Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 50 832
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 1 125
Вярвам ти! Синът ми миналия месец ходи на 4 рождени дни, засега е някакво затишие, ама пък то такси за изпити излязоха, освен това за бала все нещо има да додава. Минахме да разгледаме дрехи за последната фотосесия, а то трябва и за изпращането дрехи, абе тия снимки се оказаха цяло ревю направо Stuck Out Tongue Closed Eyes Да са живи и здрави, че като се сетя как не можехме да излизаме 2020 сега си е направо кеф чове да си отпусне душата.

# 1 126
Цитат
Честно ви казвам, разорих се!

Това с рожденните дни си е чист удар под кръста. Поне на работа го усещам така.

Ден през ден разни колеги имат рожден ден и ако в стария офис практиката беше такава, че се оставя плик, в който отиваш и оставяш 3 лева (без гласно някой да се е разбирал с някой за това, просто отработена практика, която дава резултати), тук - тук ти дерат кожата.
По мобилните банкирания се събират суми от по 20 + лева, създават се общи чатове, където се коментира какъв ще е подаръка и по колко ще се събира, като сумата е стигала и до 70 - 80 лева.
Просто за човек, който ти е нищо друго освен колега, тия пари и подарък са буквално някаква изгъзица. (тъй като за приятели или роднини съм склонна да ги дам с кеф, да избера трепетно най-перфектния подарък и да съм адски щастлива, че съм успяла да зарадвам човека)

# 1 127
Това с рождените дни се коментираше и в една друга тема. Много ми е странно като чета подобни коментари как чак чат се правело, за да се избира подарък. Кое толкова му е странното? Колко хора сте, че се налага да събирате толкова често пари? И защо да не изберете нещо подходящо за човека?

Работила съм в екип с около 15 човека. Пряко работехме с още един, голям колкото нашия (преди е било един малък екип, сега е разделен на две, защото много е нараснал). Хората си бяха близки, приеха и новите доста добре.  Събирахме по 10 лв за всеки рожденик и сигурно около 200 лв за подарък успявахме да съберем. Запазила съм прекрасни спомени за тези хора, защото наистина успяваха да измислят подаръци, които да зарадват хората. Аз обичах също да се включвам при избора, ходила съм, купувала съм каквото сме харесали. Не виждам нищо чак толкова лошо. Винаги можеш да кажеш, че не искаш да участваш.

# 1 128
  • пустинята Гоби
Странна ти е защото си работила с хора, с които сте си станали близки. За съжаление не винаги се получава така, често под влияние на ръководството.

# 1 129
Е, работила съм и на други места. С някои съм била близка, с други не. И все пак не съм видяла някой да прави проблем. Старали са се да подаряват хубави неща. Затова ми е странно, защото в един момент всеки има рожден ден и обстановката става празнична в офиса, което е доста приятно.

# 1 130
  • Great Britain
Цитат
Честно ви казвам, разорих се!

Това с рожденните дни си е чист удар под кръста. Поне на работа го усещам така.

Ден през ден разни колеги имат рожден ден и ако в стария офис практиката беше такава, че се оставя плик, в който отиваш и оставяш 3 лева (без гласно някой да се е разбирал с някой за това, просто отработена практика, която дава резултати), тук - тук ти дерат кожата.
По мобилните банкирания се събират суми от по 20 + лева, създават се общи чатове, където се коментира какъв ще е подаръка и по колко ще се събира, като сумата е стигала и до 70 - 80 лева.
Просто за човек, който ти е нищо друго освен колега, тия пари и подарък са буквално някаква изгъзица. (тъй като за приятели или роднини съм склонна да ги дам с кеф, да избера трепетно най-перфектния подарък и да съм адски щастлива, че съм успяла да зарадвам човека)
andonovaa, елементарно е.Не оставяш 3 лева в плика.Нищо сложно.

# 1 131
Ние сме малък отдел и за това събираме по 55 лв за рожденик. Рожденикът ни води на ресторант. Много малко, това е положението, който се цепи от колектива...знаете как е. С годините свикнах: искат ли ми, давам. То просто няма друг начин. Така е за всичко, ремонти, родителски срещи. Приятно, неприятно, не може да се живее сам.

# 1 132
Аз също давам, но такива суми не се е налагало никога. В България пък шефът даваше от джоба си сериозна сума и пращаше някой да купи подарък на рожденика. После плащаше и купона и то какъв купон. Те беше българин.
Тук в Германия още първия път като ми поискаха пари за подарък на шефа отказах и повече не са ми искали. За колеги давам, но за шефа забрави.

