Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 5

• 35 185
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
...
Градовете, създадени от няколко села, са Априлци, Смолян и Велинград.

А, много градове и села са образувани от съединяването на две и повече селища - Перник, Средногорие (сега пак са Златица и Пирдоп), Симеоновград, Годеч, Девня, Правец, Хисаря.
...
Одеве не успях да допиша. От изброените от Евпетра само Средногорие беше така - и вече не е. Перник и т.н. не са. Перник е бил село, но не е съставен механично от повече населени места. Явно не се има предвид поглъщане на съседни села, което важи за повечето градове у нас, а за повече или по-малко "равностойно" сливане. Изброените от Недоволна са такива, с уговорката, че едно от населените места, от които е образуван Смолян, се е казвало пак Смолян (а по-рано - Пашмакли). Такива са също Раковски и с известна уговорка - Димитровград, а вероятно има и други. Слети села под ново име също има.
Уговорката при Димитровград, ясно, е заради това, че на това място се строи с ударни темпове нов, голям социалистически град, но не на съвсем празно поле, а на мястото на три села.

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 20:07 от Магдена

# 451
Няма да коментирам троленето в темата (дето уж било сарказъм).
Аз съм от Плевен (не съм дошла отнякъде, просто съм си от тук), но тази фамилия КокАнови не я знам и не съм я чувала. Не твърдя, че няма, а само казвам, че не е нещо известно на всеки от града.
Другият участник въобще се беше изключил по време на последния въпрос. Накрая даже каза, че отговорът бил странен, защото той не си го представял така.

# 452
  • Велико Търново
Явно аналогията Видима - Севлиево му е повлияла толкова силно, че никаква друга възможност не е допускал. Иначе поне жокер щеше да използва...

# 453
Жокер "Обади се на приятел" - защо да се наложат правила, че да им се отнеме достъп до мрежата?
Така или иначе някой помага на участника, но не само, защото с  умението да си формулира въпроса, участникът също много може да си помогне. За толкова малко време си е умение Приятелят да намери точния отговор, че и да го каже (изключва въпросите с един клик до отговора). Има въпроси, където трява да кликнеш и четирите отговора евентуално.

Жокер "Публиката" - и 30 души да са, сигурно са им казали да гласуват задължително. И резултатът може да се представи в проценти. Ако случайно само 1 човек от 30 гласува, не е правилно да  мислим, че ще е 3%, 0%, 0%.0% (общо не е 100%), а процентът ще се изчислява на база на гласувалите, а те са 1, и резултатът ще бъде 100%, 0%, 0%, 0%. Това пък би подвело участника страшно много, в този случай ще му пуснат някоя диграмка- предварително подготвена.

"Какво се пее в популярната руска песен "Калинка моя"- насекомо, растение, танк, ударничка?
  --Счетоводителят можеше да не ползва жокер, ако беше се сетил, че калинка е насекомо само на български, а песента е руска.

# 454
То на жокерите технически е невъзможно да им се отнеме достъп до нета, така или иначе..

# 455
Въпросите към Жанин бяха изключително лесни, а Билалов я буташе напред през цялото време. Едно е да не знаеш кой е Пол Маккартни, но в комбинация с всичко останало, не мога да кажа, че момичето имаше широка обща култура. Билалов направо ѝ каза верният отговор на въпроса за Шехерезада, в който трябваше само да сметне колко години са 1001 нощи. Не мога да приема, че това е въпрос за 3 бона...

# 456
  • Пловдив
За Шехерезада и поподсказа, но за другото самО си игра момичето, и не игра лошо.

# 457
  • Велико Търново
Има въпроси, където трява да кликнеш и четирите отговора евентуално.
То затова и да прецениш дали въпросът е подходящ за този жокер, пак е голяма част от играта. Начинът на прочитане обаче е много важен, да.

А че "калинка" е насекомо само на български - счетоводителят може и да не е учил руски, така че няма как да се сети.

# 458
Калината и на български е дърво (има известно стихотворение по темата). Той трябваше да допусне автоматично и двата варианта.

# 459
  • Далечният изток
Да, първото, което се сетих беше Явор и Калина.
Калинка, насекомото, няма място никакво в тази песен...

# 460
Кой град се образува от сливането на селата - Ново Село, Зла река, Видима, Острец през 1976г?
Априлци, Горна Оряховица, Севлиево, Стамболийски
------
Севлиево е средновековно селище, името също старо, Горна Оряховица - много стар град, Стамболийски - единствено това име се е появило приблизително по това време, но иначе, като селище е много по-старо, гара Кричим
В Севлиево е "Идеал Стандарт Видима" и чоеекът затова реши, че знае отговора. Излиза, че Севлиево да се е образувало през 1976 г от някакви села. Въпросът изглежда лесен, не е точно географски, по-скоро исторически.

# 461
  • Велико Търново
Е, Горна Оряховица не е чак "много стар град" - от 150-на години само. "Много" ми звучи древно някак си. Grinning Да, първото селище там е от V в. преди Христа, а крепостта е от времето на Второто българско царство, но все пак за град е обявен в по-нови времена - през 1870-та. Аз даже се изненадах, че точно него бяха включили, тъй като не може да бъде използван за заблуда.
Но съм съгласна, че във въпроса историческият елемент беше по-силно застъпен, отколкото географският. Географски - ако се знае къде е река Видима, оттам - Видимското пръскало, евентуално. Но тя реката и през Севлиево минава...

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 23:26 от DamaPika

# 462
Добре, де, аз като знам кой е Пол Маккартни, не знаех,че е участвал в анимацията.

То ключовото беше героинята Лиса според мен, не Пол Маккартни.
Въпросът беше доста логически. Не съм следила никой от тези сериали, но имам представа от обща култура за какво иде реч в тях. Това е достатъчно, без даже да знаеш имената на героите. По времето на Далас и Дързост и красота вегетарианството не беше на мода. Тези двата автоматически отпадат. Отчаяни съпруги е съвременен, лъскав, някак интригантски ми се струва, доколкото съм чела резюметата му и не ми се връзва с имиджа на сър Пол Маккартни. И остава Симпсън. Трябваха ми около 10 секунди да стигна до този отговор.

П.п. Ама пак опираме до това да знаеш кой е сър Пол.

# 463
  • Пловдив
А пък щерката, на 7, без да е чувала ни за другите три филма, ни за Пол Макартни, ни за вегетарианство (вероятно), позна, защото знае, че в Симпсъните има Лиса. Wink

# 464
Логиката на всеки е според това, което е учил, гледал чул, така че всеки може да стигне до верният отговор по различен път.

Общи условия

Активация на акаунт