Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 48

• 21 016
  • 750
  •   1
Отговори
# 75
Аз си вземам от време на време порция дюнер без картофи, без хляб и без сосове и си ми е много вкусно.

Едно включване наживо на доктор Пелов във фейсбук говори за омазнен черен дроб и проблеми със ставите. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=709844843357656&id=1625561332

# 76
10 дни не съм влизала, изпуснала съм цели 26 страници... Сега ще наваксвам.

Скрит текст:
За съжаление се наложи да започна антидепресант. След 1 седмица обаче стойностите изглежда лееееко се подобриха. Определено освен храненето при мен проблемът със /самопричинения/ стрес е фактор.
Скрит текст:

Тия дни сме на гадни купешки наденици и кюфтета. Свършиха ни силите за готвене сутрин, обед, вечер. Каквото-такова, продължаваме, не се отказваме, когато има време за готвене, ще готвя, ако ли не - и с купешко става.

Скрит текст:
Започнах и да работя събота и неделя, по финансови съображения, та и високата служебна заетост също допринася за напражението.

Някакси ще лавирам и ще търся баланса, няма как.

Елора, четох за ядките подробно, кашуто не е от семейство бобови.

Ето и извадката от уики на български:

Истинският плод на дървото расте на върха на кашу-ябълката. Той има формата на бъбрек и първи израства на дървото, след което от дръжката му се формира ябълка. В плода има едно-единствено семе и, въпреки че това е правилният ботанически термин, всички наричат вътрешността на плода ядка кашу. Понякога повече от една ядка кашу расте върху една ябълка.

Кашуто е обвито от двойна черупка, поради това процесът на обработка е дълъг и сложен. Първо плодът се пече в шушулката, за да може да се разчупи. След това остава само обвитата в ципа ядка, която трябва да се премахне на ръка. Това е една от причините за високата цена на ядките кашу.

Специално проучих за него, понеже ми е любимата 'ядка'. Еми, било семе, не ядка. То всъщност една част от това, което наричаме 'ядки' са семена.

Не съм забравила за сканирането на книгите, но се занимавах с други неща последните 10 дни.

Fillme, много хубаво видео! Изключително кратко, точно и ясно.

Долче, купих и аз брюкселско зеле /от Фантастико/, за съжаление цената беше 3,50 на 1/2 кг. Нямаше никакъв проблем с него. В четвъртък или петък го купих. Само аз го ям, на 2 порции по 250 гр., бива, но инак цената си е висока.

Азара, браво за стойностите, въпреки че са от преди 10 дни. Твоите де.
Аз бях писала, на моя син му хванах 4.9 на гладно и съм в потрес. Той ми вика Споко, споко /на 16 е, слаб/, но аз съм значително притеснена. Яде само боклуци и не поддава на влияние, т.е. за момента няма да се коригират нещата с хранене, а ще се задълбочават. Щом се чувствал добре, значи всичко било наред и нямало нужда нищо да се променя. Пубер.
Откак си го открих това се каня да ходя да му пусна освен КЗ, инсулин и гликиран и все се помайвам. А и не е лесен той, трябва обработка и манипулация страхотна, за да го отвлача.
Ако е съвестно детето ще се оправи, моят син обаче е разпасана работа. От една група десетина майки сме 3 жени с доказана ИР и за съжаление 2 от децата. Това са само доказаните. Голяма напаст.

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 11:04 от Минерва

# 77
И аз да се запиша в новата тема 🙂

Минерва, почивай си при всеки удобен момент и да отмине бързо този период ти пожелавам.

Азара, поне сте хванали навреме високите стойности при малката. Но пък и реф.стойности при децата са различни, така че след консултацията с ендото ще ви е по-ясно какво следва.

За съжаление масово се ядат сладки неща от децата и родителите явно не осъзнават, че това е голяма грешка. Но в факт, че опашките в Макдоналдс, КФС, дюнерите и т.н. са дълги , а по рождени дни се предлагат пържени картофки и пица..освен сокчетата и тортата... Да не говорим, че има деца с диабет още в детската градина, а в училище са повече. За деца с ИР знам само за едно в 6 клас. Като е било в 4-5клас му откриват диагнозата, (да добавя, че майката е вегетарианка). Не знам какво е спасението.. Трябва да се даде повече гласност и родителите да са по-информирани може би.. Не знам.
Но го има и това, че детето може да си похапва и скришом бързи въглехидрати.. например аз като дете не обичах да ям месо и баща ми ме е чакал с часове да си изям вечерята. То изстине, слояса се и ме остави човекът, какво да прави... На обяд пък колко пъти съм си сипвала в чиния само и само да я омажа, връщам яденето в тенджерата/тавата и това, за да оставя изцапана чинията в мивката като доказателство, че съм яла.(понеже започнаха да дебнат) А аз не ядях.. Това в годините между 5 и 8 клас като съм била. Обичах картофи, ориз, филийки с масло и мед, постни неща... Късно ми дойде и първата менструация (8 клас и от тогава си е нередовна). Ама толкова съм разбирала. Дете съм била.. После пък (горен курс и университет) карах на кафета, солети, бейкролс и се докарах сама до това положение..

