Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 33

• 42 022
  • 800
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте! Имам бебе на 6м-до скоро кърмено изключително. Към днешна дата има заместен обяд с пюре и вечер преди лягане давам АМ. Скоро ще вкарам и следобедна закуска и закуска-та мисълта ми е чувала съм че може да се кърми цял ден а през нощта-не и че тялото се нагажда според нуждите. Но не съм чула за обратния сценарий-цял ден не се кърмим а нощно време-кърмене. Това възможно ли е? Защото като цяло бебка става 3-4 пъти нощем и спи с мен,а ако я отбия нямам никаква идея дали ще мога да я успокоя без цица.П.С не приема никакви залъгалки(аз съм и залъгалката)

# 316
А защо няма да кърмите през деня?
Заместването на хранене не означава изцяло махане на кърменето.
Иначе най-вероятно няма да има проблем да се кърми само през нощта, но не е необходимо са спирате изцяло дневното. А и е много, много рано все още.

# 317
Здравейте, кърмя на 2 часа през деня, а през нощта на 2, 3 часа. Бебето е точно на 3м. В последно врме плаче истерично на моменти. Като цяло май не е една причината за това, но.,.. Двете баби плюс педиатърката смятат, че трябва да се храни на 3 часа с добавка или само на адаприрано, защото стомахчето му не се изпразвало- старата кърма, която не се е усвоила съвсем (защото не са минали 3 часа) се смесва с новата и се получавала някаква ферментация. Едната от бабите говори, че може кърмата да не е хранителна. В интернет не открих таква информация.. Въобще съществуват ли такива неща и верни ли са горните две твърдения?
Първите 2 месеца бяхме на смесено хранене. Трудно минахме само на кърма в 3 м. Но пък като беше на смесено се изхождаше всеки ден, а сега през ден, през 2.
Та, не знам какво да правя, ако на бебето ще му е по- добре бих минала пак на смесено или изцяло на формула…
Другото, което ме притеснява е това, че има симптоми на тих рефлукс, а при него пише, че трябва по-често да се храни с по-малки порции и по възможност на кърма, а те искат да увелича интервала. Педиатърката твърди, че при рефлукс не трябвало по-често хранене. От увеличаването на интервала със сиг ще ми намалее кърмата.

# 318
Пълни глупости говорят бабите, опитайте се да се дистанцирате от съветите им. Като цяло не е нужно да споделяте толкова с тях.
Кърмата се усвоява по- бързо от организма в сравнение с АМ, затова се храни по често детето, защото е гладно. Няма такова нещо като нехранителна кърма. Интересно ми е защо мислят, че палмовото масло е по- полезно и хранително за едно бебе...

Ако искате съвет за плача, опишете по- подробно кога се случва, как се успокоява, колко продължава, кога започна и т.н. всякакви важни детайли.

И вярвайте повече на себе си, никой не знае по- добре от вас за вашето бебе.

# 319
Тази педиатърка е за уволнение... Може ли да говори такива глупости?!

Да не са колики?
Наддава ли детето? Мокри ли са памперсите при всяка смяна?
Кърмените бебета може да не акат няколко дни и това е съвсем в реда на нещата...

Не минавайте изцяло на формула. Потърсете консултант по кърмене и обсъдете тревогите ..

Каква ферментация ...какви 5 ле'а...

# 320
Това за ферментацията ще го сложа на челното място заедно с коментара по адрес на моето дете "не наддава, защото не я обличаш достатъчно и тя си хаби енергията, за да се топли". Може да звучи абсурдно, но човек като е притеснен е много уязвим. Като споделих какво ми е казал консултант (и тук, и ibclc) ме обвиниха, че си гледам детето по интернет и "толкова много ли знаят тия консултантки". Затова, въпреки че няма да допринеса кой знае колко с информация, искам да допринеса с подкрепа и успокоение, че е нормално кърмачето да яде често и че ако наддава, ако има достатъчно напишкани памперси, даже и да не ака ежедневно, няма повод за тревога и минаване на АМ. Поздравления, че от смесено хранене сте минали изцяло на кърма - сигурна съм, че не е било лесно и сте успели заради упоритост и отдаденост!

# 321
Здравейте. Детето ми е на 8м. Има три заместени хранения - в 9, 12, и 16ч. До миналата седмица кърмех към 06:30 и вечерта преди лягане. През нощта се будеше само веднъж за кърмене. От около седмица през нощта се буди през час. Ако не го взема да го приспя на гърда, той стои изправен на леглото, сякаш се е наспал и е готов за игри... Вода и люлеене не помагат.
Приемам всякакви съвети. Благодаря предварително! Hug

# 322
Здравейте. Детето ми е на 8м. Има три заместени хранения - в 9, 12, и 16ч. До миналата седмица кърмех към 06:30 и вечерта преди лягане. През нощта се будеше само веднъж за кърмене. От около седмица през нощта се буди през час. Ако не го взема да го приспя на гърда, той стои изправен на леглото, сякаш се е наспал и е готов за игри... Вода и люлеене не помагат.
Приемам всякакви съвети. Благодаря предварително! Hug

Просто му давайте да суче, аз друг съвет не мога да дам. Щом се буди да търси, значи има нужда Wink а и вероятно, защото дневните кърмения са намалели.
Не подценявайте и зъбоникненето. Нормално е да се буди нощем, вие сте му успокоението и храната и всичко Grinning
Ако толкова ви тежи постоянното будене, евентуално може да опитате със залъгалка,
ако приема де.

