Отговори
# 630
  • София
Наскоро реших да чекна какво ще ми дадат и дадох примерна сума 200 000лв (идеалния вариант около 2000EUR/m2 двустаен, 250 000-270 000лв) и ми дадоха лихва 3.6% (с фикс лихва 5г е 3,6%) и гпр 2,7%, без заст. живот. 30г. Не съм намерил засега банка която да дава повече от 50% от нетния доход (без поръчител)///
Има ли шанс да ми дадат над 54% (дълг/доход)?
Това ми се струва не много изгодно, като се замисля... дори след 2-3 г да се промени нещо (работа или делба...) пак няма да мога да го погася, но до тогава примерно за 2г ще съм налял 10 400лв в лихва а за 3г 15400лв (по главница 13650лв...) и чак в края на 4тата година главницата във вноската ще стане по-голяма от лихвата.

Калкулатора в ексел не ми е под ръка в момента да видя с по-висок доход и по кратък срок -колко се спестява.
Та, какъв сценарий е оптималния /без да набиваш маса пари в лихва/ при покупка на жилище от 6777
Обмислям пак на зелено вече... но там пък 2г поне си в неведение и във въздуха./
Като тегля чертата общо за лихва е 45%

# 631
Ако искаш да не плащаш лихва, вземи кредит за по-малък срок, но тогава пък вноската ще ти е висока.
Няма безплатен обяд, някой, като ти е дал едни пари на куп, ще трябва да му плащаш лихва.
Поиграй с калкулатора и сам ще видиш.

# 632
  • София
Ако искаш да не плащаш лихва, вземи кредит за по-малък срок, но тогава пък вноската ще ти е висока.
Няма безплатен обяд, някой, като ти е дал едни пари на куп, ще трябва да му плащаш лихва.

играх си с този в моитепари... мога и повече да взема /260к/. Е, че безплатно няма, но не искам да платя и за още една гарсионера, та ще видя, може и нещо маломерно да взема ако се спра на хубавия квартал...
Вноската гледам да е максимална, но повече от 50-55% не знам дали ще се навият.

# 633

играх си с този в моитепари... мога и повече да взема /260к/. Е, че безплатно няма, но не искам да платя и за още една гарсионера, та ще видя, може и нещо маломерно да взема ако се спра на хубавия квартал...
Вноската гледам да е максимална, но повече от 50-55% не знам дали ще се навият.
взимай кредит, що се чудиш, във време на инфлация, само на кредит, лесно се изплащат след някоя друга година ,
 заплатите също ще се повишават, ще забравиш за лихвата...
Жилищата още ще се вдигат, ако някой чака огромно падане, ще има да почака.

# 634
  • София
Много зависи какви са реалните възможности. Осигуряват ли ви на реалната заплата? Ако взимате повече, след първата година може ежегодно да правите частично предсрочно погасяване. Тогава вие избирате дали да ви се намали размера на вноската или срока на кредита, като по втория начин лихвата намалява повече.

# 635
стреидрийм, не си първа младост
няма да получиш кредит за 30 години
ходи в банка, не разцъквай хипотетични планове в нета

# 636
  • пустинята Гоби
Аз на 40+ получих кредит за 28 години, така че има мегдан и за господина.

# 637
Мога да споделя информация по темата, понеже миналата седмица усвоихме ипотечен кредит от Първа инвестиционна банка. Спряхме се на нея, защото финансира 90% от оценката на оценителя /не ги вълнува за колко сме се спазарили с продавача/ и дали жилището е панел или тухла/.
В Алианц финансираха панелките на 50-60%
В ЦКБ искаха задължително самоучастие, не финансират на 100% /да допълним с потребителски/.

Харесахме панелен апартамент 76кв.м. , спазарихме го за 126 000лв.
Оценителят го оцени на 140 000лв , от София смъкнаха оценката на 133 000лв , а банката ни отпусна 119 000лв.
Имахме събрани 7 000лв самоучастие, за да впишат ипотеката като законна.
Нотариуса ни взе 4 750лв за такси, данък, тежести и др.
Лихвата ни е 3,33% за 25 години, с месечна вноска 590лв.
Мъжът ми тегли кредита, аз съм съкредитоискател/или както там се казва/.
И двамата прехвърлихме заплатите си към Първа инвестиционна. Неговата сметка с месечна такса около 4,50лв , моята -2,50лв
Не е задължително условие да имаме застраховка Живот.
Към условията задължително беше да имаме и кредитна карта с годишна такса 45лв.

# 638
Застраховката си е за ваше ползване, ако се случи нещо, да получите обезщетение, така че не мога да разбера тая радост и дребни сметки като вземаш кредит за стотици хиляди и плащаш по 500-600 лв., че и повече, всеки месец, да се радваш как не била задължителна застраховката.

Едва ли вече има банка, която финансира на 90%. Рекламно е така - но в действителност имат %, с който намаляват оценката. Финансирането винаги е според оценката на оценителя, то затова се прави, а не по пазарна. Гледайте ГПР, а не лихва.

# 639
  • Варна
Дано не им се налага на хората да го разбират това за застраховката по трудния начин !

3.33 % лихва нормална ли е вече, че последно време не следя тенденциите ? Ние преди година и половина изтеглихме на 2.6 % и пак ми се стори височка за тогава. ГПР беше към 2.9 %.

# 640
Застраховката си е за ваше ползване, ако се случи нещо, да получите обезщетение, така че не мога да разбера тая радост и дребни сметки като вземаш кредит за стотици хиляди и плащаш по 500-600 лв., че и повече, всеки месец, да се радваш как не била задължителна застраховката.

Едва ли вече има банка, която финансира на 90%. Рекламно е така - но в действителност имат %, с който намаляват оценката. Финансирането винаги е според оценката на оценителя, то затова се прави, а не по пазарна. Гледайте ГПР, а не лихва.

Здравейте. Аз никъде не съм упоменала дали имам сключена застраховка "Живот" или не.
Написах какви са условията на нашия кредит. Не виждам в поста ми да има някъде емоция, конкретно - радост за незадължителната застраховка "Живот".

# 641
  • пустинята Гоби
Някои хора може да нямат нужда от застраховка “Живот”, Вас конкретно какво Ви бърка, че са решили да не я сключват?

# 642
  • Сф
Някои хора имат застраховка живот през работодател, реално сключване на втора такава покрай ипотека се води застрахователна измама, ако не се лъжа.

# 643
  • София
Интересно ми е другите, преди заемите (или след) - винаги ли сте имали З.Живот?
А В ЦКБ до колко % финансират?

# 644
Застраховка Живот към кредита е съвсем различна от застраховките за сметка на работодател, които пък са различни от класическата лична животозастраховка, а тя се различава от детската и т.н.

Застраховката към кредита осигурява плащане на вноските при временна неработоспособност и покрива оставащата сума по кредита при смърт, а обикновено и при трайна неработоспособност.

И между другото, имам си и лична животозастраховка, която няма нищо общо с кредит.

Това за застрахователната измама даже не знам как да го коментирам...

Общи условия

Активация на акаунт