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 14:44 от Jupiter sea

# 78
Минерва, ще го оправя.
Но иначе знам, че и кашуто трябва да се избягва. Няколко пъти го писаха преди време и ми се е набило в главата.
Всъщност най-добре фъстъка.
Ще го оправя това за другия път.
Когато сканираш тогава.
Сега не знам да го махам ли кашуто или не. Моля за мнения от старите кучета.

А ти защо се стресираш, че и то сама? Не ти ли идва наум да спреш да се стресираш? Grinning

# 79
  • Все на втория етаж
Иренка, започвай да изчистваш храненето, тези показатели не са ок, високи са и двата. Само със спорт няма да стане, ако продължаваш да ядеш много въглехидрати.

Да, опитвам вече. Лошото е , че не съм месарка изобщо. А то е добре да се хапва повече месо и зеленчуци. Спазвам и постите по принцип, но те пък са предимно въглехидрати.  Но вече се ограничавам от доста неща. Предимно сладко и хляб. Постепенно ще гледам да изключа още  неща от менюто си. Ще гледам скоро да поизчета и от темите назад, но сега уча за изпити и времето ми е много малко.

# 80
Иренка, започвай да изчистваш храненето, тези показатели не са ок, високи са и двата. Само със спорт няма да стане, ако продължаваш да ядеш много въглехидрати.

Да, опитвам вече. Лошото е , че не съм месарка изобщо. А то е добре да се хапва повече месо и зеленчуци. Спазвам и постите по принцип, но те пък са предимно въглехидрати.  Но вече се ограничавам от доста неща. Предимно сладко и хляб. Постепенно ще гледам да изключа още  неща от менюто си. Ще гледам скоро да поизчета и от темите назад, но сега уча за изпити и времето ми е много малко.

Но все пак ядеш месо.
Избор имаш.
Имаш яйца, сирене, гъби.
Разбира се само на яйца не може. То и аз имам нужда от разтоварване, затова и фастове вкарах, затова и проядох гъби. Гъбите са си доста добър протеин.
И щом все пак ядеш месо значи не си толкова зле. Риба също ако ядеш, включи и нея. Даже задължително.
Постите на са за хора с ир. Но всеки си решава дали някакви пости са му важни или здравето.

# 81
Постите са за здрави хора. Болните, бременните и децата са освободени до колкото ми е известно.

# 82
Така е, дори и религията не принуждава никого да пости ако здравето му не го позволява. Ако някого го притеснява това, нека отиде и разговаря със свещеник по въпроса. А и религиозните пости далеч не са само по отношение на храната, както ги изпълняват повечето хора, поне тези за които аз знам. Цялата идея на това нещо е много повече от това човек да не яде месо някакво време.

# 83
Минерва, биваше брюкселското зеле на вкус, просто странно миришеше след отваряне- не самите зелчици, а сякаш от плика излязоха "ароматите"...😅  По 1,69 лв/500 гр беше. На вкус беше добре, но по-горчиво от замразеното от Кауфланд /то е по-нежно/.

# 84
Сега не знам да го махам ли кашуто или не. Моля за мнения от старите кучета.
Е точно де, да се изкажат и други, аз просто забелязах и споделям, все пак отскоро съм на режима и не разбирам много.

Иренка, и аз не съм месарка. Но това ми 'отряза' главата. Все така като теб, теста, картофи, хляб /сандвичи/, даже и сладко не съм обичала толкова много, през някакви периоди го ям. Още от 15 годишна започнах с диети и режими, свалям, но после пак качвам и всъщност намалих месото, яйца също не обичам, изобщо грешка след грешка. Няма как без протеин. Уча се да ям повечко и така.

Елора, ми сама се стресирам, да, каквито и да са факторите от средата, важно е как ги приемаш, каква ти е гледната точка. Заела съм се сериозно с промяна!
Ти как изкара Ковида? Още не съм изчела 20-те страници от предишната тема.

О, Долче, твоето на половин цена от моето Wink Апропо пропуснах преди 10 дни да те поздравя за маникюра, един бял с точици беше, запомних и отбелязах, но после изчезнах за известно време и ето, сега се сещам, че ми направи впечатление.

Отчет: за 3 месеца имам 8 кг. свалени, см. са около 4-5 /всъщност не съм съвсем сигурна от колко точно тръгнах/, КЗ м/у 5.2 и 5.8 без берберина /с него пада още/ - от 6.2 по изследване в лабораторията, а инсулинът от 12.5 на 8.8 /за един месец/, оттогава не съм изследвала. Вървят нещата, но явно на мен ми се иска да е по-бързо. Няма как, след 25+ години високовъглехидратно хранене да се оправят за 3 месеца показателите обаче.

