Студенти в Нидерландия - 12

• 74 024
  • 765
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте! Предупредете децата си да внимават! В събота сутринта са звъняли телефонни измамници на моя син. Събудили са го и са го ошашкали здраво, така че почти се е вързал. Казали са му че с неговия BSN се извършват финансови измами, представили са се че са от някакви специални държавни служби и щели да му запорират сметките. Накарали са го да си инсталира нещо на лаптопа, вероятно за да влязат в профилите. Уж за да му помогнат да не изгорят парите му. Първоначално им е казал че няма да го направи защото смята че е измама, но те така са го завъртяли че в крайна сметка се е вързал. Почти веднага обаче след това се усеща и изключва компютъра. В крайна сметка не са получили достъп и за сега всичко е наред, но той се притеснява за информацията която е дал за себе си, дали не могат да злоупотребят с нея. Казал е трите си имена, последните 3 цифри от BSN пощенския си код и в кои банки има сметки и колко пари има в тях.
На моят син също са му звъняли за накакъв проблем с БСН. Той веднага се е обадил на някакъв правителствен телефон и от там са му казали, че дори и да има проблем от различните служби първо на холандски започват да говорят и след това минават на английски. Това било индикация, че има нещо нередно, ако директно на английски заговорят.

# 256
  • София
Bubolina, колко е на месец наемът в такъв студентски хотел? На онлайн събитие преди месец някъде, едно момиче сподели, че живее в такъв хотел (в Амстердам) и работи почасово за администрацията му, по този начин й излизало много изгодно, покривала си наема дори. Каза, че е много доволна, а преди това сменила няколко квартири. Не разбрах много детайли, че правех 100 неща в това време, но в общи линии това разказа.. Интересно- май има "врътки" всякакви....

# 257
Здравейте,
От няколко дни синът ми е с Ковид и се чувства зле, с температура. Намира се в Ротердам. Лекарят които се е регистрирал му отказва преглед, защото не е холандски гражданин и не работи със студенските застраховки. Бихте ли ми дали идея как да му помогнем?

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 10:59 от TorbaLan1

# 258
Може ли да споделите на холандски или на български номера звънят? Предполагам, че холандски, но все пак да потвърдим...
Да на холандския му номер.

# 259
Не знам как се е регистрирал изобщо при лекар, бях с впечатлението че трябва да имаш стандартна застраховка като за работещи.
Иначе спешното- това е състояние което би трябвало да се поеме от тях според мен. Има и някаква открита телефонна линия ако не се лъжа за въпроси относно ковида,но самия телефон не мога да цитирам. Вероятно или едните или другите могат да го насочат.

# 260
Наемат на месец варира в зависимост от вида на стаята и разбира се градът. Колкото е по-голяма, толкова е по-скъпо.
Това е верига хотели (студентски) и такива освен в Нидерландия има и в Испания, Франция, Италия… като влезете в сайта, излизат всички градове в Европа, където имат хотел.
Стаята, която резервирахме от 01.09.2022 до 30 юни 2023 година е 891 евра месечно или ще ми струва общо за периода около 8830 евео. Плаща се депозит - аз платих 877 евро. В това влизат всички разходи - ток, вода, интернет, безплатно колело, почистване на стаята, смяна на чаршафи и кърпи, голямо легло -спалня. В кафенето и ресторанта ползва 20% отстъпка. Безплатно ползва - студентска оборудвана кухня, фитнес, пране . Родител или близък приятел имат право всеки месец на 7 дни безплатно да нощуват в стаята на детето.  Самия студент има право 2 пъти, през 2-та семестъра на 3 безплатни нощувки, в който и да е хотел от веригата, в която и да в държава.
Има клипчета в ютюб (the student hotel - и пишете града който ви интересува), може да разгледате - чисто, добре обзаведено, с огромни общи части където могат да учат, дори докато чакат прането или да се събират по поводи. Условията наистина са перфектни. В тия студентски къщи, с по 10 човека, все снимани на маси и купони, нещо не ми се понрави.
А с кампусите, ситуацията е сложна. Четох, че холандци се регистрирали две години преди да завършат средно в РООМ, за да имат регистрация от дълго време, респ. предимство при наемане. Вече няколко пъти “респондвахме” стая, но при 150 кандидата, с регистрация от 10.03.2022 явно няма да ни огрее.
Нещата наистина са излезли извън контрол, не разбирам защо не ограничат приема. Министърът им на образованието, призовава, международни студенти, които нямат жилище в Нидерландия, да не кандидатстват. Около 22 хиляди студенти се очаква да останат без подслон, а с тия темпове, до 2024 щели да станат 50 хиляди.
Затова исках нещо дългосрочно, защото догодина пак ще изживяваме същото, а това са си големи нерви.
Дано съм била полезна.
Ето това е хотела в Делфт.

https://m.youtube.com/watch?v=nVmcMe1xHvM

Успех желая на всички с цялото си сърце!

# 261
Здравейте,
От няколко дни синът ми е с Ковид и се чувства зле, с температура. Намира се в Ротердам. Лекарят които се е регистрирал му отказва преглед, защото не е холански гражданин и не работи със студенските застраховки. Бихте ли ми дали идея как да му помогнем?

Това намирам на първо търсене:
For life-threatening emergencies, always call 112.
Urgent medical issues? Call your GP.
Outside office hours, call “Huisartsenpost”:
Huisartsenpost Rotterdam Noord: 010–466 95 73
Huisartsenpost Rotterdam Zuid: 010-290 98 88
Huisartsenpost IJsselland: 010-279 92 62
Huisartsenpost Spijkenisse: 0181-62 70 55

Това също:
If you have a request for help, you can call the Social Assistance Service Corona of the municipality. They can be reached via the municipal number 14 010.
Some of the people with a positive test result are called by the GGD for "monitoring and advice", where you receive tailor-made advice. Do you have questions or want more information? Then call the BCO infodesk via 010 – 433 92 70 or visit questions.coronatest.nl ,  rivm.nl  or  Rijksoverheid.nl

Това със съответния код за страната, ако не е холандски номера. Но мой съвет - направо да звъни на 112 и да си обясни или ако може на самоход до спешното отделение в най-близката болница.

В това влизат всички разходи - ток, вода, интернет, безплатно колело, почистване на стаята, смяна на чаршафи и кърпи, голямо легло -спалня. Безплатно ползва - студентска оборудвана кухня, фитнес, пране . Родител или близък приятел имат право всеки месец на 7 дни безплатно да нощуват в стаята на детето.  Самия студент има право 2 пъти, през 2-та семестъра на 3 безплатни нощувки, в който и да е хотел от веригата, в която и да в държава.
Има клипчета в ютюб (the student hotel - и пишете града който ви интересува), може да разгледате - чисто, добре обзаведено, с огромни общи части където могат да учат, дори докато чакат прането или да се събират по поводи. Условията наистина са перфектни. В тия студентски къщи, с по 10 човека, все снимани на маси и купони, нещо не ми се понрави.

Писала съм за студентския хотел в Грьонинген няколко пъти. Приятелка и гаджето на дъщеря ми бяха миналата година в него. Самата тя изкарваше доста дни при тях. Не бих била толкова категорична в думата "отлични условия". Всичко е въпрос на наематели. Почистване на стаята , смяна на чаршафи и кърпи - 1 път в месеца ако си предупредил предварително и доколкото ми е разказвала абсолютно никой не се възползва и сами си се оправят. Кухнята е на етаж и е на около 8 до 10 души. Да, всичко е ок откъм оборудване, с малкото изключение, че всички си оставяли мръсните чинии в мивката директно с остатъци от храна и никой не се грижи за това с дни. Имат миялна, но разбира се, не си правят труда да я ползват, а винаги чакат някой от обитателите да му се изчерпи търпениято и да свърши работата вместо тях. Четох доста цветисти чатове на живущите на етажите по тези поводи.
Да, има готини места за събирания, фитнеса е предимство, както и колелото. Но другото си е точно като едно стандартно студентско общежитие и зависи какви хора са се настанили. В къщата на дъщеря ми са 4ма наематели и хигиената на кухнята е отлична, макар да са 3 момчета и 1 момиче. Имат си график и си почистват спрямо него каквото се е паднало. Купони не правят, но се събират навън за по питие.
В крайна сметка хигиената е важна, но те не отиват там за това, а да учат. Забелязала съм, че в тази възраст са склонни на доста компромиси, а и неведнъж съм казвала, че трудностите каляват характера.

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 10:52 от chervenokoska_2

# 262
Здравейте,
От няколко дни синът ми е с Ковид и се чувства зле, с температура. Намира се в Ротердам. Лекарят които се е регистрирал му отказва преглед, защото не е холански гражданин и не работи със студенските застраховки. Бихте ли ми дали идея как да му помогнем?

