Египет /Тема 12/

• 52 727
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Pemi , бихте  ли казали дали в стаите има ютия ?

# 541
  • В средата на времето
Цитат

Много е грозно да пишете подобно мнение в тема, в която пишат много хора, на които тепърва им предстои пътуване до Египет.
Защи да е грозно?! Всеки споделя впечатленията си тук и е нормално те да варират. Така и хората,на които тепърва им предстои пътуване ще имат пред себе си разлучни гледни точки, което винаги е полезно. Права е и за мизерията в Кайро и за неприятно напористите търговци, но се преживява. Аз пак бих се върнала... много ми се иска.

# 542
  • София
И аз искам да разкажа малко повече за Египет през моите очи.
В момента съм в Хургада, по скоро Sahl hasheesh.
Избрахме това място заради хубавият плаж който гледах предварително на google maps.
Хотела е pyramisa beach resort.
Първото което искам да кажа е че тръгнахме с полет от София на 27ми който трябваше и кацна в 10.00 египетско време в хургада.
Мислех си че така че
Имам цял ден но уви. Докато ни прехвърлят до хотела, докато чакаме всички и докато ни настанят в стая която се наложи да сменим, почти стана 14.30 и имахме само 3 часа за плаж.

Държа да спомена, защото това не го видях като коментар и не ми беше казано, че в Египет се стъмва много рано поне по това време от годината - към 17.30-18.00.
Сутрин слънцето изгравя към 5, заради което лягам рано и ставам рано като пенсионер За да ползваме плаж.
Другото нещо - още с кацането бяхме излъгани с няколко неща:
1. Преди паспортният контрол трябваше да закупим виза, нещо което знам и имаше табела онекс тур на  едно от гишетата.
Там отидохме и ни поискаха 28$ вместо 25$, като попитах защо ми казаха че защото нашият хотел е по далеч и заради трансфера - после се оказа че това са си местни брокери за виза които си слагат надценка у въобще не са от онекс тур.
Нещо за което въобще никой не ни информира предварително, а явно са го знаели.
Не ми е за 3те долара а за отношението.
Отделно, с надеждата там и на мястото със сим картите да си развалим доларите на по дребно ни бяха върнати долари които на място долу са леко скъсани и долари преди 2006, които не знаехме и никой не ни беше индормирал че НЕ СЕ ПРИЕМАТ!!!!

Това също е супер драНещо.
Постоянно ти се връщат стари, скъсани или фалшиви долари.

Относно комплекса пирамиза - хубав е но не е изпипан.
Има си забележки - плочките в басейна, запушени сифони в банята, храната не е кой знае какво.

Като цяло не съм доволна от манталитета на хората в египет, нахални са и само гледат да те измамят - нещо което лично за мен не е ок, та от тази гледна точка не бих повторила.

Останах с уникални впечатления от екскурзията мега сафари която ми беше предлагана от онекс за 60$ а на място намерих за 25$.
Чудя се онекс колко трябва да са нахални за да слагат 100% надценка?!

Та общо взето това е моята гледна точка, прилагам снимки на плажа и комплекса, защото имам смартфон и не ми е трудно да снимам докато пила коментара

Последна редакция: нд, 01 май 2022, 09:22 от Мélisande

# 543
Останахме потресени от мръсотията и мизерията в Египет, а хем нямахме големи очаквания. Кайро е може би най-грозният град, който съм виждала. Влакът е откровено гнусен, корабчето по Нил мръсно и захабено. В Хургада бяхме в Гравити - вехти и мръсни стаи, общите площи стават.
Много жалко - страхотна древна история и абсолютна ужасна съвременност. Навсякъде местните са много нагли и настъпателни, чак да ти се отще да си купиш каквото и да било.
Не бихме повторили повече.

Много е грозно да пишете подобно мнение в тема, в която пишат много хора, на които тепърва им предстои пътуване до Египет.
Защо да е грозно!От много места съм чула същото

# 544
  • Sofia
И аз не смятам, че е грозно. Жената споделя лични емоции, на база видяно и преживяно. Разбирам, че всеки очаква почивката си с нетърпение и голямо желание. Така и трябва да бъде, но понякога е хубаво да "свалим" розовите очила, за да знаем, какво да очакваме, и да не сме разочаровани след това. В интерес на истината, миналият месец мои близки бяха в същия хотел, с вътрешен полет, и круиз по Нил, и бяха доста по-крайни, споделяйки впечатленията си. Думите им бяха, цитирам: "Пари хвърлени в кофата." Да, Египет е страна на крайностите, с уникална история и явно много зависи от личната нагласа на всеки. Simple Smile

