Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

• 57 537
  • 1 571
  •   1
Отговори
# 855
То първо си изясни какво искаш
Защо не приемеш промяната, пък ако толкова не те устройва,да търсиш вариант междувременно
Ако пък съкращаване и борса те устройва, действай в тази посока
По принцип единствено по взаимно съгласие недей, в останалите случаи не печелиш/губиш особено много повече

# 856
Catcher, може би е най - добре да се консултираш с опитен, доверен счетоводител. Така ще можеш да дадеш цялата конкретика, която тук във форума не би споделила. Един опитен, начетен счетоводител ще те посъветва много добре, чак нужда от адвокати няма да има.

В моя случай адвокатът беше приятелка, която се занимаваше точно с трудово право, тъй че беше приятелска услуга JoyJoy

# 857
  • София
То първо си изясни какво искаш
Защо не приемеш промяната
Всеки ден с ново двайсе и обяснения за хората,бла бла.
Скрит текст:
Кажи, че съм пешка и утайка, която е там да я правиш на идиот и да ти върши работа, no matter what и да се приключва, има и такива шефове.

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 22:23 от The Catcher in the Rye

# 858
Тогава имай предвид постовете на Нищо лично за обезщетения и членове, също и че борсата е няколко месеца на 60 процента,грубо, но до 3000 лева( 60процента от 3000). Не всеки го устройва сумата.
Леля ми например сега цяла година ще е на борсата и е много щастлива,но е възрастна и сама. Не търси работа и сумата я устройства. Има нужда от почивка Simple Smile
Успех,може да е за добро. Щом не те ценят Simple Smile

# 859
Catch, един въпрос имам към теб. А те знаят ли, че ти очакваш повишение? Говорила ли си с някого за това?

Разбирам мислите ти, но реално в тази ситуация трудно може да се извлече нещо, което "ти се полага" при прекратяване. Ти искаш да напуснеш, не те. И съответно те нямат особена мотивация да ти изплащат каквито и да е обезщетения. Не мисля, че ще те освободят по инициатива на работодателя (въпросното основание с минимум 4-те заплати). Също обаче, след като част от дейността остава тук, за тях би било рисково и да те съкратят.
Според мен, най-добрият за теб вариант е, след като се поуспокоиш и тушираш обидата, която изпитваш, да поговориш с тях за други възможности и за очакването ти за повишение. Често нещата, които в нашата глава са очевидни и логични, изобщо не са такива за отсрещната страна. И ако не сте обсъждали желанието ти за повишение, много е възможно никой да не е мислил в тази посока.
Ако няма такъв ход обаче, вероятно ще се наложи да напуснеш сама. Нищо не пречи да опиташ да ги уговориш да те съкратят, разбира се. Ако това е единственото решение за теб, поискай си прекратяване на договора, поради съкращаване на щата. Кажи им, че няма да подпишеш новата длъжностна характеристика например.
Но също имай предвид и това, което Хепи е написала. Обезщетението е 60% от осигурителния доход, а не от брутната заплата. Съответно, ако във възнаграждението си имаш елементи, върху които не се дължат осигурителни вноски, те не влизат в калкулацията. Отделно, ако заплатата ти е над 3 000 лв., обезщетение се калкулира от сумата до 3 000. Максималното месечно обезщетение зависи от работните дни в месеца, но не е повече от 1 700 - 1 800 лв. В зависимост от заплата ти, това определено е сметка, която също трябва да си направиш.
От друга страна, това обезщетение няма да избяга. Ако започнеш нова работа и тя не ти харесва, можеш да договориш освобождаване в изпитателния срок и пак имаш право на пълно обезщетение за безработица.
Каквото и да решиш, желая ти успех. Но наистина първо се успокой и после обмисли добре стратегията си. Защото идеята е да извлечеш максимума, а в тази ситуация работодателят няма стимул да ти плаща, за да напуснеш.

# 860
  • София
И още нещо, борсата може да изглежда примамливо, но минава като ден днешен. Просто човек си казва след всяко интервю, не е това моето, ще търся следващо.. И хоп времето изтекло неусетно.
В момента обаче си под емоция, която може само да ти навреди. Успокой се, колкото и да е трудно.

# 861
Ако правилно разбирам, закриват отдела на Catcher и й предлагат нова позиция в друг. А това си е чисто измъкване от страна на работодателя, за да не плаща обезщетение. Не е никак етично. Доколкото знам, при промяна на условията, служителят не е длъжен да приема новите.

Catcher, преди години имаше юристи към бюрата по труда за безплатна консултация с граждани. Можеш да провериш дали все още има такава възможност и да потърсиш мнение.

# 862
  • София
Нищо лично, говорила съм много пъти, да. 
Другата позиция е трета глуха, от която няма излизане. Освен навън.

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 22:24 от The Catcher in the Rye

# 863
  • Fairbanks, Alaska
Мерси за съветите. Идеята е, че това ме блокира за определено време местене в компанията, а аз вече искам нещо ново и се надявам в близко време да се преместя. Ама май сгафих, защото след мен приеха. Само парите са бенефита. Както и вътрешната класификация, която според мен няма значение. Чувствам се несигурно да сменям компанията в тези времена, ама може би трябва да се рискува.

Забравен Профил, колкото и да не си заета, не си и помисляй да вършиш втората работа по време на първата. Ще те уволнят. Ще трябва да си на граждансски от 6 до 10. При нас е правено с мноого договорки. И отне 2 месеца. От втората работа също ще ти направят бекграунд чек и ще пратят съгласие на сегашния ти работодател. Абе, дълга и широка. Ако си в кол център, сигурно имате OTC или някакво подобие на финансов отдел. Пробвай да се преместиш в друг отдел на първо време и от там вече ще решиш. За мен това е по- добра идея.
Какво е ОТС?

# 864
  • София
Order to cash

Аз бих направила и платена.

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 22:25 от The Catcher in the Rye

# 865
Кечър, а защо просто не се замислиш за смяна и да предприемеш конкретни стъпки? Лично аз не бих ходила на борсата, а бих останала няколко месеца, през които да си търся нова работа активно.
Явно нещата в настоящата няма да се развият според очакванията ти, а и те натоварват психически и емоционално. Понякога сме толкова с двата крака в един проблем, че не виждаме отстрани как стоят нещата и възможностите, които съществуват.

# 866
Е, защо да не си поседи на борсата малко? Тъкмо да си почине и да има време да си намери нова позиция, която я удовлетворява.

Имам въпрос: във вашите фирми коментира ли се някакво увеличение заради инфлацията?

# 867
Според мен ако си на борсата си в по-неизгодна позиция за търсене на работа, отколкото ако работиш в момента.

# 868
Е, защо да не си поседи на борсата малко? Тъкмо да си почине и да има време да си намери нова позиция, която я удовлетворява.

Имам въпрос: във вашите фирми коментира ли се някакво увеличение заради инфлацията?

При нас само служителите коментират. Шефовете казаха, че нямало нужда..... Grin

Май ще се окаже прав този, който по-назад в темата каза, че единственият път за съществено увеличение на заплатата е смяната на работата.

# 869
Май ще се окаже прав този, който по-назад в темата каза, че единственият път за съществено увеличение на заплатата е смяната на работата.

И аз съм го казвала неведнъж, но то не е повод за гордост, защото си е класика. Както се казва в една моя любима книга - It is a truth universally acknowledged Wink

Общи условия

Активация на акаунт