Деца от всички страни, добре сте дошли- 12!

• 22 193
  • 329
  •   1
Отговори
# 105
  • Немция
Лятната ваканция е изтеглена доста напред в провинцията ни и сигурно затова са съкратили някои дни. По принцип в нашата провинция няма междусрочна ваканция, имат свободен ден за карнавала.

# 106
Тази година е доста по-рано карнавалът, дано да е хубаво времето. Тук се празнува страшно много, аз изобщо нямам навик да празнувам карнавала, но децата много се радват.

# 107
  • USA
Юхуу нова тема и аз се записвам чак сега хаха
много пишете ей.Нямате изчитане.
Януари,традиционно си ми е много труден месец,но тази година се случи мега студен и безснежен.Все ни заобикаля снега,но не и студа.Изкарахме 4 седмици дълбоко под нулата.От понеделник очакваме да стигнем до 0 градуса.Имам чувството,че ще се усеща като пролетен бриз на фона на -20- -10.
преди 2 седмици и аз се сдобих с чумата.Един по един всичките ми четвъртокласници се изпонатръшкаха и мен не ме подмина. Бях с болки в гърба и т около 38 за два дни.После полека всичко изчезна при мен,но мм прихвана от мен.При него беше по същия начин като при мен.Момчетата се оплакаха от главоболие и еднократно вдигнаха т от около 38 грдуса и всичко замина.На малката нищо и нямаше. Вече всички сме добре. Имахме криза в училище от недостиг на учители,че всичко се изпонатръшкахме заради родители дето си пращат децата болни на училище...
Гледам си говорите за частни училища.Имам двама ученика които дойдоха от частни училища. Те нямат учители за деца със специални нужди. Ние правим индивидуални планове за тези деца. Не случайно постоянно ги тестват за това и онова,за да може да им помагаме според нуждите.Имам две деца с които работя по математика. И двете са с аутизъм.Имат страхотен напредък.Наскоро водихме пресконференция за тях с родителите и всичките специалисти и учители които работим и получих голяма похвала за напредъка на децата за такъв кратък период. Много мили думи по мой адрес.Аз си избирам методите спред децата.Казват ми какво трябва да се усвои по програма,аз най-редовно ги карам да си визуализаират всичко нагледно и определено има ефект при тях.Често учителите ми двата безброй плочки и какви ли не допълнителни материали,но често ги пропускам и използвам или рисунки или предмети от бита за онагледяване. Определено има по-голям ефект и не им е толкова абстрактно. 
За децата от частните училища които дойдоха искам също да ви кажа колко са им доволни родителите. Едното даже още като ме види на вратата и се залепва за мен и ми вика"вземи ме с теб" Организираме децата по групи според нуждите им и ги вадим от класовете и работим с тях там където изостават.
Тук държавни детски градини и ясли няма. Минималната такса която може да се плати за деца между 3 и 5г. в държавното училище където с превилегии са децата на учителите от града е 700$ на месец в които храната не е включена. Държавните училища започват от 5 навършени години в които плащаме само учебниците,храната и пособията. Училището си е зачислено към определен район.Ако искаш да си в друг район или се местиш или плащаш като за частно училище и нямаш право на автобус естествено. Преди и след училищна грижа се предлага към училището срещу допълнително заплащане също.  Голяма част от данъците ни за къщата отиват за училището. Ние си избрахме къщата според училището хаха. Това беше най-важното условие за нас. Мисля,че направихме чудесен избор. Учителя иима голямо значение обаче също. Голямо,много голямо.Виждам мотивацията по моите си деца. Средния постоянно си мъкне допълнителни домашни от училище,които не са задължителни,но той иска да ги прави за да получава награди(начин на учителката да ги мотивира) Наградите са да седи на специален стол,да си донесе нещо от къщи за което да разказва,да си донесе плюшка от къщи,разни малки подаъчета да си избира от кутия,да ходи по пижама на училище и т,н....
Бягам,че стана ферман,а и времето ми не стига. Всички болни да оздравяват! Види му се края на ковида вече.

# 108
Сингапур, ти от коя позиция точно се появяваш в темата и на напълно непознати хора задаваш рамки що е морал и отговорност?
И това, че винаги е имало разделение в обществото според теб достатъчно условие ли е, че да се възпроизвежда един дискурс, който да задълбочава това разделение отново и отново?

