Израелския сериал Фауда Fauda

• 45 784
  • 861
  •   1
Отговори
# 630
Много точни и двата коментара, и аз това имах предвид, но някак го разтеглих.

Знаете ли, че индийците направиха римейк на Фауда и сега им излиза втори сезон хаха
Tanaav се казва и страничката на Фауда в инста го рекламира..не мога да ги понеса май и с тези мустаци това Дорон ли е хахахаха

Ширин е сладка

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 22:13 от T.Valcheva

# 631
Откакто гледах Фауда, особено много започнах да се запалвам по тази тематика, дори си измислих свои герои израелци, на един уърдовски файл ги написах, дори приложих снимки на различни актьори от Фауда за референции. Малко е сложно за обяснение, но да кажем, че е част от по-голяма сага, отделна арка от огромен сюжет. Пак става дума за борба с тероризма, шпионски дейности, ала бала,  сещате се. Има още за оправяне, така че да си стане, надявам се, оригинален сюжет, да не е копиране на Фауда. Мисля усилено за някакво заглавие. Поне имената на героите ги избрах лесно, от сайтове с израелски и арабски имена. Най-вече за забавление го правя, не знам дали бих го издала, защото тематиката е чувствителна, особено след събитията от последните месеци в Газа. За момента няма да види бял свят. Че имам да довършвам и други неща, но идеите си идват изневиделица, когато си искат, и трябва поне да се запишат някъде. Няма да мине и без малко проучване за Израел, Палестина, МОСАД, Близкия изток, отношенията им с други държави в региона...Толкова информация, толкова събития и личности, но все пак смятам да не задълбавам прекалено, а да използвам каквото ми трябва за моя сюжет. Ще има моменти, когато израелци обясняват на герои от други страни и култури, с които взаимодействат, за историята на Израел и Палестина и конфликта им, но няма нужда от цели страници с текст. Преди всичко, това е с цел забавление. И България ще се спомене сигурно, че са спасили евреи от нацистите през Втората световна. Представям си група герои израелци, които дори се отнасят със самоирония към това, че са евреи, забавни, майтапчии, съвременни, светски хора, макар и да почитат повечето религиозни традиции и обичаи. Е, не може да мине и без сериозни, строги началници. Не знам дали ще има еквивалент на Аюб, точно за да не  наподобява прекалено на Фауда. Но ще има сватби, песни, танци, израелците ще присъстват на поне една палестинска сватба. Искам да създам сюжет за позитивни и приятелски отношения между представители на два народа, които враждуват отдавна, но могат и да са приятели.
Ох, извинявам се за фермана, развълнувах се. Само още искам да попитам, случайно някой да е чувал името Дилян Дорон, беше навремето някакъв български престъпник. Отдавна се канех да питам, все забравях.

# 632
Да, Башар го харесвам. Един от малкото. Дано успее да се отърве и да избяга в чужбина, ама за целта ще трябва да им помогне да измъкнат момичето, защото е ясно, че затворници няма да се пуснат.
Защо да е ясно, че затворници няма да пуснат? То не че е редно де, но изготвяха списък, Габи нали го представяше на Абу Самара. Или защото в първи сезон Дорон каза на Уалид ''мина времето, в което разменяхме един за хиляда''. В реалния живот също са разменяли точно един за хиляда. На мен пък в сериала повечето палестинци са ми по- симпатични, за разлика от тези в реалния живот. 
Обаче дори името на последния лидер на Хамас, който Израел ликвидира беше Хания, а този в сериала е Хани хахахаха случАеност? Grinning Трябва да направят един сезон, в който действието се развива в Иран - иначе има и специален сериал от същия сценарист Tehran, чийто трети сезон вече е заснет, но не знам дали и кога ще види бял свят заради войната.
Тези съм ги качвала преди в темата, но да видим дали ти ще ги познаеш.
Скрит текст:
Ал Макдаси и Хани Ал Джабали в реалния живот. Grinning Приличат на европейци.

# 633
Това изглежда като снимка от сериала, но не е, от истинския живот е - Идан Амеди или Саги от сериала. Приятелят му от снимката Акива е убит. Като изключим това и държа да кажа, че го помислих преди да прочета описанието... не искам да прозвучи неуместно, има нещо особено привлекателно в мъжете войници..  нещо мъжествено, което не откривам в нашите мъже. Дали е силата, която излъчват или това че те са в ролята на защитници, (руските войници не са ми секси, а гнусни), има нещо магнетично.

# 634
Нищо магнетично няма в израелците отишли да убиват палестинци. Разлика с руснаците няма. Всъщност има, но не е в полза на първите.

Мислех, че минахме през този спорен въпрос в тази тема и не е нужно да се повдига отново..

# 635
Да, темата не е за войната. Но може да се обсъжда личния живот на актьорите, а Идън е войник и в момента качва основно такива неща в инстаграма си, не за музикалната или актьорската си кариера.

# 636
  • София
Жалко за Авихай. Ама Дорон е виновен. Ако бе послушал Ели, ама не, хукна след Башар. Не е истина просто, колко съм му бесен.
За мен Дорон абсолютно носи вина за смъртта на Авихай. И не му е за първи път.
Не знам, нещо този 3 сезон от най-силния дотук започнаха леко да го изтърват. Много обрати, странни някои. Не ми харесва, че от едно нормално и невинно момче като Башар направиха убиец, а може би вече дори и фанатик. Евреите носят вина в случая.
И как си говорят, ако трябва ще взривяваме училища, болници, само и само да им се отвори път за бягство в суматохата?!?!

