Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

 • 43 696
 • 1 571
 •   2
Отговори

Анкета

Какво цените най- много на текущото си работно място?

Опции:

# 1 425
 • София
 • Мнения: 22 602
Не мислели, че ще направя проблем за "някакви си 100 лв". Рекох им - А Вие защо правите проблем за "някакви си 100 лв"? Защо не са в обратната посока?
И на двете страни ни беше ясно, че няма да подпиша. Яд ме е само, че си загубих времето с тях!

# 1 426
 • Мнения: 32
И аз мисля, че твърде много се впрягаш, Виолет. Всички получаваме откази, няма смисъл да се впрягаме толкова и да го мислим и премисляме толкова много.

Отвратително е да изгониш бременна. Но аз и не разбирам защо изобщо е възможно? Бременните жени нали имат специален статус? Доколкото разбрах, ти самата си подала молба за напускане - защо?

Защото не допусках и грам, че могат да постъпят така. Защото аз съм Човек и влизам в положение, помагала съм им много. Както казах дори за услуги са ме питали и съм откликвала. Не съм искала нищо в замяна. Отборен играч съм и винаги гледам работата да върви напред и искрено се радвам на успехите. Когато разбрах, че съм бременна беше след прокървяване. Бях 5г.с и никой доктор не даваше гаранция, че бременността ще е успешна. Посетих няколко специалиста. Взех болничен разбира се. Управителката на центъра ми се обаждаше през 2 дни да пита кога ще се върна, защото нямало кой да ме замести и работата изостава ( документалната). Успях да взема още малко дни, но в есин момент съвестта ми започна да говори. Пак за да съм коректна всех та й казах, защо отсъствам. За да имат време да си намерят някой, който ще ме замести, да мога аз да обуча човека и да излизам в болнични или да работя до когато мога и да излезна в майчинство. Така щях и аз да съм спокойна и те. Обаче получих обаждане да си подам молбата. И видите ли, когато реша можела съм отново да работя при тях, но не можели да си позволят да имат жена в майчинство. Това ме обиди и напуснах. В този момент бях объркана и изплашена, защото най- важното за мен беше бебето, а не знаех дали ще го имам.
Та това е. Може би съм си мека Мара, смотана, не умея да се продавам и идеалист както ме описахте. Най- много ще трябва да работя върху това да закоравея.

# 1 427
 • София
 • Мнения: 22 602
Трябвало им да им занесеш един болничен за цялата бременност и това е. Пък да видим дали могат или не могат да си го позволят.....!!!

# 1 428
 • Мнения: 2 630
Такъв май няма. И с двете ми бременности - на части (комисия ЛКК ги издава). Аз също не бих напуснала бременна, най-малко от инат, а и практични съображения. Вайълет, май наистина ще трябва да обръгнеш и си гледаш твоя интерес. Бях подобен идеалист преди време. Приземиха ме, но по-добре сам човек да се промени, отколкото да му "дойде" "отвън".

# 1 429
 • Мнения: 137
Не разбирам защо питат за очаквано заплащане, ако не взимат предвид отговорите на кандидатите.
Преди 2-3 мес. кандидатствам и още при попълване на формата отбелязвам възнаграждение.
Обаждат ми се - разбираме се за интервю #1. Тук човек, ще си рече, че щом се обаждат, то би следвало да си им “в бюджета”.
Правим първо интервю - другарят от HR пита отново и чинно си записва очаквано възнаграждение, рейндж, мин. и т.н.
Следва второ интервю, после трето (за третото трябва да подготвя нещо, което ми отне 2 работни дни +/-)
Получавам оферта по мейл - мнооого под минимума, който съм комуникирала 2 пъти.
Отклонявам офертата мило, възпитано и твърдо без да спестявам причината за отказа.
Включва се нов другар HR “а вие какво очаквате като заплащане?” … сериозно ли .. за трети път .. ок, казвам пак
След ден - ами съжаляваме, не сте “в бюджета”.
Кому е нужна тази взаимна загуба на време…

После HR-рите коментират кандидати, които “влизали грубо” и от втория въпрос буквално се интересували от бюджета за позицията. Ами започвам да ги разбирам вече хората след тази случка…

# 1 430
 • Мнения: 3 076
Следва второ интервю, после трето (за третото трябва да подготвя нещо, което ми отне 2 работни дни +/-)
Правят го някои фирми редовно, събират безплатни идеи/know how  от кандидатите. Кофти практика, както и нагоре описаните неща....