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 09:59 от Минерва

# 85
Здравейте, прегледа при ендото на малката мина тази сутрин...каза че не са толкова страшни нещата, но да.... ИР е в начална фаза. Понеже ми искаше дневно меню за хранителния й режим през последните дни...беше категорична, че е добър, като задължително изключим зърнената закуска(шоко топчетата)...то и аз си го знаех де.....иначе ми ср намръщи че й давам заквасена сметана с плод...била мазна...дъра бъра....ама казах й че купешкото кис.мляко има нишесте, и не ми е ок за ядене...та тя спомена за теста с капки Йод.....да проверявам...само забравих да питам какъв трябва да е резултата....Минерва ли/тайс ли правиха такъв тест? Малко ви бъркам двете, извинявам се за което...в началото така бърках Долчето и Миоки 😀 та още за вит.Д каза че е нормално зимно време да е в намалени нива, изписа мо Вигантол по 10к всяка сутрин, споменах й за спрея на Бетър ю с вит К2, каза че и той е много добър, ако взема него по 5 впръсквания вместо капките. Изписа ми и един сироп, за който ще помоля за мнение ....  https://admedicine-bg.com/shop/adliquid-sugar-balance-za-kravna-zahar/

# 86
Азара, ако диетата на детето е добра, няма нужда да й даваш никакви сиропи. Аз бих си спестила парите за това нЯщо.

За питането за кашуто по-горе, кашуто съдържа много вх и ако го ядете, да е много пестеливо. Като цяло, ако диетата иначе е добра, шепа кашу от време на време не е кой знае какъв проблем, но никакви тахани, брашна и тем подобни. С две думи, не е идеалната ядка - скъпа и не от най-добрите за хора с ИР.

# 87
Да, аз визирах конкретната информация, че кашуто е от семейство Бобови.

Азара, аз не съм правила теста с йод, само ви четях. Явно Тайс е била, или който е, ще си каже.
Кажи какви са стойностите на детето, че както казах и по-горе, съм притеснена за моя маймун. Той няма наднормено тегло, даже е слаб, но яде само и единствено боклуци + по някой банан или таратор, направен от мен вкъщи.

# 88
Аз да се оплача.
Пусках днес изследвания, инсулина не е мръднал:
Инсулин 10.1 /в Бодимед все толкова ми го изкарват, ще го пусна другаде Laughing, шегувам се/
Глюкоза 4.6
Гликиран хемоглобин 4.79

Свалени 6-7 кг.
Витамин Д се е покачил, продължавам го.
Но пък желязо май ще трябва да попия.

Не пия лекарства за инсулина. А дали не трябва? Или да си дам още 3 месеца?

# 89
Сладко, имаш ли повече кг за сваляне? Инсулинът показва и складираната енергия...и междудругото, при мен от 15 до около 10 спадаше "по-бързо" (пак си отне доса месеци), за стойности от 10 до 7,49- 8 си отне още повече време...Възможно е да си подобрила инсулиновия отговор на 60 и 120 мин.
Минерва, хубаво си беше иначе моето брюкселско зеле- свежо, красиво, зелено, без загнило...Но опаковката му не беше с дупчици за проветрение и явно затова така се бяха запазили ароматите 😄 Иначе самите зелчици не миришеха така. 🙂 За маникюрът- трябва да е бил в цвят много светла мента с точици, че поседях с него към 2 седмици... 🙂
Кой попита за ковида на Елора? Ами, общо взето, беше и' скучно и постоянно питаше тук какви упражнения да прави за разнообразие...😄
Азара, озадачава ме сироп за по-добра КЗ...🤔 Първите 2 неща, които не ми се нравят са стевията и формата на Б 12- цианокобаламин (можеха да се постараят да е метилирана, защото не всеки я усвоява така). Същото важи и за фолиевата киселина. И според мен е по-добре тези пари да ги дадеш за хубава храна, за нова дрешка или за друго. 🙂 Решението си е твое, разбира се. Погледнах, че имат и сироп за щитовидната жлеза- там пък не видях да пише дали за хипо- или за хиперфункция го препоръчват, но пишеше, че помагал за синтез на повече тироидни хормони (което при хипер мисля, че не е желателно)...
Аз направих 18 ч фаст. Не беше планиран, но не бях гладна. Снощи вечерях с кебапчета и голяма салата от био червено цвекло, рукола и ряпа дайкон. Предните дни също с такава салата вечерях. Имах и тогава едно замайване, леко гадене, обаче снощи беше по-неприятно...Върнаха ми се спомените отпреди няколко години, когато се пробвах да пия сок от червено цвекло и пак имах подобни усещания. Уж на салата нямало такива ефекти, но явно не ми е ок да го консумирам чак всеки ден...🤔 А това цвекло го купих био, защото беше намалено- 500 гр опаковка за 17 ст 😁- беше си свежо, сочно, крехко.

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 15:50 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт