Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 690
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
ЧС, описала си брилянтно концепцията на behavioral finance. Много вярно и много достъпно поднесено 🤪 много се смях Simple Smile

Единствено бих направила забележка, че не е редно всичко това да се приписва изцяло на активни трейдъри, спекуланти или големи институционални инвеститори. Огромна част от такива движения, отливане на капитал от фондове и прочее се предизвиква от retail инвеститори, не от институционални такива.

# 511
Сега дочетох добавеното ПП от поста на ЧС и се посмях и аз Simple Smile пак се замислих за тези фондове, и шрьодерса така нагоре-надолу... еми нали уж са диверсифицирани 😒 Амунди прилични цифри са докарали, но с тия такси и комисионни 😤

# 512
За съжаление достъпът от България е една идея по-труден и по-скъп, особено през банка.
Отворете си сметка в германска банка и инвестирайте през нея.

# 513
ЧС, описала си брилянтно концепцията на behavioral finance. Много вярно и много достъпно поднесено 🤪 много се смях Simple Smile

Единствено бих направила забележка, че не е редно всичко това да се приписва изцяло на активни трейдъри, спекуланти или големи институционални инвеститори. Огромна част от такива движения, отливане на капитал от фондове и прочее се предизвиква от retail инвеститори, не от институционални такива.

Благодаря, всъщност очаквах критики, че нещо не е според теорията,  както си го отнесох за това, че загубата или печалбата стават реални чак когато кешираш Simple Smile

А иначе не мога да споря за дребните инвеститори, ама то и те го играят активни и се опитват да са като големите играчи. Та пак са в стадото на шуркащите се насам и натам. На мен ми приличат на ято риби или птици, които като по команда изведнъж сменят посоката и тръгват на другаде. Дават ги по природонаучните канали.

https://youtu.be/xYl4m0xFcCU?t=23

Амунди прилични цифри са докарали, но с тия такси и комисионни 😤

Аз имам Амунди. Вярно е, че са скъпи, но пък човек си плаща за услугата. От друга страна при срива на акциите техните фондове са с доста по-скромна загуба, та в някакъв смисъл си струват цената - нали се иска диверсификация в края на краищата - малко така, малко онака...

# 514
Имах предвид, че много от големите инвеститори въобще не трейдват толкова активно колкото Сульо и Пульо дето са се помислили за инвеститори и освен, че не разбират пазарите и продуктите и не си правят сметка, че в много случаи дори не са на плюс, защото търгуват малки суми, при които реално таксите на транзакциите са високи. Ама като се панират и не мислят. А като се съберат повечко такива си става голям отлив или съответно прилив на капитал, който се отразява на цените.

Що се отнася до инвестиции във фондове, при толкова познати във финансовия свят, с които съвсем открито обсъждаме кой какво прави с личните си пари, нито един не си е набутал масата лични пари в подобни активно управлявани продукти точно, защото им е ясно, че няма особен смисъл в 99% от случаите. Има много малко активни фондове, които наистина си заслужават инвестицията.

# 515
Е, в моя случай става дума за спестовен план, което предполага дълхосрочна стратегия... и вангард етф бих държала с години, даже сега дето са на загуба почти всичките, още повече, но сега е добър момент за начало. Но интересно ми стана защо диверсифициран, професионално управляван фонд за спестовен план, върви на зигзаг...

# 516
Е, всякакви ги има - големи, малки, агресивни, пасивни, quantitative traders... Последните пък изобщо не гледат макроикономиката, а математически модели и търгуват с компютри огромни обеми за много кратко време.  Нямам глава за всичко това Simple Smile

Е, в моя случай става дума за спестовен план, което предполага дълхосрочна стратегия... и вангард етф бих държала с години, даже сега дето са на загуба почти всичките, още повече, но сега е добър момент за начало. Но интересно ми стана защо диверсифициран, професионално управляван фонд за спестовен план, върви на зигзаг...

Нали досега това писахме - защо е на зигзаг? Защото така работят борсите, има кризи и пикове, а и тези фондове не са активно управлявани - не се опитват да отиграват кризите, а чакат да отминат и разчитат на дългосрочната стратегия при формиране на портфейла. А иначе наистина сега му е времето да се включиш.

# 517
Защото е ликвиден, каквото обясних по-горе.

# 518
Нърд, аз не влезнах в подробности, за да не спамя в темата.
Като цяло няма да купуваме апартамент.
Ще правим ипотека на нашия, за да финансиране строеж на къща.
Просто досега не ни се е налагало да взимаме голям кредит, затова исках да видя от къде идват основните рискове и явно са от плаващата лихва най-вече. Simple Smile

Наскоро ходих на гости на "нова къща" на познат - 2-годишна строителна площадка.. уж купена готова, но е негодна за обитание и е пълна какафония. Едно на ръка разбития път до селото, тъмнозелените, бездомните кучета и т.н. И така подводните камъни за идилията не са само в кредита - имай го в предвид.

# 519
Направихте ли равносметка на инвестициите за годината?

# 520
  • Русе
Аз още не, но след срива оня ден няма да ми хареса Simple Smile

# 521

Защо сега? След 01.01.2023 Simple Smile

# 522
Кой срив, Ели?
За моите съм доволна.

# 523
  • Русе
От предният четвъртък. Нищо притеснително за мен, но все пак, за статистиката, друго трябваше да изглежда Simple Smile

# 524
  • София

Естествено. На всяко Q  (тримесечие) И днес е 31 - края на четвъртото тримесечие. От седемте инвестииции, които правя от 6 години (за съжаление започнах твърде късно), общия процент доходност ми е плюс 21%, като само една ми е на минус. Изключил съм от сметките инвестицията си в недвижим имот, който ми носи пасивен доход от 2009 година, защото много ми "изкривява" сметките, тъй като относителното му тегло е тнърде голямо в дравнение с другите. Но очевидно и от там не съм на минус, при положение съм го придобил през 1997 година на цена на кв. метър 370 $. (Да знам за общата доходност и средно-годишната доходност. Наясно съм.Simple Smile)

Весело посрещане на Новата и по-големи доходности!!!

Последна редакция: сб, 31 дек 2022, 12:01 от mariangeorgiev

Общи условия

Активация на акаунт