам колкото искам другаде. Ама аз не искам, защото знам, че давам доста пари, но подкрепям един малък бизнес и получавам много повече от 1 ч подскачане. Хората ме гледат странно като го кажа, но това е. За мен не са залудо, за околните - са.

# 1 009
  • Пловдив
Опел Зафира е каквото визирам с поста си. Ван, миниван, квото е там!

Sherilyn - само да те поправя, от ТРИ деца и нагоре е нужен ван. С три бебешки седалки просто седан/комби НЕ се затваря, физически не може да се затворят задните врати. Пробвала съм десетина модела.

https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.18169-9/1146543_102018 … Q&oe=6272DCCD

Последна редакция: ср, 06 апр 2022, 20:59 от Янтра

# 1 010
Янтра,да не би да бъркаш ван с бус? Ванът няма прозорци и седалки. Той е товарна кола.
Е, хайде сега. Миниван има предвид Янтра. Всички в разбрахме.
Аз имах точно джип, червен на цвят. Не разбирам защо си мислите, че джипът е много по-различен от друга марка тип sports utility vehicle, с други думи, SUV?

Има различни видове джип. Ако визираме Hummer по-горе, това е вид джип. Не е олицетворение на понятието джип.

# 1 011
Опел Зафира е каквото визирам с поста си. Ван, миниван, квото е там!

Именно, в езика са се наложили определени понятия и това  и помага да се разбираме. Ма не било джип, не било ван... Ми според Уикито миниван си е баш. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1% … D0%B1%D0%B8%D0%BB

То иначе и "дънки" да не казваме, понеже нямало такава дума реално...

# 1 012
Това е, че никой не се улавя как сам харчи залудо, по-лесно е да се види у другите, затова натам тръгна разговора ¯\_(ツ)_/¯

SUV ако не сте забелязали е модел лека кола на съответната фирма,но с размерите и леко преправен дизайн така,че да прилича малко на джип.
Да, а принтерите са машини направени да наподобяват Ксерокс Satisfied Отдавна не е така, ни едното ни другото. Техническият термин е SUV.

# 1 013
Преди години като кръстница на едно семейство поисках да купя количката за първото бебе. Определих една сума за целта след като разгледах какво се предлага на пазара. Да обаче майчето директно ми посочи модел четири пъти по скъп от сумата, която бях заделила. Не съм стисната, държа да отбележа. И честно казано така и не разбрах защо въпросната количка трябваше да се равнява на пет месечни заплати при положение че ще се ползва най-много година и половина, две. Поне мерака за  скъпото возило може да се обясни с тръпка, бензин в кръвта и пр. То и ММ не разбира защо са ми 50 чифта обувки, които стоят в кутиите, както и десетките цветя в саксии. Ма кой каквото го влече. Залудо приемам да се харчат пари само ако ги имаш излишни. Другото си е липса на финансова дисциплина. И все пак темата си върви. Макар и на приливи и отливи. Simple Smile

# 1 014
Преди години като кръстница на едно семейство поисках да купя количката за първото бебе. Определих една сума за целта след като разгледах какво се предлага на пазара. Да обаче майчето директно ми посочи модел четири пъти по скъп от сумата, която бях заделила. Не съм стисната, държа да отбележа. И честно казано така и не разбрах защо въпросната количка трябваше да се равнява на пет месечни заплати при положение че ще се ползва най-много година и половина, две. Поне мерака за  скъпото возило може да се обясни с тръпка, бензин в кръвта и пр. То и ММ не разбира защо са ми 50 чифта обувки, които стоят в кутиите, както и десетките цветя в саксии. Ма кой каквото го влече. Залудо приемам да се харчат пари само ако ги имаш излишни. Другото си е липса на финансова дисциплина. И все пак темата си върви. Макар и на приливи и отливи. Simple Smile
В такъв случай бих дала парите, които съм преценила да отделя за подаръка, за да си купят каквато количка им е на сърце. Нито ти трябва да дадеш 5 заплати, нито майката да се задоволи с нещо, което не и допада. Не е въпроса колко ще се ползва, а доколко ще е удобна и за бебето и за родителите. Аз не бих правила компромис с количката и със седалката за кола. Не винаги са излишни пари.

# 1 015
Ужас, горките ми деца изгледах в колички за по няма и 200 лв 😁😁
Засрамвам се в ъгъла.
Удобна за бебето и за майката казваш... Като гледам кака едвам се събират и висят отвсякъде в една небезизвестна гъзарска марка... А количката едвам пъпли по павета и тротоари на дупки... Удобно ще да е.
Да, това за мен са заблудо изхарчени пари, определено.

# 1 016
Аз нямам претенции кой какво е написал, просто се замислям защо винаги се прави такава голяма разлика и едно се приема за нормално навън и е оплювано и обиждано и определяно като байганьовищна тук.
Същото е и с данъците - навън се плащат съвестно, но тук в БГ, който може би работил в сивия сектор с цел да спести, да цака държавата. Навън спазват чистота, ама тук си хвърлят боклука, където си решат, навън дори го разделят, но в БГ може да го изхвърлят от балкона. Навън ще паркират правилна, но тук не, ще спрат, където им е най-удобно и ще задръстят пътя или достъпа до подземен гараж. Ето това имах предвид с моя коментар.
сигурно е на принципа:дома ш'си праа квот' искам. Дома никой не мое ми кае кво ше праа.

# 1 017
  • Пловдив
Ужас, горките ми деца изгледах в колички за по няма и 200 лв 😁😁
Е, и? Аз първото го отгледах с количка за 120, толкова сме можели да отделим. Ама взе да се разпада (падаше и едното колело). За третото имах хубава, голяма, скъпа количка. Не неудобното Щоке, а огромно Пег Перего, в което дребничкото ми трето дете спеше и по корем даже. За мен количката е много важна, влачиш я всеки ден повече от година. Никак не бяха залудо пари, аз бях опитна майка вече. Поне ти ми познаваш децата и знаеш, че не лъжа за бройки и размери.

Виж, кревата.... за второто извадихме моя бебешки креват, първия, който купихме ние нов още беше в употреба.

# 1 018
Не мога да си представя, че може да имам чак толкова нахални познати, които да ми поискат 5 месечни заплати за количката си Simple Smile

Щом моите 4 деца са изгледани с нови колички, струващи общо доста под тази сума и всички са били удобни, не бих спонсорирала подобно начинание. Както каза няко по-горе, давам каквото съм определела, а те ако искат да си купят количка на Илон Мъск, няма лошо.

# 1 019
Хора около мен започнаха да,, инвестират,, в какво ли не. Седят и се чудят какво да купуват. Казват, че парите се обезценяват и инфлацията ги яде, така че по-добре да ги похарчат. И аз незнам сега това как ще се развие, не съм сигурна напоследък какво е разумно.

Общи условия

Активация на акаунт