Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 48

• 21 064
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
Знам, има си официални препоръки за стойностите. Но толкова ли е трудно да се каже кое е оптималното ниво на КЗ- и нямам предвид референтните стойности? Все пак, човек обикновено не се събужда в един прекрасен ден с КЗ 6,1 и нагоре- той обикновено си откарва достатъчно дълъг период с КЗ над 5,5, после към 6...и чак след това става между 6 и 7 на гладно.
При мен както едната година беше 5 на гладно, 12 м. по-късно стана 6. Т.е. от едно изследване на следващото, хич не беше и толкова дълъг този период от време.

stz2, НОМА индексът ти го сметнах 3,9, инсулинова резистентност си е. Формулата е глюкоза на гладно х инсулин на гладно / 22,5, т.е. 17,8*4,97/22,5.

Между 2,5 и 5 е ИР.

Инсулинът на гладно ти е много завишен.

loveme, захарта на 120 мин. трябва да е като първоначалната...

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 15:35 от Минерва

# 166
То има и калкулатори из нета за НОМА индекса, само си попълваш стойностите и ти го дава, за който не му се смята.
Скрит текст:
Моята лекарка ме "зарадва"... натири ме за снимка и изглежда че хич не съм излязла красива на нея, ама изобщо. Толкова лекарства не съм изпила сигурно за последните 10 години, ако не и повече, колкото ми предписа да пия. Ама поне не ме метна на кортикостероиди и други такива боклуци. Не че двата антибиотика са ми малко де.
10 минути си организирам аларми кога какво да вземам, че да не пропусна някое, егати.
Но я считам за компетентна, а и каза че много такива случаи са минали през нея и горе-долу знае какво да очаква и затова и не ме прати на снимка още миналия ден. То е нямало нищо да се види, съвсем в началото съм сега.
Той и тестът ми за ковид отново е отрицателен иначе, пълен цирк като ми връчиха и сертификат без да съм им го искала, да съм ходела където си искам.

# 167
stz2, и аз те съветвам същото като мимичетата. Пусни си Tsh, Ft3, Ft4, TAT, MAT, пролактин, мъжки полови хормони,  желязо (и всичко, свързано с него, което Долче е посочила), кръвна група и резус фактор, ако не сте изследвали тромбофилия, микоплазма, уреаплазма, хламидия. Желязото пада през бременността и е хубаво с високи стойности да започнеш. (при мен хемоглобин е 140-145, а като бях бременна е падал до 109, та приемах и аз желязо тогава, както и билкова кръв отделно и пак не се вдигаше много, стигаше до 115). Б12 беше над нормата с кратък прием на метилирана форма подезична (реф. до 490, моят беше 1200, изследван още в 5г.с.) До шестия месец бях с Б12 над норма, после вече беше добре.
За ИР аз пиех метфогамма и инофолик сашета. Отделно приемах вит.Д, омега 3, мета фолиева киселина, селен, вит. Е и А закратко. Изследването беше:
Инсулин 0м. - 5.89
60м. - 87,93
120м. - 21, 67
Глюкоза 0м. - 4.63
60м. - 5.48
120м. - 3.89

loveme_2016, на мен не ми се вижда нормално захарта на 120м. да е по-висока от тази на 60м.

Благодаря за мненията за шоколада Simple Smile
И на мен не ми се вижда нормална, при това че докато се прибера до вкъщи 20 мин и трепереха, ядох и се оправих. Нещо не е наред, някакъв диабет имам сигурно. Първо помислих дали не е станала някъква грешка, че и друго момиче след мен правеше изследването, но не съм питала... Незнам  какво става, а междувременно пуснах и урина, излезе лоша, личната ми изписа хапчета, някъква бактериална инфекция. И друго искам да ви споделя, нали боледувах от Ковид началото на декември, сега февруари пак бях болна, теста от аптеката отрицателен, но симптоми като на омикрон. Личната каза, че чисто си е вируса. И от тогава имам този проблем със треперенето. А и друго, четох за феринина и желязото, гледах си очите, имам червено но малко, надоло е розово и горните ми устни сякаш от време на време са по безцветни. Сега ме е яд, че вчера не влязох да прочета, така и така давах кръв, да си бях пуснала и тези изследвания.

# 168
Същата работа, хем тест от аптеката може и да не е взета както трябва пробата или знам ли. А аз с два отрицателни дето са взети от лаборант, а всичко друго лекарката ми го описа преди аз да съм го казала, каза че всички са така напоследък и това моето е супер типично. Ако съм направела след няколко дни пак, чак тогава щял да излезе положителен. Ами, май мисля да не правя... достатъчно съм разумна да си стоя на трътката вкъщи, вместо да ходя да се навирам при хората, нямам нужда изрично да ми налагат карантина.
Налягам си парцалите - спокойствие и силна храна и каквото стане. Ще трябва да се насилвам да ям и сутрин, ама нямам избор, не мисля да вземам лекарства на гладно. Още не ми е много ясно как ще стане тая работа, интересно се очертава.
Размрънка ми се жената че на профилактични не съм ходила скоро. Казах че съм го наумила, ама нека мине това и да си стана пак нормална, че веднага след боледуването кой знае какви чудеса ще са по изследванията ми. Хич и не мисля да си правя някакви изводи от такива стойности, ще почакат още. Доста време си отнема докато се върне човек в нормално състояние, а ти и два пъти толкова скоро едно след друго.