Това също:
If you have a request for help, you can call the Social Assistance Service Corona of the municipality. They can be reached via the municipal number 14 010.
Some of the people with a positive test result are called by the GGD for "monitoring and advice", where you receive tailor-made advice. Do you have questions or want more information? Then call the BCO infodesk via 010 – 433 92 70 or visit questions.coronatest.nl ,  rivm.nl  or  Rijksoverheid.nl

Това със съответния код за страната, ако не е холандски номера. Но мой съвет - направо да звъни на 112 и да си обясни или ако може на самоход до спешното отделение в най-близката болница.
Благодаря,  ще му предам веднага!

# 263
Не знам защо сте се почувствала засегната Червенокоска?! Аз нищо не съм писала за Вашата дъщеря и хигиената на къщата в която живее.
Споделила съм впечатления от това което виждам по снимки и описание. Масово студентските къщи (обявите в Камернет) живят от 5 души нагоре, при които е вечен купон (снимките са все на маса, в хипермаркети нарамили каси бира и т.н.), да не говорим че в 99.9 % от случаите, на освободеното място търсят студент с холандска националност.
А снимките от хотела, изглеждат съвсем прилични. Дори и да не чистят, детето може само да си поддържа ред и чистота, но само за собствената си стая и баня. Какво се случва в кухнята, не ни касае. Възможности за изхранване бол, едвали ще заготви манджи. Близко е до университета, това също е предимство.
Не твърдя, че студентския хотел е нещо различно от кампусите, а писах,  че в кампус (където наемите са около 550 евра), трудно ще се включим, заради късната регистрация. А и в повечето кампуси трябва да наемеш поне месец-два-три предварително, което компенсира цената. В крайна сметка за мен е било важно, детето да е спокойно, да има собствено спокойно място за учене, със собствен санитарен възел. Защото, ако можеш да минеш без мръсната кухня, то няма как да минеш без мръсната тоалетна и баня. И едно е да измиеш една чиния за да я ползваш (ако изобщо ползваш), съвсем друго да чистиш тоалена след някой, за да я ползваш. А гаранция, ще улучи чисти съквартиранти, каквито е улучила Вашата дъщеря, няма. За мен това е вариант, за втората година, когато може сам да подбере, с кого иска да живее на квартира.

# 264
  • Бургас
за колко време може да се наема стая в тези студентски хотели

# 265
Наема се за период. Периода е посочен на сайта на хотела, за съответния град.
Например:
1. От 01.09.2022 до 31.08.2023
2. От 15.08.2022 до 15.06.2023
3. От 01.09.2022 до 30.01.2023 (явно само за първи семестър)
За всяка дата, като отбележите, дава наличните стаи и цени.
А през Букинг, може да наемате за колкото искате (ден, година), но лично на мен ми дава 160 лева нощувката, при все че съм незнам какво ниво потребител, тъй като често резервирам.

# 266
Не сте ме разбрали. Няма за какво да се засягам. Самата аз доста пъти съм писала за опцията студентски хотел. Споделям реални неща, просто за да нямате свръх очаквания за парите си. Не парите определят нещата в тази страна (нищо общо няма с манталитета в България). Отделно не всеки  може да отдели сумата за хотела, да не говорим за изхранване навън. Не знам дали сте запозната, но там няма студентски намаления тип стол и подобни заведения. Имам инсталирано тяхното приложение за поръчки и мога да ви кажа, че дори с промоциите, храната за вкъщи не е никак евтина. Дори децата, които живеят в хотела, си готвят и не виждам нищо лошо в това.
Не съм във форума да се конфронтирам с някого, камо ли да се карам. Смятам темата за информативна и е хубаво да се споделят всякакви неща - и хубавите и лошите. Ако мога да помогна на някой - насреща съм. Ако ли не, здраве да е.

# 267
Здравейте,

Това също:
Some of the people with a positive test result are called by the GGD for "monitoring and advice", where you receive tailor-made advice. Do you have questions or want more information? Then call the BCO infodesk via 010 – 433 92 70 or visit questions.coronatest.nl ,  rivm.nl  or  Rijksoverheid.nl

Благодаря,  ще му предам веднага!
В Маастрихт не може да отидеш направо в спешното. Има тел., на който се обаждаш преди да отидеш и след интервю по тел. преценяват дали да ходиш изобщо. Дъщеря ми е я върнаха точно от спешното, тя се е обадила на телефона, оттам са й казали, че не е толкова спешна и да пие нещо си (не знам какво). След това получихме фактура за 35 Евро за медицински съвет по телефона.
Най-точно инфо трябва да има в сайта на университета.

# 268
Явно не съм Ви разбрала правилно.
Благодаря, за споделеното мнение.

# 269
Момичета, Вие сами ли се справихте  с кандидатстването на децата си или ползвахте фирма последник за съвети?

Общи условия

Активация на акаунт