# 323
Снощи бебка докато сучеше почна да боли, тази сутрин ме захапа защото още не се бях събудила и сега гледам на зърното имам раничка. С какво мога да я мажа? Кокосово масло? Или да взема крем с ланолин? Над 1г сме, няма признаци да иска да се отбива. И аз не искам честно казано (който каквото ще да мисли, ще си се кърмим докато искаме 😀). За сега и давам от другата гърда, обаче все по някое време ще трябва да сменя. Със силиконови протектори няма да иска Sad тя биберон от както е била на 2м не е пипала и ги гледа като нещо извънземно.,

# 324
На мен Лансинох много ми помагаше. Даже го ползвах за цепнатата уста на малкия и супер бързо заздравя, а преди това се разраняваше всеки път като заплаче. Много съм доволна.

# 325
Здравейте. Да започна от там, че бебето ми е на 4 месеца и седмица, изключително кърмено. Роден е 3150гр, в момента е 6600гр. За последния месец е качил около 500гр по моя кантар, понеже баткото е все болен и не сме ходили на консултация от 2 месеца. Проблема е със спането. Заспива изключително трудно, с рев, дране, чак се захласва. Искам да изключа варианта да не му стига кърмата, понеже баткото кърмих само два месеца и да не стане че остава недохранен в името на кърменето. Има 8-9 кърмения за денонощие, 4-5 обилно напишкани памперса и почти всеки ден ака. През деня яде на 2-2.5 ч, понякога 3ч, нощно време се буди 2-3 пъти и яде. Вечер яде в 20ч, после 00-1ч, 3-4 и в 6-7ч.  Попринцип след като се наяде е спокоен, смее се, играе ако не е станало време за сън. Ако е време за спане пищи и се дере, дори и гърда не го успокоява понякога. Понякога след като изяде всичко от двете гърди, се дърпа и иска още но като му дам биберон се успокоява. Въпросът ми е има ли вариант кърмата да му е малко или или всичко е от съня?

# 326
4м и ние бяхме в такава ситуация. Оказа се регресия в съня, скок в растежа и я почнаха зъбките. Мм беше си весело вкъщи 😅 Период е просто, после има повторения, но минава. Качването в гр ми се струва нормално, но нека някой по-компетентен да каже.

Pistachio взех лансинох (яко е поскъпнал за 1г 🙈) и намазах, обаче сега проблема е как да давам ранената гърда.  С помпата дали ще боли като при сученето? Страх ме е да не направя запушване пак, че предния път за малко мастит.  На всичкото отгоре май и другата леко се е напукало зърното... С тези 8 зъба е доста весело. 😅🙈🙈🙈

# 327
Да добавя. Последно яде в 16:30, после спа от 18:30 до 19ч и чак сега го храня. Демек 4 часа пауза, като беше спокоен и весел, даже и заспа без драми този път. Според мен нямам проблем с количеството 🙂

# 328
Звездичка, не е от кърменето. Точно в този момент има растежен скок и регресия в съня, която се описва точно с казаното от теб. При нас продължи доста дълго, защото не знаех какво да направя, но обикновено минава за две седмици. Виж в интернет подходящ брой дремки за възрастта и следвай интервалите на будуване. Без да съм специалист и да ви знам графика, мисля че последната ви дрямка за деня е доста късно, аз в 19:30 слагах за нощен сън. Може би е време да отпадне тази дрямка.
Но тук във форума има тема, в която можеш да получиш съвет от консултант по сън, ако искаш погледни я и пиши там. Simple Smile

Ето я и темата:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1389633.new#new

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 08:12 от sd.ad

# 329
Здравейте! Казуса ми е следният: Имам бебенце на 1 месец точно и е изцяло на кърма. Днес бях на профилактичен преглед след раждането при АГ, където погледнаха и гърдите. Казаха ми да кърмя само от една гърда на хранане. Така било правилно, за да няма задръжка на кърма. Казаха ми че при мен има в долната част на гърдите. До сега кърмех и от двете гърди, като редувах с коя да започна. Вече тотално се обърках и не знам кое е по правилно - само от едната или от двете?
Също така бебето е с рефлукс и се оказа че може би преяжда, защото е наддало с кило и половина от изписването. Възможно ли е изобщо да преяжда и с минаването на кърмене само на една гърда дали ще помогне?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт