Захранване - въпроси и отговори - тема 12

• 37 086
  • 844
  •   1
Отговори
# 345
Това като го чета, направо ми идва да се гръмна. То реването и баклавата са съвсем традиционни бг рецепти. А във всички  изброени изобщо, ама грам алергени не присъстват. Захарта изобщо няма да е коментирам 😁 аз бих заложила на овеса.
Здравейте мами.
Попринцип малкия яде от детската кухня десерти със овесени ядки.
Днес закупих фино смлени овесени ядки.
Въпросът ми е следния.
Как ги приготвяте със кисело мляко и със прясно мляко.
След като ги направите слагате ли ги във хладилника когато всичко е готово.
Ето такива купих от  магазин фантастико
Някоя мама дали е купувала от тях...
Много благодаря .
Малкия на 5 ти Април навършва 1 г.и 5 м.
Имам още един въпрос.
Има ли мами който вече не дават АМ на детето
Според вас трябва ли още да му давам Адаптирано мляко .
Иначе хапва от всичко .
Вече няколко месеца е на държавна кухня.
И ако трябва да продължа до кога е добре да се дава АМ.
НЕ даваме това!
Свършиха ли се всичките бг ястия, домашна торта, домашни бисквитки? рецепти няма?
Домашни кексчета, хайде "мъфин", штрудел с ябълка, домашно сладко?
Хайде баклавичка, реване... .
Колко вида домашно сладко знае Бг кухня?
Говоря за деца над 12м възраст, и то- като десерт. Или, десерт след следобедна закуска.
А не храна за бебе на 6м-12м възраст.
Никаква реална полза нямате от овесени ядки, за да "наблягате" на тях преди 12м възраст.
"Захар" има и в натурални продукти- така че, крайностите са вредни.

Общо прието е мнението, че с малки изключения в "уж овесени ядки", мюзли", "корнфлейк", световната хранителна индустрия си изхвърля всички отпадъци. Препродвайки боклуците / остатъците, чудесно "овкусени".
Ползата от натурални овесени каши? както тази на нормалните храни. Но са силно алергизиращи за деца, и това е факт.

# 346
Искрено ме разсмяхте 😁

# 347
Почнах захранването ( 6 месеца е моята госпожица) от вчера с картоф...сготвих го на пара,пасирах...добавих АМ....пъхам с лъжицата,обаче се плези и избутване извън устата, днеска го разредих повечко,ама пак същата история....Май още не готова? Ама на 6 месеца...да пробвам с тиква? Или да изчакам седмица?

Аз бих пробвала с друг зеленчук - например пащърнак.

Ние се захранваме вече 2 седмици (от 5++) със зеленчуци и някои пюрета ги хапва изключително лакомо, други връща с езиче. Така че според мен това не е критерий за изчакване.

Моята педиатърка ми каза следното: "Едно време захранвахме с плодове. Сега - със зеленчуци."

# 348
Birdie племеника ми има болки в стомаха от няколко дни. Не е имал колики, а сега изведнъж на 6+++ почна да го боли и да се свива. Майка му е зъболекар и каза, че в момента са му тръгнали 3-4 зъба един от които в кучешкия и той нали доста мъчи, но не знае дали е възможно чак в стомаха да отива. Има лека хрема. Захранен е от 5+, защото беше много лакум и яде картоф, морков, тиквичка, броколи, тиква и пъщарнак. Също така ориз и царевица. Възможно ли е от някои от тези храни да му е предизвикана такава реакция?

# 349
Birdie племеника ми има болки в стомаха от няколко дни. Не е имал колики, а сега изведнъж на 6+++ почна да го боли и да се свива. Майка му е зъболекар и каза, че в момента са му тръгнали 3-4 зъба един от които в кучешкия и той нали доста мъчи, но не знае дали е възможно чак в стомаха да отива. Има лека хрема. Захранен е от 5+, защото беше много лакум и яде картоф, морков, тиквичка, броколи, тиква и пъщарнак. Също така ориз и царевица. Възможно ли е от някои от тези храни да му е предизвикана такава реакция?
Зъбките нямат нищо общо.
Хрема? вирусен гастрентерит? не знам... ако опишете подробно, с какво го храни, мога да помисля.
Раничко е за броколи- спрете ги.