# 1 431
 • София
 • Мнения: 1 544
Да, има и позиции, които се въртят по цяла година, без да ги свалят. Попълват си списъците с потенциални кадри и поддържат дейност за рикрютърите, когато реално нямат нужда от хора. Обикновено това си личи на интервю, сякаш те разубеждават за позицията, вместо да я продават. Или мениджърите нямат ясни идеи, дали и колко или какви хора им трябват, и размотават рикрютърите и съответно хората. Също и ако в момента им изглеждаш на губеща позиция, защото си безработен. Така след като много месеци бях на борсата преди време, докато чаках оферта, ми поискаха копие на трудовата книжка. Реално искаха да видят дали съм била уволнена. Отговорих им любезно, че нямам оферта от тях и реално нямам основания да им предиставям документи. Все пак ми направиха оферта на стандартна за позицията заплата, явно считайки, че ще си преценяват риска, докато съм на изпитателен. Направиха това, защото заплатите им са стандартни и не подлежат на пазарене, а аз бях посочила малко под техния, а и моя бюджет, от притеснение, че дълго вече търся работа. Ако имаха друга политика за заплатите, гледайки ме безработна, вероятно щяха да се пробват с номера с по-ниската заплата. Затова пазаренето е първо от позиция, че в момента си нает, и второ си запознат с реалистичното предлагане в момента. Английски или езици ок, но връзки с клиенти отдавна не е толкова търсен ресурс, както преди 10 години, че да се надскачат за заплатите. Сега пазаренето върви с опит плюс други умения и тапии.

# 1 432
 • Мнения: 32
Трябвало им да им занесеш един болничен за цялата бременност и това е. Пък да видим дали могат или не могат да си го позволят.....!!!
Чак след третия месец от бременността бебето се води плод. Преди това не. Така, че гинеколозите започват да издават болничен след като има плод. А личният лекар може да издава до 14 дни болничен. Тогава не знаех, че при предоставянето на документ, че има бременност един вид съм защитена. Все си мисля, че и тогава щяха да намерят начин да ме махнат.

# 1 433
 • София
 • Мнения: 22 602
За тези, които не знаят: При съмнение, че ще ви махнат, когато разберат за бремеността, от гинеколог се издава бележка, че си бременна. Тази бележка се завежда с вх.№ и дата във фирмата. Тогава вече нямат възможност да те бутнат. Ако почнат с тормоза, за да си напуснеш сама, вземаш си болничен до раждането. Не е никак сложно дори и в началните месеци. Моя позната от втория месец изкара на легло за задържане, така че не е нещо невиждано да е от самото начало болничният.

# 1 434
 • София
 • Мнения: 2 167
И аз бях точно втори и трети месец болничен, заради кървене, диагноза - Заплашващ аборт МКБ O20.0. Така че законът те пази, ако не си в изпитателен и има констатирана бременност, все тая коя г.с.

# 1 435
 • Мнения: 2 807
Тези хитро са искали да те изработят сама да си напуснеш. Измиват си ръцете.

Една позната така споделила, че е бременна и иска да я преместят на административна позиция (по съвет  на лекар, защото работи с реактиви и е опасно ако е бременна). Те й връчили молбата. Беше ги вдигнала във въздуха и изведнъж се оказало грешка. 😂

# 1 436
 • София
 • Мнения: 534

Друго: При повторно обаждане, мисля че е редно те да предложат сума след като аз съм отказала 1300.  Ясно е, че не очаквам 2000, все пак си говорихме и разбраха.


Неправилно очакване.
1. Няма компания, която да си анонсира рейнджовете по ред причини.
2. Изобщо не е ясно каква заплата би очаквала. Не съм рекрутър, но на какви очаквания съм се наслушала...
3. Хората, които се обаждат, в 99% от случаите не вземат решенията. Те трябва да разберат какво искаш, да го отнесат към мениджър или няколко мениджъри, които вземат решенията и след това, ако могат да ти предложат онова, което искаш, да ти изготвят нова оферта. И ако се върнем към точка 2, обаждането е било за да разберат какво точно ти искаш, за да може да бъде отнесено към мениджър.

Възможно е наистина да имат свит бюджет (все пак света е в криза, инфлацията е огромен проблем както за обикновения човек, така и за фирмите). А е възможно, също така, да са видели у теб черти, които по някакъв начин са ги притеснили и са запалили червени лампи.

Затова моят съвет към теб: казвай сума, под която не би паднала в началото. Реалистична-нереалистична, това е. Но и бъди готова да приемаш откази. Също и реши за себе си дали си готова на компромиси и какви.

# 1 437
 • София
 • Мнения: 22 602
Преди около  15 години, когато средната заплата в София беше около 1000 лева, ми разказаха за човек, който се явил на интервю и казал, че иска 10 хил. лв. (обикновена позиция, не някоя директорска), защото толкова му трябвали на месец. Grin

# 1 438
 • Мнения: 2 929
Човека не си е търсел работа,а си е убивал времето или е решил да се подиграва.

# 1 439
 • София
 • Мнения: 22 602
Определено.
Но мисълта ми беше, че сигурно има всякакви изцепки и желания за заплата. Току виж пък някой му ги дал...Grin

Общи условия

Активация на акаунт