# 637
Авихай не е дете, можеше да не тръгва с Дорон, вярно е че Дорон не слуша команди и не изпълнява, трудно се работи с него, но без него няма екип, той е лидерът, дори да не се води така. Дорон е просто човек не може да му те стовари световната вина на главата, не може да носи всяка отговорност на плещите си.
Защо пък да носят вина евреите за изборите на Башар? Какво трябваше да направят, когато чичо му отиде в взривен колан или баща му взе да призовава Аллах готов да гръмне Дорон? Не са ли виновни онези, които бяха готови да му търсят сметка и да го правят шахид заради Фаузи без да е виновен, евреите бяха готови да го измъкнат. Башар е голям човек със собствени избори. Много хора са били предавани в живота от най-близките и са оставали безпътни, но не стават убийци или отмъстители. Колкото и да е нормално момче средата му е била такава, баща му също. Според мен искат да кажат, че трудно се измъкваш, когато не си виждал друго и малко или много тръгваш по същия път. И на мен ми е жал за Башар, но в един момент... тук се чудех, когато спасиха Яра дали не трябваше да го гръмнат или поне да го вземат в Израел в затвора.
Ако не бяха отвлекли Яра и момчето, никой не казва кой е виновен за това? Нямаше да ходят в Газа да ги спасяват , да умират хора и да взривяват сгради. Може би арабите трябва да се научат, че с Израел шега не бива, а не после да плачат като се опарят.

# 638
Башар беше боксьорчето нали ?
Много долно постъпиха и с него .

# 639
Сигурна ли си, че го гледаш внимателно щом не помниш той ли беше и как се казва? 😆

Diavolo, за училища, болници.. те имаха предвид, че ако ги обстрелват оттам ще стрелят и те, за да се измъкнат. Понеже Хамас си правят складовете под такива сгради нарочно и съзнателно. Евреите и екипът никога няма да стреля по някого просто за кеф за разлика от другите, даже Башар не го убиха, а трябваше поне в крака, за да го арестуват. Но тези от Хамас стрелят за кеф и на месо, а все пак са на мисия да спасят момичето... ако не стрелят, ще ги убият и толкова, целта е да се измъкнат те живи колкото са останали, не да убиват невинни. Целта на другите я видяхме.. отвличат невъоръжени тийнеджъри и ги държат в плен, радикализират Башар и т.н.

# 640
Вълчева ,това е просто сериал гледала съм както всички останали ,които са ми интересни .
Не съм обсебена ,съжалявам .
Излез от филма ,влез реалността защото тя за съжаление е грозна ,напоследък все повече показва истинското си лице .

# 641
Iliana, точно този сериал може да се каже, че е по действителни събития, и част от разбирането на реалността, а някои събития е добре да се гледат задълбочено и с факти, а не с първосигнални емоции. Но ако гледаш така през пръсти и другите факти е разбираемо.

Последна редакция: сб, 17 авг 2024, 11:05 от T.Valcheva

# 642
Iliana, точно този сериал може да се каже, че е по действителни събития, и част от разбирането на реалността, а някои събития е добре да се гледат задълбочено и с факти, а не с първосигнални емоции. Но ако гледаш така през пръсти и другите факти е разбираемо.
Както казах не съм обсебена  от евреите ,има лоши има добри има тъпи и умни ,както при всички хора
Сериала е вдъхновен от действителни събития ,но в никакъв случай не е документален по действителни събития 😉
Изумена съм ,че го приемаш и обсъждаш  като някаква реалност .
Започнах го със симпатии към евреите ,но тъй като не гледах през пръсти и ми се набиха доста неща та това се промени ,  и си го догледах просто като сериал 😉
Реалността тече в момента ,кой стреля за кеф и на месо е видно ,кой контролира всичко също е видно .
Не мисля ,че нормалните войници от израелската армия дето изпълняват заповеди в Газа се чувстват секси ,какво нормално и секси може да има при тези разрушения ,мизерия ,глад и смъртта която причиняват ?бррр
Излизам от темата да можеш спокойно да си движиш обсесията .

# 643
В кървави конфликти добри няма как да има. Израелските войници не са света вода ненапита и сигурно вършат ужасии, ама кой от вас знае как ще се държи като прекара не ден и два на война, знаейки че може да приключи всеки един момент и както са израелците, които с живота там, надали има някой, чието семейство не е загубило близки от тероризма на добрите невинни жертви.
Значи отново да се каже, че филмът пожъна успех в съседните недружелюбни страни, което е знак, че е реалистичен. То много от нещата не че сензационно в този филм сме видели, ами и в неизраелски филми са показани. Отделно тунелите и криенето зад цивилни май си ги видяхме и в реалността и съжалявам ама незачитането на живота от едната страна ми е повече на мен.

За подлото постъпване с Башар, ами контратерористични звена си имат доста държави. Не знам дали има такова на друга държава, което щеше учтиво да отиде и да помоли да предадат братовчеда, че да не са подли. И все пак, както Вълчева отбеляза, проблемите на Башар дойдоха от своите да си го кажем. Сега тук вече, предвид това че гледаме филм, дали толкова помагат израелците на сътрудничилите им в реалността, няма как да знаем, но и по две да са избелени евреите и по две почернени палестинците, пак не изглеждат добре за последните нещата.

# 644
  • София
Приключих и със сезон 3.
Много силен. За мен лично най-добрия сезон дотук, защото бе най-реалистичен и с най-добре написани и изиграни герои.
Краят бе брутален, направо не мога да повярвам.
Наистина бе НОКАУТ! 😔😢

Общи условия

Активация на акаунт