Като чета някои мненията се сещам за партийните секретари едно време. 🤷♀

Бибит, за мен важното е, че тази пациентка е споделила. Просто мъжът ти е изхождал от собственото си поведение и не се е замислил, че други имат други норми на поведение. Така може той по-критично да погледне на ситуацията.
Но те разбирам.

Дано този критичен поглед се прилага и към собствените деиствия и към деиствията на близкото обкръжение.
Всяко мнение различно от масовото е трудно за приемане и уважение.

# 109
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Сингапур, заповядай ми на гости 😊
То нали се казва: не слушай какво ти говоря, гледай какво правя 🙂

При нас е сиво и много студено. Е не колкото при Кала.
Кала, поне сух студ ли е при вас?
Аз не разбрах Ковид ли сте изкарали или нещо друго?
Чудесно е това, което разказваш за училището. Тук някои основни училища са така, за следващото ниво съм чувала за такива училища, но са бели птици. При частните зависи от много неща. Не винаги предлагат по-добро ниво.

Бибит, спорът за религията в ДГ и училищата не беше сега тези няколко реплики. Преди месеци беше.

Вчера имаше слънце и излезнах. Имах мигрена и от слънцето ми текат очите. Вървя и все едно рева 🙈
Половин час издържах и се прибрах.
Днес се чудя, мъжът ми каза, че има много силен и студен вятър.

# 110
  • Немция
Калалили, радвам се, че се разписа! И че сте минали леко короната.
Добре звучи училищната ви система, както и ти си сякаш на мястото си там- личи си, че си доволна.

На мен пък ми е меко немското време Grinning, днес при нас са +10. Но има силен вятър, това обаче няма да ни спре да излезем, стига да не вали.
Аз искам като миналата зима, която имахме 10ина дни. Сняг, студ с минусови температури, но май няма да ни огрее тази година.

Очакваме гости този уикенд, едната леля на децата със семейството, така че се надявам да мине добре, освежаващо и безкоронно.
Grin

Нормално е да се появяват спорове, пишем различни хора, с различни схващания, не може приказката да върви винаги по мед и масло.

Последна редакция: сб, 29 яну 2022, 14:32 от Бибит

# 111
Кала, добре дошла и чесито ви преболедуване, сега малко ще ви е широко около врата за известно време Simple Smile

Аз не разбрах Сингапур дали одобрява да се изолират 2-3-4-5 годишни деца в течение на седмици, сами, без родителите си, да им се подава храна и вода през отвор? Също дали одобрява бременни жени, хора с инфаркти да се оставят без лекарска помощ, защото не са минали да се тестват преди това? Ок ли е за теб бременна жена в 8ми месец да кърви и да загуби бебето си на стълбите пред болница, която е отказала да я приеме? А минувачи да снимат. До там се докара Азия, няма вече човечност. Това нещо излиза извън контрол. Ама, да проблемът съм аз Joy Жива и здрава да си, да си отгледаш децата там с тези невероятни ценности. Аз за себе си и за моите деца реших друго Heart

# 112
Кала, браво! Много добре звучиш, определено си ми пример за успешно реализиран човек в чужбина.

Бибит, тук също започна да духа ужасно неприятно, но вятъра е вече топъл и на мен ми мирише на пролет. Моите зюмбюли почнаха да покарват. Определено свършва зимата вече. За съжаление тази пролет ще почват ремонт на блока ни и ще трябва да махна всички саксии и цветя и тази пролет няма да садим саксии със зеленчуци. Аз си правя планове лятото да не сме тук, но ако почна работа не знам как ще стане.

