ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 6

• 40 822
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
Класната ги направи на кълцано зеле.
Дисциплината!!!!
Оплаквали й се всички.
А той в 19 още не се беше прибрал...(а е първа смяна и приключва в 13:30)
Разхождал се на въздух!!!
!!!!
Scream

# 511
Ние имахме РС, ама пратих ММ и нямам никаква информация оттам 😂
Наборът е доволен, постоянно учи нещо, проекти и презентации учи наизуст, учителят по биология го похвалил, че презентациите му са на ниво 11 клас(това благодарение на IB обучението, St.Dobri), зарязал клуба по английски дебати, че няма време за другите неща(голяма читанка се извъди). Отвреме-навреме като изпуши, прави 20 км с колелото или ходи на Дунава с приятелчета да хвърля жабки.

Marini, при вас всичко наред ли е?

# 512
тити, благодаря за интереса! Да кажа, че е наред ще бъде преувеличено, защото по улиците има доста повече украински автомобили и почти всички хотели са заети. Има пунктове за настаняване на бежанци, които искат да останат тук и нямат роднини, но те не са голям брой - почти всички имат роднини и познати. За нас - остава въпросителна и това ни напряга. Децата си ходят на училище и се надявам да не усещат моето напрежение, което се опитвам да прикривам. Общо взето - четем постоянно новини, опитваме да филтрираме фейка и чакаме. Но това е в нашата къща, а като цяло в държавата, поне на повърхността, няма напрежение.
И тук се разменят мартеници, но предимно за ревер и не в такива размери като в БГ - ние си направихме гривни и набора занесе в училище за съучениците си, но получи само от една девойка, с която се харесват...Wink
Та, Честита Баба Марта и от мен! Вътрешен и външен мир в душите желая на всички ни, и здраве, разбира се!

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 15:53 от marini

# 513
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
къде сте, марини?
преди години с изненада разбрах, че и румънците имат мартеници. Simple Smile  но се дават на любим или кандидат гадже/съпруг, не на всеки.
Simple Smile в училище ни учеха, че мартеници има само в България. то какво ли не е само наше, докато не излезеш навън.

# 514
  • Пловдив
Ето тази карта ми попадна тези дни

Знам, че е стар езически празник и явно има остатъци от тази традиция из целия Балкански полуостров.

# 515
  • София
Добри, откакто ММ беше в Афганистан и работи там с румънци не иска той да връзва мартеници - там мартеници давали само жените и винаги с целувка към получаващия...

Марини, кураж и ако премисляш нещата и си склонна да страдаш от това - мисли логистично, построй си планове за няколко възможни варианта, а през останалото време се опитвай да се придържаш максимално до нормалността (то кое ли остана нормално вече, но все пак) - така ще помогнеш не само на себе си, но и на децата - за тях е много важно да те виждат уравновесена и знаеща какво прави, не омаловажаваща пред тях ситуациите, но разсъдлива. Не знам дали успях да го обясня. Стискам ви палци много за по-леко преминаване през тази лудница (и ако може по-кратко, но това последното не го вярвам изобщо).

# 516
много искам да спре тая мъка, но и аз ....
дано не съм права.
не мога да спра да мисля, че там са деца като нашите.
и от двете страни.

# 517
  • София
marini, и аз сякаш загубих надежда...

Вчера девойката и те обсъждали мартениците в училище ...аз за Румъния знаех (въпреки наученото в училище), но за гърците - не.

Сърцето ми сякаш е спряло ....вчера не посмях да чета новини Cry
Скрит текст:
втори ден имаме "среща" с руснак (част от ЕС-фирма в офиса им в Москва е), друг път сме обменяли лична информация, сега сякаш никой не сме е да отвори тема различна от служебното. При предишни контакти на място знам, че му помагаше колега от Украйна ... на върха на езика ми е да попитам дали има новини от тях (голяма група в Киев, разработчици)... сигурно и на него не е лесно Sad

