През МАРТ има празник всяка мама, и ето идва бебче за награда! ❤💙 Тема 9

• 44 156
  • 744
  •   1
Отговори
# 255
Аз имам отоци като се застоя седнала и като ставам сутрин, пръстите на ръцете са ми отекли. С първата бременност по това време бях с постоянни отоци и високо кръвно, дори някъде точно по това време ме приеха в болницата с прееклампсия. Сега кръвното ми е 110/70, отоци имам рядко, не постоянно. А и да знаете мамите за първи път, че като родите ще отечете доста първите дни 😁 така че ако в момента нямате отоци и можете да си свалите бижутата го направете, защото в болницата ще ви боли всичко и ще има заклещени пръстени 😁

# 256
Ех , как  да плашат хората значи. В тези големи седмици вече съвсем не са точни измерванията, особено, ако бебето е слязло в  таза го мерят по-малко.

# 257
Каза,че изключва възможността за несъразмерен растеж и синдром на Даун и вероятно просто е дребничък,защото и ние не сме много едри,но честно казано много ме притесни. При прегледа излезе от стаята за да провери измерванията и тези минути ми се сториха като цяла вечност. После ме попита дали съм пускала изследвания за Даун- не съм…

Както се казва - едно време като не са имали такива прегледи са нямали такива страхове..сега ще го мисля до раждането.

# 258
  • София
Обичах какво беше заключението от ранната фм? В 11-13г.с. Или следващата 28-30г.с. Защото даун се хваща тогава, а не в края на бременността. В края на бременността е възможно изоставане както е в моя случай, заради плацентата, която узрява по-бързо и се забавя достига на хранителни вещества. БХС ходила ли си? Там какво ти казаха?

# 259
На БХС не ходих, правих втора фетална и сега трета ( лекарката я провежда в по-късна седмица)
Първите измервания са такива

Каза ми,че кръвотока и узряването на плацентата не е проблема защото били добре

# 260
Може би не съм точния човек, които трябва да го каже 😅, но... Обичах, не се шашкай. Казала е че изключва сериозните проблеми, което е добре. Не мисля че би ти било спестено.
Хера е права, че само стряскат хората и мен сега са ме наплашили, че е много малко и само за това си мисля.
Отделно на тоновете като бях, чух следното от акушерките - "много ти е малък корема", "ама ти нищо не си качила, даже си свалила"...

# 261
Е то се вижда на самото ехо, като му гледат на 3Д/4Д личицето и нослето най-малкото те са доста показателни ( дължина на ностната костица) така че и според мен ако имаше нещо щеше да се види по-рано.
Аз за това си правих пренатален тест, че се познавам и как се шашкам и предпочетох да си купя спокойствието.

# 262
  • София
Мартини кой тест си направи, аз си направих верасити, защото по бхс ме изкараха високорискова за трите тризомии и пуснах само тях +пола на бебето. Та от 13г.с си знам че е момче😋. Таткото е много горд че е момче, нали първото е момиче... Та след този тест се успокоих защото резултатите казаха very low risk за трите вида тризомии. Даун Едуардс и Патау

# 263
  • София
Вас ви плашат с малки бебета, мен с голямо. Миналата седмица в 35+5 беше 3095гр. Досега ходех всяка седмица на тонове и два пъти в месеца на преглед. Сега като влезнах в 9-тия всяка седмица тонове+преглед и ми е интересно колко е качил.
Аз правих БХС при предишния ми АГ и след това като отидох при друг, въпреки добрия резултат, ми изкара детето със синдром, защото не бил направен както трябва според него и нямало измервания (да съм влезнала в неговия сайт да видя той как прави БХС). Аз видях измерванията на нухалната гънка и нослето без да съм медицинско лице. И на база кръвните и измерванията бях low risk. Общо взето искаше да правя Пренатест в 18 седмица.
Реших да отида на ФМ да чуя мнението и на друг специалист и ако е нужно и има съмнение да направя Пренатест. Казаха ми, че няма показатели за синдром, но все пак винаги има риск, дори минимален, защото БХС е една статистика.
Според мен излишно стряскат майките, а точно сега стрес не ни е нужен. Аз като се изнервя и не ми достига въздуха и ме стяга корема.