# 545
  • Варна
Да споделя и за нашето пътуване, вероятно ще се повторя с други хора, но все пак, мненията в тази и две теми назад ми помогнаха много да се ориентирам предварително.
Програмата на Абакс Варна-Хургада-връщане през Кайро-Варна, в Jaz Aquamarine. Мнението ми е според нашите настройки и навици, така че други хора могат да имат различно впечатление. Басейните и висенето на слънце не ни е било топ-приоритет, тъй като морето е пред нас Simple Smile, а децата тренират плуване.
Нямахме проблеми нито със закупуването на визите, нито със сим картите, имахме подготвени достатъчно дребни долари. Трансфера до хотела беше ок, бяхме изморени и ми се искаше да ни настанят по-рано, но почакахме от 11,30 до към 13, все пак веднага ни сложиха гривните и обядвахме. WIfi в хотела горе долу се намираше, по-скоро се забавяше вероятно заради трафика. Съвет при тръгването - трябваше да тръгнем в 5.00, и си бяхме направили сметката кога да станем. В 4,30 носачите взеха да чукат и да искат да носят куфарите към рецепция. Не знаехме за това, и съответно не бяхме готови. Имайте го в предвид.
За хотела - чисто, камериерът ни се падна много мил човек. Страхотен парк, цветя, топличкия басейн го пробвахме, децата пързалките. Два масажа за мен и майка ми, много сме доволни. Лек минус - недостатъчно разнообразие на храната в основния ресторант. Сравнявам с Wave resort от миналото лято, в Турция на AI не съм ходила, или в други хотели у нас. Но така или иначе бях предупредена за храната в Египет. Барът на плажа е много приятен, всяка вечер имаше някакво шоу, музика. Не ми е пречело ранното съмване и стъмване, така или иначе ние пък сме ранобудни и си лягаме рано Simple Smile)) На всеки както му е режима Simple Smile)
Екскурзии в крайна сметка взех само от Абакс - Луксор, Райския остров, и джип сафарито. И при трите бяхме с различен екскурзовод. Перфектна организация за Луксор и острова, за сафарито много се проточи във времето и късния обяд се оказа в 18,30. Стефан ни води в Луксор, страхотно поднесена информация, занимателен. Жегата накрая обаче ни съсипа, и в автобуса на връщане ни Рамзес, ни никой не ме вълнуваше Simple Smile
Райският остров - много хубаво корабче, удобно, чисто, за шнорхелинга споделих по-горе, самият остров - опашки за снимките, ама момичетата ми успяха да си направят Simple Smile) Обяда също беше много добър.
Джип сафарито - емоция голяма за всички.
Имахме късмет с придвижването до Кайро, тъй като точно заради късния полет за Варна, не се наложи да ставаме в 2, а тръгнахме в 5,30, по обяд бяхме в хотела, настаниха ни и имахме цял следобед свободен. Тук храната беше по-зле от Jaz, но честно казано вече ни се прибираше и ни беше все едно. На другата сутрин в 7,30 тръгнахме за пирамидите, сфинкса и музея. След това обяд, и към летището.
По отношение на мръсотията, да, и аз забелязах всичко това, странното им строителство, а пък в Кайро направо не можех да повярвам как хора живеят така. Но както Стефан ни каза, така си живеят и са доволни. В крайна сметка, ние досег с това нямахме. Проблеми с търговци не сме имали, нито с камиларите.
За нашето семейство това беше една интересна екскурзия, за първи път извън Европа, различни хора, манталитет, обогатихме се, видяхме много нови и интересни неща. Сега като се върна назад, вероятно можехме да пропуснем Кайро за сметка на повече дни за плаж, но пък плаж си имаме и тук.
Дано не е досадно за четене.

Последна редакция: нд, 01 май 2022, 13:33 от Alexandra

# 546
Това с мизерията и гадната храна го забелязвам само от хора, които са били на круиз. Ако си само в Хургада или Шарм и си избереш хубав хотел нищо от това няма да ти се случи според мен.

# 547
Останахме потресени от мръсотията и мизерията в Египет, а хем нямахме големи очаквания. Кайро е може би най-грозният град, който съм виждала. Влакът е откровено гнусен, корабчето по Нил мръсно и захабено. В Хургада бяхме в Гравити - вехти и мръсни стаи, общите площи стават.
Много жалко - страхотна древна история и абсолютна ужасна съвременност. Навсякъде местните са много нагли и настъпателни, чак да ти се отще да си купиш каквото и да било.
Не бихме повторили повече.

