С какво ви дразнят свекървите? – 135

• 40 165
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
  • MI
Вивияно, вече наистина прекали. Майка ти може да е психолог, но не те е научила на много неща, дори на елементарна емпатия! Те децата в огромната си част в Западния свят са с дълбоки психологически проблеми, защото майките тръгват на под 6 месеца на работа, сал ний сме нормални. Rolling Eyes Ти се моли прекрасният ти измислен свят да не се срути, защото наистина понякога от днес за утре се променят на 180 градуса нещата. Смърт, големи социални катаклизми, земетресение, война. И хоп, няма спестявания, няма помагащи приятели и роднини, няма дори къща. Та носа малко го поприбери и спри да пишеш глупости.

# 91
  • някъде в орбита...
Мога ли да предложа чужда свекърва за обсъждане? Ей така за да сменим темата
Дай да я видим Grin
Melusine, не се скатавай, пиши че ми стана любопитно Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 92
  • France
Ама какво ù се хващате на Вивиана? Като че ли за пръв път троли из форума? Rolling Eyes

# 93
  • София
На вивиана й е толкова скучен живота, че ви подкукуросва (така ли се пише?) тука и вие й се връзвате да й правите весело.
@ Вивиянче, къде са ти внуците? Вземи ги поразходи, пообщувай си с тях, ще ти е по-ползотворно.

# 94
Много ми допадна изразът за носа, горния праг и долния праг. Ще  го запомня.
Аз знам един аналогичен "В носа ѝ ( му) дъжд вали."
Хубав ден и не си тровете живота с дребни ежби. Животът е достатъчно сложен и върви към по-сложно, за съжаление. Не знам на кои болни мозъци им се прави нова война.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 18:31 от K.A.G.

# 95
  • Mediterraneo

За мен обръщението маминка е лиготия и никога не бих го изисквала от моите внуци. Баба съм им и така е редно.

Нима мислиш, че стотици жети са изисквали от внуците си да не ги наричат баба?! Сигурно в регионите, където има свако, лелинчо или калеко, някой изисква да се наричат така, моля те.

# 96
  • Варна
Ооо, рекох, че Melusine разказала история със свекървата, па то пак миминките дъвчем. Тарталетка, всичките случаи, които аз знам, майките карат децата си да наричат бабите маминка. Говоря за приятелки, а после вече и те като майки направиха същото. Точно идеята е да си личи коя, коя баба е (и не, не с добро чувство)

# 97
  • Варна
Tака и така сме се отплеснали, във Варна съм родена, във Варна живея, демек точно в спряганата североизточна част на страната. Нито аз, нито някой от моите приятели и познати е наричал баба си маминка, все тая по чия линия е въпросната баба. За 45 години дори един такъв от моето обкръжение нямам.

# 98
  • Варна
За 45 години дори един такъв от моето обкръжение нямам.
Водя ти с 5 години, също от Варна, със 7 такива познати съм, като на 2 родата е от Добруджа. Ма това не е интересно, днес замряло...

# 99
Аз имам приятелка от Добрич , с братовчеди във Варна. Те така казваха на баба си и от нея знам, че това е приетото обръщение към майката на майката в онзи край. На другата баба си казваше" баба".

# 100
Tака и така сме се отплеснали, във Варна съм родена, във Варна живея, демек точно в спряганата североизточна част на страната. Нито аз, нито някой от моите приятели и познати е наричал баба си маминка, все тая по чия линия е въпросната баба. За 45 години дори един такъв от моето обкръжение нямам.
И аз за много повече години в града не съм го чула като местно обръщение, а точно като измислено от майките. В детството ми на нашата улица бяхме много деца на една възраст, само приятелката ми, която живееше срещу нас имаше "маминка", останалите имахме баби.

# 101
  • някъде в орбита...
И ние имахме съседка "придошла" от не-помня-къде. Никой обаче не казваше нищо като детето й наричаше майка й "маминка", колкото и да ни беше странно, щото бащата си беше бил камшика още преди раждането на бебето, и двете жени сами го гледаха (вече мъж в момента), та някак пасваше сякаш.

# 102
  • MI
В цяла Североизточна България е разпространено, поне през 80те и 90те си беше масово. Във Варна не толкова явно, но за останалата част - със сигурност, и то не само Добруджа. Аз не съм казвала маминка, защото майка ми не е от там, но си беше масово обръщение. Не, не е било приумица на майките или бабите.

# 103
  • София
Темата е "С какво ви дразнят свекървите?", а не "как казват на свекървата в моя регион".

# 104
  • MI
Не на свекървата, а как казват на тъщата децата. Grin

Общи условия

Активация на акаунт