Великобритания - тема [91] Пролетно - Пролетно Лятна Нековидна

• 34 332
  • 747
  •   1
Отговори
# 390
  • До хладилника, който обичам
Brumm, видеозонът е относителен. В България и с първото, и с второто ме гледаха на видеозон съвсем редовно. Към края кажи-речи всяка седмица... излишно напълно според мен. И накрая в девети месец с второто питам доктора, е, колко е горе-долу бебето? Ами тооо. Ами таткото едър ли е? Викам, нормален, ама той беше и на първото баща. Ами... към 3 - 3 и нещо. Викам, мерси, демек колкото средностатистическо бебе. Ами да. Е, страшна информация Simple Smile))
Вика, я да измеря таза (външно, нали, и преди започнало раждане, т.е. още не е почнал да се отваря). Малко ви е тесен таза. Казах му, докторе, от тоя таз вече излезе едно бебе среден размер, нямам притеснения. И така и беше.
С третото тук не са ми мерили таз, информацията, че имам две нормални раждания им беше достатъчна. Много се удивиха, че в България с първото упорито ме спрягаха за секцио заради висок диоптър - тук такава практика няма (нито науката го подкрепя).
Иначе тук ми хванаха високо кръвно, което изобщо не подозирах, и после ме следяха редовно, следяха ми албумина и всичко. Предложиха ми стандартните изследвания за хромозомни изследвания, приех. Като ми откриха ГД, ме следяха много отблизо и редовно, в последния месец всяка седмица.
И в двете страни имах добро обгрижване, но по различен начин, тук повече се основава на наука, изследвания и вероятности, в България е малко джаста-праста едно за всички (за раждането в болниците пък съм на съвсем особено мнение). С първата бременност веднъж ми мериха кръвно общо, явно разчитайки на това, че съм млада и здрава.
Ако мога да избирам, бих избрала Англия (освен по времето на Ковид, тогава всички бременни и родилки бяха много прецакани)

# 391
С второто коремът ми беше огромен, казаха че върви голям и ме пратиха на супер детайлен скан в болницата. По мое желание в 39та седмица предизвикаха раждане. Само с райски газ го родих, на другия ден си бях у дома. В Бг гинеколожка ми каза, че имам тесен таз и обърната матка и бъдещите ми деца трябва да да са секцио. И двете деца се родиха нормално.

Иначе за всичко има опция на частно, изследвания, диагнози…видеозони..още на другия ден ще има свободен час и супер персонално внимание, отношение, за който си мисли, че не му обръщат внимание.

# 392
  • Истински се вижда само със сърцето.
Бръм колко точно скана ти се полагат в БГ по каса? Ходиш платено, както и тук за допълнителни плащаш.
И кръвни ми взимаха, кръвно ми следяха и тонове на бебето. Даун скрининг имах и всичко което беше наложително. Биха ми само глобулин заради Rh  то, направиха ми обременяване с глюкоза, плюс допълнителен скан и лекар щото бях на 39.
Ако си плащаш и тук ше те следят като в БГ.
Сравнявате частни грижи с държавна каса.
В болницата ми правиха вана, цяла нощ акушерката ми слагаше топла торба с с сол на гърба да ме облекчи. Акушерката от сутрешната смяна ме прегръщаше докато ми сложат епидуралната. В момента в който се видя че разкритие няма да направя веднага назначиха спешно секцио. Лекар идваше да ме вижда постоянно.
Бебето 7 дни го следи неонатоложка.
Това здравна каса.
Пак ще повторя че болница с болница те си прилича и екип с екип ник де, нито тук нито в БГ. Но да кажеш йок тук лошо там хубаво е неоснователно.

# 393
brumm, в Бг също те следи акушерка и ти мери корема. Това в скъпа частна болница. Видеозонът особено в напреднала бременност е в пъти по-неточен от акушерките. Те са и тези, които хващат проблеми, невидими за уреди. Била съм и пряк свидетел как акушерка спаси бебе и бременна след като на модерен видеозон професорът нищо не видя. Тя буквално се скара с него, викна и другите лекари и веднага заведоха жената в отделението.
И двата пъти акушерките са ми казвали точно какво бебе ще родя и кога. По видозон първото вървеше огромно с две седмици напред. Роди се в 41+6 3700гр. Второто по видоезон вървеше на долна граница с прогнозни мерки 2500гр,а се роди 3300.
По ЗК в Бг скановете са 2. Тук имах повече.

И като Бу да потвърдя, че в Бг са безброй излишни изследвания за всички, но важните неща ги изпускат. Покрай мен на нито една бременна не хванаха на времен гестационен диабет, например. Тук на всяко посещение се пуска урина и следят какви ли не показатели.

