За една красива Коледа

  • 53 250
  • 459
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 1 065
всеки ден ме изненадвате с нещо ново! браво на всички!
много благодаря за рецептата с брашно, сол и лепило за тапети. искам да споделя опита си от това "ръкоделие". опитах да оцветя предварително с червен пипер и куркума и се получиха много хубави цветове, но след изпичането всички изглеждаха по един и същ начин. може би само от долната страна имаше лека разлика. а иначе намалих градусите- както пише, с по 25 градуса. сега вече знам как изглежда бойния хляб на джуджетата  Grinning

# 331
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Ауу, какво хубава темичка, която откривам за съжаление чак сега!  Peace

Ами започнах - най-първо с меденките(за да са мекички до Коледа). Ето ги първите украсени:


Иначе тук може да разгледате част от миналогодишната ми украса: http://natalyna.multiply.com/photos/album/4

В събота ще правя венци(закъснях със седмица) и част от сладките и така... по малко, по малко ще прибавям!

На всички приятна подготовка за празниците!   bouquet

# 332
  • Мнения: 679
natalyna, много красиви неща си сътворила! Може ли да споделиш как съхраняваш елхата до Коледа. Може ли да стои на открито или така няма да омекне.

# 333
  • Мнения: 805
Леле, откога не съм влизала, срам  Embarassed
Великолепни неща сте сътворили. Толкова много ви се радвам   bouquet
Няма нищо по-хубаво от това, да подариш на дома и семейството си една истинска, домашна Коледа  Simple Smile

# 334
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Първото и важно правило за меденките е печенето - не трябва да се оставят дълго във фурната, защото изсъхват.
Второ е да се съхраняват на хладно - под 15° трябва да е температурата за съхранението им - чувала съм, че някои дори ги държат в хладилника или дори в замразителя. Аз ги държа в килер, който не се отоплява и си издържат чудесно.
Ако обаче стане така, че се втвърдят, ги сложете в добре затваряща се кутия(пластмасова или метална) в която сте сложили половинка ябълка или половин филийка пресен хляб, които се сменят с нови всеки ден. Това би трябвало да помогне да омекнат. Ако обаче са препечени и това няма да помогне - аз така първата година ги ползвах само за украса - не успяхме да хапнем почти нищо. Сега имам обратния проблем, как да ги опазя до Коледа Simple Smile

Последна редакция: пт, 01 дек 2006, 09:04 от natalyna

# 335
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 144
А бихте ли дали малко повечко подробности за глазурата на меденките.
Разгледах албумчето на Спаска, както и това на Наталина. Глазурите ви са просто вълшебни.  Hug
 Ще споделите ли твоето ноу- хау?  Praynig

Последна редакция: пт, 01 дек 2006, 09:45 от Umma

# 336
  • Мнения: 5 878
Наталинка,
с карфица ли правиш мъничките дупчици? Чудно красиви са ти станали меденките, както винаги впрочем. Абсолютно съвършени.

П.С. Получи ли файла?

# 337
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
  • Мнения: 434
Аз пък тази година си купих лента от магазина за едно евро на Раковска. Два лева цялата макара, далаверка  Laughing

Анда, в коя част на Раковска се намира този магазин за далаверски настроени люде? Grinning

# 338
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Не, дупчиците не са с карфица. Това е просто подобна техника като бродирането - първо си правиш с тънки линии "канавата" и после запълваш дупчиците, все едно че бродираш. Обаче глазурата не ми се получи добре и не е толкова тънко колкото исках - ще пробвам пак.

Umma, глазурата ми е белтъчната глазура от тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=68944.msg1226954#msg1226954

Много важно е глазурата да е гладка(затова пресявайте, дори два пъти захарта) и с правилна консистенция - да не се разтичат линиите.

Анда, далеч съм от съвършенството, но се старая Simple Smile Благодаря ви за хубавите думи момичета - аз също останах с отворена уста като видях красотите, които сте сътворили!   bouquet

# 339
  • Варна
  • Мнения: 1 037
Поздравявам ви момичета,страхотни сте.Ние за сега сме си направили само едни еленчета от ръчички и крачета-за в къщи  и за градината,но събирам идеи за още Grinning.
Иска ми се да ви помоля за идеи за някаква украса,в която мога да вкл. и децата,защото в градината ще имаме вечер на семейството ,в която децата с мама и тати трябва да сътворят нещо за Коледа.
И още моля за практични съвети за изработване на венци,как точно ги правите.
Предварително ви благодаря   bouquet

# 340
  • Мнения: 750
Спаска, много ми харесаха произведенията ти. Поздравявам те за уменията.
Ще издадеш ли рецептата за меденото тесто  Praynig.
А човечетата при къщичката от какво и как ги направи  newsm78

Благодаря!

