Едната ѝ внучка не я беше виждала повече от пет години, дойде на погребението и рева даже.
Същата като се разболя от рак майка ѝ, дори не ѝ се обаждаше накрая, защото това много щяло да я натовари. После на погребението изпроси 20 лева, че платила билет за влака. Майката беше казала да не ѝ се обаждат за погребението, но една роднина звъннала, да се сбогува горката с майка си.
За погребението на дядо даже не се появи. И тримата даваха мило и драго за нея и от нищо не е лишавана, даже напротив. Обаче някои хора просто им има нещо в мозъка и не могат да изпитват съпричастност, емпатия, обич, освен към себе си.
Някои са тежки случаи и стават наистина социопати и психопати, други са леки, имат си нормален живот и даже познатите им казват, че са много свестни хора, но близките им си знаят какво им е.
Не смятам, че човек трябва да общува с такива хора, дори да са му роднини. Кръвта става на вода, въпреки популярната фраза. Както и водата може да стане на кръв, т.е. приятели да ти станат повече семейство от кръвните ти роднини.
На сватбата ми нямаше роднини просто защото са ми роднини, както и на погребението ми един ден не желая да има такива. От думите на баба ми, а и от опит знам, че сбогуването с труп е безсмислено, ако приживе не си се отнасял добре с човека.
Авторе, бих те посъветвала да изтриеш новия си профил във фейсбук, да спреш да търсиш контакти с брат си и да се опиташ да не се влияеш от това какво казва той или хората. Който ти е близък, знае какво си направил за семейството, а който не е, няма значение какво мисли.
Знам, че е трудно, защото вероятно си лишавал детето си и жена си за да плащаш сметки и алкохол. Пренебрегването от брат и баща алкохолик оставя лошо чувство за цял живот, така че няма как да го забравиш, но си гледай семейството, не се занимавай повече с брат ти.
А колкото до коментарите, че е грозно споделянето по форуми, ще им кажа на драгите съфорумци, че форумите са направени именно за такова анонимно споделяне. И по-добре да е тук, отколкото да се почнат злобни коментари във фейсбук открито, за радост на сеирджиите. Тая тема ще потъне между другите, а на човекът му е олекнало като е споделил.
Обаче ако тръгне тези неща да ги пише във Фейсбук или да ги говори пред роднини и приятели, как ще се чувства детето му като ги чуе или прочете?
Добре споделя човекът тук, но е попаднал на безгрешни ангели, не на съфорумци, та бая камъни нахвърляха.
Много семейни драми, в които близките се прегръщат, реват на погребенията и си прощават сте гледали. Голяма работа, че не си видял някого студен и в ковчег, та да му кажеш нещо, което не може вече да чуе. Пък и непростимо било?! Ами ако живееш на село, където няма хладилни камери за мъртвите, как ще чакаш някого да дойде да се сбогува, особено лятото? И е право на човекът, който е "затворил очите" на покойника да оганизира погребението както иска и може. По-късно желаещите могат да отидат на гроба и да се сбогуват колкото си искат. Обаче подозирам, че братът на автора няма и да мине, да не говорим да сложи паметна плоча и да се погрижи за чистенето на гроба.
Обаче, ако все пак отиде, сигурно ще пусне снимка във фейсбука как е занемарено и как братът и снахата не са го издирили да му кажат.
Та пак авторът на темата ще излезе виновен.