Илейн, аз сравнявам от личен опит частна грижа в Бг с държавна в Англия и абсолютно всичко е в полза на вторите.

# 394
Два пъти изчетох Blush Абсолютно е така, няма черно и бяло, няма 100% доволни от БГ и 100% от тук. И всяко раждане и жена е различно.
На мен също не са ми пускали никакви изследвания. По време на процедурата веднъж кръв, и два пъти съм ходила в болницата за пункцията и за трансфера. А и 1 преглед в началото. Не можете да си представите колко не вярвах, че ще се случи. Имах 3 фоликула
(очаквах поне 15) защото съм на 29 г все още и други проблеми освен тръбите мисля, че нямам. ( мисля защото не съм видяла нито едно изследване или документ от цялата работа, борим се за тях сега да си ги имаме). И така от трите две оплодиха, тотално се отчаях, едно остана, другото не им хареса. Надежда в мен пък никаква не остана. Но на 21 ноември, два дена преди тяхната дата за тест, видях двете чертички. Един час по късно буквално, надеждата рухна пак (не ме остави да се порадвам и ден)... 3 месеца чистих хематоми, къде слабо, къде като касапсаница беше вкъщи.
В 6-7 сед. се съгласиха да ме погледнат в Doctors4you в Лондон. Преди да влезнем в кабинета направих положението, просто.... Няма да описвам, само казах на мъжа ми да търси документи да се записваме в БГ на друга процедура, защото нещата приключиха. Да ама не,  нашия воин си беше там. За пръв и последен път оттогава ни пуснаха да чуем и сърчице. Ревах оттам 3 часа навръщане. След тоя стрес, момичета ми е излишен още, и риск също.
Наистина ми е страшно рисковано с нормално раждане тук...
Имам 1  допълнителен скан който е на 9 май и май с това приключват нещата, доколкото акушерката ми обясни.
Аз бях сложила ???  срещу всяка седмица, след като очаквах скан в 16 сeд, а не получих. И тя ме пита защо, казах и защото си чакам скановете Grinning
Обясни ми, че това са консултации като преди това и двете се гледахме в недоумение. И след 9 май, акушерката да ме оправя Grinning , тоновете нашата в града ги слушала с фуния... И хормоните много ми влияят, но незнам наистина да се смея или да плача понякога...
Ходя на частно между всеки NHS скан.
Сега последния беше на 14март а следващия е на 9май... Ами не мога, за 5-10 мин да е, но искам да чуя че всичко че е наред.  Понякога не е нужно да има болка и кървене за да има проблем.
Отплеснах се, ще обсъдим с нея пак всичко ( всъщност досега не е говорено)
Даже не знаеше за операцията ми.
На всичките ми въпроси тя ме препраща към лекар, защото тя не била. Като питам лекар той ме пита с акушерката говори ли. Кръв мие вземала един път и урина. Правих се на маймуна, параноик ли, стресирана пак, незнам как да го кажа, за вагинален секрет, е дадоха ми сама да си взема вкъщи, и май не го погледнаха изобщо. Това е другото от неразбираемите за мен неща, жени толкова предразположени към всякакви инфекции, да не им вземат секрет. Това е още една причина да ме дърпа към секцио, инфекциите се предават на бебето при нормално раждане.
Въобщеее аз съм недоволните, да, но мисля, че и на частно е розово положението.
Иска ми се всичко да мине нормално тук, че ще е много трудно и голяма хамалогия в БГ... И ще мине, по един или друг начин, ще излезне бебчо Grinning само да не е с цената на големи травми, физически и психически и за двама ни. Аз ще се оправя ама той да е добре...
Сега видях за акушерките, Евала на тези които помагат и знаят как. Моята според мен може само да пише. И аз мога да я замествам . Дано да греша! Ще се поправя понататък, като я видя. На пролет Grinning

# 395
Magic1720, знам, че не ти се вярва, но акушерките тук са много по-обучени да водят нормална бременност (и отделно си има за патологични). Нещо, за което в България акушерките се борят от години, но обучението им изобщо не покрива високите стандарти тук (имам не малко познати акушерки и студент-акушерки в България и тези, които гледат как е навън, направо плачат от яд колко малко ги учат.) Има обикновени акушерки и специализирани (например за диабет, за разни други здравни проблеми). На нива са.
Можеш да поискаш да те следи друга акушерка, ако нямаш доверие на сегашната си. Няма нужда да се чувстваш неуверена и да ти се вгорчава радостта от очакването.

