Студенти в Нидерландия - 12

• 73 970
  • 765
  •   1
Отговори
# 240
Това е правилото на самите общежития - имаш право да кандидатстваш само ако си първокурсник. След това нямаш право да останеш. Гледа се в сайта, които пусках (SSHXL). Дъщеря ми не е ползвала, но го знае със сигурност от нейните приятели.

# 241
В сайта на университета на сина ми (Vrije) си пише, че общежитията са само за първокурсниците, докторанти и магистратурите.
И ние сме на етап търсене на квартира. Но мойто дете е доста инертен в търсенето. Ама хич не се старае. И аз като започна да надигам глас само ми отговаря: ееее, спокойно де, ще се оправя.
Но да ви кажа не ми е никак спокойно. Та не знам вече как да му въздействам по- сериозно да се заеме с търсенето на квартира.

# 242
  • Варна, България
На моят син му изискаха справка от НАП за моите доходи, независимо, че съм само на трудов договор и имаше справка от работодателя. Явно вече се презастраховат. И явно всяка година ще го изискват...
bloomnicer каква точно е справката от НАП? Данни за осигуряването или нещо друго?
Казва се "Удостоверение за декларирани данни". Може да се извади на място в НАП или да се генерира от сайта, ако имате ПИК на НАП. Заради един сакрален зелен печат, обаче, пак трябва да се ходи до НАП и поставянето му отнема 7 работни дни. Аз после го преведох и го изпратих. Твърди моят младеж, че е можело и без превод, но не бих рискувала.

Днес сутринта бях в НАП и подадох молба за изготвяне на такава справка. Но всъщност справката е за изплатени доходи по трудови правоотношения. Дано това да се припокрива с декларирани данни, както го казваш, защото  ако не е това нужната справка, пак ще трябва да подавам. Утре ще е готова и ще попитам дали се припокрива с Удостоверение за декларирани данни.
Здравейте,
На единия родител или и на двамата изискват такова удостоверение?

# 243
  • Sofia
Вчера детето е получило положителен отговор за портфолиото си от BUAS.
 Припомням, че кандидатства в Бреда Creative media and game design.

Да се включа и аз, моята дъщеря е приета със същата специалност, в същия университет!
Сега започва най-трудната част - намирането на квартира. Може ли да търсим заедно Wink

Моята е приета с Изкуствен интелект, пак там. Включвам се към търсенето заедно и съм напълно сериозна Simple Smile
И моята дъщеря е приета изкуствен интелект в Бреда. Сега идва ред на квартирата. Включвам се при вас. Simple Smile

# 244
Здравейте. Синът ми освобождава квартира в Енсхеде. Ако някой се интересува пишете на лично.
Продава и почти чисто ново колело.

# 245
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Здравейте,
На единия родител или и на двамата изискват такова удостоверение?
И от двамата родители се изисква. Баща му от самото начало извади този документ, аз опитах само от работодателя.
В НАП като се обясни, че е за субсидии в Нидерландия, много добре знаят какъм формуляр да генерират, така че не се безпокойте! Важното е да се придвижат бързо там, за да е от помощ на децата и на нас, особено в тези "интересни" времена!

Успех на всички търсещи квартира!

# 246
  • дядовата ръкавичка
Относно субсидията за работещи студенти, онзи ден рових DUO и попаднах на следното:

You will receive a student grant if you meet 1 of the following conditions:

You have lived in the Netherlands for 5 years or longer in a row.
You came to the Netherlands to work. This must be for at least 56 hours per month. Your employment contract must start on the 1st of the month. If your employment contract starts later, your student grant will start one month later. If you do not meet the 56 hours, you must net at least 50% of thesocial assistance standardof income in that month.

The social assistance standard of income към момента е около 550 евро. Освен това никъде не се споменава, че студентът трябва да е работил 3 последователни месеца. Чудех се, дали синът ми може да се възползва. До момента е работил 8 месеца, в някои от които е получавал повече от 550 евро, но в нито един месец няма 56 часа.
Някой да е подавал при подобни условия?

# 247
Интересна информация, благодаря! Иначе не съм подавал, но доколкото разбирам, може да се възползвате.
Обръщам обаче внимание, че ако младежите са под 21 г., сумата е значително по-ниска. И това струва ми се, отваря възможностите за много студенти. "In 2022, 50% of the social security norm is € 545.86 a month. If you're younger than 21, 50% of the norm is  € 148.25 a month."
Но може би е най-добре да проверите лично. "You can reach us about this topic on business days from 9 a.m. to 5 p.m. at +31 50 599 77 11"
Относно субсидията за работещи студенти, онзи ден рових DUO и попаднах на следното:

You will receive a student grant if you meet 1 of the following conditions:

You have lived in the Netherlands for 5 years or longer in a row.
You came to the Netherlands to work. This must be for at least 56 hours per month. Your employment contract must start on the 1st of the month. If your employment contract starts later, your student grant will start one month later. If you do not meet the 56 hours, you must net at least 50% of thesocial assistance standardof income in that month.

