Частни училища - информативно-дискусионна тема 50

• 39 579
  • 828
  •   1
Отговори
# 90
Мария Б... Не знам дали осъзнавате, но както разбирам Вие имате стабилно образование, очевидно и мъжът Ви също. Придобила сте знания и НАВИЦИ, които сега Ви помагат в живота. И не ми обяснявате, че не е така. Ако разчитате Вашето дете да се развие просто ей така.... Ми странно ми е какъв бизнес развивате, защото очевидно Ви куца реалната преценка на съвремието, в което живеете.
Имаше една поговорка: Камъните, които премествате сега пред детето си, ще бъдат скалите, пред които ще се изправи като голям (нещо в този дух). И съответно няма да може да се справи.

# 91
  • Blondeville
А как се наемат хора без опит, без стаж и без диплома?

Аз съм в IT сектора, а съм завършила Балканистика в СУ - да, нищо общо. Но за позицията, която заемам навсякъде искат университетска диплома + безупречен английски (разбира се и доста опит). Но до опита нямаше да стигна без другото.

По отношение на изречението, че не искате “зубър, а щастливо дете”, ми става ясно, че може би дискусията е излишна. Моето дете беше във възторг от “изпитите” си, и за него да учи нови неща е удоволствие. Непонятно ми е защо учене се счита равно на зубрене.

Мария Б, значи и в университета няма значение какво се учи, после направо излизаш от него и ставаш директно CEO заради невероятните soft skills, които си придобил преди това?

Обиновено човек учи за да се развива, да знае, да достига повече. Ако за вас престижна гимназия е всичко до което свеждате образованието, значи няма накъде да се говори повече.
То по тая логика не трябва нищо да правят, защото много често последната дума е на съдбата. Ама все пак човек трябва да изпитва прогрес.

Точно! Образованието започва от мемента, в които завършиш университет. Поне това е моето мнение. И дори съм убедена в него. И затова не виждам смисъл от напрягане за всичко преди това.

Няма разбира се! Има значение само какво допълнително си натрупал като знания и най-вече опит след като си завършил университет. Никой не наема хора, защото са завършили университет, нали?
[/quote]

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 21:42 от blondie_anna

# 92
  • Отвъд алеята зад шкафа
Мария, въпросите, които задаваш, вече са били задавани много пъти, винаги от родители с деца в градина, ПУК или 1 клас.
Можеш ли да разкажеш конкретно каква е учебната програма в училището, което си избрала, да направим някакво сравнение?

# 93
Мария, въпросите, които задаваш, вече са били задавани много пъти, винаги от родители с деца в градина, ПУК или 1 клас.
Можеш ли да разкажеш конкретно каква е учебната програма в училището, което си избрала, да направим някакво сравнение?

Първо че още не съм избрала. Лутам се измежду такива с виоска акдемична подготовка до катика супер лежерни.
Това, която гледах последно имаше x5 часа бел и мат, 4 часа англ, 2 часа изкусватва, 2 часа музика, 2 часа спорт и 5 часа взаимоотношения седмично, нищо кой знае какво. Реално не държа нито на математиката, нито на българския, единственото, което наистина ще му трябва в реалния живот е английския, а това ми липсва и означава допълнителни уроци, което не ми е ОК. Но и по 10 часа от всеки от изброените предмети пак не ми се вижда ОК. ОФФФ, не знам!

Изгрев е точно за вас.

Не, че нещо, но не съм забелязала нито моето дете, нито на другите наоколо да са нещастни.

Аз не казвам, че са нещастни, Но съм виждала дете в 6ти клас в  ПЧМГ с бърнаут.  Това може и да е заради детето и заради някакъв натиск от родителите, но не е много яко.

# 94
А пък аз съм виждала с бърнаут от кварталното. И това какво ми казва?

# 95
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ще трябва да имате някаква визия  след 7 клас, ако не държите на БЕЛ и Мат. Със средни резултати на НВО вариантите са обикновено ДУ, средата там е малко на късмет или ЧУ от тези, в които приемат всеки, който може да си плати. Все ще изкласи до 12 клас. Знам, че НВО е далеч, но ..предопределя средното образование.
Изброените часове по бел и мат са като в ДУ. Разликата с ДУ е в часовете по "взаимоотношения" + един Бритиш Кансъл.

# 96
  • София
Значи детето не е било за това училище. Родителят също е добре да преценява възможностите на детето си възможно най-реалистично. Ако детето трудно се справя с изискванията, няма смисъл да се мъчи там. Училище ще се намери за всяко дете, особено частно, което не е от тези с опашките за кандидатстване.

# 97
Беше ясно, че рано или късно ще ме нападнете. Аз не нападам избора ви за академично обучение за децата ви, а ви питам защо избирате точно това? И пак не получавам отговор.