# 113
  • USA
На мен отдавна ми е широко около врата от ковида Simple Smile хаха
От както се ваксинирах миналата година,не го мисля за нас,но ми е притеснено за близките ни в БГ и най-вече баща ми. Иначе тук няма ограничения никъде освен в училище. Поне в нашия червен щат няма. А в училище винаги е имало болни деца и не вярвам това някога да се промени.Родителите трябва да работят и редовно пращат деца с температура като ги натъпчат с лекарства. Жал ми е за децата и за всички останали около тях дето после се изпоразболеят. Това е единствената причина поради която не харесвам училището,днес е ковид,вчера беше грип,утре ще е друго. Малката ми тази събота имаше стомашно неразположение. Оплакваше се от болки в корема и повърна няколко пъти. Вече е добре.
Очакваме голям сняг в четвъртък и ще имаме електронно училище тогава.Децата много се вълнуват.Радвам се,че решиха така,че така или иначе бях решила да не ги пускам ако има сняг ,та да се наиграят на снега,че тази зима ни заобикаля само и е сух студ.
Звъня вчера в училище за да им кажа,че я взема децата от училище пеша да не ги качавт на автобусите и администраторката почва да ме убеждава да се преместя в тяхното училище. Споделям с колежката и днес директорката на моето училище пристига с един голяма торба с подаръци за мен и ми благодари за всеотдайността.Не мислих да напускам по много други причини така или иначе,но останах поласкана,че оценяват работата ми.  Харесвам училището на моите деца много,но не ми се иска да се бутам по коридорите с учителките им.Има такива които много харесвам и такива с които не съм на едно мнение ,а и не искам да ходят на пръсти около моите само защото и аз съм там. Другото е,че имам добри колеги с които ми е приятно да работя и да свикнеш в нова среда не е лесно. Аз съм адаптивна,но обичам и някаква стабилност в ежедневието ми.
Якамоз,засади си пък винаги може да ги сложиш до прозорците. Ние така миналата година мислихме да не засаждаме градината ,че бяхме тръгнали за БГ за 2 месцеца и очаквахме да изгори всичко,но все пак засадихме някой неща.Оказа се много дъждовно лято и като си дойдохме имаше домати и чушки,подправки най-различни.Въобще градината беше много обрасла. Ти можеш да дадеш ключ на съседка да ги полива ако сте в добри отноения. Ние имаме много роби и мм беше сложил електрическа хранилка за времето когато ни нямаше.Може да има такава и за поливане.

# 114
Кала, ние имаме система за поливане, не е това проблемът. Проблемът е, че като почнат да работят по фасадата на блока ще сложат скеле и трябва да освободим терасите, а в къщи нямам място за саксии. Мислим да ги закараме при свеки и после ще си ги вземем.

Аз също като теб се притеснявам основно за близките в България, не толкова за нас откакто сме ваксинирани. Единствено се притеснявам и за децата, но сега се надявам да има скоро ваксини и за най-малките. Иначе при нас няма също ограничения за ваксинираните и си живеем нормално. За училището и аз мисля, че е по-добре да не си в същото на децата. Чудесно е, че те оценяват така. Май при вас е по-лесно да започнеш работа в училище. Тук трябва да се явиш на конкурс, доста е трудно да те изберат, не може и така лесно да се местиш от едно в друго училище.

# 115
И аз така за близките, само майка ми и мъжът й са с 3 дози, никой друг не е ваксиниран. Ужас просто! Колкото и да им говоря не искат и това е. Но то вече му се вижда края, така или иначе. Скоро няма да има ограниячения.

Аз сега в събота ще ходя за втора доза Модерна, защото макар и в Италия да имам Супер Грийн Пас, за в чужбина ще ми искат и двете дози, така че няма какво да го отлагам, защото ни предстои пътуване на почивка април месец.

Да ви се похваля намерихме страхотна градина за децата! Толкова съм щастлива! С невероятна учителка! Градината има и училище (или по-скоро училището има градина Joy), та София ще тръгне първи клас там. Градината почти изцяло на английски (80 на 20 %), но училището си е италианско с усилено изучаване на английски. Ще имат 10 часа седмично английски (с нейтив учители, разбира се) и всичко друго на италиански. Това е голям компромис за мен, но от билингвалните и интернационални не харесах нищо. Това училище е много силно академично и е едно от най-старите в Торино, на 100 години е. Вижда се и се усеща, че работи като добре смазана машина и прогарамата им е точна и ясна. От първи клас се дават домашни само сряда и четвъртък, като тези дни са до обяд, но ако искаме можем да ги оставим и след обяд и да си напишат там домашните. Имат и огромен спортен център, с басейн, салони за гимнастика, танци, източни бойни изкуства, огромно игрище за футбол, въобще - нещо невероятно. Родителите също могат да ползват и има курсове за възрастни също. Училището е католическо и е управлявано от свещеници, но както вече споменах, за мен това не е проблем, стига всичко друго да си е както трябва, а то е и е прекрасно!

