С какво ви дразнят свекървите? – 135

• 40 150
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
  • Най-красивата страна
За мен е нормално жената и децата да носят фамилията на мъжа.
Но за името на детето смятам,че никой няма право да се бърка.
Много е грозно майката да бъде притискана и тормозена ,за да кръсти детето на свекърите,а още по-грозно е мъжа да се включи в тормоза ,за да угоди на родителите си.
Не малко случаи има,когато майката е принудена да кръсти детето с име ,което не харесва.
Това аз не мога да го възприема.

Като споменахте руснаците-моя приятелка рускиня женена за българин се ужаси,като чу за нашата традиция да се кръщава детето на свекървата.И каза,че при тях имало поверие,че ако кръстиш детето на името на възрастен,то възрастния скоро ще се спомине....
Не знам дали е истина или тя просто го измисли,за да излезе от неприятната ситуация..
Но детето им е кръстено с неутрално име,каквото тя искаше.

# 526
  • София
А не е също толкова грозно жената да напира да кръщава на своите родители?
Да, тя е родила, но това не е благоволение, могла е и да не го прави.

Жените видиш ли, грам не се влияели от своите родители, само мъжете не можели да се отделят от майките си. Това мнение се шири тук по обясними причини, но животът е по-различен от бг-мамската реалност.

И в крайна сметка нали не името прави човека, а човекът - името.

# 527
Това все още ли е толкова разпространено? От моите познати (около 30г) с деца нито един не си е кръстил децата на баби и дядовоци.

# 528
Мине не мине и се захваща темата с имената.
За мен това е отживелица. Има толкова хубави имена, ама дай задължително да го кръстим на дядото - Койчо (например).
Най-лесно е да не се кръщава на никого, но ако родата е от 20 човека, все ще се нацели буквата на някого.
Аз страшно харесвам името на вуйчо ми и бих си кръстила детето така, но не на него, а просто защото е хубаво име. От сега съм готова, че ще ме изядат с парцалите.

# 529
  • София
Е, както жената е могла да не ражда, така и мъжът е могъл да не създава дете. Но кръщаването на баби/дядовци и за мен е много лоша традиция.

# 530
Може би е случайност, да. Майката на бившия ми дългогодишен приятел носеше много красиво име. Чак се ядосвах, че няма да мога да използвам името, ако имаме деца (не че сме планирали), защото тогава щеше да се приеме, че е на нея. 😆 жената беше много мила, не че не съм я харесвала, но после бих се чувствала задължена при второ да кръщавам пък на моите родители 🙄

# 531
  • София
Е, както жената е могла да не ражда, така и мъжът е могъл да не създава дете. Но кръщаването на баби/дядовци и за мен е много лоша традиция.
Зависи от имената. Гледай ти, явно Хари не знае каква лоша традиция е, след като е кръстил дъщеря си Лилибет, което било галеното име на баба му.

Писала съм го и преди - за първото ми дете предпочитах името на свекърва ми, независимо от пола (тогава още не се виждаше категорично). Обаче в тяхното семейство само момчетата заслужават внимание и ММ настояваше ако е момче - да е на свекъра, а момиче - на майка ми. И аз си казах: "Ти луда ли си, ти им правиш евала, а те не го оценяват". А детето излезе момиче, хихи.
За второто ми дете не им пукаше, свекър ми вече имаше адаш. Който не благоволи да отиде на погребението на дядо си, нито на помен.

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 10:47 от Cuckoo

# 532
  • София

Понякога ми се иска да мога да вляза в живота на съответния човек вместо него.  Да видя как ще се яви свекърва или мъж, който да ми поставя ултиматуми как да си кръстя детето, иначе нямало да остане с мен. Такъв шут в г..а ще получи, че няма да може да седне известно време. А пък, ако не се появи повече, да му се не види за какво ми е. Не, не свекървата и Мамин Златен са виновни,  а жената. Тя избира дали да приеме ултиматума или не. И, ако решила да го приеме ( все пак трябват компромиси в тоя живот) трябва да приеме избора си, а не да търси виновници, защото това е тя.
Същото е и с ревнивците, насилниците и прочее (моля, това да не се тълкува,  че оправдавам действията им)

# 533
  • София
Не зависи от имената. Не искам да избирам кого да обидя (и не ми се е налагало).

П.П. Хари и Лилибет не са ми пътеводна светлина. Отдавна ми е минало времето да се водя от чуждите лични избори.

# 534
Оо, аз от далече почнах. Още преди сватбата казах, че семейната традиция няма да се продължи. ММ се съгласи, че не е удачно, тъй като живеем в чужбина, и се надявам да няма драми, ако имаме син.

# 535
  • France
Давате ли си сметка колко е ограничаваща тази традиция? Дори и името да ви харесва? Няма мнение до сега, което да не я е споменало. Жалко.

# 536
  • Варна
Трябва много да си мразиш детето за да го кръстиш Лилибет...

# 537
  • France
Всъщност имаше много критики от познавачи на Короната. Бабата въобще не била щастлива от този факт. Но дали е вярно, няма как да знаем.

# 538
На мен традицията ми харесва и я използвах с удоволствие, но няма да настоявам пред децата за нея. Свекърите и родителите ми също не са настоявали. Въобще имам чувството, че, който с каквито хора се е събрал или е отгледан, такива са му отношенията с околните.
Аз съм омъжена и проблем, как да запиша децата не е имало, можех, както исках. В родилното бях сама с 2 лични карти и свидетелството за брак, каквото име да бях казала, щеше да остане.
Баща ми в сватбения ден ми каза, че каквото и да стане, вратите на родния ми дом винаги ще са отворени за мен и един вид винаги мога да се върна.

# 539
  • София
Deni-meni, разбира се, нали те са ни възпитавали.
Има и нещо друго - някои неща просто не се оценяват, след като не си израснал по този начин.
Напр. ако единият съпруг е само дете, а другият с брат/сестра. Майка ми цял живот мърмори как баща ми е привързан към "кака" и тича да й помага за какво ли не.

Общи условия

Активация на акаунт