Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 58 636
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
  • München, Deutschland
Мр. Смит, не съм сигурна, че авторката на въпроса иска ниска ликвидност, не е уточнила.
Към авторката (Е. Йорданова): ако може евентуално малко повече данни за очакванията ви през периода, ако искате да разгледаме вашия случай. Simple Smile И още един въпрос: защо държите през банка да купувате, а не през брокер? Поне в Германия, банките са по-скъпи и имат значително по-малък избор на активи от брокерите. Предполагам и в България е така. Всъщност, не уточнихте къде живеете, аз само допуснах.

Жаки, със сигурност има такива фирми, но не мога лично аз да препоръчам. Аз също бих ти казала да се разчетеш в интернет и да се самообразоваш малко, защото има много абсурдни оферти за управление на пари, било по застраховки, било като такси в България. Съдя само по това, което се разказва тук в темата. Но няма как да го установиш това, ако нямаш някаква база за среавнение и ако не знаеш какво да сравняваш / къде да гледаш.
Аз лично курсове не съм посещавала и също така не знам всичко. Не ми е и цел да се превръщам във финансист, имам си съвсем различна професия, която харесвам. Simple Smile Така че не е нужно да ставаш и ти такъв. Достатъчно е да разбираш малко от малко какво купуваш. Ако те смущава математическата част (не помня дали си споменавала в други теми какво си учила/работиш), ще те успокоя, че най-трудната формула, която ще ти потрябва, е тази за сложна лихва. Останалото е събиране, изваждане и умножение (10 акции х 5 долара = 50 долара + 3 долара такси = 53 долара, от този тип умножение и събиране, тип второкласно, четях те преди в едни НВВМХ теми и съм сигурна, че тези сметки няма да са ти проблем Simple Smile ).

--------------------------------
Блуайс, да, купуваме вкъщи всякакви неща, т.е. различни инструменти, вкл. деривативи, и имам представа от тях. Нямам в момента време обаче да описвам как работят. Но статии в нета дал Господ.

# 151
Опциите са права да купиш или продадеш нещо, като такива права ти също можеш да купуваш и продаваш. Дали държателят печели или губи при поскъпване на акцията зависи от типа опция (call/put) и конкретната позиция (short/long) и от strike price на опцията. Съжалявам, но не знам българската терминология.

Примерно ако държиш long call - купуваш правото да купиш акция на цена да речем 10 (strike) към определена дата (може и да не е само към една дата, и такива има), за което плащаш определена цена (option premium). Когато на съответната дата цената на акцията е 5, не си ползваш опцията, защото ще я купиш на по-висока цена от пазарната. Ако акцията струва 100, я ползваш, защото ти е изгодно - тоест купуваш за 10, но можеш да продадеш за 100. Колко печелиш съответно зависи от това дали акцията ще струва 5, 15, 150 или 1500. Погледни и за другите варианти.

Има стратегии за търгуване с опциите, можеш да погледнеш ако те интересува. Според мен е препоръчително да се разберат механизмите преди да започнеш да се занимаваш с такива неща, опциите не са за начинаещи.

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 12:35 от Анонимен

# 152
Мр. Смит, не съм сигурна, че авторката на въпроса иска ниска ликвидност, не е уточнила.
"Искам да ги ползвам след 20 години" означава да ги затвори за 20 и да ги върне след този период.
Не знам какво смешно има, препоръката е толкова несъстоятелна, че не знам изобщо откъде да я почна.
Коя препоръка? Започнете с това което е глупост в 20 годишна инвестиция в земя

П.с. Не ме пращайте да чета в интернет за да докажа ваше твърдение, моля!

Задачката е 20 години с ниска ликвидност без излизане от long-term.

# 153
Ще те пращам, защото объркваш хората и очевидно нямаш никаква представа от тея неща, и може някой да се подведе! Това изказване е лишено от всякакво разбиране на темата за инвестициите, включително дългосрочни!