# 518
  • София
Скрит текст:
И аз така, Десем.
Изпратихме "еразъмчетата" с бус към Украйна - курсанти на по 20-21 години... Със свито сърце писах на едното момиче от 2019 година, тогава с нея се сближихме доста, вече е лейтенант, баща и е полковник, добавих я във ФБ, поне да виждам, че е жива.  
Нашата къща в Графа продадохме на бесарабски българи от Украйна. Чухме ги като почна всичко. Взели са двете баби (да помагат за бебето, не отворихме темата нататък, поне с най-близките са се събрали тук).
Вчера из мрежата вървеше съобщение за свален пилот, уви не е от фейковете, а колегите в Безмер дори са работили по две междуродни инициативи с него...
На фона на всичко нашите политици си играят на "на ти куклите, дай ми парцалите", нищо по същество не се случва нито в армията, нито изобщо, народът е все по разедиден... нищо не искам нито да слушам, нито да чета... не ми се мисли изобщо... отчаяна съм...

# 519
Безкрайно благодаря за съветите, magi_sveta. Децата са разумни и спокойни, но ситуацията е доста динамична и все пак до преди дни подготвяхме тържество за 3ти март, а сега потегляме към рОдината. Оставаме с надеждата или илюзията, че скоро всичко ще приключи.
st. Dobri, да, и в Румъния има мартеници, но на същия принцип като тук.

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 22:59 от marini

# 520

Вчера девойката и те обсъждали мартениците в училище ...аз за Румъния знаех (въпреки наученото в училище), но за гърците - не.

за гърците научихме преди 3 години, в общежитието на щерката на етажа имат девойка от Гърция. Тя много се зарадвала когато щерката й дала мартеница , знаела за какво ставало въпрос и от тогава двечките обменят. Според нея гърците масово не се харесали  идеята с мартениците  и не масово не обменяли. Те пък семейно  си правели и си обменяли, спазвайки традицията.

Ох, ре_ге, уплаши ме като видях "Ние нямаме РД и вероятно няма да имаме", реших че нещо лошо се е случило, а то явно трябва да е РС.
Редакторът ме е преправил. Явно повече ползвам абревиарурата РД вместо РС. Но то ние РС сме имали в това училище по един път годишно.

# 521
интересно ще е да се види тая анкета Simple Smile
https://www.vesti.bg/bulgaria/mon-zapochva-pregled-na-uchebnoto- … dyrzhanie-6138950

аз още помня конеца и пещерната птица гларус...

# 522
  • София
Тази седмица е ужасна, да свършва вече! Току-що разбрах, че нашата класна, която им преподава по АЕ, е напуснала. Аз откровено мога да заявя, че такъв Учител, с такова уважение към учениците си не бях срещала. А и не вярвам да срещна отново. По БЕЛ 4,40 на контролната работа, 4-ка по математика, 5-ца по ИИ/а рисува страхотно, но господинът казал, че 6-ца пише само на Пикасо/, проблеми по математика с малкия/отново/, война, здравословни проблеми  - дойде ми нанагорнище.
Излях си болката, простете Hug

# 523
  • В светлината на слънцето
Ох, бебчо, голямо гуш! Heart

# 524
  • София
Много е неприятно това с разделянето с добър, обичан учител. Днес прочетох в темата на вашето училище, че са видяли, че се търси учител по АЕ и се чудеха кой е.

Това с рисуването нямам думи.
Ще похваля училището на баткото по отношение  на ИИ и Музика. Нещата са така организирани, че усещаха часовете като за отмора/отпускане, без обаче да се пренебрегват нещата -  обсъждаха различни теми, слушаха различни произведения или обсъждаха такива. Г-жата им по ИИ организира изложби във ФБ, оказа се че има големи таланти сред учениците (не участват само 8кладниците), иначе те си рисуват сериозно и по Биология Joy
Девойката вече е с годишни оценки по двата предмета, и при тях изискваха, но не беше тип Пикасо/Моцарт (мисля даже че дори г-жата по Музика не знаеше, че свири. Много и харесва, на РД ще ходи на урок, не поиска да го отмени, а е в почивен ден)

Я кажете за "конеца и черната птица гларус", нещо съм изпуснала.

Общи условия

Активация на акаунт