Защо българинът мисли единствено за себе си?

• 21 501
  • 417
  •   1
Отговори
# 150
Между другото,доста от мутрите през 90-те години бяха убити или убиваха,защото са дали пари на заем на други мутри,уж техни приятели! Yum Но това беше през 90-те,днес преобразувалите с в "бизнесмени" мутри,мислят единствено за себе си.

# 151
  • София
Сякаш в България не се случва ежедневно някой да опитва да те "мине", особено ако реши, че е намерил балък. Дори вътре в малката ни държава има различни схващания за това докъде е удобно да поискаш съдействие. Просто в чужбина може би човек е по-чувствителен към такива прояви от сънародници. Разликата в средата и възпитанието не изчезва само защото и двамата сте емигранти. Може малко да я пренебрегнеш, за да си общуваш със сънародници, но тя си е там.

Алеко го е описал чудесно - сблъсъкът между "селската" солидарност и "градския" индивидуализъм. И дава пример, че в Прага има както разхайтени вечни бг студенти, така и други, които си гледат науките и не общуват със сънародниците си.

Последна редакция: вт, 01 мар 2022, 18:12 от Cuckoo

# 152
Тези модерни писания за българина в трето лице винаги ме карат да се смея. Както и нравоучителното другите какви са добри, пък ние тук хванати в гората, както и грандоманските обобщения за нацията от определени случки.
Българинът си е нормален човек и има от всичко у нашего брата, както и по другите нации, тази представа, че в чужбина е цветя и рози не остаря ли вече.

# 153
  • Paris, France
Невена, не знам как е във Франция, но тук като ти праснат сметката 2500 франка за носенето на мебели, вярвам, че ще ти е за последен път. Или пък си много богата. В Швейцария е нормално това да се прави с помощ от приятели и българите това много добре го знаем. Ходили сме да носим мебели на кой ли не. После се прави парти за помагачите. Ядене, пиене и е много забавно. Даже в културата на швейцарците е да не си купуват дори кашоните, те се предават от приятел на приятел.

Нямах мебели, в смисъл кой знае какви, като се местех, но и да имах щях да извикам фирма за местене. Последното местене в Лондон ни излезе 500£ преди 20 години, като включваше само местене на кашони с качване по стълби 2 етажа (нямаше асансьор в сградата. Единствената мебел беше един двуместен футон. Имаше и комбинирана микровълнова, която не тежеше повече от 20 кила (местила съм я няколко пъти сама 🤩). 500£ тогава бяха седмична заплата на учител по математика и начинаещо IT, една трета от заплата на медицинска сестра, дневна ставка на actuary, над половин месечна заплата на работещ в хотел. Кашоните ги пълних аз. Мъжът ми поиска фирма да мести нещата. Същото съм го местила и сама, като за футона взех такси, в което се побираше.

Не е малко 2500 франка, да, но щом такава услуга съществува, значи има клиенти 😻. Съседка работи като медицинска сестра в Швейцария и заплатата и е 8000 франка или евра (Не съм сигурна и не знам брутна ли е или нетна) Е, живее в някакво село във Франция, та намазва и от двете страни. Познат преподава френска литература в Берн. Заплатата му е 15 000 франка месечно. Заплатите ви са високи. Нормално е цените на услугите да са високи. Зная, че работните часове са повече. Тук са 35ч седмично, а там 42 или 45, не помня точно. Данъците ви си ги бива 🤩, блазе ви за което.

Живея от средата на 70те сред хора от най-различни етноси. Някои си помагат, други не, но е и до обстоятелства. Зависи от възможности, свободно време.

Най-добрата ми приятелка се местеше с дете, като трябваше да си сложи всичките мебели и уреди на склад за 2-3 месеца. Помогнах с опаковане, гледане на детето, приех 2 гардероба за да не ги разглобяват, че живеех в същия блок, сложи дрехи, документи при мене, но да и разглобявам мебели не и е минавало през ума. Туркиня е и никой турчин не дойде да помогне 😻, особено тези с фирми за местене.

На майка са и помагали с климатик и включването му, с бойлер и пренасянето му, нещо такова, но за разглобяване си викахме фирма. Няма да ти казвам колко пъти сме се местили. Не мога да ги преброя. Имаше българи инженери, техници, но те не са отишли на майна си Райна да местят багажи.

Като се местехме от Лондон в Париж, с багажа помогна български турчин, мъж на приятелка, но помогна с местене. Курса, бензина, дневните си му ги платихме. Излезе ни малко по-евтино, а той получи същите пари и никой не е на загуба. 200£ за деня + бензина и преспиване, май беше.

При последното местене приятел с фирма за почистване помогна, като ми даде машина за пране на мокет. Той да мие мокета с нея, не. Донесе машината и дойде да я прибере на другия ден.

По бих си платила 2500 франка за да ми разглобят и сглобят мебелите професионално, отколкото грохнала от местене да правя запои и да готвя за приятели.

