Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 51 533
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 675
Всички ни бърка, но нямаме избор. Но това не са изхарчени залудо пари, то няма опция “да не ги харчиш”.

# 676
Данъците са неизбежни. Въобще не ги смятам. Ние вкъщи сме изрядни, на ТД сме и всичко ни се удържа коректно. Не знам защо изобщо го споменаваме, със свободна професия или не, пак доста пари отиват за данъци, но няма начин.

# 677
Данъците са си данъци. Нашите заедно с осигуровките да далеч над 30%. Говорим за харчове с парите, които разполагаме, които са в определен размер след плащане на налози.

# 678
Именно, и аз така ги разбрах. Харчове след като са платени осигуровки и данъци.
Третият най- голям разход са си бизнес разходите също.

# 679
  • София
И в България хубавия хляб не е евтин. Както и другите хранителни продукти. Аз не помня цени дори на неща, които купувам ежедневно, но все пак дори и на заспа като мен ѝ прави впечатление, че цените са повишени.
Същото. Хубавият качествен хляб е 6-7-8-9 лв самун, заводският към 2 - 2,50.
Купувам едно и също от едни и същи марки от години, основен пазар. Ами, цените са с 30-40% нагоре. Направи ми впечатление, няма как.
Плодовете и зеленчуците винаги зимата са били доста по- скъпи, но вече е прекалено!

Таратор - два буркана читаво мляко 6 лв, две краставици - 5 лв, копър 1,20 връзка, био чесън 6 лв 5 глави. Орехите са от ореха на комшията, които падат в моят двор - каквото се сбием с катериците в нашата био- еко система.

# 680
Ще го кажа приблизително.Но явно не се иска такава информация и не е по темата.

Последна редакция: ср, 09 мар 2022, 14:22 от Анонимен

# 681
В Германия такива драстични разлики няма сякаш. И по принцип е доста по- евтино. Ние храната я покриваме с около 500-600 евро на месец в момента, пък хич не сме пестеливи. Напълно изключвам от тази сума бутилка 21 годишно уиски или супер скъп шоколад. Те са инцидентни и може и без тях.
Бензинът е голямо перо, защото шофираме много и на дълги разстояния. Сметките ни учудващо не са скочили много. Около 300 евро разлика имаме за една година. Застраховките се вдигнаха.

# 682
Ние в Англия имаме много особени данъци, например TV licence, плаща се годишно, над £150 е, сега април ще трябва да го платим.
Още по-широко се усмихвам с общинската такса (council tax), която е като данък сгради и данък смет (приблизително) и гони £2000 на година. Road tax и застраховката на колата изобщо няма да ги споменавам.

# 683
Тези и в Германия ги има. За телевизия и радио 18 и нещо на месец, данък сгради и смет приблизително толкова, зависи от жилището. Пътният данък  за моята кола е 60 евро на година, защото е еко, но за застраховка не ми се говори. За капак одрасках една кола на паркинг и сега ми вдигнаха застраховката със 80 евро на тримесечие. И да се преместя при друг застраховател все тая, защото след причинено ПТП ти свалят застрахователния клас и това стои в регистър.

# 684
Вчера изхарчих почти 400лв за забавление.. Скоро не го бях правила. Вечерта гледах клипче как един мъж се приближава към една мъничка баба, която ровеше в кашон, оставен за боклук до една вендинг машина и и вика,, миличка ето(подава и кутия с маски за еднократна употреба) видях, че ровиш за маски,,. Бабата държеше една майонеза и някаква детска топка. Вика,, защо баба... Човека и казва,, ела, ще ти дам и храна. Напълни и две чанти. Бабата беше страхотно благодарна. Но тя ще изяде тази храна и после пак ще рови... Абе.. Клипчето се въртеше едно след друго поне сто пъти, аз незная.. Отдавна не бях ревала толкова много, направо отеках като гъз.. Почуствах страхотна вина за това, че хвърлих 400лв за да се позабавлявам, мимолетно, адреналин е тска за неколко часа.. Замислих се за тия пари що неща бих и купила.. За нея е щастие да и дойдат децста и да ги посрещне с бсница, нещо като бабински дълг и като го изпълни е щастие. Прекрасната емиция от извършеното дело, която е изпитал тоя мъж, който и напълни торбите. Беше ми съкрошително. Егоистично. Ето така парите за забава минаха в графа,, залудо,, вчера за мен. Да, знам че всекк има нужда да разтушва ма.. Дали имам право?! Докарахме света до там а егоистично пръскаме за емиции, които имат за цел изместване на центъра от суровата действителност.

# 685
Замислих се за тия пари що неща бих и купила.. За нея е щастие да и дойдат децста и да ги посрещне с бсница, нещо като бабински дълг и като го изпълни е щастие.
А децата и внуците й ще й ходят на гости за баница, ако знаят, че рови в кашоните за храна?! И са я оставили до тоз момент да стигне..
Е какви са тия деца ... или те са заети със собствения си адреналин.

# 686
Аз едно не разбирам. След като човек работи цял живот и внася задължителни пенсионни и здравни и социални и незнам какви осигуровки и плаща данъци, такси и какво ли не ... защо накрая, самостоятелно, парите му стигат колкото да рови по кофите? Защо изобщо се внася във всички тези фондове, ако в крайна сметка се счита че децата ти са ти осигуровката ти? Това не го разбирам . Нали уж не сме вече социализъм и всичко е ефективно и целенасочено?

# 687
  • София
Ефективно и целенасочено дрънци. Има една група хора, които се пенсионираха по Костово време. Та те хем получават пенсии за стаж, хем са малки и не се актуализират.

# 688
Какво е това забавление за 400лв? Освен ако не сте били поне 10 човека.

# 689
Аз едно не разбирам. След като човек работи цял живот и внася задължителни пенсионни и здравни и социални и незнам какви осигуровки и плаща данъци, такси и какво ли не ... защо накрая, самостоятелно, парите му стигат колкото да рови по кофите? Защо изобщо се внася във всички тези фондове, ако в крайна сметка се счита че децата ти са ти осигуровката ти? Това не го разбирам . Нали уж не сме вече социализъм и всичко е ефективно и целенасочено?

Общо взето, който е плащал "цял живот" на нормална заплата не рови по кофите. Да, пенсионерите живеят бедно, но това е защото заплатите са ниски, от там осигуровките са ниски, от там и пенсиите са ниски. Това, че някой е плащал само по себе си не значи нищо. Въпросът е колко време е плащал и по колко. Много хора просто не са се осигурявали или са се осигурявали на някакви ниски доходи. А и при демографската криза разходопокривната система издиша, това е ясно за всички.
Иначе няма лошо да се отменят осигуровките, но тогава ще стане още по-лошо.

Общи условия

Активация на акаунт