Подправки в саксии 3-та тема

• 52 146
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
Джоджен, мащерка, чубрица и риган можеш да сложиш в едно сандъче, гледат се еднакво. Естествено не и четирите заедно, освен ако нямаш огромен сандък. Всичките са супер нахални, няма опасност едното да задуши другото.
Мента и маточина също се гледат еднакво и са еднакво нахални.
Босилек бих сяла отделно, той се гледа по друг начин и е едногодишен.

# 286
  • София
Скрит текст:
Здравейте,
Обзавеждаме новия си дом и исках да сложа подправки в саксии - евентуално
джоджен, босилек, риган, мента.
Скрит текст:
Майка ми има и дафинов лист, но е голямо дърво, което просто няма как да поместя на моята неголяма тераса.

Питането ми е дали има вариант да сложа по едно-две коренчета от всички подправки в една голяма саксия (представям си я по-скоро плитка, но широка, тъй като, доколкото съм в течение, не пускат големи корени, или по-добре да си предвидя няколко отделни саксийни?) Ако няма пречки, бих предпочела някакси първия вариант, бях го виждала някъде, но моля ви, посъветвайте ме.
Ментата не може да съжителства с никоя подправка и билка, защото ги задушава, а и е многогодишно растение. Както са написали по-горе с джоджена в близост се опрашват и после нито е джоджен, нито е мента.
Джодженът също е многогодишно растение и му трябва местенце, за да е с хубави листа. Сложен в саксия на всеки 3 години трябва да се подменя саксията, за да може да се подмени малко пръста.
Риганът също е многогодишно растение и обича слънце, за разлика от ментата и джоджена, които обичат по-малко пряко слънце.
Босилекът е едногодишно растение и се отглежда доста лесно. Само босилек и копър съм слагала в една саксия.
Като човек, който от 12 години гледам подправки в саксии по балкони, мога да кажа, че всяка жаба да си знае гьола Wink
Скрит текст:

# 287
Не виждам как могат да виреят в една саксия. Ментата и джоджена (близки роднини) са многодишни, с хоризонтални корени, искат повече вода и не много слънце. За тях биха били подходящи от малките сандъче та.
Риганът (също многодишни, ако оцелее) в саксия. Босилекът е едногодишен, в друга саксия.
Ако решите да гледате мащерка, по-добре в песъчлива почва, на пряко слънце и с малко поливане. Не мога да си представя да съжителства с друго, освен евентуално риган, но той е висок и ще я засенчи.

# 288
  • под тепетата
Моят босилек пие много вода. А го оставя 3 дена без поливка и веднага е клюмнал.

Риганът не съм сигурна докога ще оцелее, но ще видим.

И последната любима подправка Wink

# 289
  • In transit
Биляна, разкошен босилек имаш! Heart Eyes Ама как на 3 дни, аз един ден да не го полея и му омекват листенцата.

# 290
  • под тепетата
Терасата е север-запад, следобед го пече, може би затова. Аз предпочитам червения босилек, но на вилата ще го гледаме, където има много място и  други подправки.

# 291
  • Sofia
Биляна, разкошен босилек имаш! Heart Eyes Ама как на 3 дни, аз един ден да не го полея и му омекват листенцата.
И при мен така, макар слънце да не го пече... южен балкон в София. И моя в моента е като на Биляна, ама е до време, знам си... пък ако вземе да ме изненада... Simple Smile

# 292
  • под тепетата
Този е лидълски, да му се не надяваш!

# 293
Моят магданоз в саксия поникна. Стана един голям и хубав и точно започнах да си режа от него и се появиха листни въшки. Дадох го на мъжът ми да го напръска и сега стои в гаража. Ама знам ли...отяде ми се магданоз. Гледам доста цветя и нямат листни въшки, той от къде така хвана? С тази пръст сях и други цветя, те също нямат. Започвам да се чудя дали в самите семена не е имало и листни въшки 🫣

# 294
  • София
И при мен се появиха листни въшки - само на босилека. Гледам го в саксии на 2 различни прозореца - и на двете места само той въшляса, слава Богу. До него има 3 вида мащерка, джоджен и сакъзчета- всички други са чисти. Купих го от Лидъл - беше един мършав, все едно разсад продаваха. Стана разкошен, с големи листа, на които се радвах почти всеки ден. Беше голям шок изведнъж да го видя с въшките. Сякаш дойдоха от нищото. Но ги преборих, де. Simple Smile - пръсках го обилно 3-4 пъти с ракия. Прочетох в интернет, че помага и наистина е ефикасно.

# 295
Аз не мога да устоя и да оставя босилека да порасне толкова, колкото на вашите снимки. Даже не мога да дочакам да пораснат листата, че да го ползвам. Зарекох се, че ще оставя поне една саксийка (от 4) да порасне за семена, но май го нападна нещо- листата се втвърдиха, одебелиха, накъдриха и назъбиха. Напръсках го веднъж с разтвора, който бяхте споделили - вода + сода + течен сапун, но не знам дали съм го спасила и колко е трайността на този метод?

Днес посях и магданоз, дано до есента има продукция, че на пакетчето пишеше 70-80 дни Anguished

# 296
При мен цветята и копъра бяха нападнати от нещо. Първо мислех, че са въшки, но после видях, че се излюпиха мушички въпреки пръскането. Теменужката ми е съсипана, но копърът беше слабо засегнат. Поне се надявам да съм го изчистила. И на мен ми се отяде.

# 297
Скрит текст:
Аз не мога да устоя и да оставя босилека да порасне толкова, колкото на вашите снимки. Даже не мога да дочакам да пораснат листата, че да го ползвам. Зарекох се, че ще оставя поне една саксийка (от 4) да порасне за семена, но май го нападна нещо- листата се втвърдиха, одебелиха, накъдриха и назъбиха. Напръсках го веднъж с разтвора, който бяхте споделили - вода + сода + течен сапун, но не знам дали съм го спасила и колко е трайността на този метод?
Днес посях и магданоз, дано до есента има продукция, че на пакетчето пишеше 70-80 дни Anguished
Аз си гледам целогодишно, просто като стане вече много студено внасям сандъчетата вътре, пак на прозорците. Е, малко по-хилав расте отколкото лятото, разбира се. Ама расте, той и без това не иска пряко и силно слънце а просто да е светло. Ще стане и твоят. Покрий саксията с найлон за няколко дни, магданозът иска доста време докато поникне. Засявала съм и чак есента, не помня вече защо ама поникна и той и растеше цяла зима, дребничък беше но изкара и той до следващата нормална реколта.

# 298
  • In transit
I believe in angels, възможно семената да са били заразени. При така от едни семена тази пролет се излюпиха белокрилки. Само в една саксия, пръста е една и съща на всички цветя.

e-gonna, сигурна ли си, че нещо го е нападнало? Да не би сорта да му е такъв? Я покажи снимка. Имам един неаполитански босилек, който е с описаните от теб листа, стават големи, като за салата. Simple Smile

Два вида магданоз посях пролетта, и на двата им трябваха по 2-3 седмици, докато покълнат. Даже ги бях отписала. Сега вече имам малко реколта.

# 299

e-gonna, сигурна ли си, че нещо го е нападнало? Да не би сорта да му е такъв? Я покажи снимка. Имам един неаполитански босилек, който е с описаните от теб листа, стават големи, като за салата. Simple Smile

Вчера тъкмо окастрих най-лошите листа и не знам дали ще се забележи осезаемо. В ляво съм пресадила няколко стръкчета от същата реколта, така че сорта е един и същ и са садени по едно и също време:

Общи условия

Активация на акаунт