Деца от всички страни, добре сте дошли- 12!

• 22 207
  • 329
  •   1
Отговори
# 150
# 151
Кала, много хубава рисунка. Твоите деца са си с артистичен ген.

Бибит, страхотно изглежда. Аз също обичам да има по малко сняг. Не както е в Русия по 8 месеца в годината, но ако го няма въобще, ми липсва.

Аз ходих в Прага на обучение и там вече никой не носи маски. Голяма е разликата с лятото, когато всички носеха навсякъде. Надявам се и в Италия скоро да ги отменят, много ги мразя. ММ се е справил горе-долу с децата и къщата, макар че днес имах много неща да свърша, които той е пропуснал...

# 152
Здравейте дами 😀,

Имали сме нова темичка и сте изписали много. Не съм чела нищо, ще се връщам когато имам време да прочета.

Ние сме добре, бяхме ковидясали всички. Децата го донесоха от училище. Имахме и баба на гости, тя също даде положителен резултат. Но слава богу, всичко мина.
Децата са много добре в училище. На баткото му предстои смяна на училище. От изпитите взема хубаво ниво, подадохме документи в няколко средни училища и април месец ще получим резултат. Спортовете си вървят и те усилено. Чакаме другата седмица да дойде междусрочната ваканция, но май тази година ще си останем с чакането и на снега. Децата си спомнят преди година по това време как беше затрупало и как се пързаляха с шейни. Но за жалост няма.
За сега това е от мен.

# 153
На колко е/са детенцето/децата Ви?Може ли да ми кажете как снот нещата с градините,тъй като моето е на 4 годинки,баща му работи във Франция и обмисляме и ние да се преместим при него.Как се справят с езика?

# 154
Сноуче, вече навън маските не са задължителни. На мен лично не ми пречат на затворени пространства, но силно се надявам догодина да не са задължителни за децата в училище.
Тези дни ни дойде потвърждение от министерството на образованието, че дъщеря ни е приета в училището в което искахме (това с усиленето обучение на английски). Надявам се да се справя с логистиката. Вече карам доста често и сама, ходя да пазарувам сама, но още ме е страх да ходя далеч. Мисля все пак, че за мен си е голяма крачка.
Започнах и курс по английски миналата седмица. Нямам много време да уча в къщи, но дано успея да вдигна малко нивото.

# 155
  • Немция
Якамоз, ще се справиш, разбира се! До новата учебна година има още доста време, дотогава ще задобрееш съвсем с карането. Честит прием!
И ние подадохме вчера документите  на малкото гардже в новото училище, където ще е от 5 клас нататък. Влиза автоматично в него, защото брат му е там, но си има препоръка за гимназия от учителката, свидетелството му е много добро, така че щеше да има добри перспективи да го приемат в училището и без брат му. Grinning
Така сега и двете братлета ще са на едно място, което е хубаво усещане за тях.

Плами, отдавна не си се разписвала, радвам се, че сте добре след ковидясването Grinning, а и по принцип. Да, за жалост хубавата миналогодишна зима , която при нас трая 2 седмици, няма да се повтори, но няма как да го променим.

Сноуче, блазе ти за пражкото пътуване- поздравления за мъжа ти, който те е заместил успешно, макар и не 100-процентово.
Дълга зима и на мен би ми писнала, не сме свикнали на такива условия.

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 13:14 от Бибит

# 156
Якамоз, ще се справиш. Още повече, че ще е един и същ маршрут. Честит прием и с пожелание на есен без маски Joy А някога си казвахме Наесен с песен Joy

Пепита, добре дошла. Не съм във Франция, но имам наблюдения по твоят въпрос с езика. За 4 годишно дете ще отнеме около година да се интегрира напълно и да говори свободно. Не бива това да те приетснява изобщо. По-скоро наблегни да намериш хубава градина, където то да се чувства добре. Също очакавай доста драми в началото, но не си ги слагай на сърце и му говори, че ще свикне и скоро ще разбира всички. Успех!