Цитат
Моята педиатърка ми каза следното: "Едно време захранвахме с плодове. Сега - със зеленчуци."
Едно време, давахме калциев глюконат, и гентамицин за пиене, и въгленче за диария, и по 2-3.000Е Вит Д, и мажехме със синя боя подсеченото (нямаше изобщо внос на хубави детски кремове). Ех, "едно време"... време на абсолютната ни некомпетентност... .

# 350
Здравейте,
Имам бебче на почти 7м (от 5тия м) захранвам, но до момента за обяд и следобедна предлагам пюрета и каши, не изяжда повече от 80 гр. Т. Е. Не мога да заместя ядене
Въпросът ми е да предлагам ли храна преди обяд и закуска или да изчакам още?
И започнах с месо, жълтък да давам ли също вече?

# 351
Ох обърках се. Отново ще опиша режима. Ядеше до сега купешки пюрета на хип или гербер. Броколи не ядеше обърках ги с карфиол. Има заместен обяд като изяжда около 120гр на хранене. Вътре има или пуешко или пилешко. В началото ядеше с удоволствие и едни големи усти отваряше, а сега се мръщи и не иска да яде. Когато аз го граних беше здраво прехапал уста и не отваряше. Преди няколко дни може би седмица повърна 1-2пъти. От тогава на сам го присвива корема. Не би трябвало да е вирус точно защото хремата се появява в дните които го болят зъби. Сестра му ходи на ДГ и редовно носи вируси, но сега от много време не е ходила. Като режим не мига да кажа нищо специално. В дневния режим около един яде зеленчук. Не яде масло, сирене и няма добавена сол в пюретата.  Около 16-17 яде каша която е или царевица или ориз с адаптирано мляко и я яде с голямо удоволсвие.
Ако има още нещо което да добавя.

# 352
Ох обърках се. Отново ще опиша режима. Ядеше до сега купешки пюрета на хип или гербер. Броколи не ядеше обърках ги с карфиол. Има заместен обяд като изяжда около 120гр на хранене. Вътре има или пуешко или пилешко. В началото ядеше с удоволствие и едни големи усти отваряше, а сега се мръщи и не иска да яде. Когато аз го граних беше здраво прехапал уста и не отваряше. Преди няколко дни може би седмица повърна 1-2пъти. От тогава на сам го присвива корема. Не би трябвало да е вирус точно защото хремата се появява в дните които го болят зъби. Сестра му ходи на ДГ и редовно носи вируси, но сега от много време не е ходила. Като режим не мига да кажа нищо специално. В дневния режим около един яде зеленчук. Не яде масло, сирене и няма добавена сол в пюретата.  Около 16-17 яде каша която е или царевица или ориз с адаптирано мляко и я яде с голямо удоволствие.
Ако има още нещо което да добавя.
Преди 120, а сега? колко?
"присвива корем"? опишете?
Зъбките нямат нищо общо.
Не даваме на тази възраст карфиол/ броколи.
Може да му въведете червено цвекло... понеже е сладко, ще се приеме, мисля, добре в комбинация с друг зеленчук. Малко сол- не пречи (ако се е получило блудкаво).
Ограничете следобедната каша и я комбинирайте с плод вътре (круша, синя слива, ябълка, малко банан). Освен че кашите пълнеят, са сладки.
Също, опитайте два дена без каша изобщо- сложете там или плод само, или АМ. Може би и от кашата да отказва зеленчук. А, може би, просто "зеленчук комбинацията" му е омръзнала. И са нужни нови комбинации там... вкл. и с червено цвекло.

