Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 32

• 125 640
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 570
така ми се искаше да дадат нещо,което да подпомогне речта и процесите.
За съжаление вълшебно хапче още не е измислено. Става по стария изпитан метод с много работа.

# 571
Ние сме в другата крайност, всичко повтаря каквото чуе,но изобщо не си служи с думите,който знае  . Песни пее ,знае ги всички.Сега имам много голям проблем -учи се на гърнето и да ви кажа върши работата,но ако го оставя сам е възможно да бръкне в гърнето и познайте.Отдеве свърши работата ,гледа го вика "ам ". Аз все повече се притеснявам ,понеже Септември, трябва да тръгва на градина ,да не кажа ,че съм пред депресия:(

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 19:40 от Dobriana32

# 572
Може ли да уточните какви пребиотици и пробиотици давате и каква е възрастта на детето. Този брейнбустер го чета навсякъде,но за момента не даваме нищо освен омега 3. Тепърва ще ходим при д-р Савчева за да направим изследвания за витамини, чревни и други,така че ако има дефицити да се попълнят. Невроложката каза,че е много малко детето и хиперактивно и не препоръчва нищо за стимулация,а така ми се искаше да дадат нещо,което да подпомогне речта и процесите. Решили сме да търсим и второ мнение от невролог и ще видим дали ще предпишат нещо или наистина в нашия случай не може.
Моето момченце е на 3г и 8м започнахме първо с ОМНИ БИОТИК 10 Синбиотик и ензими, но детето отказваше да го приема, има малко по специфичен вкус, след което преминаване на Пробиен кидс прахчета по едно на ден сутрин.

# 573
Елана, с дъщеря ми са почти на една възраст, как я научихте да се вози с камионче.  Дъщеря ми само сяда и иска ние да я бутаме, в смисъл не си използва краката. За книжките е абсолютно същото, аз посочвам, казвам какво е това, после като я питам, нищо, все едно не разбира. Браво за напредъка при вас. Не знам как сте с разходките, при нас са мъка, ходи в различни посоки, мрънкоти, не дава ръка и т.н.  Все едно сте писала за моята дъщеря.

# 574
За книжките си беше все едно наливам от пусто в празно. По 30 пъти и отгоре на ден това е банан, това е ябълка, това е крава,това е слон-питаш къде е банан и то ти сочи ябълка и каквото друго нарисувано има,ама не и пустия банан. Към този момент вече подозирах,че просто е умствено изостанала и няма капацитет,честно. Ей Богу,ревах и поскачах като луда когато един ден просто посочи не само банана,че и слон и слънце и няколко други. Сега учим още неща от книжките-същата работа-говоря,казвам, нищо. Дано научи и новите думи. Проблемът при моето момиче е,че е хиперактивна и трудно задържа внимание-прелиства,бърза,няма търпение,внимание, затваря книгата,просто кошмар…. Колкото да камиончето- по това време пък,(не че все още не треперя от идеята,но ми се късаше сърцето от това,че щом е с аутистични черти и момиче,и изчезнал говор страда от Рет синдром) , поради което реших че това обяснява защо не го кара това камионче, мускулния тонус ѝ отслабва си рекох и не може вече да  координира краката. Да,ама се катери по дивани,секции и прочие и както седи на камиона аз заставах отзад и почвах да ѝ бутам краката напред и да повтарям като папагал:едното другото краче,едното другото краче,браво и така два дни обиколки на апартамента по колкото ми позволи,че е характер и имаше откат в началото почти веднага. За два дни се научи,но познайте дали го вози сега-качва се,бута го точно до вратата на стаята и слиза, друго ще прави вече. Всичко подхваща за 2 минути дали има и го пуска. Откачам вече с нея. Не знам какво да го правя това дете. За навън Ви разбирам напълно! Кошмар! Водим се за ръка-но то е дърпане в друга посока,то е чудо! В последните няколко  дни бяхме на 20-тото небе с баща ѝ,че разбирането се е подобрило и комуникацията,макар и без думи върви по-добре и днес бааааамммм…. Нищо не иска,почти не сочи, едва 3-4 пъти мама и то и двете при страшни молби и разправии. Имитация днес никаква, играта ограничена,стереотипна, бързо сменяща се, абе кофти ден. Много се отчаях днес. Ако мога с още нещо да съм полезна,питайте. Може и на лично. Може и така Simple Smile

# 575
Когато аз се притеснявах за моето момче, всички ми казваха да не се притеснявам. Ще проговори, еди кой си също проговорил късно. Но това не е успокоително, защото виждах много "проблеми". Това, което може би имах нужда някой да ми каже е следното - "Ще видиш, че другия месец ще е по различно. Нещо ново ще се появи, друго ще изчезне. След 3 месеца също, след 6 няма да го познаеш. Просто трябва да изчакаш да мине времето. И ще посочва и ще разбира и ще се съсредоточава повече." И сега просто изчаквам. Работим си пак, но вече спокойно си чакам "лошите черти" да изчезнат/залинеят и добрите да се проявят. Децата ви са много малки все още. Не казвам да не се съветвате, да не посещавате специалист или да не търсите помощ, ако решите. Но ПРОСТО ДАЙТЕ ВРЕМЕ. Една камара аутистични черти изчезнаха при моя син само за няколко месеца.

# 576
ПРОСТО ДАЙТЕ ВРЕМЕ. Една камара аутистични черти изчезнаха при моя син само за няколко месеца.
[/quote]
Благодаря за окуражителните думи! Надявам се и при нас да отпадат с времето! Някак може би много се надъхах от прогреса,който направи и вечера,че и днес като почти не иска да ме погледне,не задържа внимание и се държи в опозиция се поотчаях. Sad Разбира се,че трябва време, дано това време е в нейн плюс и нещата да вървят напред! Ще бъда благодарна ако накой споделили добри практики и опит по отношение на гледането в очите, задържането на внимание и стимулирането на говора. Този пуст говор е голям проблем при нея. От няколко дни казва мама и ам,но когато реши,не винаги като я помоля или по предназначение. Сега не казва пък кака. Абе въобще … най-много се страхувам да не остане невербална. Не иска да повтаря и това е.вчера се вманиачи да пуска водата в тоалетната. Казвам кажи мама и пускаме и така стана 2-3 пъти,дай целувка също. Но все е едно е механично,само за да получи каквото иска. Ей това ми тежи. 😢

# 577
За гледане в очите - заставаш на нивото на детето - примерно сядаш на пода и правиш колкото се може по често очен контакт. При нас си се нормализира с времето. Много му харесва да разказвам приказки в рими, аз съм ги наизустила и го гледам докато разказвам.
Задържане на вниманието също е процес. Колкото са по малки толкова по кратко е. С порастването се увеличава и времето. Трябва да прецените коя задача може детето да изпълни - примерно да нареди един сортер. Почвате и настоявате да си свърши задачата, ако ще и да реве. След това награда. Така малко по малко се увеличава времето и детето свиква да работи. Така е при нас при ерготерапевта. Аз разпределям и задачите през деня - примерно сега един сортер, после може една низанка. Трябва да настоявате детето да си изпълни задачата, но да е съобразено с него, да не е прекалено дълго.
За говора - все още сме до никъде. Но изпълзвайте често фразите "не разбирам", "не знам".
И спокойно - прогреса е процес, който не е за 1 ден. Просто това се вижда във времето. Като се сетиш, че преди месец не е показвал с пръст, а сега го прави. Преди 2 не е редил пъзел, а сега го прави и т.н.
При нас в началото на лятото - нито изпълняваше задачи, нито имаше добър очен контакт, нито вървеше за ръка, нито сочеше, нито разпознаваше картинки, нито пъзел, нито низанка и още и още неща не правеше, които сега си ги прави.

# 578
Аз я заведох да я погледнат, казаха, че детето е ок, няма черти на аутизъм, въпреки,че е още рано за оценка. Лятото ни бяха голям проблем разходките и си мислех след зимата нещата ще се оправят, но е все същото.... мислех си,че е малка . Но ето, че в началото на Май прави две години, три месеца и половина още, а няма напредък за много неща. От Октомври посещава частна ясла, но пък от почти два месеца не ходи, защото почна много да боледува.

# 579
Здравейте. Момчето ми е на 4 г. Ходи на логопед от пролетта. В началото нищо не казваше, сега вече прави изречение от по 2-3-4 думи, казва си когато иска да яде, да пие вода или да играе с нещо. Но на всички въпроси отговаря с Да. Като го питаш нещо, на което не може да отговори с Да просто повтаря въпроса. Не можем да комуникираме. Според вас нормално ли е на този етап да повтаря само? И идва ли после общуването и задаването на въпроси? Има съмнение за аутизъм заради изоставането в общуването с връстниците му, също и когато се радва пърха с ръце. Освен тези неща видимо поне за мен няма друго специфично за аутизъм - обръща се на име, има очен контакт, играе с други деца, разбира всичко.  В момента минаваме прегледи през няколко специалиста и накрая ще му се даде оценка. Според психолога днес логопедката го е ,,раздрънкала" излишно ужасно много и вследствие той говори наизустени неща, които в действителност не разбира и препоръчва да се работи само с психолог на този етап. От там пък логопеда ми казва да го заведем на невролог допълнително. Аз ще изчакам оценката и след това ще преценя как да действаме по-натам. Но като цяло съм доста объркана. Ако някой се е сблъсквал с нещо подобно, ще съм благодарна да сподели мнение.

# 580
  • London
Не не е нормално. Разбира се има и други диагнози, не е казано, че трябва да е аутизъм, но да ти повтаря въпроса не е нещо, което правят нормално развиващите се. С ръце да пърха и да има някакви странни прекомерни тикове са си много сериозен сигнал освен другото, че има проблем неврологичен.

# 581
Благодаря за отговора. Пърхането с ръце е само когато се радва и изразява емоция. Не е постоянно. Знам, че има проблем, затова и обикаляме по лекари. Иначе целта на логопеда в началото беше да почне да повтаря. Сега разбирам, че не трябва да ме радва това повтаряне на въпроси. Не уточних, че повтаря само такива, на които той трябва на момента да даде отговор, като например Как си? На други като Къде живее баба, Как се казват госпожите, си отговаря вярно.