# 396
Ама въздържай се от българския тертип да казваме на хората как да си вършат работата, те знаят кога има сканове, кога какви изследвания, имаш нормална бременност, няма значение че е чрез инвитро, отпусни се и се наслаждавай.

Иначе ти за мен вече си решила, отиди в Бг и там ще ти направят секцио, няма смисъл от дискусии тук с акушерките..Леко раждане. Simple Smile

# 397
Ама въздържай се от българския тертип да казваме на хората как да си вършат работата, те знаят кога има сканове, кога какви изследвания, имаш нормална бременност, няма значение че е чрез инвитро, отпусни се и се наслаждавай.

Иначе ти за мен вече си решила, отиди в Бг и там ще ти направят секцио, няма смисъл от дискусии тук с акушерките..Леко раждане. Simple Smile

Аз не я уча Grinning, просто не знаех че е така... Ами да на 80% го предпочитам, но ще се изговори пак...

# 398
Бу, предполагам заеиси от видеозона и онзи, който го гледа. На мен в деня, в който ми изтекоха водите, на видеозон гинекологът ми каза че бебето е 4200, след няколко часа се роди 4370.
По здравна каса се полагат два видеозона в България. Моят лекар, когото избрах и за раждане с избор на екип, ме гледаше всеки месец. Пари не съм плащала за прегледите. При мен проблемът беше, че забренеях след 5 години опити, та общо взето беше последния ни шанс. Като минала през едно нормално раждане с бебе 3300 и доста добре помня как излезе от мен, много държах 4400 да не минава по същия път. И да, не ми се рискуваше също. И колкото и да ми обясняват, че две еднакви бременности и две еднакви раждания няма, двете ми бременности бяха сходни, а двете ми раждания започнаха по еднакъв начин и до около 7 час след раждането си протичаха еднакво. След първо раждане с изтекли води и раждане след 36 часа, второто започна по същия начин. Ами не, мерси.
Фуния??? Никой не може да ме убеди, че не става въпрос за пестене на ресурс и средства. Вие разбира се, може да смятате, че с фуния се чуват много добре тоновете и акушерката е със специално обучен слух, да чуе ако с бебето има проблем. Но..Фуния?

И още нещо за прегледите с видеозон. Гинеколог в България ми е казвал при преглед кога да очаквам да ми спре кръвоизлив. Та, има лекари и лекари.
Пак ми говорете са сантиметри и фунии.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 19:19 от brumm

# 399
Аз не я уча Grinning, просто не знаех че е така... Ами да на 80% го предпочитам, но ще се изговори пак...
Обсъди с нея (или ако избереш, друга) плюсове и минуси. В България не само на т.нар. "ценен плод" правят секцио, там изобщо в някои болници минава 80-90% секциото за всички жени, вкл. със съвсем нормални, нерискови бременности, гоним Бразилия... За лекарите е по-лесно, 30 минути операция и кой откъде е (не майката, де, на нея ѝ остава да се възстанови от голяма коремна операция - ти си запозната какво е, вероятно). Това е, защото там властта на акушерката е напълно иззета и се свежда до обслужващ лекаря персонал. Тук за нормално раждане водят изцяло акушерките. Аз видях лекарка (или старша акушерка - така и не разбрах, бях заета) към края на раждането само заради гестационния диабет, иначе може би нямаше да видя въобще, то няма и нужда.

И тук има елективно секцио, ако много опре нож до кокал и чувстваш, че това предпочиташ твърдо, ще ти направят - въпреки че преди това може да искат да обсъдят с теб причините ти и да се опитат да посочат +/-

След раждане също грижите са по-добри тук, според мен. В България идва педиатър на домашно посещение (с малко късмет, или на частно), и после на месечни консултации. Тук още след изписването идва патронажна акушерка и после health visitor и после в първите седмици пак (по схема). Не мога да кажа толкова за well baby weighing, защото аз като опитна майка не съм имала нито въпроси, нито коментари, кърмех си и знам какво да следя, та не се виждахме много-много - после се обадиха да ме поемат HV от поликлиниката, където можех да ходя за теглене колкото си искам - има си часове, в които родителите имат достъп до кантар и при нужда могат да запишат консултация - но не съм имала особена нужда. Но при посещенията си акушерката/HV задават много важни въпроси за менталното здраве на майката, освен физическото ѝ и това на бебето. Опитват се да хванат първи признаци на следродилна депресия и потенциални проблеми. В България е малко всяка коза за свой крак в това отношение и много жени се оплакват.