Ето аз ще ви кажа. Аз предпочитам алтернативен подход, защото предпочитам детето не просто да учи формули по математика, а да му обясняват защо, как и с каква цел са създадени формули и как да ги използва в реалния живот, пък било то и за сметка на 3 пъти по-малко научени формули по мат.

Не иска да учи дати по история и исторически събитя, които може да ги намери в гугл за 5 мин. Искам да го учат как тези исторически събития са променили живота ни сега.

Искам да се научи да учи критично. Искам да стане отборен играч, да не е сам за себе си. Искам дори да учи с деца със СОП, за да развие емпатията си, да разбира хората, да им влиза в положението и тн.

Не знам дали това ще стане или не, но това търся за детето си и това са моите доводи.

просто ми бяха интересни вашите за акдемичните училища.

И за зубърите! Сега детето ми ходи на частни уроци с native speaker по английски, има частен учител по бел, има частен учител от смг, с когото решават състезателна математика за 2ри клас. Отделно пак ходи на спорт, ходи на курс по състезателна математика, по английски ходи на курс, за да е в екип и с други деца.

И все пак детето ми е на 6 години и бих казала, че е най-големия зубър тук. Но той не иска това., Аз го натискам и дори не знам защо го правя.
Защото съм объркана.

Той иска да му показвам експерименти, да гледаме звездите и да му чета за съзвездия. Накара ме да му купя книжка за Христо Ботев. Иска да му говоря за историята. Постоянно ме пита за връзките меджу хората, защото така се държат един за друг Чака с нетърпение да мине пандемията, за да го заведа в Париж да види айфеловатра кула, защото постоянно обяснява, че си я представя. Постоянно обръща от лев в евро. Интересува се как се прави фирма и колко трябва да получват служителите. Иска да си направи влог.

И нека така да задам въпроса. Според вас детето ми ще се чувства ли ОК в училище като Питагор и СС или да си продължавам към алтернативния подход на образование?

# 98
  • София
Обратно на Вашето мнение, Мария, аз смятам, че първите 3-4 години в училище са най-важните и тогава се учат най-важните и фундаментални неща за живота след това. Освен това полагат основите на това как ще учат, работят, съсредоточават и си организират работата в живота. Изобщо, за мен началният курс е много по-важен отколкото хората си дават сметка.

Относно това какъв тип училище да изберете, само един съвет - ходете на място, говорете, вижте, създайте си мнение, лично. Нито деца на приятели и познати, нито прочетеното във форума върши работа.

# 99
И затова го пусна на частни уроци по математика и английски в ПУК? Оооо сега видях, че и по Бел. Боже!
Аз не виждам нищо алтернативно в подхода ти до момента.
Ние всъщност отговорихме, но на теб не ти изнася отговора.
Я, изплюй камъчето и кажи къде го записа? Училище без домашни и без академично обучение?

# 100
  • София
От всичко, което написа разбрах, че се опитваш да докажеш нещо на себе си чрез нас. Вече сте взели решение вкъщи или по-скоро виждам, че изпитваш някакъв вътрешен конфликт дали сте взели правилното решение на този етап, особено след като сте изпуснали вече кампанията за кандидатстване. За мен и вие с мъжа ти не знаете какво искате, а сте като деца, не смеете да поемете отговорност за решенията си. Детето си е ваше - правете каквото решите. За моите деца като е трябвало съм решавала, както и другите родители за своите деца са решавали. Аз съм за високите постижения и нямам размисли и страсти ни за софт скилс, ни за отборен играч, нито за други неща, които са ми в сферата на ала-бала-портокала. Много добре могат да са с хубава диплома в джоба и знания. Експериментите са за детската градина.

# 101
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ами...италианският лицей може би е най-подходящ в този случай. Никакво учене, но пък се завързват много полезни връзки и контакти със семейства на бизнесмени, богати хора, които после, заедно с меките умения помагат много. А и винаги може да работи във вашата фирма, без да се налага сам да се бори за място в конкурентна среда.

А това как си представяте учебния процес е много готино. За съжаление е утопично.

# 102
И затова го пусна на частни уроци по математика и английски в ПУК?
Аз не виждам нищо алтернативно в подхода ти до момента.
Ние всъщност отговорихме, но на теб не ти изнася отговора.
Я, изплюй камъчето и кажи къде го записа? Училище без домашни и без академично обучение?

Никъде не съм го записала. Но съм ходила на събеседване в почти всички частни училища   Grinning

# 103
  • София
Ей ще рече човек, че до 4 клас кой знае какви формули учат Ill

Доп.
Прочетох какво причинявате на детето си на 6 г. вкл. състезателна математика за 2 клас. Well, всичко това напълно противоречи с колебанията за училище, в което да продължи детето. Няма как то да е щастливо с такъв набор от допълнителни академични дейности. Никаква СС, нито Питагор ще са ви виновни, ако ангажирате по този начин малчугана.

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 18:46 от Аш

# 104
Само не и в СС и Питагор. Wink Защото там събеседват с детето, а не с родител.

Общи условия

Активация на акаунт