Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 366
  • 795
  •   1
Отговори
# 720
  • София/Варна
До преди 5-10 години на всички къщи беше В20 или С16-20, от как има евронорми е В25 или С20-25. Но практически всичко зависи от бетоновия възел какво забърква. Разликата в цената е минимална и е по-добре да си е В25. В лудостта на строителството в Банско, на един обект се оказа, че бетона , който са им карали е В7,5 , а не В20. Така че по-добре да се застраховаме

# 721
При мен е B15 за подложен и B30 за всичко останало с добавка за водоплътност.

# 722
  • София/Варна
По спомен твоята къща беше с големи конзоли и е нормално да са ти предписали по-висок клас бетон.

# 723
По спомен твоята къща беше с големи конзоли и е нормално да са ти предписали по-висок клас бетон.

Не са конзолите причината. Помня, че питах, защо ползваме B30 и ми казаха, че в белия свят се ползва такъв бетон, защото той има същия коефицент на нещо си като желязото, което ползваме(ама и аз как го обясних Grinning)

# 724
Това е якостта.
Снощи смятахме, че дори 16-20 би издържал много по-голямо натоварване, отколкото е къщата. Така че реално няма голямо значение, няма да падне Simple Smile

# 725
Това е якостта.
Снощи смятахме, че дори 16-20 би издържал много по-голямо натоварване, отколкото е къщата. Така че реално няма голямо значение, няма да падне Simple Smile
Не съм специалист в тази наука и не искам да умувам. Смятат, следят и поемат отговорност. Аз дали ще платя Б30 или Б20 ми е все тая.

# 726
Драго, перголата може да е налична някъде в страната... Чак 2 бр, нз дали ще има изостанали, но звънни да питаш в магазините на бриколаж. Името е пергола central park.
Платнището се маха, сгъва прибира.. Съотнесена цената към изделието, като изработка и опции е чудесно. Ако нещо те съмнява, мога да ти снимам на Лс сглобки и подробности.
Така... прозвъних и казаха, че никъде ги няма, НО тъкмо почвали да зареждат. Днес отварям и перголата пак качена на сайта с 0 наличност. Цената обаче 1300 лв, при цена на предна промоция около 640 лв и редовна по спомен 850 лв. Думи нямам...

nellytan1, а как я доставиха? Доста дълго/тежко ми се струва да ползвам превозвач.

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 23:57 от drago_2008

# 727
drago_2008, с GGBG я доставихме. Доставката беше скъпичка - 300лв за два от най-малките навеса.
Всеки един от тях много тежи и са много дълги пакетите. Най-добре от тук да ги купите.

# 728
  • София
Здравейте, бяхте писали преди време за програма за финансиране подмяната на камини/печки с климатици. Знаете ли към кой отдел точно в общината трябва да се обърнем за повече информация? Става въпрос за СО Панчарево. Интересува ме какви са изискванията, за да преценя бихме ли могли да се възползваме. Във всяка стая ли трябва да имаш печка (примерно), за да финансират климатици за всички стаи или една е достатъчно? Ако вече е махната печката проблем ли е? Задължително ли е да я има налична и такива неща...

# 729
Здравейте, бяхте писали преди време за програма за финансиране подмяната на камини/печки с климатици. Знаете ли към кой отдел точно в общината трябва да се обърнем за повече информация? Става въпрос за СО Панчарево. Интересува ме какви са изискванията, за да преценя бихме ли могли да се възползваме. Във всяка стая ли трябва да имаш печка (примерно), за да финансират климатици за всички стаи или една е достатъчно? Ако вече е махната печката проблем ли е? Задължително ли е да я има налична и такива неща...

Ето това са телефоните, на които може да получиш информация относно изискванията, на които следва да отговарят кандидатите.

Това е сайта на проекта.

https://www.sofia.bg/opos
Не видях район Панчарево да е включен в списъците за подмяна на печки с дърва, с климатици. Квартала фигурира в списъка за подмяна с уреди на газ, но не пречи да попиташ за детайли по проекта. Иначе до колкото аз съм запозната, то трябва да имаш печка/камина с дъпва или въглища, която се ползва за отопление. Нея ти я демонтират и я взимит задължително! Принципно в зависимост от подадените заявления от кандидати в повечето общини е определено да се предоставят до 2 броя климатици, но за това също най-добре е да се информираш от екипа на проекта. Те ще ти обяснят всичко и къде и как трябва да подадеш заявление. Има и втори проект по програма Лайф на ЕС и може пък по него да е определено поставянето на климатици в Панчарево. Това се прави, за да няма дублиране на безвъзмезни средства по двете европейски програми. Не знам обаче, дали проекта на Лайф вече не приключи. Питай и за него. Ако обаче ти монтират климатици, вероеятно ще подпишеш декларация, че няма да използваш отоплителни уреди на твърдо гориво и ред други документи. Няма изискване да си социално слаб или други финансови ограничения. В проекта не се участва с финансово самоучастие, т.е. цялата помощ е безвъзмездна. Има идея средствата по тези проекти да се увеличат, така че е възможно да се пуснат и нови покани за кандидатстване, но това ще важи за други общини, а не за СО. Когато стане факт ще пиша в темата. Ако случайно и за СО се увеличат средствата по проекта и пуснат нова покана, също ще пиша, но като цяло който се интересува да следи сайтовете на общините, които са включени в тази процедура. Там информацията се актуализира. Кога това ще бъде одобрено, зависи от Европейската комисия. Вероятно до 2  - 3 месеца.

# 730
Ние монтирахме пречиствателната станция с резервоара.
Сега имаме много пръст и големи камъни. Ако някой от Вас има нужда от пръст и камъни (ако имате денивелация) може да ми пише. За София става въпрос.

jalapeno, звънни в Панчарево да питаш. Аз съм виждала хора да подават декларации за смяна на уредите. До колкото знам много се чака. Като цяло мисля, че не е добра организацията, но това не ти пречи да кандидатстваш.

# 731
Как проектирахте местоположението на детското бюро? Обмислям пред него и вдясно на него прозорец? Но пък, ако се ползва компютър върху бюрото един ден, ще блести откъм страничния прозорец? А, до долу да се пускат витрини в тази стая ще е безсмислено именно заради бюрото...

А по принцип и нямам идея уютно ли е в спални витрини до земята?

# 732
  • София/Варна
На моите младежи в стаите има прозорец пред бюрото и прозорец на единия в ляво, на другия в дясно от бюрото. Като им свети си пускат щорите. Както и да ги разположиш все ще им блести,трябват си щори или плътни пердета.

# 733
Нашите са пред прозореца. Формата на прозореца е "самолет". ММ беше против и искаше да е френски прозорец като в някои от другите помещения. Аз не исках стъклото да създава дискомфорт на децата и затова извоювах подзиждането. Сега май съжалявам, защото на дали вечно ще има бюра там... Май не бях много плезна.

# 734
  • Пловдив
Нашите спални са южни с много големи френски прозорци .Бюрата са разположени странично на  съседната на прозореца стена . .Един вид ,светлината идва откъм гърба на детето .Въпреки това е много светло,дори в облачни дни и лампа се светва ,чак когато навън се смрачава .Нямат нужда и от настолни лампи на бюрата .

Общи условия

Активация на акаунт