Качествена дограма - 3

• 49 592
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
А Кьомерлинг 76 колко по-скъпа идва? Аз бих взела нея като средна хубост.

# 601
Принципно по-широк пакет с по-големи отстояния между стъклата е по-добър. Това е принципно положение. За по-широк пакет може да има и по-широка дограма, което пак е добре.  Но това по принцип, не знам какво предлагат. Но важно нещо са дистанционерите - вижте дали и в трите оферти са с топли такива. Това си струва.

# 602
  • Sofiа
arlina, а оферта за 76 искали ли сте?
Ние се колебаехме между 76 и 88 на Кьомерлинг и бяхме взели оферти за двата варианта.
Не мога в момента да цитирам точна сума, но оскъпяването на 88 спрямо 76 не беше много в процентно съотношение.
Пак става въпрос за къща с много прозорци -15 броя, 4 от които френски

# 603

Кьомерлинг 76 според оферта е около 1500 лв. по-скъпа от Кьомерлинг 70 и Века и с около 2500 повече от Гелан.
Реално какво рискуваме с по-евтина дограма? В апартаментът ни в момента дограмата е Trocal и вече 14 години не сме имали проблем с нея.

Дистанционерите не са описани, но ще попитаме допълнително.

# 604
  • Пловдив
Тройният стъклопакет трябва да е 40+ см .Този от 36 см. не е особено ефикасен .Функцията на профила е да носи стъклопакета .Ако прозорците не са много големи (стъклопакетът натежава доста и се отразява  предимно ) на отваряевите крила ,по-нисък клас профил едва ли ще е проблем .Е , зависи и обкова и арматурата ,която ще се сложи в профила ...
Изобщо ..ако тези ценови разлики са от различни фирми  е твърде вероятно всяка да си калкулира различна печалба .

# 605

Кьомерлинг 76 според оферта е около 1500 лв. по-скъпа от Кьомерлинг 70 и Века и с около 2500 повече от Гелан.
Реално какво рискуваме с по-евтина дограма? В апартаментът ни в момента дограмата е Trocal и вече 14 години не сме имали проблем с нея.

Дистанционерите не са описани, но ще попитаме допълнително.

Подкрепям написаното от Нелина. В крайна сметка % колко идва оскъпяването, а не гледайки самите числа? Защото на 15000, са 10%, а на 5000 лв са 30%, а на 30000 са 5%, последното реално е пренебрежимо малко...

Вие реално какво търсите? Да имате просто дограма или да имате добре изолираща дограма. Най-важното е,  самата къща колко добре мислите да изолирате? Изолацията е комплексно решение, а не на парче. Посредствени прозорци комбинирани с 15 см кеменна вата или 20 см EPS са безсмислица, затова се прави и проект за ЕЕ.
Ако изолирате стените просто с някакъв EPS 5-8 см, да има нещо, грабвайте евтината дограма и ще имате постройка с излоция, която няма да има големи топлинни загуби.
Ако сте решили обаче сега да вложите пари в изолация, за да пестите от отопление (пишете, че ще се обитава постоянно), то може да минете към един осреднен вариант и той се отнася за цялата къща - 15 см EPS, вата на покрива и стъклопакет 44 мм Ка+бяло+Ка с топъл кант и подобаващият профил. На Кьомерлинг 76 дават коефициент 1,1, а на Геалан 8000 - 1,3 (6-камерна, а по-лошо изолираща). Ако се стремите към този вариант, за мен изборът би бил профил 76...

Вече според средствата, с които разполагате, и концепцията за ЕЕ на цялата Ви къща преценете кое да изберете...

П.П. Добър стъклопакет на посредствен профил не се слага, когато се прави нещо с мисъл към крайния резултат и качества на продукта, това мога да кажа аз по темата.

# 606
Моля за съвети. Имаме проблем с 11-годишна дограма, както се вижда не е толкова стара, но тече, т.е. не тече но има страхотен конденз, който трябва да се обира всяка сутрин. Според мъжа ми стъклопакета е заминал. Ще пробваме с някакви клапи за въздух, но съм скептична, че ще свършат някаква работа при това количество вода. От много отдавна не сме се интересували от дограми и ще съм благодарна на всякакви съвети. И по-точно, ако някой има такъв проблем, дограмата цялата ли сменихте или стъклопакета само е възможно да се смени на съществуваща дограма? Дограмата е ПВЦ, отвън не съм сигурна дали не е някакъв хибрид и да има алуминий, но по-скоро не е, мъжа ми също се колебае, но няма спомен каква е била. Стаите са запад и юг, като в южната има най-малък проблем спрямо западните. Не търсим прекалена изолация, тъй като и в момента почти се кара без парно и е достатъчно топло. Кои фирми сега се водят добри? Къде да търсим консултация? Какви са сега стъклопакетите, които сега се слагат на изложения като нашето? От кои сте доволни, така че да нямате конденз? И не на последно място, за този разход все не остава ред, но вече ще трябва да остане и си нямаме никаква представа какви са цените на дограми/стъклопакети в момента. Има ли някъде калкулатор, който може да даде най-обща представа? Благодаря!

