Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво се случва, ако по време на първата година от майчинството компанията, за която работя, прекрати дейността си?
Кога се изплащат болничните и какви са сроковете?
Как мога да разбера дали моят работодател е платил осигуровките ми по време на майчинството?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво се случва, ако по време на първата година от майчинството компанията, за която работя, прекрати дейността си?
-
Кога се изплащат болничните и какви са сроковете?
-
Как мога да разбера дали моят работодател е платил осигуровките ми по време на майчинството?
-
Трябва ли да уведомя Инспекцията по труда или да изчакам НОИ да предприеме действия, ако работодателят ми не е внасял осигуровки по време на майчинството?
-
Трябва ли да предоставя банкова сметка на НОИ, ако вече съм я предоставил на моя работодател?
Предвид предстоящите официални празници, които са неработни дни, как е най-добре да се постъпи, ако изписването е в неработен празничен ден (например 2.05 тази година)? Знам, че отпускът е фиксиран за максимум 15 календарни дни, започващи от датата на изписване, но може да се ползват от по-късна дата, или не до финалната дата (т.е по-малко от 15 дни). Обезщетение се изплаща само за работните дни. Правилна ли в логиката ми, че е по-добре отпуската да се пусне от 3.05, при изписване на 2.05, така че да се плати този ден от работодателя като празничен (когато мъжът работи на пълен работен ден с фиксирана месечна заплата)? Благодаря!