# 400
Бу, и аз като теб им казах, че съм опитна майка и ако имам нужда от нещо, ще звънна. Обаче не ми повярваха - на втория ден непоканена рано сутринта се натресе регьоналния консултант по кърмене да ни провери как се справяме и да си остави визитката. 😂

За следенето за психичното състояние - потвърждавам. При мен първите хапове не повлияха и акушерката помогна бързо да ми изпишат други. После ЛЛ ме държа 20мин на телефона докато не се убеди, че наистина ми действат и се чувствам добре и най-вече, че нямам психологична нужда от помощ, защото повечето жени с тази диагноза имат нужда от такава, много дори прекратяват бременността или никога повече не забременяват.

А приятелка със следродилна депресия още я обгрижват. Хем отдавна вече се води излекувана.

# 401
Секциото не продължава 30 мин. Моето продължи 1.20 мин. Педиатърката ми е лична лекарка на децата и двата пъти дойде без проблем. За заплащане изобщо не е ставало въпрос, даже бяхме й преложили да я вземем с колата, но тя отказа. Изключително съю доволна от нея и от това, че ме научи да си лекувам децата, което в момента ми е от голяма полза.
А да, мен лично ме убеждаваха да родя нормално.
А да дойде някой да ме проверява без да ме уведоми, е отвъд моите разбирания за нормално. Все пак съм прясно родила с бебе и има голяма вероятност да спя.

# 402
Magic, при теб ключовото е, че си забременяла след АРТ. Това те прави много притеснена (нещо, което нормално и бързо забременяла жена трудно може да разбере), че нещо може да се обърка, че нещо не е достатъчно, особено пък ако четеш темите за рискова бременност тук. Ето, имаш възможност да ходиш на частен скан, чудесно, ходИ, щом това те успокоява. Ако с акушерката ти не сте говорили нищо за раждане, то е защото имаш много време още. Но следващия път отвори темата, приготви си на лист въпросите и питай.
Мис писа, че са ѝ отказали секцио тук, но пропусна да каже, че детето ѝ е вече тийн и нейното раждане е било отдавна. Ето, Алекс пък е родила тук със секцио по желание и детето ѝ е малко. Значи, дават секцио.Simple Smile

Ако решиш все пак да раждаш в България, обмисли и административните пречки и усложнения, свързани с Брекзит и съответно получаването на статут и после гражданство (ако ти е цел, разбира се) на детето ти.

# 403
brumm, при теб са протекли еднакво ражданията, но това мисля е рядкост. Аз, например, с първото имах ужасни Бракстън-Х контракции една седмица преди това. Не можех да седна, не можех да легна от болки - спях на едно канапе вкъщи седнала и през половин час се събуждах. Раждането беше дълго - 16 часа, за малко не успя бебето да си дойде на термина, а половин час след това, и мисля, че беше заради епидуралната упойка, която забави нещата, но аз си я исках - страх ме беше от болката. С второто имах ГД - още по-голямо бебе, никакви контракции, спокойно си му беше и нямаше намерение да излиза и ми бяха определили дата за индукция. Контракции започнаха през нощта на датата на индукцията и така и не се наложи. Нямаше време и за упойки - на райски газ я карах и след 4 часа се роди синът ми.

Всяка жена познава себе си най-добре и, особено пък щом има избор, нека да ражда там където се чувства най-спокойна. Ние каквото и да обсъждаме за нашите раждания, няма да са като на никой друг, а и всяка здравна система е добра за тези, които не са имали проблеми като са я ползвали. Имам приятелка, чийто първи син е роден в Щатите - без проблем. За съжаление губи второто си бебе в напреднала бременност заради некомпетентност там. Преместили са се след това в Англия - просто не е искала повече да живее в онази страна, отвратена беше от лекарското отношение при второто раждане ( в друга болница, доколкото си спомням от разказа й; само веднъж събра сили да сподели с мен през какво е минала). След шест години пак забременя и малчуганът е вече на 11. Не са българи! - да не си помисли някой, че затова е имало различно отношение.

brumm, ваксинирана ли си за Ковид. След тия ваксини на много жени им се разбърка цикъла. И моят включително, още не мога да го регулирам, но аз имам и други гинекологични проблеми, така че не мога да твърдя на 100 процента, че е от това, но когато питах моя консултант (тук, в Англия), той не отрече че това може да е причината.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 18:57 от milada

# 404
Аз да попитам защитаващите тукашните медицински грижи как мислите, дали акушерките са мерили корема на Кейт Мидълтън със сантиметъра? И са слушали тоновете на бебето с фуния? Интересно ми е просто.

Общи условия

Активация на акаунт