# 607
Фирмите са много, стъклопакети правят малко и ги доставят на всички. Сещам за "Кристиян Нейко", те са най-известни. Няма проблем да се смени само стъклопакет, но за това може би трябва да минете през фирма за дограма. Най-добре е троен, за да няма конденз, но на старата ви дограма не знам дали ще се събере. Фирмата ще каже. и искайте топъл дистанционер, даже и да е двоен стъклопакет.

# 608
  • София
Здравейте, изчетох и писах в темата за строителство, но не успях да се ориентирам, за това си позволявам да попитам и тук Simple Smile
Есента си вдигнахме 3ти етаж на къщата и сега дойде ред на дограмата - искаме да затворм етажа за да работим по ел частта. Около мен явно има повечко хора с различен акъл и се пообърках какво да сложа като стъклопакет, дали профила да е дървесен цвят или не. Може ли да ме насочите какво е най-практично да сложа. Няма да се жижее за сега на този етаж. Искаше ми се профилите да са в цвят, но много хора ме разубеждават, че дървесното фолио се лющело и избледнявало с годините и тн.. Едните казват слагай троен стъклопакет с бял профил, другите слагай цвят и двоен стъклопакет...едните хвалят Рехау, другите Трокал, трети Кьомерлинг, та да, доста се обърках. Може ли, тези от вас, които имат опит да ме ориентират кой е най-практичният вариант.

# 609
Ако търсите да ПЕЧЕЛИТЕ топлина зимата от стъклата, тогава вземете 3-ен стъклопакет Ка-Бяло-Ка, топъл кант (ПВЦ дистанционер) има и други имена. Профил Кьомерлинг 76 или 88. Рехау също имат добри профили. От там нанатък в зависимост от финансите избирате бял или цветен. Може да е само от едната страна цветно ако пък решите. Аз съм с алуминиева капачка от външната страна, която е прахово боядисна на южна фасада. Имам много скъп профил Рехау, който стана на 18 г в цвят махагон, но към 15-тата година започна да се поврежда покритието долу в ниското, където най-много го е пекло. Монтиран е пак на южна фасада. Търсете и отзиви за фирмата производител, че и това е много важно!

# 610
За фирмите не мога да кажа, но определено аз съм за цветна дограма, имитираща дърво + троен стъклопакет.
Моята сегашната е такава, Трокал, и шеста година проблеми нямам. Нищо не се е обелило или обезцветило по дограмата. За сметка на това изобщо не се налага такова миене като на предишната ми, бялата в старото жилище. Онази се захабява, цапа, после губи гланц от много търкане... А дървесната нищо, забърсвам от време на време ей така, за идеята.
При двоен стъклопакет в студени дни ме се образуваше конденз, а с тройния (с топли дистанционери) съм забравила какво е това.
Вече чисто субективно на мен дървесният цвят ми е и по-уютен.

Иначе за южно изложение с много напичане от слънцето с времето пластмасата пожълтява (бялата). За цветната не знам, нямам личен опит. Но алуминиевите капачки може да си струват в такъв случай.

Последна редакция: вт, 05 дек 2023, 15:22 от Черна станция

# 611
Здравейте!
Хванахме се да строим къща и скоро ще дойде ред на дограмата. Получих първата си оферта от Кьомерлинг и реших да я споделя с вас за да дискутираме какво е добре да променя докато е време така да кажем.

Къщата няма да има прозорци на север.
Главно изложението и най-големите прозорци ще са на изток. 1-2 прозореца на юг и 2 големи (за светло стълбище/преход първи към втори етаж) на запад.

Уж на снимката показват 5 камерна дограма с 3 стъкла, но пък на описанието виждам само 2 описани. Аз ли пропускам нещо или пропуска е от тях? Този аргон, който са планирали, как точно ги пълнят с него. Дали не е просто маркетингов трик за да вземат някой друг лев отгоре? Четох тук, че ако всичко е супер ще се губи по 1% на година.

Кажете си вашите 5 ст. по въпроса. Благодаря предварително.

Къщата се намира в област Варна (ако ще помогне в разсъжденията и предложенията).

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 22:32 от Нерон

# 612
Явно снимката е илюстративна, описанието според мен е за двоен стъклопакет. Иначе аргонът е добро нещо.

# 613
Явно се изработва с 2 и 3 стъклопакет .

# 614
Явно се изработва с 2 и 3 стъклопакет .

Точно така, профил 76 мм позволява и двата варианта. И са сложили снимка на по-високия клас решение, вероятно за да я заблудят, а после ще кажат, че снимката е илюстративна за дограмата, а тя да е чела какво пише.

Общи условия

Активация на акаунт