Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 359
  • 795
  •   1
Отговори
# 735
  • София/Варна
Аз докато работя (на бюро ми е 90% от работата) обичам да блея през прозореца и за това разположих бюрата и на двете деца, така че да имат тази възможност. Големия и той го прави, малкия го блъска пубертета и всичко му пречи. Стои на пуснати щори с лампа, като вампир е.
Бях чела някога, някакво изследване, че въображението на деца, които гледат през прозореца се развива повече, отколкото на тези,които гледат стена, седейки на бюрото си. Което дали е така или не никой не знае, просто споделям.
Сега се загледах в снимката на Драго и видях контактите високо горе,които най-вероятно са за телевизор. Стаята на малкия е органицирана около това да се вижда телевизора отвсякъде. Беше телеманияк, докато правихме проекти и строихме. Всичко страхотно, ама го друсна пубертета натам,че сега вообще не гледа телевизи. Така че какво мислим и какво става докато го реализираме, никой не знае.

# 736
  • София
Правилото е светлината да пада отляво или отпред. Не се знае колко ще се ползват бюрата по предназначение и в коя част на денонощието ще учат, но според мен е хубаво да се съобрази.

# 737
Благодаря Ви!
Герундия, много си права, макар че смятам, че ще се разсейва, гледайки напред, но няма да му го спестя.

София, аз се притеснявам, че ще влиза прекалено много светлина - отпред и отстрани, но предполагам ще затъмнява.

# 738
  • Sofiа
В стаята на нашият младеж прозорецът е в ляво от работния му плот/бюро.

# 739
Нашите детски са северни 😁 Бюрата са им пред прозорците, не знам колко светлина ще влиза, но пък имат уникална гледка 🤔 Решихме на тях да отстъпим гледката, а нашата спалня да е Южна, ама с гледка съседа и разбитата улица 😑 Абе, няма как всичко да е така, както ни се иска, но ще опитаме да компенсираме северните стаи с топли цветове. Имаме и кабинет, в който влиза адски много светлина и който му е тъмно да учи, винаги може да учи там, да не говорим за огромния двор. Нашите спални са доста малки, идеята е по-скоро там само да се спи.

Ние започнахме с външната изолация. За 1 седмица изчезна навсякъде неопор и въобще всякакъв стиропор, в чудо се видяхме! Изкупихме от един съсед 100 квадрата неопор, 8см, но пак е нещо, на добра цена. Другите откъде ще вземем не знам, навсякъде има останали по 20-30кв, та не знам как ще съберем. Казват, че ще зареждат скоро, ама с нови цени +20-30 процента. От много мерак да направим интересна къща с елементи с имитация на дърво, накрая ще е най-обикновена, бяла с кафяво, без елементи 😭 Цокълът ни е с фибран, ама не знам какво ще сложим там, иска ми се нещо, което ние ще можем да наредим, че с тия цени по 50 лв на квадрат за редене на камък ни идва малко... Кхм. Посъветваха да слагаме фибран и по пода на терасите, защото бетона просмуквал, та и това ще направим 🤔 Като цяло кипят строителни дейности, накичили сме къщата като коледна елха с кабели, дано няма проблем за изолацията 😁

# 740
Здравейте, аз отново се включвам с въпрос, но не мога да се оправя сама. Може ли в имотния регистър да се провери дали даден имот е в регулация? Разполагам с номер на имот в землището на съответното населено място...

# 741
За София аз ползвах isofmap.bg
Мисля и в кадастъра имаше някаква такава възможност.

# 742
Ако знаеш идеднтификатора , може просто да се обадиш в общината Simple Smile

# 743
Извън София е имотът, и за съжаление isofmap не ми върши работа. Рових в кадастъра вчера, но не стигнах доникъде. С Имотния регистър също ударих греда.

Не съм сигурна кой е точно идентификаторът Smiley На снимката на скицата се вижда следното:

Скица
Номер хххх/дата
на имот с номер ххххххх в землището на село Белчин, с ЕКНМ xxxxxxx в община Самоков

Този номер ли е идентификаторът? Ще ни дадат ли такава информация като имотът не е наш?

# 744
Барбалена 03767 е идентификаторът на с. Белчин, област София, община Самоков.

Обикновено данните от кадастъра за някой имот изглеждат по подобен начин:
03767.(цифра обозначаваща квадранта в картата).(цифра обозначаваща номер на поземленият имот)
например 03767.Х.Y
Можеш да пуснеш търсене по частични данни.
Например 03767.*.номер от скицата и да прегледаш имотите, които излизат последователно, докато си разпознаеш този който те интересува.
Излизат данни от вида:
вид собств. Частна,
вид територия Урбанизирана или Земеделска или нещо друго
НТП За друг вид застрояване или Пасище, или нещо друго
площ .... кв. м.
Ако някой ПИ излиза като Земеделска с НТП - нива, гора, пасище или нещо подобно със сигурност не е в регулация.

# 745
Барбалена, мъжът ми мисля че проверява в кадастъра, само по идентификатор. Като стане ще го питам къде точно гледа и пак ще пиша.
Нашата земя е извън регулация и си пише "земеделска земя".
Също така е много важно да се гледа дали имотът влиза в строителните граници на населеното място доколкото разбрах.
Ако си извън тези граници е близко до невъзможно да изкараш разрешително за строеж като чстно лице.

# 746
Извън София е имотът, и за съжаление isofmap не ми върши работа. Рових в кадастъра вчера, но не стигнах доникъде. С Имотния регистър също ударих греда.

Не съм сигурна кой е точно идентификаторът Smiley На снимката на скицата се вижда следното:

Скица
Номер хххх/дата
на имот с номер ххххххх в землището на село Белчин, с ЕКНМ xxxxxxx в община Самоков

Този номер ли е идентификаторът? Ще ни дадат ли такава информация като имотът не е наш?
Белчин има нов регулационен план на цялото село, който се изготви през 2019г. Беше обжалван и не мога да кажа дали вече е влязъл в сила. Най-добре е да попиташ в ДИРЕКЦИЯ “ТСУ и ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ”, на общината.
Търси г-жа Иванка Лобутова, главен експрет ПУП, която е много отзивчива и вероятно ще ти даде информация или най-малкото ще те насоки към някой да попиташ, или пък къде да търсиш такава.  Номерът на централата на общината е 0889 199 230 или 0722/66630, вътрешен номер 435.

# 747
Барбалена, да, мъжът ми и той в кадастъра гледа:
https://kais.cadastre.bg/

Каза, че не търси по идетификатор, защото предния път му искало някаква платена версия, за да намери имота така. Просто отива в района и намира парцела и там вече си пише какво последно е обявено в кадастъра.

# 748
Благодаря ви, момичета! Голяма борба беше, но в крайна сметка успях да намеря имота и си пише, че е пасище 🤷 Собственикът твърди, че е в регулация и даже уж ще вади всички необходими документи за изповядване на сделката... Мъжът ми не иска да се консултираме с адвокат този път, защото става въпрос за 10000 евро и 10% капаро. Но аз нещо взех да се усъмнявам и няма да я бъде така тази Joy

# 749
  • Наблизо
Здравейте!Знам,че влизам като 5 пари в кесия,но мисля да строим малко къща,с макс 2 стаи,кухня,баня.Отопление с климатици,тъй като няма да е за постоянно живеене.
Колебаем се между сглобаема къща и ''масивна''.Аз бих искала масивна,но не познаваме никой строител,фирма или нещо подобно..а сглобяемите ги доставят до ключ.Може ли съвет от някой препатил.Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт