Деца от всички страни, добре сте дошли- 12!

• 22 201
  • 329
  •   1
Отговори
# 120
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Бибит, чак лице не оформя 🤣
Аз й рисувах често коте - кръг за лице, 2 триъгълника за уши, две черти за очи и една дъга за устата.
Тя сега повтаря, уши само не прави.
Има и Mixed Media - водни НОИ и фулмастери или водни бои и моливи 🤪
Скрит текст:

Дзвер обичаше и още обича линии да прави, с него правех креативни техники за рисуване.
Но сега малката си има цел и не иска да пробва друго. Явно при нея става само с показване/ подражаване.

Някъде четах, че е по-добре да се развиват областите, в които детето не е толкова силно. При Дзвер бая неща пробвах с рисуването и до сега му е кеф да експериментира с различни техники, но рисуване и оцветяване му е тъпо. Класната им имаше винаги страхотни идеи - хем лесни за правене, хем ефектни.

Бибит, по някои предмети успяват и с акцент да се вредят с Бг диплома - изкуство напр.
Математика също става, но с признаване на дипломата и С1 за език.

# 121
  • Немция
Ася, учители-нови мигранти може и да успяват някъде да се вредят сигурно, чувала съм за единични случаи, но не сме попадали при нас на такива. Та са по-скоро изключение.
При следването ми имах професорка-корейка със силен акцент, по изкуство, но нямам представа откъде й беше дипломата, а и може да е била етаблирана в някой съюз на художниците, да има допълнителни изяви, които да са позволили такава висока позиция.

С помощта на кръг и други елементи е възможно да се справят и деца без голям талант в рисуването, но е факт, че не всяко дете го влече.
С големия рисувахме паралелно, но той обожаваше да рисува. С малкия процедирах по същия начин, но той се дразнеше, че не може да рисува като мен, постоянно се сравняваше с мен и брат си. И рисуването не го грабна както голямото дете. Радва се, когато с помощта на различни форми успява да докара хубава рисунка.

# 122
А може, може, дипломите ни от Бг се признават и са абсолютно еквивалентни. Специално съм се интерсувала, с начална и предучилищна педагогика можеш да препорадаваш във всяка страна, стига да имаш и сертификат за езика. На мен дипломата ми е призната и сертифицирана в Люксембург, аз имам педагогическа специалност от СУ. Процедурата е само формална, подаваш си дипломата с превод и легализация и получаваш документ, че ти е призната. Само за адвокатите мисля, че е различно, защото там си трябва знание на местните закони, но почти всичко друго се признава. За САЩ също се признава, наскоро подавах документи, даже бакалавъра ми от СУ е определен на степен магистър. Не признават обаче всички университети в САЩ.

За националните конкурси, те са си стандартни, то не е кой знае какво, просто е процедура и тест. Зависи колко кандидати за колко позиции се борят и тогава зависи и колко е трудно човек да намери място. Аз лично съм се явявала на конкурси за институциите на ЕС и там също е с конкурс, но на няколко нива и трябва първият онлайн тест (4 часов) да го минеш с 0 грешки, от 100 въпроса, за да минеш изобщо на втори тур, евентуално някой да ти погледне СВто. По принцип хората, които искат да работят в държавния сектор са свикнали с тези конкурси и не ги приемат като нещо невъзможно да се случи, да не говорим че можеш да се явяваш, колкото пъти си искаш. А освен това в частни и особено алтернативни училища, може всеки да работи, даже и без педагогическа специалност. Понеже съм работила в живота си почти само в държавния сектор, съм доста наясно с процедурите.

Ася, голяма художничка. Някои деца просто са по-артистични от други. Моята голямата все казва, че иска да стане артист и много обича да рисува, а малката не е чак толкова запалена.

# 123
  • Немция
Като процедура явно е възможно, но учителите по немските училища не са от по-новите мигранти, както споменах вече.
Може някъде и да има изключения, но определено не е редовна практика.
И го разбирам - не само ниво на език, а и начинът на преподаване е различен.
Отделно минават през дълъг практически стаж, преди да се дипломират.

# 124
По време на следването ми в Германия имах няколко чуждестранни преподаватели, особено между по-младите. Всички говореха разбира се немски достатъчно добре, със сигурност гледат това при конкурсите.

Във Франция, гражданите на ЕС могат да се явяват на конкурсите за постоянните места за учители. Конкурсът е национален за прогимназията и гимназията. Последните години редовно не успяваха да намерят достатъчно нови учители по матаматика. Има кандидати, но не са на достатъчно добро ниво. Решението на управляващите е да намалят броя на часовете по математика по различни начини.

Ася, моите деца не са рисували нещо смислено толкова рано. Дъщерята малко преди да стане на 3 се научи да рисува човече с глава и корем както казваше Simple Smile. Синът до 3 години и половина нищо не искаше да рисува. Много ни изненада, когато изведнъж нарисува дърво със закачено в него хвърчило. Беше вечерта след  разходка и игра с хвърчила, когато едва спасихме едното хвърчило от едно дърво.