Защото си коментирал изказването на Криси, да изясня, че според мен бъркаш ликвидност и хоризонт за инвестиции.

Ако дамата има примерно един милион, и ѝ се каже - тези 100к може да се инвестират в имот или земя, е едно. Ако тя има 100к и ѝ се каже - единствената смислена инвестиция е земя за тези пари, това е глупост. А тя може да има и 10к за инвестиция, и да са ѝ единствените. Не знаем абсолютно никакви детайли за индивидуалните обстоятелства, за да даваме такива препоръки. Всяко портфолио се прави и планира на база индивидуални обстоятелства и изисквания.

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 12:53 от Анонимен

# 154
Здравейте,  съжалявам, че питането ми причини спорове. За съжаление милион или 100 000 определено нямам Simple Smile Доста материали изчетох, за да се запозная с тази тематика и да придобия поне някакви знания за това как да се науча да спестявам и инвестирам.  Както казах, все още съм в началото, но все от някъде трябва да се започне. Решила съм да направя диверсифициран портфейл от инвестиции, като ще ги разделя - 50% във ETF, следящ S&P 500, тъй като ми се струва най стабилен и със средна годишна възращаемост от около 10 процента; 30% в акции на водещи компании, които смятам, че в настоящата обстановка биха се развили позитивно и 20% в криптовалута. Средствата,  инвестирани в ETF, смятам да използвам след 18-20 години приблизително,  за да покрия обучение на децата. Доколкото виждам, със сложната лихва, е напълно възможно тези пари да се увеличат, дори и да са малко в началото, ако всеки месец добавям по 100лв към тях. Разбира се, ако статистиката за този индекс се повтори. Няма каи някой да каже със сигурност. Не мисля, че инвестицията в земя в момента е добро решение,  поне за мен. В България живея, и да, все още не знам дали чрез брокер или банка да го направя. Май вчера след разговор с Interactive brokers, ще се спра по скоро на тях - стабилни са и с доказан опит през годините.  За криптовалутата започнах с  Etoro,но май е грешка и по скоро ще се ориентирам към друга платформа. Та, парите са малко, но искам да започна отнякъде и оттам всеки месец да довнасям, за да може дай Боже един ден да мога да осигуря нормално образование на децата.

# 155
Ако тя има 100к и ѝ се каже - единствената смислена инвестиция е земя за тези пари, това е глупост. А тя може да има и 10к за инвестиция, и да са ѝ единствените.
Ето... 10к са за харчене, не за инвестиция.
100к за 20 години каквото е желанието - да в земя. При 100лв рента средно годишно а и повече предполагам ще има ROI между 15 и 20 години при 5% годишна доходност без да си мърда пръста. В тези калкулации не влиза ръста на цената заради инфлацията.
Очаквам аргументиран отговор на това какво е глупавото в подобен подход.

П.с Как се планира long-term portfolio? Sunglasses

# 156
Винаги е глупаво да си набиваш всичките пари в неликвидни активи, да не говорим пък в един единствен тип такива, и това е портфолио мениджмънт 101. Това каква част от портфолиото е разумно да е в неликвидни активи зависи от хоризонта и от размера на капитала, който се ползва за инвестиция. При много голямо портфолио (това са много милиони) този процент стига 50-60%, от които недвижимото имущество рядко е над 30% и тук изключвам имоти за собствено ползване.

Има борсово търгувани инструменти с гарантирани дивиденти по-високи от 5% също. 10к са добро начало, макар че транзакционните такси са високи в съотношение с инвестирания капитал.

С удоволствие ще се аргументирам надълго и нашироко и много професионално като ми дадеш да ти управлявам парите. За без пари толкова.

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 15:20 от Анонимен

# 157
Къде в задачата има "всички пари"? Там има само даден 20 годишен срок след който ще се използват.

Теорията е хубаво нещо. Sunglasses

# 158
Не всеки разполага с милиони, и хора, които разполагат с по-малко няма причина да не си вложат парите в нещо. Да ги оставят на сметката вместо да си купят няколко ETF-a или акции ли? Ама че логика, и това от човек, който пише в тема за инвестиции и то в България.