# 157
Якамоз, ще се справиш. Още повече, че ще е един и същ маршрут. Честит прием и с пожелание на есен без маски Joy А някога си казвахме Наесен с песен Joy

Пепита, добре дошла. Не съм във Франция, но имам наблюдения по твоят въпрос с езика. За 4 годишно дете ще отнеме около година да се интегрира напълно и да говори свободно. Не бива това да те приетснява изобщо. По-скоро наблегни да намериш хубава градина, където то да се чувства добре. Също очакавай доста драми в началото, но не си ги слагай на сърце и му говори, че ще свикне и скоро ще разбира всички. Успех!
Благодаря много за куража!😊

# 158
  • на брега на морето
Кала, браво на Лекси! Hug Страхотна рисунка! Браво и на теб, че се чувстваш толкова добре и реализирана на работа, и че те ценят! Не се и съмнявам, че учениците те харесват! Позната ми е тази радост, и удовлетворение. Blush
Честито записване на Якамоз и браво за шофирането! Hug И аз съм неуверен шофьор тук, щото съм свикнала междуградско по пустите, селски, пътища в Норвегия, и тук понякога ми се струва много трафик.  Иначе на сняг, неизринат, съм страшна, но тук това не ме топли. Joy
Бибит, супер, че сте си сменили пейзажа и позабавлявали! Hug
Сноуче, супер за Прага и браво на т.м.! Hug
Пепита, Сноуче е права. Малките деца учат много бързо език. Днес имах родителска с учителките на децата и ги похвалиха. За времето от септември до сега са дръпнали много с езика, а относно каталунския не правя нищо с тях вкъщи. Като не броим, че гледат по малко каталунска телевизия вечер ( не повече от час). По площадките също се говори повече испански, не толкова каталунски. Четат книги на испански ( темите, които са им интересни на испански са повече, няма много детски книги преведени на каталунски). Мисълта ми е, че децата се оправят и дори с 2 нови езика, и важното за мен е, че са щастливи. Много бързо свикнаха тук и са доволни. Изглеждат все едно, че са расли тук, особено малкият. По-големият повече се е повлиял от норвежката учебна система. Имам предвид например силното застъпване на ползването на и- пад в Норвегия, който се ползваше активно от 1-ви клас " за какво ли не". А тук се ползва за 1- ви път в 4- ти, но той вече е изградил някакви навици относно и- пада и " ровичкането" из него( вкъщи им давам много рядко). Но големият също успява да се адаптира, това са само детайли. Големият е на 9.5 , а малкият на 7 години.
С ДГ според мен е още по- лесно, отколкото първите класове в училище. Успех! Hug

# 159
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Мелина, добре, че се разписа!
Браво на децата!

Каталан ли се говори в Майорка или се учи в училище?
Мислех, че майоркин говорят...

Аз също преди не карах кола и нямах и желание.
В Бг съм карала и когато съм се возила съм преживявала какви ли не изпълнения по пътищата.
Тук директно на 4-лентова магистрала 🙈,
със 120км/ч само между камионите мога да карам, всички други карат по-бързо. Голям стрес ми беше. Особено като се изсипе някой порой - никой не намалява скоростта.
Въобще колата много забързва ежедневието и неусетно ни вкарва в един въртеж, който само цеди сили...
И сега се опитвам пеша или с колело, уви зимата е неприятно...

Сноуче, доволна ли си от коучинга? (Нали коучинг беше?)

Бибит, не сме ходили във Вилинген.
Аз предпочитам на юг - Шварцвалд или нашите хълмчета, дето са ги нарекли за планина 😁
Но снегът не е моята стихия.

От как е почнала пандемията и не съм ходила да плувам (изключая почивката в Италия). Вчера установих, че ми липсва.

Аз откак съм в Германия, особено последните 10г почти не съм ползвала английски. Сега чета специализирана литература и установих, че върви почти като на немски.
Предполагам, че ще ми е много по-трудно да говоря, доста разговорни изрази съм ги “загубила”. Скоро синът ще ме поучава...

Аз миналата година си припомнях италианския с duolingo (безплатна арр е) и е през английски. Пробвай я Якамоз. Аз за няколко дни 200 думи научих 🤪
Дразнеше ме, че като ги научих, трябваше да продължа да ги упражнявам, няма как да прескоча нивото и се отказах.

