Подправки в саксии 3-та тема

• 52 135
  • 736
  •   1
Отговори
# 255
  • Sofia
Мики, завидях ти за ригана, страхотен! Дано все така ти върви.
Сега си погледах миналогодишната снимка на балконската ми мента, та има надежда...  хем тази зима е по-студена, а в наше село е и с 1-2 градуса по-студено отпреди околовръстното.

Пък моят лидълски дето ще го подменям, взе че цъфна. Simple Smile Пък розовия цвят  по него ми е от някакъв многогодишен африкански  босилек. Simple Smile

# 256
  • München, Deutschland
Мики, ще подскажеш ли как се засажда чесън? Глава ли се заравя в земята, като при лука, скилидка или от семенца?

Аз съм на вилата в момента, на розмарина явно нещо му е изяло корените, защото още есента не ми харесваше нещо, този сорт мента също не му хареса планинският климат, но балканска чубрица, салвия и мащерка имам пресни. Heart Eyes Споменавам, за да знаете, че цяла зима изкарват навън, без покриване и без грижа.

# 257
Скилидки са за чесъна, аз редовно набождам стария като вземат да покълват, че ми се задържа. На етапи докато го изям всичкия на зелен. Бързо расте.

# 258
  • In transit
Криси, както е писала Натка, от скилидки чесън, като мине зимата и почват да ми покълват. Разделям ги на скилидки и ги бучвам в пръста и като не са много ниски температурите, почват да растат бързо.
Иначе майка ми на ранчото ги сади есента скилидките в земята и по това време, до края на април вече има порастнал чесън, но в земята си става доста по-едър и расов.

# 259
  • München, Deutschland
Ооо, още утре ще взема да бучна няколко скилидки чесън аз, да видим какво ще излезе. Simple Smile
Благодаря много.

# 260
Единствено от скилидки за чесъна. Много малко сортове основно в Азия дават семена и така ползването на истински семена за чесъна е изключителна рядкост. Въпреки че бързо пораства първоначално, до достигане на добре развита глава минава твърде много време и затова го избягвам защото мястото ми е ограничено.
Ментата също много ме затруднява. Иска голяма площ, бързо расте и трябва непрекъснато да режа кореновите израстъци за да не отиде и при съседите. Като гледам какви малки саксийки сте й приготвили, трудно ще я удържите вътре.

# 261
Джаста праста, моля те кажи повече за розмарина. Навън ми мръзне през зимата, искам да отгледам вътре. Терасата ти остъклена ли е, каква температура поддържаш там през зимата, с какво изложение е?

# 262
  • Sofia
...кажи повече за розмарина. Навън ми мръзне през зимата, искам да отгледам вътре. Терасата ти остъклена ли е, каква температура поддържаш там през зимата, с какво изложение е?
Аз все не смея да го оставя навън зимата розмарина и си го прибирам на перваза на прозорците ми, южно изложение. Нямам остъклени балкони иначе в такъв можеше и да съм пробвала да го оставя да зимува.

# 263
Веднага казвам за розмарина - моя от години вирее целогодишно на балкона. Балкона е с южно изложение и е остъклен. Никога не съм го прибирала вътре, дори навън и на балкона да са минусови температурите или обратно много високи през лятото. Намерил си е мястото до прозореца върху декоративния елемент на терасата и не го бутам оттам ни лете, ни зиме. Не правя нищо особено за него, само го поливам когато се сетя. В голяма саксия е, но мисля, че и тя взе да му теснее, обаче не смея да го разсадя в друга по голяма, за да не му навредя. Розмарина, както ей тъй си вирее без нищо да му пречи и тъй може и да изсъхне и умре за нула време, та засега не мисля да го разбутвам. Та, така го гледам аз моя розмарин. Grinning

# 264
  • In transit
Ментата също много ме затруднява. Иска голяма площ, бързо расте и трябва непрекъснато да режа кореновите израстъци за да не отиде и при съседите. Като гледам какви малки саксийки сте й приготвили, трудно ще я удържите вътре.
Тя ментата се разпростира според мястото. При майка ми в градината е цяла джунгла. Ужасен троскот е. Аз даже периодично отрязвам част от корените, да не подивява много. Втора година са в тези саксийки, идеално им, не мисля да ги местя.