Споделям лични впечатления, както и останалите участници в темата. За мен и приятелите ми, важно беше да посетим археологическите обекти, а не да се затворим в един комплекс за 7 нощувки, за да ходим на един и същ плаж всеки ден.
Наистина се посещават много обекти с екскурзията на Абакс и организацията им беше добра - нямаше забавяне в графика, трансфери и т.н. Гидът ни беше добър, но две неща категорично не ни харесаха. Първото - няма слушалки, а групата е голяма, наоколо е шумно. Ако искаш да чуеш нещо, трябва да се буташ, за да си близо до този, който говори и пак не е гаранция. Второто - времето за посещения е силно ограничено - около 20-30 минути беседа, 30-45 минути свободно време и се тръгва. Разбирам, че това е масова екскурзия и на нея са се записали и хора, които просто искат да си направят няколко селфита на фона на някакви статуии - все тая кои, но наистина времето на обектите е малко и реално повече време си в автобуса за трансфер. До Абу Симбел пътувахме 7 часа с автобус и имахме около 1.30 минути на място.
Местните наистина са много нагли - бутат те, пипат те, крещят ти в лицето, вървят след теб - на мен лично това ми е крайно неприятно. По улиците на градовете е сметище - боклуци навсякде, на кораба и хотела всичко е захабено и мърляво. Не виждам защо да не го кажа като е точно така.

# 548
Pemi , бихте  ли казали дали в стаите има ютия ?

В стаята ни нямаше ютия, а и ние никога не използваме хотелските. Носим си една малка в един от куфарите. Може би предоставят от рецепцията - не сме питали.

# 549
  • Beyond the Frontiers
Гравити Хургада е открит 2017. Предвид, че 2 години почти няма туристи...Лично аз съм почивала в него със семейството си 2019.
Икономичен 5* хотел с няколко плюса: аквапарк, удобно местоположение, пясъчна лагуна. Предвид, че често е на цени 800-900 лв. на човек, си е съвсем ОК. А като базов хотел за 1 нощувка при круизите е перфектен. Особено в сравнение с Хавай...
Посетила съм близо 100 хотела в Египет, доста повече в Турция, Гърция, Тунис, България и т.н. Мисля, че имам доста широка база за оценка и сравнение.

За цената на визата сме коментирали тук няколко пъти.

Географските разстояния не зависят от туроператора. Екскурзиите са по желание. Информацията за разстоянията е публична и ако някой се интересува, може да провери лесно и бързо.

Наистина е много важно, човек да отчете, че не е в Европа. Иначе ще се разочарова. Което за мен лично е тъжно и жалко.

Последна редакция: нд, 01 май 2022, 21:05 от Galactic Voyager

# 550
  • Sofiа
Съгласна съм с Galactic Vouager, често пъти предварителната нагласа и липсата на информация е причината за разочарованието. 
В нета има премного снимков материал, супер много влогове и клипове, от които човек да добие представа какво да очаква.

# 551
И аз да споделя мнение от нашата почивка в Хургада :
1. Бях се информирала от тук, че ако се наредиш на опашката на тур оператора за виза ще та вземат 27 долара на човек и трябва да се огледам за гише банка и така платихме 25 долара
2. За изгрева и залеза проверих прогнозата за времето и там ясно си пише какво да очакваме
3. Бяхме в хотел Sunny days resort el Palasio - бюджетен хотел с прекрасно местоположение, голяма територия, заливи, но храната и марките стаи бяха минус. Бяхме 4 човека 2 възрастни и 2 деца на 13 и 8 и когато влязохме в стаята имаше само 2 легла , наложи се да носят допълнително легло
3. Ползвахме Аладин травел за екскурзията до Луксор и сутрешно сафари и съм много доволна
В сравнение Тез тур за 110 долара , а ние платихме 60 и включваше и Бананов остров
Екскурзовода ни беше много начетен и разказваше увлекателно
Като цяло имаше и мръсотия и нахални търговци, но нали това е причината на посетим Египет, а не Дубай и Париж. Чарът е в различната култура и докосването до автентичната Северна Африка

# 552
  • в 1001-та нощ
Във връзка с последните коментари - мъжът ми се гмурка и ходи в Египет почти всяка година от 2009 г., а родителите ми ходиха преди това. Имам приятели, които бяха в командировка в Кайро за доста продължително време. Наслушала съм се на какви ли не реалистични истории на контрасти. Бях доста подготвена за реалността и нямах особено желание да се сблъсквам с нея.