Миналата година, предложих на един (уж)приятел (българин в чужбина) да му помогна с преместването. 😆
Каза ми, че нямало нужда, но с  прозорците след това, съм могла да му помогна като ги изчистя. 😂😂Идиот'Ен !

Хм, колко сме различни! Аз бих помогнала и съм помагала с миене на прозорци, бани и дограма. С мебели не мога.

# 154
  • Швейцария
Невенче, не вярвай на такива баснословни заплати, според мен са преувеличени. Нямам познат който да взима толкова, освен ако не е ИТ, инженер, лекар, адвокат или мениджър. Мед. сестра и преподавател абсурд. И заплатите тук се казват винаги бруто. ММ взима 5000, не е тайна. И нямаме възможност да платим 2500 на фирма. Както и всички наши  приятели, българи и местни. Обикновеният швейцарец не е толкова богат.

# 155
Всяко нещо, което мога да си го върша сама, си го върша. Това ми е основен принцип. Двамата с мъжа ми си разглобяваме и после пак сглобяваме мебелите. Помагат ни приятели, ако трябва нещо тежко да се пренесе. Като не можем вече ясно е, че ще плащаме. Прозорци не бих отишла да мия на здрав прав мъж.

# 156
Българинът мисли единствено за себе си, защото не му се вярва, че някой друг може един ден да помисли и за него. Един вид да се презастрахова от бъдещо прецакване. "Аз сега ще дам, ама после на мен няма да дадат и аз ще изглеждам глупак."

# 157
Всяко нещо, което мога да си го върша сама, си го върша. Това ми е основен принцип. Двамата с мъжа ми си разглобяваме и после пак сглобяваме мебелите. Помагат ни приятели, ако трябва нещо тежко да се пренесе. Като не можем вече ясно е, че ще плащаме. Прозорци не бих отишла да мия на здрав прав мъж.
+1

# 158
  • Paris, France
JennyBG, човек не се мести често с мебели. В първите години съм се местила непрекъснато, но нямах много багаж извън микровълнова, примерно и преносима центрофуга и пералня, които поотделно не надминаваха 8 или 10 кила. Честно казано ми беше по-лесно да се местя, отколкото да ходя в командировка или на почивка. Можех да се пренеса на 6 или 7 пъти с автобуса или метрото. Като ходех в командировка или мъкнех достатъчно чисти дрехи за 2, 3 или колкото седмици седях, или мъкнех пералня и отделна центрофуга + достатъчно закачалки за да простирам на пръта, на който е сложено пердето в банята. Носех и удължител, че не винаги има контакт до банята. Сложи куфар с гримове, кремове, парфюми, допълнителна възглавница и циркът е пълен. И си представи, че съм мъкнала всичко това с влак или автобус. В самолет нямаше да го приемат, а и опасността нещо да се счупи е висока.

Винаги съм се местила сама. Е, без мебели, но ако имах, щях да предпочета да ги разглобят и сглобят професионалисти. Пералня мога да пренеса сама, защото само и се завинтват едни скоби отзад и после се махат. Хладилник също.

Е, не бих ходила да мия редовно прозорци, но при местене бих ги измила за приятел, защото хората са изморени от опаковане и разопаковане.

Всяко местене е малка смърт за мене.

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 10:39 от Nevena Virolan

# 159
Прозорците могат да се измият и дни/седмици след преместването в новия дом. Не са първи приоритет и могат да почакат всичко останало.
Ако сам предложиш на приятел да му помогнеш с миене на прозорци и той се съгласи - ОК. Но приятелят да предложи е неадекватно и нагло според мен.

# 160
  • Paris, France
Не става дума за миене на прозорци в новия дом, а в стария. В договора се изисква домът да бъде почистен основно, с измита дограма и прозорци, изпран мокет, изчистен двор с подрязана трева. Ако собственикът или агенцията преценят, че жилището е мръсно, удържат доста пари от гаранцията или изцяло я задържат. Чистаческите услуги са също доста скъпи в скъпите държави. Ако жилището ще се продава, също трябва да се приведе в идеален вид, защото лющеща се боя или мръсна дограма свалят цената. Чистенето става след изнасянето на багажа.

# 161
  • Най-красивата страна
Местене на мебели-ползвахме услугите на фирма.
Дойдоха 4 човека,натовариха всичко.
За прозорци-може да се намери жена ,да и се плати.
Моите прозорци ги изчистиха за 30лв.

# 162
Не се заяждам, но ще ми е неудобно, ако платя 30 лв на някого за тази работа. Затова с парочистачка, с приставката за прозорци се справям безпроблемно.

# 163
То и темата нещо се ограничи в рамките на личния дом Satisfied

# 164
Миналата година, предложих на един (уж)приятел (българин в чужбина) да му помогна с преместването. 😆
Каза ми, че нямало нужда, но с  прозорците след това, съм могла да му помогна като ги изчистя. 😂😂Идиот'Ен !
Защо така? Аз бих му измила прозорците. От това е имал нужда, това е поискал.
Между другото моите си ги мия сама. Не наемам никакви жени, а са много (прозорците, не жените). Laughing

Общи условия

Активация на акаунт