# 264
Аз също имах коментари от БХС като Обичах в 11-13 седмица, заради много лоши показатели.
Тогава двама лекари ми казаха следното:
Феталната морфология не изключва наличие на Даун, нито го отхвърля. Така, че не може да се даде отговор дали плода има/няма Даун. Би могло на следваща фетална морфология, но тогава аборта в тези седмици не може да се случи по медицински причини, а е криминално престъпление.
С мъжа ми бяхме шашнати. Все пак вече имаме детенце с вродена аномалия. И тъжната истина е, че трябват пари, понякога много пари за лечение, което Слава Богу успяваме за момента да си позволим, и детето е повече от наред.
Затова правих Пренатест, който категорично отхвърли наличието на Даун.
Винаги при всички има шанс да се прояви частично някой Даун, Едуардс или Патау (при нас е частичен на Патау). Защо? Няма да навлизам в подробности. Но тези, които са си правили такива тестове, толкова точни, могат да прочетат края на листа, в който пише, че частични прояви не могат да се хванат по кръвен път. Това може да се случи на всяка от нас в цееелия форум, защото изкл само пълните прояви на тези синдроми.
 НО! Частичните(както е в нашия случай) се лекуват и детето води не по-различен живот от всяко друго.

Затова Обичах, преминала си късна фетална морфология и всичко е било в норма - НАРЕД. Знам, че докато не родиш, ще има частица съмнение, и каквото и да напишем , за да те успокоим, ще се успокоиш, чак когато родиш. Но ми се струва, че е по-скоро специфика на плода, на рода ти или нещо такова. Те толкова подробно гледат на тези ФМ, че трудно биха го пропуснали, когато са те гледали миналия път. Сега по-трудно се мери плода, защото няма място. Ами ако тя е сгрешила?

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 19:16 от palmi4kata

# 265
Elasmen, качвам снимка на теста, резултатите не са в проценти а пише positive/negative  да няма чуденки 🙂 за това избрахме точно него, като цена не беше малко, но си заслужаваше последващото спокойствие.

# 266
Martini, и аз направих същия тест и пропуснах БХС, защото е една статистика, която е докарала много излишен стрес на не малко бъдещи майки. Направих скрининг в 13 г.с. и този тест в 11 г.с. Направих го за собствено спокойствие точно, защото се познавам.

Обичах, знам, че колкото и да ти пишем да не се притесняваш, ще имаш поне капчица притеснение. Знам, че най-важният преглед е ФМ, която се прави около 20 г.с., тогава могат да видят най-добре всичко, което ги интересува. Според мен, щом са ти казали, че няма нищо притеснително, значи няма. Освен това, в толкова напреднали седмици не могат да измерят бебето с точност. За твое спокойствие, можеш да повториш прегледа? Гледаха ли бебчето на 4Д?

# 267
Абсолютно -да и аз така, но в 10гс май го правих, не помня вече.
Martini, и аз направих същия тест и пропуснах БХС, защото е една статистика, която е докарала много излишен стрес на не малко бъдещи майки. Направих скрининг в 13 г.с. и този тест в 11 г.с. Направих го за собствено спокойствие точно, защото се познавам.

Обичах, знам, че колкото и да ти пишем да не се притесняваш, ще имаш поне капчица притеснение. Знам, че най-важният преглед е ФМ, която се прави около 20 г.с., тогава могат да видят най-добре всичко, което ги интересува. Според мен, щом са ти казали, че няма нищо притеснително, значи няма. Освен това, в толкова напреднали седмици не могат да измерят бебето с точност. За твое спокойствие, можеш да повториш прегледа? Гледаха ли бебчето на 4Д?

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 22:21 от Martini_m

# 268
  • Варна
Честити нови бебенца! Да са много здрави и щастливи ♥️ И бързо и леко възстановяване на мамите 😊

# 269
  • София
Здравейте момичета. Отдавна не съм писала само ви чета, че много неща имам на главата.
Да са живи и здрави новите бебчета, радост и гордост за родителите ❤️ Бързо възстановяване на мамите🍀
Официално и аз влезнах в девети месец, но бебето го водят със седмица напред. По последни измервания 3000 гр, което е много относително разбира се...Вече съм оправила багажа за родилното, смятам да раждам в Майчин дом без избор на екип,ако стане естествено... ако не здраве да е. Чудя се, т. к. ще нося помпа за кърма... ако бебето не е при мен по някаква причина и аз започна да се изцеждам, за да стимулирам лактация какво правя с кърмата. Изхвърлям ли я...шише ли нося допълнително.... колко време и къде я съхранявам.....Часта със стерилизацията я бяхте обсъдили, не виждам без собствен стерилизатор как ще се грижа за всички тези прибори, а място в багажа вече нямам😬. На всички пожелавам леко до финала, още малко ни остана 🤗

Общи условия

Активация на акаунт