Рецептата за меденото тесто за къщичката е:

1 яйце
1 чаена чаша олио
половин чаена чаша мед
една чаша захар
1 чаена лъжичка канела
брашно до твърдо тесто
може да се добавят и по щипка индийско орехче, смлян джинджифил и смлян карамфил.

Слепваща смес:

1 белтък
1 ч.л. лимонтузу
пудра захар (доста)
Забърква се до консистенция на лепило.


Включва се фурната да се загрее до 180 градуса.
От продуктите се омесва твърдо тесто, което се разточва върху хартия за печене на кори с дебелина около 0,5 см или мааалко по-дебели. Големината на корите е в зависимост от шаблона, покойто правиш къщичката. Разточената кора се изрязва по шаблона, вкл. се изрязват и вратата и прозорците там, където са предвидени.
След това се изпича до златисто - внимавайте! Не бива да прегаря, а и става много бързо.
Изпечените елементи се оставят да изстинат и едва тогава започва слепването. Това е процес, който е на два етапа. Първия ден се слепват основите на къщата, като се слепват и към основата (готова подложка за торта върши идеална работа, а може да използвате и твърд картон, плътно облицоват с подходяща хартия). Слепената конструкция (без покрива) трябва да престои около 24 часа, за да се втвърди добре слепващата смес. След като ток-що сте я слепили, не я местете поне 1 час. Всякакви подпорки биха ви били от полза.


Човечетата са купени от сладкарница Атлантик на Красно село (в София). Нямах време да се заигравам и с тяхното правене, за съжаление.


Спаска, всичко е направо страхотно.
И едно въпросче, откъде мога да намеря рецепта за коледни сладки

Рецептата на моите коледни меденки е:

2 яйца
1 чаена чаша кафява захар
1 кавфеена чаша мед
1 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка амонячна сода
брашно колкото поеме до меко тесто, което не лепне

От продуктите се омесва тесто, което се разточва върху хартия за печене на кора, дебела около 0,5 см. Изрязват се фигурките, отстранява се излишното и курабийките са изпичат за 10-тина минути в предварително загрята умерена фурна (около 180 градуса) до светло златисто. Украсяват се с гореописаната смес за слепване, която може да се оцвети със сладкарски бои и се оставят да изсъхнат за 1 нощ. След това се прибират в плътно затворени кутии с резен ябълка вътре, който подменяте всеки ден и се съхраняват на студено (може на балкона или в хладилника, ако имате място). Идеята е да поемат влагата от ябълката, като не се допуска тя да мухляса вътре!  Wink

# 341
  • Пловдив
  • Мнения: 1 674
Аз вчера на работа нещо се вдъхнових (от скука) и направих от тези звездички дикато колегите ги нямаше. И тази сутрин всички бяха приятно изненадани.
Но се оказа, че май съм проявила въображение, защото преди това не погледнах технологията http://www.craftideas.info/html/finnish_star.html
но пък се получе оригинално. В същностединия вариант, който направих е двата готови елеметна да се залепят както е показано на сайта, а другия - като се обурнат наопаки - гръб с гръб. Тогава не стават толкова обемни и приличат малко на цветенце Simple Smile

# 342
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
rosi atanasova, ето една лесна, интересна и евтина идея за венец! Аз лично бих боядисала пастата с коледни цветове. За основа си направете венец първо от тел, която обвиете с вестници и отгоре някаква едноцветна хартия! Освен паста може да налепите и орехи, сушени шипки, шишрки боядисани и др. подобни Simple Smile

http://www.brydova.cz/venec.html

Последна редакция: пт, 01 дек 2006, 11:02 от natalyna

# 343
  • Бургас
  • Мнения: 1 919
Момичета, вие сте извор на вдъхновение. Досега Ви четях и се настройвах, а сега вече се развихрям. Ето и моите произведения (засега). Като сътворя още ще покажа и тях.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=80935

# 344
  • Мнения: 11 513
Момичета, вие сте извор на вдъхновение. Досега Ви четях и се настройвах, а сега вече се развихрям. Ето и моите произведения (засега). Като сътворя още ще покажа и тях.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=80935
Радинна, със салфетна техника ли си правила нещата?

Общи условия

Активация на акаунт