Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 51 585
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 690
Мисля си, защо човек, който си е изкарал парите все по-често чувства вина, когато харчи собствените си изкарани с честен труд средства.

# 691
  • Great Britain
Какво е това забавление за 400лв? Освен ако не сте били поне 10 човека.
Забавление за един човек може да струва и 4000.Зависи от стил на живот,вкус,приоритети,банкова сметка и така нататък.

# 692
  • пустинята Гоби
Мисля си, защо човек, който си е изкарал парите все по-често чувства вина, когато харчи собствените си изкарани с честен труд средства.
Ситуацията е такава. И това ще мине. Според мен особено младите хора трябва да харчат парите си именно за забавления. Сега им е времето.

# 693
Забавление за един човек може да струва и 4000.Зависи от стил на живот,вкус,приоритети,банкова сметка и така нататък.
Те тези с забавления за 400лв няма да пишат тук Wink.

# 694
200 евро е едно семейно ходене на картинг или водни ски, или едно скачане с бънджи, парашут, делтапланер, или самолетен тренажор. Също може да е някой по-голям пакет в козметичен салон или пълна програма при фризьор. Може да е курс по танци за двойка с дегустация на вино или готварски курс при някоя кулинарна знаменитост.
200 евро ще стигнат за цял ден обикаляне по музеи в някоя световна столица, едвам ще стигнат за един ден на двама в хубав аквапарк или увеселителен център като Дисниленд, Леголенд, Европапарк.
Интереси много, хобита различни, приоритети разни.

Не гледам в паничката на съседа, нито съдя кой за какво си харчи парите.

Последна редакция: ср, 09 мар 2022, 10:12 от Mößbauer-Effekt

# 695
Аз също не мисля, че човек трябва да съжалява за похарченото. Ако иска да се ограничи в някакъв момент от някои разходи - ок, но да се съжалява, абсурд. Аз съм харчила пари за глупости, за глезотии, за излизания, но няма как да ме е яд, защото такъв е бил момента.

Като бях студентка и малко след това си живеех "студентски живот", но работех. Не заделях и 1 лв, всяка вечер излизане. Сега като се замисля от 2 години студентите са онлайн, не си познават колегите. Младите хора трябва да излизат, да пътуват, да се забавляват. Не са пари, похарчени напразно. С времето човек ако е съзидателен ще си даде сметка кое как да харчи.

# 696
  • Най-красивата страна
Хич не е трудно да се изхарчат 400лв за забавления.
Например в нашия град има един лунапарк в който ,ако се качи един родител на виенското колело с две деца ще плати 40лв.
На още две люлки-и ето ти ги 120лв.
После ако децата поискат да поиграят-има разни забавления-по 10,20,30лв.
Ако седне едно смейство да хапне в близките заведения,които са скъпи-ще остави още 100лв.
И накрая ,ако влезе да си купи нещо и от безмитния магазин -и там100лв
А децата обикновено искат -защото там има разни лакомства,които в други магазини не се продават..
И този лунапарк и заведенията са пълни през цялото време,освен през зимата.

Въобще не е чудо невидяно да изхарчиш 400лв,за забавление в голям град-имам предвид за едно четиричленно семейство.
Сам тийнейджър в този парк спокойно харчи 100лв.

Има и лунапарк,където всичко е евтино-и на виенското колело може да се качиш за 2-3 лв.Ама не е същото.
Там с две деца -около 100-150лв.лв може да изхарчиш-атракциони и обяд или вечеря.

Забавленията на богаташите са доста по-скъпи от 400лв.

# 697
Именно! Така смятам и аз. Човек трябява да се отпуска и да живее, да си осигури забавления и комфорт. Ако човек се свива заради предразсъдъци или както е модерно сега минимализъм, то какъв е смисъла и стимула за работа, развитие и т.н.

Хора в нужда е имало и преди последните събития, например в Африка си бедстват хората отдавна, ама никой не чувстваше дискомфорт докато си купува последния айфон или скъпи маратонки или каквото е решил, така де!

Ето нещо, на което бях попадала преди време, може и да сте го виждали: https://world.time.com/2013/09/20/hungry-planet-what-the-world-e … ger_130614_331_x/

# 698
И с какво тези “размисли” имат отношение към темата?! Както и кой колко и за какво плащал. Отчет за деня и седмицата.
Пита се, “улавяте ли се” , че харчите “залудо” пари, разбирам го като системна практика за излишно харчене, която изведнъж си осъзнал, че не е била разумна.
Аз мога да кажа, че основно залудо пари съм харчила за хобита, останалите са целеви разходи: ако цената на нещо се вдига и аз не мога да не го купя, това не са залудо платени пари, а такива поради наложени ми обстоятелства.

Последна редакция: ср, 09 мар 2022, 10:36 от Tsugumi_

# 699
  • София
Много пъти съм попадала на хора, които поради една или друга причина са се лишили от забавленията на младостта. Опитът и разбиранията, които натрупваш тогава, никога не могат да ти се върнат.

# 700
  • Най-красивата страна
Аз съм за минимализма-в смисъл да не трупам излишни вещи,да не складирам неща,които не използвам...
Вместо да ги изхвърлям обаче,мога да ги дам на някой,който има нужда от тях.

Забавления и пътувания-за мен нямат никаква връзка с минимализма.

# 701
и аз си мисля. това е като @за лудо работи ... @

# 702
Размишленията тръгнаха оттам, че момичето сподели, че е похарчила вероятно "залудо" 400 лева и не се чувства добре, даже не само, че не се чувства добре, ами чувства вина.

# 703
  • Mediterraneo
Във връзка с размислите на Котето- в друга тема някой попита дали богатите и известните българи са помогнали с нещо на Украйна. Но не ми отговори дали самата тя закусва и обядва всеки ден, на фона на гладуващите деца в Сомалия. Та- не бива да се чувстваш виновен, че си похарчил едни пари, защото точно в момента някой някъде се нуждае от нещо! Винаги има нуждаещи се, на някого не му стигат за яхта, знаете лафа. Виж, ако се чувстваш виновен пред себе си и бюджета си, е друго.

# 704
Те тези с забавления за 400лв няма да пишат тук Wink.
Защо смятате така? Да, похарчих тези пари и каква следва че съм???

Общи условия

Активация на акаунт