# 160
  • на брега на морето
Ася, Hug майоркин е разновидност на каталунския( как само прозвуча Grinning). Ето какво намерих в нета: "El mallorquín es una forma de catalán, es la misma lengua..."( Майоркин е форма на  каталунски, това е същият език"). На практика майоркин е почти като каталунски, т.е. ако говориш каталунски - майоркините ще ти разбират. В училище в листа им с оценки( за сега без числа) пише " каталунски", не пише " майоркин". Местните си говорят майоркин( предполагам), аз като слушам не мога да направя разлика дали някой говори на майоркин или на каталан. Но често се говори и на испански тук, и от децата и от възрастните. Защото има много чужденци и те често говорят само на испански. Някои научават майоркин/ каталан, други има с години си живеят и не го учат. Поне от досегашните ми наблюдения. Кой както му се налага/ иска. Аз като говоря на кастеяно/испански- не ми се е случвало някой " упорито" да ми отговаря на майоркин. Веднага обръщат на испански.
Ако човек започне да учи каталан- ще разбира много от това, което се говори тук на Майорка. Аз преди време си бях взела от библиотеката една книга на каталунски и като я прочетох, и сега с времето/което не е толкова много/ - " хващам" доста, поне темата. В писмен текст ми е по- лесно, отколкото като слушам каталунски. Иначе не говоря, мога да кажа само някоя друга фраза.  
Този канал, който гледат децата си е майоркинският канал. Цял ферман стана пак. Blush

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 13:00 от Мелина_3

# 161
Много интересно това за езиците. Не знаех, че има Майоркин допреди няколко месеца, а сега вече знам и че е диалект на каталунския. И в Италия имат такива местни диалекти, но слава богу вече не се учат в училище, за мен това е назадничаво и преди съм го казвала. Аз като слушам понякога да говорят наоколо пиемонтезе (местният диалект в Торино), абсолютно нищо не разбирам. За сметка на това, Романо, диалектът в Рим, си е просто италиански с по-груб изказ и изяждане на половината букви в думите Joy Тоест не го виждам да е отделен език, за разлика от сициалнски, наполетански, пулийски, венециански и други, които наистина не ги разбираш, дори и дума от тях.

# 162
  • Немция
Мелина, радвам се, че така добре се адаптират децата!

Ася, и аз бих избрала Шварцвалд, ако  ни е наблизо, дори сме го запланували да стигнем дотам някой ден, но ни е далеч, поне 5 дни трябва да плануваме за там. По релеф донякъде на Родопите напомня май.
Ние искахме по-наблизо да отидем на сняг, но там, където беше  вариант, не беше подходящо за спускане с шейни, нямало достатъчно сняг.

Момчетата днес са вкъщи, през нощта минаха силни, почти ураганни ветрове и училището отпадна днес, децата са щастливи. Grinning
Утре ще мине втори ураган, но пикът ще е чак към вечерта, така че очаквам утре да са на училище.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 11:37 от Бибит

# 163
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз считам диалектите за важни, но те се учат в общността (семейството напр.), в училище също не ги виждам.
При федерации е друго - там езикът е част от идентитета.
Иначе аз все се хиля как мъжът ми нищо не разбира в Болцано, те твърдят, че говорят немски 😁
Аз ги разбирам, но и повечето се опитват да говорят правилен, а не на диалект. Диалектът мъжът ми не го отбира, но аз имам усещане за езиците и се оправям добре.

Иначе баба е от сев.Б-я и като идех там все едно бях в чужбина. Нищо не разбирах 🤷♀
Баба казваше същото като дошла на юг.

Бибит, да може би затова харесвам Шварцвалд. На нас също не ни е близо, ходим също с преспиване. Но има много неща за деца.
Като се роди А. бяхме в Bayrisches Wald също много ми хареса, също много неща за деца, но пък ни е още по-далеч, за вас още повече. На вас Холандия ви е наблизо...

# 164
Да, Ася, съгласна съм, че в семейството е ок, но не и в училище, защото е точно обратното на интеграция и отнема време, усилия и енергия на децата за езици, които могат да са им наистина полезни, а не само в местната кръчма да ги говорят.

Аз помня като отидох за първи път в Банско, била съм студентка, и на рецепцията момичето като си отвори устата, виждах я че говори, но нищо не разбирах... И до ден днешен не разбрах какво беше това нещо - бълграски с диалект или някакъв друг език. Ние във Варна говорим меко, но поне ни се разбира Expressionless А по този повод за мекото говорене, като бях в Русия се запознах с едни много готини българки, но всичките от западна България. Горките, въобще не можеха да си пречупят езика да говорят руски, за разлика от източните, за нас не предтсвлява проблем Joy

Общи условия

Активация на акаунт