# 125
Авил, колко часа математика имат децата в първи клас при вас? София ще стартира от септември с 8 часа математика, 7 часа италиански (четене и писане) и 9 часа английски (четене и писане). Това нормален брой часове ли са или на мен ми се виждат много Grinning

Днес ходих на втора доза, но ми биха половин доза Модерна и ми записаха като бустер, вече съм с безлимитен сертификат. Дано да не ме събори така много като е по-малка дозата Anguished

# 126
Сноуче, в първи клас седмично имат 5 часа математика, 10 часа френски, 1,5 часа английски и още 7,5 часа физическо, рисуване, музика, изучаване на света. Всичко 24 астрономически часа, в които са включени и 8 междучасия по 15 минути. Ако и вашите часове са също астрнономически, и на мен ми изглежда по-натоварено. Но тук преди е имало по 3 часа седмично повече в началния курс и децата не са страдали...

Не мога да си спомня аз по колко часа математика и български съм учила в първи клас. Спомням си само, че учехме и преди и следобяд. После минахме на една смяна.

# 127
Сноуче за Италия са нормален брой часове.

# 128
Якамоз, знам че е нормално за Италия, но исках да разбера в дуги държави как е. Аз и за България също не съм наясно и не помня от моето време...

Авил, 34 урока са им общо, със сигурност няма да са астрономически часовете, но не знам по колко минути е всеки урок. Разделен е денят на 2х2.5 часа уроци 1х2 часа - почивка, поне това виждам от схемата. Сутрин учат 2.5 астрономически часа, после около обяд 2 часа почивка и следобяд още 2.5 часа уроци. Домашни им дават само в сряда и четвъртък, когато са до обяд, но могат да останат в училище и да си ги напишат там също.

# 129
Аз мисля, че ние учехме по-малко математика, но и тук системата е съвсем различна, вие най-вероятно сте избрали 40 часова седмица, тук децата учат сутрин, имат почивка и после пак учат следобед. Има и училища, които предлагат различна система, на половин ден и тогава учат по 18 часа седмично, но специално в тези региони където родителите основно са на 40 часова седмица и децата са на толкова.

# 130
  • Наблизо
На мен ми е тъжно за математиката..През годините съм работила в различни училища на различни постове и много често учителите по математика са чужденци.Интересно има много италианци и разбира се румънци и руснаци.Сигурно и българи,но като количество сме много по-малко и така процентът пада.
Да ви се оплача..детето падна вчера по стълбите.помня само как го виждам да се отксубва и да се опитва да слиза,да се спъва докато аз вече се протягам и се чува силно тууп..челото му.. и после търкалянето и плача и всичко..
Слава тебе Господи всичко е наред.Беше с много дебело яке и качулката се вдигна докато падаше и общо взето е удара на челото и носа малко.Ходихме в спешното,прегледаха го.След 5 дни сме на контрола.
Чувствам се като ужасна майка,защото допуснах да се случи..Ще ходим и на снимка другата седмица,зщаото ходи на криво.Търся и ортофонист,защото дърдори,но повечето неща не се разбират и основно мучи и посочва..Педиатърът ни  накара да запазим час при УНГ,за да се провери и слуха.Изобщо не съм заблеязала да не ме чува,но...
Много ни се събра.

# 131
Бюти, успокой се. Падат децата, но като малки се още " гумени ". Моята на третия си рожден ден как се изтърколи по стълбите, косата ми се изправи. Ходеше като линейка - синя лампа ( синя цицина на челото) и сирена - рев. Joy На ММ сестра му я водеше и не се протесни, на нейните не ставали цицини. Идеше ми да я цапардосам, че нея да обзаведа с цицина. Дълго проверявах зениците. Слава Богу, без последици. И при вас всичко ще е наред.

# 132
Бюти, ужасна случка, радвам се, че няма сериозни последици. Не се обвинявай, понякога няма как да предвидим инцидентите.

# 133
Бюти, не се онвинявай чак толкова, как ще си лоша майка! На всеки може да се случи, всички деца падат. Радвай се, че се е разминало и е добре детето. София като беше на 14 дена, ММ заспал с нея на леглото и тя падна на земята на паркета. Аз се събудих, чувайки едно "туп" и си видях новороденото да лежи по корем на земята, без да издава нито звук. Още помня ужаса от тази вечер! Оказа се, че тя е паднала и дори не се е събудила, а е продължила да спи Joy Разбира се звъннахме на прекрания ни педиатър, който приемаше обаждания 24/7 и с треперещ глас му казах, че бебето е паднало от леглото, а той каза, госпожо, не се притеснявайте, почти всеки си е изтървал бебето да падне! Важното е да следите за повръщане, ако няма повръщане, всичко е наред. Доведете я утре все пак да я погледна за Ваше успокоение. Та така и стана - нищо й нямаше, слава богу.

Якамоз, а вашето момиче на какъв учебен ден ще е?

# 134
Сноуче, при нас почти няма родители, които да записват децата на половин ден. На отворените врати ни казаха, че има такава възможност, но не разбрах честно казано дали трябва да има определена бройка деца, които да са на тази система. При нас всички записват на 40 часова седмица, реално имат почти същите часове като в детската градина, влизат сутрин от 8:15 и приключват около 16:15 (зависи от училището). В училището, което ние избрахме може да избереш също дали детето да се прибира за обяд в къщи, дали да си носи обяд или да ползва стола. Това не е само в това училище, има го попринцип като опция, но не навсякъде се прилага. Ние със сигурност ще я запишем на стол, учителките ни препоръчаха да не си носят от къщи храната, освен ако няма някакъв основателен здравословен проблем, но при всички положения не бих давала храна от къщи аз де.

Общи условия

Активация на акаунт