Отговори
# 585
Важно е да се знае, че различните банки имат различни условия за различните клиенти. Това, което можете да направите е да проверите в договора си при какви условия може да ви се промени лихвата. Да прецените спрямо текущото си финансово състояние как ще ви си отрази едно промяна на лихвения процент и ако се налага да предприемете мерки предварително. Ако имате персонален банкер можете да го попитате кога и какво можете да очаквате. Идеята зад всичко това е да се подготвите. Може би телевизията не е най-доброто място от където да се информирате. Не е упрек.

# 586
# 587
И аз това слушах по Нова. А Булбанк кой индекс ползва - не е при мен договора и не мога да направя справка там.

# 588
И аз това слушах по Нова. А Булбанк кой индекс ползва - не е при мен договора и не мога да направя справка там.
По спомени в началото на годината Булбанк имаха за ипотечните кредити следните параметри:
- Годишен лихвен процент, който включва Референтен лихвен процент (осреднен депозитен индекс ОДИ) + фиксирана надбавка към референтния лихвен процент.
Така например при ОДИ - 0,02% се добавя фиксираната надбавка - 2,57% и се получава ГЛП = 2,59%.
Освен ГЛП има и други разходи които се начисляват към заема и така се получава крайния Годишен процент на разходи - примерно 3,15%.
Това което цитирам е по спомени и не знам как са сега условията. Вижте си във вашия договор е описано всичко подробно.
И не изпадайте в излишна паника - в момента всеки чул, недочул коментира как лихвите щели да се вдигат, само че  от лихва до лихва има разлика.
Ето данни за ОДИ на Уникредит:
https://www.unicreditbulbank.bg/media/filer_public/f0/bb/f0bb7cf … 9/adi-12-2022.pdf

Последна редакция: чт, 08 дек 2022, 14:03 от tre

# 589
Важно е да се знае, че различните банки имат различни условия за различните клиенти. Това, което можете да направите е да проверите в договора си при какви условия може да ви се промени лихвата. Да прецените спрямо текущото си финансово състояние как ще ви си отрази едно промяна на лихвения процент и ако се налага да предприемете мерки предварително. Ако имате персонален банкер можете да го попитате кога и какво можете да очаквате. Идеята зад всичко това е да се подготвите. Може би телевизията не е най-доброто място от където да се информирате. Не е упрек.
Напълно съм съгласна. Не знам дали засилените публикации напоследък не са маркетингов трик, та старите клиенти да хукнат да си предоговарят кредити и да минават на по-висока фиксирана лихва. Всички гуру-та твърдят, че първо ще се вдигнат лихвите по новоотпусканите кредити. От друга страна според мен и банките няма да се кефят на по-високи лихви, че ще им намалеят клиентите, и според мен поне в началото ще ги вдигат плавно. До колкото знам повечето наши банки са все още пълни с пари, които са пасив за тях. Аз лично бих започнала да мисля за предоговаряне, ако имам дългосрочна ипотека с анюитетни вноски, когато започнат рекламите за вдигане на лихвите по депозитите, т.е банките да започнат да събират пари.

# 590
  • София
Фиксираната лихва също е “фиксирана” при определени условия. Четох някъде при какви обстоятелства става плаваща и едното беше при скок на някоя от образуващите компоненти над определена стойност. Не запомних конкретиката, защото нито банката беше моята, нито големината на фиксираната лихва ме устройваше. Т.е. трябва да се чете внимателно, за да не стане 2 години по-висока фиксирана лихва и после плаваща, заради повишаване на софибор /примерно/.

# 591
Статия от днес, която може да бъде интересна.

https://www.investor.bg/a/534-novini/365525-britanskiyat-zhilish … d-ot-2008-g-nasam

# 592
Доста притеснително.

# 593

Паниката не  е добър съветник. Ако сте подготвена и си направите добре сметката съм сигурен, че няма да имате проблем.

# 594
Здравейте.
Имам ипотечен кредит в Булбанк. Лихвата е плаваща.
Моля за съвет да рефинансирам ли с постоянна лихва, за да не се стигне до голямо увеличение на променливата лихва.
Моля за съвет, защото много съм притеснена.
направи лихвата постоянна. Вярно малко по-висок е %, но се защитаваш от рязко вдигане на %. 
И все пак трябва да си изчислиш конкретно за твоя кредит, зависи колко си взела, колко си платила и колко ти остава, какъв ти е процента сега, какъв процент си намерила в друга банка за фиксирана лихва и срещу какво предполагаемо покачване на % искаш да се защитиш - примерно при 5% или при 30%. Е, 30% е малко невероятно, евентуално при форсмажорни някакви обстоятелства.

Аз живея в Европа, при нас се вдигат лихвите. Но за БГ не зная, може пък да не вземат никакви мерки срещу инфлацията...

# 595
айде стига с тая фиксирана лихва, по-висока е с 1%, понякога повече

Тази сутрин говореха по телевизията за 30% увеличение на вноските до края на другата година. Според вас реално ли е?
банкерката ми каза, че в следващата година няма да се вдигне лихвата за стари кредити, нови отпускат с 0,25 повече
това означава 3 години лихва на 2.2, при кредит за 10 год, с предсрочно погасяване може и да избегнем всичкото медиен апокалипсис

# 596
И ние в България живеем в Европа.
.

# 597
айде стига с тая фиксирана лихва, по-висока е с 1%, понякога повече

Тази сутрин говореха по телевизията за 30% увеличение на вноските до края на другата година. Според вас реално ли е?
банкерката ми каза, че в следващата година няма да се вдигне лихвата за стари кредити, нови отпускат с 0,25 повече
това означава 3 години лихва на 2.2, при кредит за 10 год, с предсрочно погасяване може и да избегнем всичкото медиен апокалипсис

Здравейте, искрено се надявам това да се случи и ви го пожелавам. Все пак е добре да имате наум. Това са глобални процеси и ние много трудно ще останем встрани без да ни засегне / имам предвид в България /. Например българското правителство се финансира на около 4,5%, което е парадокс. Пожелавам ви успех!

# 598
г-н Петко, за да ми се вдигне вноската с 30%, лихвата от 2,2 трябва да стане 8
това ли ме предупреждавате, че ще стане?
или не прочетохте въпроса на Бреза?

# 599
г-н Петко, за да ми се вдигне вноската с 30%, лихвата от 2,2 трябва да стане 8
това ли ме предупреждавате, че ще стане?
или не прочетохте въпроса на Бреза?

Привет, на ваша страна съм. Не предупреждавам никого в нищо. Само разсъждавам, наблюдавам и споделям това, което виждам. В САЩ 30 годишната ипотека е над 7%, в Англия 10 годишната фиксирана гони 6%, а в Германия 15 годишната е на около 4%. Разбира се в България нямаме такива продукти, но ще бъде против икономическата логика и закони лихвата по ипотеките да останат на 2,2%. Ако останат е супер за вас и вашите финанси. Нищо не бива да бъде приемано за постоянно и непроменяемо.

Общи условия

Активация на акаунт