Ние сега сме в процес също на избиране на фирма да прави ремонта в новия ни апартамент, тъкмо ще се нанесем и ще започнат работа по блока, както при Якамоз Cry Но пък от друга страна, нямам търпение вече да се махнем от тая гадна квартира. Миналата седмица ходихме да покажем на момичетата къде ще живеем и те толкова се зарадваха. Бягаха в градината, радваха се на басейна. Апартаментът е изключително светъл и топъл, от сутрин до вечер влиза светлина и дори и сега да е стар и завехнал, вътре мирише на дърво и на хубаво.

Якамоз, пожелавам ти да стане, както го искаш с работата, за да можеш да се прибереш и да си видиш роднините също.

# 116
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Кога започват децата да рисуват лица?
Дзвер рисуваше доста абстрактно и минималистично, лица и хора рядко рисуваше, та не мога да сравня.
А. започна да рисува лице, тип смайли и доста се учудих.

# 117
  • USA
Ася излезе ми наскоро спомен едно видео на малката като е била на 2г. е рисувала човечета от този тип плюс тяло тип клечки. Момчетата бяха доста добри в правенето на коли(съвсем простички)на тази възраст с 2 кръгчета за гуми и свързани с две дъги.
Якамоз,не е толкова лесно да влезеш в училище.Има си интервю и не малко кандидати и изисквания. Изпит също има преди интервюто. Просто в училището на моите деца ме познават доста добре още от времето когато замествах там и сега знаят какво работя. Освободила им се е позиция и ми предложиха.Лесно е да се преместиш от едното училище в друго ,защото сме в един дистрикт.Тоест за мен остават да ми плащат същите хора.
Тук е свобода за всички и за ваксинирани и не ваксинирани както и преди съм писала.Никой не те пита какво ти е положението.В магазин маска не съм слагала от май месец миналата година.

Снуче,честито ви ново училище и дано сте много щастливи и ти и децата там!

# 118
  • Немция
Писах и изтрих, без да искам! Imp Затова и накратко сега.

За Щатите четох някъде другаде, че вече е доста разпуснато във връзка с короната, за разлика от Германия например.

Относно споменатото, че родители пращат болни децата си на училище- при нас учениците ги тестват няколко пъти седмично и специално в класовете на децата ми редовно изскачат положителни деца без видими симптоми.

Бяхме писали преди време по темата за учителите в различните държави. В Германия е по-строго, с българска учителска диплома нямаш шансове, може и да има изключения, но не съм попадала на такива. Учителите на децата ми са завършили немски учителски институт, нямат акцент, тоест дори и да са чужденци, са завършили училище, следователно и следването си в Германия.

Калалили, започна ли да вали големия сняг?

Ася, големият добре рисува, на 3 рисуваше сполучливо, но коли и машинарии, човекът не го интересуваше като тематика. Изглежда, че момиченцето ти ще умее да рисува хубаво, щом успява да оформи лице на нейните години.

Сноуче,, чудесно, че намери училище, от което си доволна! Дано и занапред е така!

Якамоз, успех с плановете!

Ние изкарахме хубав уикенд със семейството на лелята на децата. Беше едно добре дошло разнообразие за всички ни!

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 00:05 от Бибит

# 119
Да, тук е същото като при вас Бибит, няма шанс с бг диплома да станеш учител. Конкурсите са национални също така, не ходиш доколкото знам на интервю в самото училище. От такава гледна точка имах предвид, че ми се струва по-лесно, тоест явяваш се на интервю като за всяка една друга работа, където могат да те харесат или не.

При нас голямата рисува много хубаво според мен, но малкия, който е на 3 изобщо не рисува. Няма интерес нито към рисуване, нито към оцветяване. Не знам дали не съм аз виновна, защото с голямата много се занимавах да рисуваме, особено докато бях бременна, но с него някак не се получава. Знам, че в детската рисуват, но какво ли и как се справя той нямам представа за момента. Ще видим на родителската среща пролетта.

За пращането на болни деца, при нас май е доста строго напоследък, съдя от това, че и двамата изкараха 4 седмици без един сопол дори, което за мен си е успех. Не знам дали и противогрипната ваксина не играе някаква роля, но е факт, че не помня такъв дълъг период да са посещавали. Дано не ни урочасам сега Close

При нас вече е пролет, времето направо е прекрасно, но лошото е, че не вали от доста време. Дано скоро имаме малко дъжд поне.

Общи условия

Активация на акаунт