Флоксче, зимата може да го оставиш на остъклена тераса, ако имаш, но лятото горещо ти препоръчвам да го изкараш на открито. Иначе, ако го гледаш на открито, за да не ти измръзва го покрий с един найлон, като кожухче му направи. Така ще го предпазиш. И в по-голяма саксия, така вероятността да замръзне е по-малка. Ако ти е закътана терасата, дори открита, не би трябвало да замръзва.

Джасте,

Скрит текст:
много обичам фрезии. Моите изкараха листа по никое време зимата, но не цъфнаха. Ще пробвам да ги събудя пак. Но пък целият ми балкон е в цъфнали пролетни цветя. Heart Eyes
Много точно си го казала за розмарина. Имах два, големи...миналото лято, ей така от нищото единия изсъхна за месец. Спасих малко от него, защото го сложих във ваза и пусна корени, но другия реши и си замина.

# 265
Гледам и се наслаждавам и на ментата и на босилека ви и на всички други подправки!
На закрит балкон ли ги гледате, та така добре се развиват? Аз имам източен и южен балкони, но още нищо не смея да засадя/посея, защото още е много студено нощно време. Имам една саксийка с мента, купих си я миналата година от Кауфланд. Цяла зима я поливах по малко, и сега продължавам, но отникъде нищо не се показва, дори едно листенце няма. Angry
И още един въпрос, питах да подхранване на почвата, но искам да попитам и каква почва използвате. Моята е градинска, но не е така рохка и мисля да я сменям, но с каква?

# 266
Имам една саксийка с мента, купих си я миналата година от Кауфланд. Цяла зима я поливах по малко, и сега продължавам, но отникъде нищо не се показва, дори едно листенце няма. Angry
Ако е било хубаво растение миналата година, ще се покаже, вероятно й е рано, моята още не се е показала също.

# 267
Момичета, благодаря за съветите Flowers Hibiscus
Много харесвам розмарин, особено като цъфне. Досега само навън го гледах, но и при мен все нещо му става и загива. Или храстчето измръзва наполовина през зимата, после докато се възстанови и порасне, пак идва зима. Ако го завъдя в саксия, ще е супер.

# 268
  • Sofia
shadow13, аз купувам субстрат от веригите в общия случай.
Семената се сеят февруари-март най-общо. И им трябва толина и влага, значи няма как да са навън.  Навън ще идат  посевите ми като не падат минималните температури под 15градуса, като дотогава и ще са попораснали.  
А ментата ми, която зимува на балкона (открит) зимно време не поливам, за да не замръзват корените.  Тя сама си тръгва  напролет (очаквам я всеки момент да се покаже)  и тогава започвам да я поливам.
Ето я миналата пролет, на 12.04. съм я снимала, но зимата беше по-топла тогава.

# 269
Единствено от скилидки за чесъна. Много малко сортове основно в Азия дават семена и така ползването на истински семена за чесъна е изключителна рядкост. Въпреки че бързо пораства първоначално, до достигане на добре развита глава минава твърде много време и затова го избягвам защото мястото ми е ограничено.
О, това за чесън за глави без да има човек градина хич не си е работа наистина. Някакви по-бързо растащи неща слагам в саксии, чесънът също ми е колкото за зелен и го приключвам, за глави няма кой да го подмята толкова време.

Аз пак със странни въпроси идвам иначе Grinning
Видях тия дни снимка от Морена със сандъче с рукола, все още младички растения естествено. Това нещо после така гъсто ли остава или се разрежда/разсажда? 
Щукнало ми е че искам и от това да пробвам малко, но аз рукова съм виждала само готова набрана, на пакетчето написали на разстояние да се разсади, та сега се чудя как да подходя...

Общи условия

Активация на акаунт