# 1 133
Ние се събираме няколко човека и сядаме да изберем нещо, което да ни хареса и да е около определен бюджет. В зависимост колко ни е близък колегата събираме по 10 или по 50 лева, много зависи от човека. В единия вариант вземаме нещо до 50 лева, в другия до 200-250 и така. Според ситуацията.

# 1 134
Според мен това даден екип да събере пари, от който колкото даде, разбира се, и да купи подарък за колега не са залудо похарчени пари.
Поне четири неща ползвам и са ми много приятни спомени точно от купони с колеги.
Особено ми е ценна една персонална чаша за чай с чинийка и на порцелановата чаша пише името ми, на чинииката длъжността ми.
Дребна работа, но приятно, както завършва един виц.
Много си харесвам преносимо за пикник барбекю, по скоро за палатка.
И една много красива кутия за чай.
Кожен калъф за документи. и други такива неща, които пропускам защото вече са станали неизползваеми.
Има и още, но това беше един прекрасен екип.

Като си ги ползвам и си спомням и купоните до зори...
Правилото беше кой колкото даде, някои не даваха, по желание.
А най - близкият до рожденика избираше и купуваше подарък.
Сега, когато вече не съм тази сфера са ми много ценни.

# 1 135
Рожденикът ни води на ресторант.
Как пък ще водя колегите на ресторант на РДто ми... Никъв шанс. Колкото и да сме си били близки и да се събираме понякога.
Подаръците за РД от колектив са ми тъпа работа - не толкова до това, че се събират 2-3-5 лв, колкото до изнасилването на всяка цена да се купува нещо. Като в детската градина ми е. Мразя измислени подаръци, само за да се подари каквото там. Така бяхме на предната работа, най-възрастната колежка (на 50+) винаги държеше на тая история. Радвам се, че в настоящия офис няма такива филми. Черпиш нещо, честито, айде живи и здрави.
Фалшиви усмивки и вътрешни напрежения, предизвикани от празник - няма нужда.
Ама аз мразя измислените подаръци по повод по принцип 😁

# 1 136
  • София
Това с рождените дни се коментираше и в една друга тема. Много ми е странно като чета подобни коментари как чак чат се правело, за да се избира подарък. Кое толкова му е странното? Колко хора сте, че се налага да събирате толкова често пари? И защо да не изберете нещо подходящо за човека?

Работила съм в екип с около 15 човека. Пряко работехме с още един, голям колкото нашия (преди е било един малък екип, сега е разделен на две, защото много е нараснал). Хората си бяха близки, приеха и новите доста добре.  Събирахме по 10 лв за всеки рожденик и сигурно около 200 лв за подарък успявахме да съберем. Запазила съм прекрасни спомени за тези хора, защото наистина успяваха да измислят подаръци, които да зарадват хората. Аз обичах също да се включвам при избора, ходила съм, купувала съм каквото сме харесали. Не виждам нищо чак толкова лошо. Винаги можеш да кажеш, че не искаш да участваш.
Вижда ти се нормално да се събират по 70-80 лева за рожденик, както е в коментирания случай? Ужасно натоварващо и за двете страни, представям си и съответстващата почерпка каква трябва да е.

# 1 137
И аз мисля, че се явява напрягане излишно. На едно място съм виждала касичка при кътчето за кафе на работещите в фирмата. В нея всеки, кой как мине пуска някакви стотинки. И за повод отваряха касичката-нещо символично но без фалшиви, изнасилени моменти. Винаги е според колектива тая работа. Като ти искат,, глоба10лв,, е важно с каква настройка си. Защото съм виждала как човек си даде парите, за да не се цепи от колектива, седя гладен после. Трябва анонимно да е някак. Аз например не държа да получаеам каквото и да е. Накупувам черпня, зареждам една маса и така... Познавам един, който си снима подаръците и проверява кое колко струва, това често предрешава отношенията му с хората, прави се равносметка кой как е почетен и прочие. Няма нищо по-хубаво от просто едно искренно пожелание, сърдечно и съвсем човешко. Важно е, според мен, на твоя ден ТИ да дадеш и как даваш

# 1 138
70-80 лв. на човек за РД на колеги са ми прекалени.

# 1 139
Не знам сега в тия условия, когато се гледат всички с подозрение, ненавист, изнервени и пр. тия жестове явно натоварват.
Последно на първи март раздавах мартеници на ангро.
Някои ги намерих изхвърлени пред офиса.
Хора, разни.
Аз за себе си все още знам, че който е трябвало е запомнил жеста.
Другите... вярват в ходжи и магии, това не им важно.. Но всеки запомня отношението към него. Или поне тия, дето не смятат всичко на етикета с цената.

Общи условия

Активация на акаунт