Ти колко си спестил от закуски, за да инвестираш? Приемаме клиенти с над 20 милиона евро, да ти пратя визитка на лично?

ПП: аз да допълня, че точно с 10 хиляди започнах да си влагам парите за собствена сметка преди години, защото с толкова разполагах. А може и с много по-малко. И е винаги смислено. Таксите са високи в съотношение с капитала, но кой колкото може. Адмирации за дамата, която се интересува как да вложи пари за бъдещето на децата си. Хора, за които инвестициите се изчерпват с имоти, земя, криптовалути и злато, не знам защо си позволяват изобщо да имат мнение…

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 17:20 от Анонимен

# 159

Ти колко си спестил от закуски, за да инвестираш? Приемаме клиенти с над 20 милиона евро, да ти пратя визитка на лично?

Ееее, това в България ли? Хич не го виждам това. За да стане човек клиент на частно банкиране обикновено искат 100 - 200 бона в евро, не милион даже, какво остава за 20 милиона... Много малка част от хората, спестили 20 милиона евро, имат нужда някой да им управлява парите - елитни артисти, спортисти... Останалите или ги нямат, или знаят как са ги спечелили. А иначе и в някоя швейцарска банка да отида с искане за доверително управление няма да ме върнат и с 2 милиона според мен...

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 17:47 от Черна станция

# 160
Не е в България. Освен това има разлика между частно банкиране за “по-бедните” и за “по-богатите”, праговете са различни за всяка банка. Уверявам те, че далеч не всеки знае как да си управлява парите. Клиентите ни са собственици на големи фирми, или хора продали фирми за примерно половин милиард, направили са успешен бизнес и масово изобщо нямат представа от пазари и инвестиции. Изключения са тези, които знаят. Ще се учудите какви въпроси задават понякога, чак се чуди човек как се е случило да имат пари.

С 2 милиона има банки, в които ще те върнат (JP Morgan и Goldman примерно, защото знам техните условия. BNP няма да те върнат, но ще си на дъното на приоритетите им пак с тези пари), но да речем, че при повечето долния праг (сиреч, за по-бедните) варира между 2 и 8 милиона. От гледна точка на инвестиции, 2 милиона са малко пари, с които не може да направи кой знае какво. Аз не работя в банка.

ПП: Българските богаташи не си държат парите в България…

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 18:00 от Анонимен

# 161
  • Far away from here...
Поправете ме, ако греша, но когато и аз задавах въпроса за доверителното управление при едно от първите ми включвания тук, разбрах, че никой няма да се наеме за суми от порядъка на 100-200 хил.лв… Има ли някаква долна граница всъщност и какви са възможните условия, къде може да се прочете повече по темата?

# 162
  • инфантилно и разглезено хлапе
Абе за какво ви е това доверително управление?! Някой друг да си прави кеф с вашите собствени пари и да ги губи вместо вас ли?! Smiley
Не се занимавайте с глупости.

# 163
Ако човек има милионите, които ние тук масово нямаме предполагам, има смисъл, защото човек има достъп до структури и инвестиции, които не са достъпни иначе. И от тях обикновено се печелят най-много пари. Входа в такива инвестиции е между 5 и 20 милиона, та можете да си представите, че с 2 милиона капитал няма как да стане 😄

# 164
  • Far away from here...
Абе за какво ви е това доверително управление?! Някой друг да си прави кеф с вашите собствени пари и да ги губи вместо вас ли?! Smiley
Не се занимавайте с глупости.

Абе, аз уж сама ги управлявам, ама със сигурност един професионалист би се справил по-успешно 😂. Обаче ако наистина се занимават само с милиони, не съм за тях 😂.

Общи условия

Активация на акаунт