# 582
вие сама си противоречите. Няма как да разбира всичко щом повтаря като папагал. Това е вашето голямо заблужение. Ако разбира , нямаше безсмислено да повтаря. Защото едно е да повтаря като латерна заучени въпроси , друго е да отговаря на нов непознат въпрос.  Нали правите разлика че като го питате 5 пъти за името на госпожите детето ще ви го рецитира. КАк  си ? - е въпрос изискваш смислен логичен ненаизустен  отговор ( добре, зле гладен сънлив )  Повтаря ви въпроса в момента  ,  защото не разбира какво го питате. Знае че е въпрос, че  очаквате отговор но няма разбиране какъв е въпроса. Това е ехолалия.
И въобще от каквото  пишете нещата някак не ми изглеждат розови за момента. Факта че има очен контакт още нищо не значи. езиковите затруднения са много специфична област и много дърпат назад развитието на децата..
Сори но психолога ви говори ужасни глупости, раздрънкала го била логопедката, да ходил на психолог. Как психолог работи с невербално дете ми кажете ... Може ли специалист да говори такива абсурди, Детето има ехолалия и това е резултат от работата на логопед за момента , дори бих казала в някакъв аспект положителен, макар и тази ехолалия да е неполезна ...  а този психолог инетересно как ще подобри за момента нещата като неговата работа е друга.  Не може така единия да дърпа на една страна другияна друга.
А вие наистина трябва да минете при невролог. Да направите едно ЕЕг, пък и функционално да е.

# 583
Здравейте. Момчето ми е на 4 г. Ходи на логопед от пролетта. В началото нищо не казваше, сега вече прави изречение от по 2-3-4 думи, казва си когато иска да яде, да пие вода или да играе с нещо. Но на всички въпроси отговаря с Да. Като го питаш нещо, на което не може да отговори с Да просто повтаря въпроса. Не можем да комуникираме. Според вас нормално ли е на този етап да повтаря само? И идва ли после общуването и задаването на въпроси? Има съмнение за аутизъм заради изоставането в общуването с връстниците му, също и когато се радва пърха с ръце. Освен тези неща видимо поне за мен няма друго специфично за аутизъм - обръща се на име, има очен контакт, играе с други деца, разбира всичко.  В момента минаваме прегледи през няколко специалиста и накрая ще му се даде оценка. Според психолога днес логопедката го е ,,раздрънкала" излишно ужасно много и вследствие той говори наизустени неща, които в действителност не разбира и препоръчва да се работи само с психолог на този етап. От там пък логопеда ми казва да го заведем на невролог допълнително. Аз ще изчакам оценката и след това ще преценя как да действаме по-натам. Но като цяло съм доста объркана. Ако някой се е сблъсквал с нещо подобно, ще съм благодарна да сподели мнение.
Аз пък мисля, че детето е по-скоро е със забавяне на развитието.
Някои деца повтарят  въпросите, които не разбират. Така се опитват да ги осмислят. Да, може и да е ехолалия, но не е задължително. По интонацията би трябвало да можете да се ориентирате. И децата в норма "проявяват" симптоми от аутистичния спектър - пърхане с ръце, ходене на пръсти и подобни. Но при тях "симптомите" са дискретни и изчезват след известен период от време.  Казвате, че отговаря с "да". А "не"използва ли? Как така прави изречения от 3-4 думи, а всъщност не можете да комуникирате? Как разбрахте, че разбира всичко? Изпълнява ли 2-3 степенни команди? Щом логопедката е решила, че трябва да го види невролог, значи е забелязала нещо, което вие не виждате. Разбира се, и психолог нека да работи с него.

# 584
Под разбира имам навпредвид, че изпълнява каквото му кажа. За първи път чувам за това заболяване, ще се поинтересувам. Отговаря с ,,Не" на неща, които вижда. Примерно казва ми, че има джоб. Питам го аз дали имам, идва, оглежда ме и казва ,,Не, мама няма джоб". Но на въпроса ,,Ядеш ли трева", отговора е ,,Да". Под комуникация имам навпредвид, че не може да каже какво са правили в градината, какво му е казала госпожата, не задава никакви въпроси. Може и аз да избързвам и за момента да е нормална комуникацията въпрос с отговор. Като цяло детето си има забавяне и аз го виждам, не ми го спестяват и лекарите. Логопедката е водена от пърхането. Психолога е на кантар, казва че има някои ясни симптоми на аутизъм, но пък други го изключват. Но и на двамата мнението е, че и да има заболяване то е в лека степен. Ще го заведа на невролог да чуя и неговото мнение. Извинявайте, наистина от написаното излиза, че си противореча. Просто ми е само в главата че повтаря, че отговаря едно и също, че не комуникираме, но в действителност като се замисля не е точно така и може би аз очаквам да се случат прекалено бързо нещата. Както някой беше писал по-горе явно трябва да му се даде време, като продължаваме и работата със специалисти. Ще изчакам оценката, ще чуя и друго мнение и ще преценя къде да ходи.

Общи условия

Активация на акаунт