Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 5

• 34 973
  • 755
  •   1
Отговори
# 705
Аз имам някакви бледи спомени от екскурзовод в Турция, че лалето се появява по някое време в османската империя и предизвиква изключителен интерес, вкл. има квартал "Лалели", което означава нещо като квартала на лалетата. Във въпроса не се твърди че е пренесено от Холандия всъщност.

# 706
  • София
Във въпроса не се твърди, Билалов го каза. Във въпроса се пита кое цвете се е появило в Турция през 18 век. Лалето е родом от там, то изобщо не е внасяно. Пътят му е КЪМ Европа и Холандия. Пак казвам, че луквиците през 14 - 15 век са били забранени за изнасяне от Империята, били са много ценни. Така че въпросът е неправилен. Дори Tullip идва от турски. Има доста информация. Аз лично тези неща ги знам от разни филми по телевизията и не е много сериозно да се даде баш такъв въпрос. Аз лично щях да изключа и Зюмбюла и Розата и щях да мисля за мака, въпреки, че той е пак оттам. Но бях много учудена, когато верният отговор се оказа лале Simple Smile

Последна редакция: чт, 10 фев 2022, 21:30 от Vache

# 707
Да речем, че са сгрешили при формулирането на въпроса и са имали предвид не че се внася, а че се изнася, но тогава пък векът е грешен, защото става по-рано.

Иначе, според Уикипедия е от Иран: Cultivation of the tulip began in Iran (Persia), probably in the 10th century. А от кога е в империята не е ясно, но през 16-ти век са имали лалета.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tulip

# 708
  • София
Да речем, че са сгрешили при формулирането на въпроса и са имали предвид не че се внася, а че се изнася, но тогава пък векът е грешен, защото става по-рано.
Да кажеш, че са гледали "Треска за лалета", ама пусто и там е ясно, че лалето е внесено в Холандия от Турция Wink

# 709
  • Русе
Явно не е много на ти с математиката. Деци - 1/10 , санти - 1/100, мили - 1/1000, микро 10 на минус 6 степен, нано - 10 на минус 9, пико - 10 на минус 12 степен.

То даже не е математика, а си е проста аритметика, но щом един финансист не е сигурен с тези мерки и на мен ми е простено. Все пак съм филолог и обичам думите повече от числата.
А отговорът за лалето беше напълно погрешен, разбира се.

# 710
  • Далечният изток
Е защо погрешен. Първото, което се сетих е лалето, заради празника в Истанбул. Знам, че в Турция се тачи лалето. Имат и женско име Лале.

# 711
  • Русе
Е защо погрешен. Първото, което се сетих е лалето, заради празника в Истанбул. Знам, че в Турция се тачи лалето. Имат и женско име Лале.

Билалов каза, че лалето е пренесено в Турция от Холандия.

# 712
  • Далечният изток
Да, и? Така се оказва.

# 713
Сега се сещам, че в рекламите за Турция като туристическа дестинация, които на периоди се въртят доста често в ефира, логото носи името на държавата и цвете. Е това цвете не е ли лале? Та някой с добра зрителна памет би могъл да се сети и да направи тази асоциация.

По същия начин в рекламите на България присъства пък розата.

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 10:19 от Melusine

# 714
И как е името на периода в крайна сметка?

от Уикипедия - Епоха на лалетата,  период в историята на Османската империя (21 юли 1718 – 28 септември 1730) получил името си заради модата за отглеждане на лалета, която е пренесена от Нидерландия. През този краткотраен период в османската столица са селектирани 839 вида лалета по пренесени холандски луковици.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BF%D0%BE%D1%85%D0%B0_%D0 … D0%B0%D1%82%D0%B0

# 715
  • София
И как е името на периода в крайна сметка?

от Уикипедия - Епоха на лалетата,  период в историята на Османската империя (21 юли 1718 – 28 септември 1730) получил името си заради модата за отглеждане на лалета, която е пренесена от Нидерландия. През този краткотраен период в османската столица са селектирани 839 вида лалета по пренесени холандски луковици.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BF%D0%BE%D1%85%D0%B0_%D0 … D0%B0%D1%82%D0%B0
Модата за масово отглеждане на лалета, да, но цветето не е внесено там от Холандия, още повече през 18 век. Въпросът е грешен както и да го въртим сега Simple Smile
Все едно да кажем, че българите през 14 век са слагали на Бъдни вечер на трапезата картофи, щото са постни. Simple Smile

# 716
Лалето попада в Холандия от/през Турция, но бумът в отглеждането му, създаването на различните сортове и разпространението му по света се дължи на Холандия. И интересът към него през 18 век в Османската империя, както и луковиците идват именно от Холандия. Нещо като "вторично внасяне" 🙂, ако може така да се каже.
Хубав беше въпросът, но точно по-горната сложна връзка, за по-висока сума!

# 717
  • София
Лалето попада в Холандия от/през Турция, но бумът в отглеждането му, създаването на различните сортове и разпространението му по света се дължи на Холандия. И интересът към него през 18 век в Османската империя, както и луковиците идват именно от Холандия. Нещо като "вторично внасяне" 🙂, ако може така да се каже.
Хубав беше въпросът, но точно по-горната сложна връзка, за по-висока сума!
Аз последно ще кажа и спирам.. в подобно предаване въпросите трябва да бъдат абсолютно точни, без никакво съмнение за неточности. Първата част на въпроса е ГРЕШНА. Както и да разсъждаваме, да въртим и сучем лалето не е внесено в Турция през 18 век. Нали въпросът започва точно така. "Кое цвете започва да се внася в Османската  империя през 18 век..." и т.н. Не виждам защо на черното трябва да се казва бяло Simple Smile Точно така поставен въпросът е грешен и това е неоспорим факт Simple Smile

# 718
  • Пловдив
Ама това ,че ако хипотетично го е имало в Турция какво пречи да се внася култивирано от Холандия? За България подобен може да е въпроса кой плод започва да се внася усилено от Полша през 21 век и това води до масовата му употреба? Ябълки 🤣🤣🤣😀 Имаме си Ябълки, ама внасяме. Та и за лалето е така. Все пак същината на въпроса е за името на периода, а не ,че се внася.

# 719
Ами аз пък си мисля, че това, че започва да се внася през 18-ти век, не значи, че дотогава не е имало лале в Турция, просто до тогава е било само местно, през 18-ти век почват и да го внасят Grinning и все пак, не мисля, че беше много ок зададен въпросът.

Общи условия

Активация на акаунт