The social assistance standard of income към момента е около 550 евро. Освен това никъде не се споменава, че студентът трябва да е работил 3 последователни месеца. Чудех се, дали синът ми може да се възползва. До момента е работил 8 месеца, в някои от които е получавал повече от 550 евро, но в нито един месец няма 56 часа.
Някой да е подавал при подобни условия?

# 248
Здравейте! Предупредете децата си да внимават! В събота сутринта са звъняли телефонни измамници на моя син. Събудили са го и са го ошашкали здраво, така че почти се е вързал. Казали са му че с неговия BSN се извършват финансови измами, представили са се че са от някакви специални държавни служби и щели да му запорират сметките. Накарали са го да си инсталира нещо на лаптопа, вероятно за да влязат в профилите. Уж за да му помогнат да не изгорят парите му. Първоначално им е казал че няма да го направи защото смята че е измама, но те така са го завъртяли че в крайна сметка се е вързал. Почти веднага обаче след това се усеща и изключва компютъра. В крайна сметка не са получили достъп и за сега всичко е наред, но той се притеснява за информацията която е дал за себе си, дали не могат да злоупотребят с нея. Казал е трите си имена, последните 3 цифри от BSN пощенския си код и в кои банки има сметки и колко пари има в тях.

# 249
Ние имаме друга, десетокласна драма. Синът ми учи в 1 АЕГ в София и въпреки, че в последните години слушам постоянно, че профили за 11 и 12 клас ще се избират в края на 10 клас, в средата на март беше крайният срок за подаване на декларации, като по изключение може да се смени профила до май месец тази година. В следствие на това синът ми направи един скоростен брейнсторминг и по метода на изключване (и понеже има интерес от преди 7 клас), без да е ултра запален, записа химия и биология като профили. Пак по метода на изключване отпаднаха всички дестинации освен Холандия и България като резервен вариант. С тези профили към момента има шанс само за 2 приложни университети- Han & HZ със специалности Life Science, които не са чак толкова престижни в сравнение с някои изследователски университети, където се изучават подобни специалности, но там  искат математика, физика и химия. Синът ми по комплексни причини матаметиката я задраска с две ръце, група по физика няма да се събере.

Въпреки горното, ние със сина ми харесваме доста варианта за Life Science в HAN и самата насоченост на приложните университети и искам да попитам дали тук има майки на студенти или студенти, които изучават тази специалност в HAN/HZ? Доволни ли сте? Каква е реализацията и има ли почва у нас (демек, ще може ли да се върне и да практикува в БГ, ако реши)? Доколкото разбрах след бакалавър в HAN може да запише магистратура в Radboud. Някой правил ли е това упражнение?

# 250
Здравейте! Предупредете децата си да внимават! В събота сутринта са звъняли телефонни измамници на моя син. Събудили са го и са го ошашкали здраво, така че почти се е вързал. Казали са му че с неговия BSN се извършват финансови измами, представили са се че са от някакви специални държавни служби и щели да му запорират сметките. Накарали са го да си инсталира нещо на лаптопа, вероятно за да влязат в профилите. Уж за да му помогнат да не изгорят парите му. Първоначално им е казал че няма да го направи защото смята че е измама, но те така са го завъртяли че в крайна сметка се е вързал. Почти веднага обаче след това се усеща и изключва компютъра. В крайна сметка не са получили достъп и за сега всичко е наред, но той се притеснява за информацията която е дал за себе си, дали не могат да злоупотребят с нея. Казал е трите си имена, последните 3 цифри от BSN пощенския си код и в кои банки има сметки и колко пари има в тях.

Кris Ti, благодаря за споделеното. Веднага го изпратрих на сина ми. Казва - точно днес звъняха на шефа със същата схема, но той не се хвана ( нидерландец). Вчера на друг служител от офиса са звъняли пак с такава постановка.  Синът ми ме успокои, че знае и внимава. Нека всички предупредят децата си.

# 251
Може ли да споделите на холандски или на български номера звънят? Предполагам, че холандски, но все пак да потвърдим...

# 252
Може ли да споделите на холандски или на български номера звънят? Предполагам, че холандски, но все пак да потвърдим...

Това щях да питам и аз. Сега споделих със синът ми  и той ми каза, че на негов приятел са звънели със същото обяснение, но той бил с холандки номер.

# 253
Мами, аз се прежалих. Резервирахме стая в Студентския хотел в Делфт. Такъв има и Хага и Ротердам, ако някой търси за тези градове. Доста е скъпичко, но условията са повече от прилични. Сърце не ми даде да набутам детето в някоя студентска къща (ако изобщо можехме  да се вредим) със още 7-10 човека, в тия мизерни условия.
Лошото е, че също като в кампусите, може да остане само 1 година. Надявам се, там на място, да успее да намери нещо прилично за остатъка от студенството.
Ще е много сложно, но ви пожелавам успех на всички.

# 254
Bubolina, важното е че и вие  и студента ще сте спокойни. А това е голям плюс. Надявам се всички да намерят покрив над главата си в най скоро време и да се радват на едно свободно и спокойно лято. Че наесен ги чака много работа.

Общи условия

Активация на акаунт