Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се определя терминът на бременността?
Какви са разликите между ранната фетална морфология (ФМ) и биохимичния скрининг (БХС)?
Какви са причините за промяна на термина на бременността?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се определя терминът на бременността?
Терминът на бременността се определя въз основа на първия ден от последната менструация и обикновено не се променя, освен ако няма нередовен цикъл или други медицински причини. Измерванията на плода по време на ултразвукови прегледи могат да доведат до различни оценки, но те не променят официалния термин, който се определя чрез цикъла.
-
Какви са разликите между ранната фетална морфология (ФМ) и биохимичния скрининг (БХС)?
Ранната фетална морфология (ФМ), обикновено се извършва между 16-та и 18-та седмица от бременността, включва цялостно изследване на всички органи на бебето с помощта на ултразвук. От друга страна, биохимичният скрининг (БХС) се провежда между 11+0 и 13+6 седмици и включва вземане на кръвни проби и измервания с ехограф. Ранната фетална морфология се прилага, ако по някаква причина не е извършен ранният скрининг.
-
Какви са причините за промяна на термина на бременността?
Промяната на термина на бременността може да се дължи на измерванията на бебето по време на ултразвуков преглед, които могат да доведат до различни термини, но те не променят официалния термин, който се определя от цикъла. В случай на нередовен цикъл или други медицински причини, терминът може да бъде коригиран от лекаря.
-
Какви са препоръките за изследване на маточните артерии по време на бременност?
-
Какви са препоръките за сексуалния живот по време на бременност?

Малко като се пооправя, се надявам, че няма да има проблеми.
все нещо ме боли, коремът ми е подут, гади ми се. Имаме чат пат някакви опити, ама не ми е комфортно.