Цитат
По принцип първото дете беше захранено с плод и отказваше всичко друго
А сега, щом сложихме сладката каша, не отказа ли пак зеленчука? Същото е... мит е това за плодовете, освен че е абсолютно индивидуално.

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 17:57 от Birdie

# 353
Ще опитаме, благодаря. Ще и каже да махне карфиола и да добави цвекло. Попринцип първото дете беше захранено с плод и отказваше всичко друго и тя просто реши да пробва да захрани със зеленчук, но си прав, че може и да му е омръзнало, защото тя въвежда бавно и когато почна едните и другите каши идеята беше да продължи с ябълка, круша и слива да ги слага в кашата и да е повече плод по-малко каша или бисквитки на плазмон(без глутен) с АМ и вътре плодово пюре, но когато е повърнал(4дена след въведен зеленчук, предполагам не е от това) е решила да направи пауза и затова не ги е въвела все още. Благодаря ти и дано на детенцето му мине😊

# 354
Имам нужда от съвет. Бебето прояви алергия. Въпроса е, че не знам точно от кое, тъй като беше отдавна и си мсилех, че кожата е поизсъхнала около устата от лигите.  Хванах единствено алергия към кайсии и грах. Но явно има и още нещо може ли да е каша. Как да процедирам в такъв случай. Да давам ли еднообразно по няколко дни, за да изоширам групи храни. Може ли пащърнака да е алерген, нещо клоня към него или каша от елда. Бебето е на 6++, вкарала съм основните зеленчуци и плодове, всички безглутенови каши. Сега грах последно и заек. Има и непоносимост към белтъка.

# 355
Бебето на 7+ месеца до скоро хапваше 80 гр пюре без проблеми. Миналата седмица му пробиха двата долни зъба и от 4 дни отказва пюре, прави страшна истерия, извива се, дере се и аз се отказах, не искам насила да му слагам нещо в устата. Иначе млякото си го пие с апетит, но отказва друго. И за мен това хранене се превърна в жива мъка и ми скапва настроението и психиката. Мисля поне за седмица да спра захранването. Утре ще направя последен опит да му предложа да яде пюре от ръката ми директно, не от лъжица. Вие пробвали ли сте този вариант, ако бебето отказва пюре с лъжица и проработи ли? Ако не, ще спра за известно време.

# 356
Ако е нещо за гризкане да яде с ръце, вместо с прибори. Ама в крайна сметка не е котка, че да ближе пюре от ръцете.
Яденето на твърда храна преди годинката не трябва да е на всяка цена, пък и после също. Особено в период на никнене на зъби или болест. Давайте си АМ/кърма без да му мислите.

# 357
Ами да, не трябва да е на всяка цена. Наистина за известно време ще преустановя и нека си кара на АМ. Тази седмица както казах се появиха два зъба, а и междувременно е болен, кашляше. Насила хубост не става, както се казва. Не искам да го насилвам да яде. За съжаление педиатрите напират за това захранване, как едва ли не на всеки три дни трябва да опитва нещо ново. Е, не се получава. Детето не е робот, не мога да го програмирам да замести едно хранене с пюре, ако не е готово или не е в настроение.

# 358
Здравейте от 3 седмици давам жълтък, след жълтъка какво се въвежда?

# 359
  • Седмото небе
Можете ли да ми кажете какво е препоръчителното количество риба за дете на 1г3м и колко пъти в седмицата е Ок да се дава-1 или 2?
Както и към мамите, които сами готвят за дечицата си-как я приготвяте и с какви зеленчуци или друго комбинирате?
Идеи от мамите, които ползват кухня също са добре дошли... Интересно ми е и там в какви комбинации се предлага?
Дъщеря ми няма проблем с другите меса по принцип, но трябва да започна по-често и настоятелно да предлагам риба и затова събирам изпитани рецепти и приемам всякакви идеи!

Общи условия

Активация на акаунт