Дванайсети клас(2021-2022) - Изборът

• 61 720
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
Амбърчето нещо е залипсвала?!

# 181
  • София
Миналата година мин. бал за медицина в СУ беше 24. Пълен потрес! Не знам колко са се борили, но не е било достатъчно. И, да, макс. бал си беше 36, проверих няколко пъти. 😀

# 182
Миналата година мин. бал за медицина в СУ беше 24. Пълен потрес! Не знам колко са се борили, но не е било достатъчно. И, да, макс. бал си беше 36, проверих няколко пъти. 😀

Това, да, а за фармация беше много висок.
“Проблемът” дойде от новия формат на изпита с оценките “Да” и “Не”.
Много кандидати с високи оценки получиха “Не” на темите, съответно системата не ги класира в Медицина, а във Фармация.
Като цяло Медицински факултет доста се прецакаха с тези словом оценки. Ще видим тази година как ще е.
Факт е обаче, че всички изкарали Среден 3 на двата изпита + две оценки “Да”, бяха приети в специалност Медицина.
Тази година има промени в балообразуването, съотвено 42 ще е максималния бал. Колко кандидати обаче ще има с оценка от ДЗИ профил БЕЛ ми е много интересно. Предполагам ще се повтори ситуацията от миналата година и ще останат много свободни места, пак допълнителен прием..
 Ученик от НПМГ няма как да кандидатства в СУ, защото в сегашния 12 клас профилите от химическите паралелки са 1. Химия 2. Биология 3. Сборна група Математика/АЕ.
Тези ученици няма как да получат оценка от ДЗИ профил БЕЛ, съответно не могат да кандидатстват в СУ.

# 183
  • София
Наборите са малки и много отиват в чужбина. Не е като едно време. А специално набор 2003 е един от най-малките.

# 184
  • BG
Дъщеря ми беше на изпит в Тракийския Университет, преписването беше невъзможно. Трябва да гледаш само в екрана, искат са имат достъп до екрана ти, да си сам в стая, да е абсолютна тишина и т.н.
90 въпроса, час от които отворени, да се обясни нещо, таблици и т.н всичко това за 120 мин.
Повярвайте ми, без задълбочени знания няма как да  изкараш оценка, с която да те приемат. Там балът за момичета е много висок и не пада, трябват ти оценки над 5ици, че и повече.

Последна редакция: вт, 22 мар 2022, 16:25 от ИРА

# 185
  • Варненска клюкарка
Ира, много хубаво че се е справила сама. Не се засягай, това че две девойки или повече са преписали, не означава че всички са го направили. Но възможност е имало!И тези имат дълбоки знания, готвят се от години и са си решили тестовата част, но са блокирали на два от отворените въпроси - доколкото разбрах  на питане за  гъби и Хемофилия.  По някое време са ги карали да повдигнат устройствата и да ги завъртят из помещението. И въпреки това са преписали на по един от отворените въпроси. Подобно на тези, които на изпита по математика в ТУ са ползвали  платформата фотамат от второ устройство и тези са ползвали допълнителни устройства. Както казах вече, аз не обвинявам децата, намерили са начин -  направили са го. Университетите е трябвало да не допускат онлайн приемни изпити.

# 186
Относно изпита в ТУ - пълна пародия за повечето. Много от кандидатстващите са с максимален брой точки.
Съученичка е споделила, че не знае как не са ги изгонили от изпита.  Яко преписване и помощ от приятел.
 И да, не са виновни децата - намерили са начин - възползвали са се.

Последна редакция: ср, 23 мар 2022, 09:52 от мама_на_двама

# 187
  • София
Аз пък изобщо не приемам, че децата не са виновни. Как да не са!? Пълнолетни с претенции да са големи. Извинявайте, ама ако моето дете го направи това ще отчета, че съм се провалила като възпитател. Не може да има подобни оправдания, щом има начин, ще се възползам. Ако имам морал няма да се възползвам. Точка!

# 188
Аз пък изобщо не приемам, че децата не са виновни. Как да не са!? Пълнолетни с претенции да са големи. Извинявайте, ама ако моето дете го направи това ще отчета, че съм се провалила като възпитател. Не може да има подобни оправдания, щом има начин, ще се възползам. Ако имам морал няма да се възползвам. Точка!

Тъкмо влизах да напиша, че и аз не подкрепям такива мнения, че децата не са виновни, още повече, че са се подготвили и е било напълно съзнателно действие. То по тази логика ще ги оправдаете и че са откраднали нещо, защото им се е открила възможност.

# 189
  • BG
А, какво ще кажете/напишете за родители, които дават рушвети за да приемат децата им?
Аз имам такива познати и се чувствам отвратително, защото моето дете чете денонощно 2 години се подготвя и може да не влезе.

# 190
  • София
Момичета, според мен тези, които пишат, че децата не са виновни, нямат предвид буквално това. По-скоро, че системата е скапана и, че децата са по-малко виновни от тези, които са го допуснали т.е. че тяхното поведение е следствие на допусната изначална, недопустима грешка. Поне аз така го разбирам и съм на същото мнение. Не оправдавам децата, които са го направили. Но рибата се е вмирисала откъм главата, отново...
Много, много жалко!

# 191
  • София
Кое е правилното поведение в този случай - да играеш честно с риск да си губещ или да играеш по правилата, така както са зададени от университета, за който кандидатсваш  (в случая - с преписване)? Тук всеки решава за себе си. Аз не виждам верния отговор.

# 192
  • Варненска клюкарка
Първо ще потърся един документален филм - изследване проведено в Канада в горния курс и сред студенти. Дано да го намеря, че съм го гледала преди доста време. Тогава ще обяснявям защо не търся вина у децата.

Ира, възможно ли е това?! Като знам някои неща, не ми хрумва как може да се прескочи цялата система с няколкото  проверяващи една работа. Аз и без това съм бръмнала от притеснения да не се обърка нещо. Синът ми от около 2 години е в същата схема като дъщеря ти. Наскоро чухме информация за предстоящия изпит през април...предстои да разберем вярно ли е. Дано не.

# 193
  • София
Аз само да отбележа, че “децата” са на по 19 и се предполага да са достатъчно зрели, за да взимат решения и да различават правилно от грешно.
 Факт е, че учебната ни система като цяло е едно надлъгване- учителите дебнат да ги хванат недоучили, децата дебнат да препишат/подскажат. И като липсва тежестта от едната страна на везната, резултатът се изкривява.

# 194
  • София
Децата, на които е помогнато, ще заемат мястото на дете, което го заслужава и би се справило. Но подпомогнатото дете какво ще прави в ТУ? Правят си мечешка услуга. В ТУ изпитът за прием е най-лесното.

Общи условия

Активация на акаунт