Мъжът ми доста пъти ми е казвал, че няма да ми хареса, но тойе бил и в по-нисък клас хотели или на водолазно сафари, с основна целда се гмуркат.

Мой приятел във ФБ качваше някакви уникални снимки от някакво място, като в рая - попитах го къде е това - и отговори Египет и аз бях в ступор. Защото разказите, които бях чувала няма нищо общо с това, кеото виждах. Попитах мъжа ми, като очевидец - това вярно ли е  - вярно беше. И предложи да посетим заедно. Избрахме голяма агенция - по препоръка тук, а на консултцията - специално обсъдихме - плюсовете и минусите на хотелите - състоянието на инфраструктурата - стаите - дали са реновирани или по-завехнали. Как е храната - дали държим да има и от пиле мляко, дали има пясъчен плаж. Малко бяха хотелите, които покриваха всички изисквания. Беше около НГ и все още имаше места. Но после дойде пандемията и всичко се отложи с години.

Тази година изтичаше срока на ваучера, но пък решихме, че децата вече са достатъчно големи, по тази причина се наложи да сменим хотела, за да има атракции и за тях. Осъавам с впечатление, че има всякакви хотели - по-занемарени, по-лъскави, с по-билна храна или с по не обилна. Аз вярвам, че в агенциите - много добре знаят кой какъв хотел е, отделно, че има и много отзиви, но трябва да се гледат актуалните.

Ние бяхме "изискващи" да ни информират кои хотели покриват нашите изисквания в рамкит ена бюджета ни и получихме добра услуга.

Моето желание беше изцяло да си почива. Нямах нагласата да обикалям - защото това изисква енергия, не съмпочивала 3 години и бях пред разпад. Имах нужда от самосъхранение, спокойствие и никой да не ем занимава с нищо. Дори еднага екскурзия с корабче - не ми се правеше. Не съжалявам, но ако не бях адецата и мъжа ми - сигурно нямаше да изляза от комплекса Simple Smile

Въпреки, че съм коментирала - да обобщя пак в контекста на този коментар - за този сезон (2022)  - Desert rose е много добре поддържан. Бяхме в нереновирана стая - преди да изнерем ни показаха разликата - дали мебелите да са бели или кафяви и мисля разлиак в плочките имаше. Абсолютно несъществено за мен. По-красиво е бялото, ама айде - парите още не ги бера по дърветата.

Храната не е изобилна - от пиле мляко, но най-важното за мен - винаги имаше пресни и много - плодове и зеленчуци, хумус, приготвен по различни начини, разни други ястия - с месо или без, барбекю, за децата - картофи, паста. сладкиши.

Храната за нас бе достатъчна, но за кулинарните приключенци, които обичат да си угаждат - може и да е малко.

Най-много ми харесаха градините, парка - изтинско удоволствие беше за мен да се разхожда и да откривам нови места Simple Smile Има много цветя със силен аромат - това може да е проблем за хора с алергии.

Палжът и басените са ОК, персоналът е много, не се усеща недостиг на персонал, като в някои наши курорти. Нивото е над средното. За екскурзията ни взеха с автобус и минахме край други хотели - вижда се, че има по-луксозни с по-високо ниво на услугата - важно е да се изговори всичко това в агенцията - от какво се нуждаете, за да Ви се предложи и да прецените дали бихте платили цената.

Планирам екскурзия - специално с цел забележителности. Притеснявам се от препускането. Обмислям вариант за нещо по-бутиково с индивидуална програма. С по-малка група може би.

# 553
  • Beyond the Frontiers
A.l.e.n.a, погледнете круизите на Аполо. Цените им не са най-ниските, но водач е Гергана и групите не са големи. Познавам колегите, правя резервации към тях и винаги съм се впечатлявала от вниманието им към детайлите. Много внимателни и с обслужването на клиентите на място.
Не е да ползват топ, лукс хотели, но дори да има проблем с настаняването, 100% ще се погрижат веднага.

# 554
Ние от доста време предпочитаме да пътуваме извън Европа , но винаги  много подробно проучвам дадената дестинация и никога не сме оставали разочаровани. Напротив, изкарвали сме си страхотно и ни е било супер интересно , точно защото е различен свят.Мисълта ми е , че предварителната подготовка и нагласа е много важен фактор за това до колко добре ще се чувствате на такива места.Човек трябва наистина да иска и да е готов да приеме различното.

Общи условия

Активация на акаунт