# 169
Цитат
Скрит текст:
Пипилота, дори само нисък вит. Д и желязодефицитна анемия са напълно достатъчни да се чувстваш така. Но, доколкото виждам, имаш и Хашимото, и ИР...Другото не знам какво точно е, но звучи сериозно...това ли е причината за анемията?
dolce miele, благодаря за отговора. Другото е миома на матката и е възможно тя да е причина за анемията. А кой от резултатите показва наличието а ИР? Ниският инсулин на 120 мин. ли?
КЗ на гладно над 5, покачване на инсулина на първи час над 5 пъти от стойността му на гладно, както и КЗ на втори час по-ниска от стойността на гладно...Сами по себе си обаче стойностите на инсулин и КЗ на гладно не са чак толкова зле.
Минерва, на мен не ми се струва нормално да препоръчват профилактични изследвания през цяла 1 година време...Сега, при човек с добри хранителни навици и без високи нива на стрес, може и да е ок да се изследва през година и вероятно няма да има значителни изменения. Но при друг човек може тази 1 година да е твърде много време. Друго, което също е възможно- организмът на човек може да издържа и за 5-10 години (примерно) да успява да компенсира и да поддържа някак (с много инсулин) прилична КЗ, после за половин-една година да последва влошаване на стойностите. При някои хора пък инсулинът ще си "лети", а КЗ пак ще им е много хубава...
Натка, а какви са ти типичните симптоми, че ми стана любопитно?

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 18:30 от dolce miele

# 170
Файда че се прави профилактично нещо веднъж в годината, като включва само КЗ но не и инсулин. Малко ли от нас са лежали на тая кълка че кръвната захар им е нормална... докато спре да е нормална вече и ги обявят за диабетици.
Скрит текст:
Долче, в началото на пневмония съм, но каза че е имала много такива пациенти дето първите дни не дават признаци, не вдигат температура, на слушалка не се чува нищо. В понеделник вечерта започнах от нищото някаква странна дълбока кашлица, ама все едно че съм изпушила цяла кутия цигари, а не бях пипвала цигара от дни. И бухам ли бухам и няма изкашляне.  И все жадна, убих се да пия вода, чай, газирана вода, напиване нямах. Във вторних сутринта още си бях така, лекарката ми каза че напоследък повечето случаи на ковид точно по този начин започват. Прати ме вкъщи с рецепта за Авирон и сироп за кашлица, написа направление за рентген но изрично каза да отида чак в петък, че ако има нещо чак тогава ще се види.Права си беше - и на място, и тя после казаха че дори вчера да съм отишла, съм щяла да изляза видимо здрава по снимката и да се неглижира цялото нещо. Чак днес започвам да вдигам лека температура и от вчера имам и хрема, преди това беше само и единствено кашлицата с която започнах, а тя дори не беше и някаква много страшна, за малко да махна с ръка и да не ида на лекар. Сатурацията ми си стои висока за сега, имам с какво да я следя. Толкоз, друго няма какво да направя, остава да чакам да ми мине.
Някои го изкарват с два сопола на кръст, но не всички.

# 171

dolce miele, благодаря за отговора. Другото е миома на матката и е възможно тя да е причина за анемията. А кой от резултатите показва наличието а ИР? Ниският инсулин на 120 мин. ли?

При мен се оказа, че анемията е от това. След операцията се установи и лекарят каза, че съм я имала от доста време и от миомата е било. Може да не е така при всички.
Ако имаш я махай.

Днес е някаква лунна четвърт. Обаче тъпото приложение вчера не ме предупреди, а е включено. Нищо де, аз си го гледам календара.
Има ли фастващи?

# 172
Натка, дано да ти мине бързо и без усложнения! 🤗 За "моя" щам най-характерното беше загуба на обоняние, но при мен това се случи чак на ден 4-5 (без никаква хрема- е, тогава вече бях убедена, че е ковид!). Но при мен първи симптом беше леко драскане в гърлото (което не се разви в болка, загуба на глас или кашлица) и започнах "атака" с капките прополис и чай, подлютен с много джинджифил...Но подчертавам, че буквално дебнех за всякакви симптоми, благодарение на тв информацията (бяхме на върха на втората вълна). Сегашният щам явно и тестовете не го хващат лесно, и симптоматиката се проявява по-късно...😬
Елора, някои миоми са виновни за анемия, други не. Доколкото съм чела. А и всеки организъм е различен. Има хора, които винаги са в горната част на железните показатели и доста бързо наваксват и усвояват желязото. Има и такива, при които не е така...Даже онази мутация при усвояването на фолиевата киселина (невъзможността да се преобразува до фолат) може да е причина да не може да се вдигнат желязо и хемоглобин...
Ако 2 кафета с малко сметана се броят за фаст, аз фаствам...😃 Аз съм казвала и друг път, подобни кафета ги броя за фаст. Според д-р Фънг е допустимо и малко масло или бульон.

# 173
Мисля и в събота да фаствам Grinning
2 дни фаст в седмицата по-добре ми идва.

# 174
Дразнете ме вие с тия фастове, пък аз трябва и сутрин да се мъча да ям тука. От сега се мръщя Grinning
Не че ще се хвърля по луната и прочие, ама то едно нещо като знаеш че не може и почва да ти се иска Joy

# 175
Здравейте, от днес почнах да чета темата ви, че изглежда и аз съм с инсулинова резистентност.
Още не съм минала при ендокринолог за потвърждение, но резултатите от изследванията днес са достатъчно красноречиви..

Един коментар ми изпъкна в темата и това е защото цял следобед си повтарям същото..
Файда че се прави профилактично нещо веднъж в годината, като включва само КЗ но не и инсулин. Малко ли от нас са лежали на тая кълка че кръвната захар им е нормална... докато спре да е нормална вече и ги обявят за диабетици.
Профилактични прегледи веднъж в годината правя всяка година от почти 10 години насам. Разбира се, включва само КЗ, но досега не съм се замисляла колко заблуждаващо е това. Моята КЗ още е в граници, макар вече да е на горната, но ако не бях почнала да чета теми из бг-мамма изобщо нямаше да ми хрумне да изследвам и инсулин.

# 176
Нати, бързо оздравяване, ти имаш дух и за другите.
Знаех за фаста от другата тема, но моят фаст е на обяд две варени яйца и 50 гр. Кето хлебче. Вчера Натка ме вдъхнови и забърках нещо подобно на нейната рецепта, но набутах извара и някаква пушена шунка, пармезан, чубрица и черен пипер и така ухаеше, че мм ми нападна разпадащото се хлебе, той решил, че е солен кекс .
Та сутринта осъмнах с кз 6,5 😳. Уж чета съставките, но или изварата, или нещо друго добре ме подредиха. И днес реших да хапна малко на обяда пак от хлебчето и да видя има ли връзка.
Та днес ходих като вихрогон из парковете, ушаците ми замръзнаха, но докарах до 5,1 и 5,2 на първи и втори час след обяда кз.
Сега и вечерях две бутчета във фрайера и салата.
Това ми е фастването 😛.
На вас успех, не мога да гладувам и това е то. Голям успех ще е да заспя гладна, през деня не ми прави впечатление, но вечер/ нощем/ съм ламя- върколак.

Файона, и аз от тази тема не само разбрах, че имам проблеми, не само минах на режима, но и си самоназначавам изследвания.
Много сме така.
На мен през ум не ми е минавало, че от години си отглеждам болест и си я храня от все сърце

# 177
Ужасен инсулин Fayona. Страшно висок.
Започвай да четеш първия пост.
Моят беше 37. Ендото ми се хвана за главата.
И кз ми беше 5,30.
Много мои познати, дебелички ми викат, че нищо им нямало щото кз им била 5,30.

Таис, не можеш ли тогава цял ден да не ядеш, а само да вечеряш по режим?

# 178
Елора, почнах с първия пост, много полезна информация, за първи ден мисля, че изчерпах капацитета си колко мога да поема, но продължавам да се ограмотявам по темата.
Имам още няколко изследвания да пусна преди срещата с еднокринолог, но планирам още отсега да си променя режима.

Доста сходни са ни резултатите, дали може да ми кажеш преди колко време е било това и какви са ти в момента?

# 179
Мда, аз си ги записах тук в един екселски файл дето държа много нещица като ми трябват, че ми писна като ме питат и да се ровя.
кз
5,24
8,91
6,02
инсулин
37,3
489
361
Това са точните цифри при първото ми обременяване.

Това някъде 2013.
Оттогава имам свалени към 45 кила.
КЗ при последното изследване миналия месец беше 4, инсулин 5,10
гликиран 4,80

В началото съм се мъчила да ограничавам сладко и бързи В. Смених с пълнозърнест ориз, хляб, боб, леща.
Протеини - месо и яйца бяха рядкост.
Ефект нулев. Вкарах хапчето. Почна се мижаво слабеене.
За над 3 години само 20 кила свалих, като все си бях гладна, все ограничена, а имах и покачвания и сваляния.
С НВВМХ за 6-7 месеца някъде свалих 25 кила. Разликата е видна.
Имай напредвид, че това е бавно сваляне за мен, защото съм с проблемна щитовидна и се сваля по-бавно.
Пълно ограничаване на в при щитовидна не трябва да има. Затова ям плодове по малко, чат пат включвам някой бавен в.
Сега вече съм по-либерална и не пълнея.
Абе имам още 7-8 кила, ама те накрая много се опъват килата.

Общи условия

Активация на акаунт