Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 48

• 21 056
  • 750
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, при мъж на 40 +г. как бихте разтълкували глюкоза 5.2 - 5.3, инсулин 4.9?
Спортува редовно през целия си съзнателен живот (25+ години), не яде особено въглехидрати от около 20 години (чат пат банан или овесени ядки), но след продължителен емоционален стрес започна да ходи по малка и по голяма нужда постоянно (по малка - 10-15 пъти) през деня; нощем не ходи.
Прави изследвания на фецес и урина многократно, няколко ехографа, даже и колоноскопия, невролог, ендокринолог, казаха,че всичко е наред, на нервна почва било.

Все пак изследвахме глюкоза и инсулин, повторени са изследванията, инсулинът на гладно е под 5 два пъти и в рамките на 6 месеца (общо 4 пъти).
Според вас има ли повод за притеснение? ( Симптоми за диабет, освен пик*ането, няма).
Странно ми е толкова упорито търсене на диабет при такива стойности... съмнявам се това да е единственото състояние при което се случва. По-скоро търсете друга причина.

Скрит текст:
За стиите и аз съм чувала, че помага щраусова мас и алое вера. С алое вера дори клипчета съм гледала.
Аз нямам стрии, но си мажех корема още от четвъртия месец с микс от кокосово и какаово масло. После с големия корем действах и със свинска мас. Това го пиша като съвет към бременните. Simple Smile Макар че не зависи само от мазането

natka, бързо да минава неразположението

elitsa_b, и аз гледам като теле в зеле тези графики и цветове. Нямам глюкомер и не знам трябва ли да имам.

fillme, ти най-добре си чувстваш как ти е след хранене. За толкова нелепи комбинации съм чувала, че... На мен не ми се хапваше нищо различно, но много ми се пиеше содичка с лимонче (по принцип не пия газирано). Тогава много често си купувах в последноито тримесечие.

zuhta, сещам се за извара с нещо. Аз хапвах много скир през бременността за закуска.

П.с. Около месец не бях яла шоколад или нещо сладко въобще.. Вчера си хапнах малко шоколад. Стори ми се много сладък.
Вие какъв шоколад хапвате в моментите, когато приритате за него?
Чак да приритам не ми се случва, ама аз и поначало не съм фен на сладкото. По-горчивички шоколади предпочитах и преди, а сега съвсем. Обикновено ми се намира из къщи по някой от марката на Лидл с 85% какао, ако реша посягам към него. За който е свикнал с "нормално" сладък шоколад, казват че бил горчив. За мен си сладни достатъчно. (Ако ти се види твърде горчив и решиш да пробваш по-малки проценти обаче, не се лъжи с този дето им е 81%, много е гаден.)

# 136
Jerami радвам се че си добре. Бързо възстановяване.

# 137
Елица, не съм убедена, че предишният ми модел (Bayer Contour) може да се свързва с приложението, когато е в "обикновен" режим. Не съм сигурна, но мисля, че искаше да измервам всеки ден по няколко пъти, за да мога да ползвам с приложението (не задълбочих много четенето, че не ме интересуваше тогава). При Elite и веднъж седмично да се боцкам, не е проблем. Всичко си отива в приложението.
Ако се пие по повече вода, считам го за нормално да се ходи и по-често до тоалетната. Никога не съм усещала сухота в устата или някаква ненормална жажда. Не е нужно да е свързано с диабет. От друга страна, стресът съдейства доста за диабет, особено за тип 1. Възможно е и да има проблем с червата...с глутен, млечни или нещо друго. От друга страна, много хора си мислят, че нямат симптоми на диабет, а всъщност имат. Познавам хора, които всеки път след вгх и сладко ожадняват много, имат сухота в устата, приспива им се, но отдават тези симптоми на други неща, а не на храненето...При относително нормални КЗ и инсулин на гладно, единственият начин да се разбере какво се случва на 60 и 120 минута е натоварване с глюкоза, проведено по всички правила.

# 138
Аз диабет не съм имала, КЗ винаги ми е бивала в норми... обаче от много години си бях забелязала че от сладки неща ожаднявам здраво. Дори и от "полезните" домашни компоти и нектари който майка ми и бабите ми все искаха да ми дават, а аз все им ги отказвах. От повечето плодове също, по моя край отглеждат много неща и са все сладки, а аз все налитам на недоузрели че да не ми сладнят толкова.
Скрит текст:
За безалкохолни пък да не говорим, пия газирана вода само, че не е сладка. И бира бих пила... ама по тая тема тихичко си обърсвам лигата и си казвам че не ми се пие чак толкова Grinning
Не се бях замисляла какво и що става, просто за себе си бях приела че тези храни и напитки не са за мен и толкова, не ми е бивало драма а просто ги оставях на другите. Споделяла съм го на лекарката ми, защото като бях надебеляла много, взе да ми намеква да ограничавам сладкото, та си казах че аз на сладко не налитам и съответно защо. Зачуди се, защото каза че обикновено при диабет става така, а пък моята захар не е висока, но до там беше всичко.

# 139
  • София
Alliums, малкият ми син (сега на 31 г.)  ги правеше тези "номера" с честата малка нужда, аз по принцип си знаех причината, но оставих БНД да се поизпоти малко и да го изследва, излседванията нищо не откриха. Причината беше прозаична: гол кръст, т.е. незагащване на потник/тениска. Ние, жените, си пазим кръста, че ни трябва да раждане, но мъж да накараш да се загащи, абсурд. Същия син, вече след 25 г., имаше IBS (Irritable bowel syndrom), напра̀ви си изследване за поносимост към различните храни, излезе непоносимост към млeчни, яйца, киви и някакви ядки.

# 140
За мен си е ок и шоколадът 81% от Лидъл, и 85%. 85% даже има 2 вида...Не съм сигурна, че в момента е наличен 81%...поне в близкия Лидъл май не съм го виждала.
Шарки, освен кръста, хубаво е да се пазят и краката, а и да се пази човек от течение...Модата с голите глезени и скъсените панталони изобщо не се отразява добре в това отношение.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 18:10 от dolce miele

# 141
  • София
Моят юнак в пубертета изобщо не си загащваше тениската. За сметка на това спирахме колата  за тоалетна на всеки километър (заради една капка…); най-култовото ни спиране е на околовръстното на Стара Загора (това е преди да стане готова магистралата до Бургас)  в една силна вятърна буря - нали се сещаш как се пикае срещу вятъра?

# 142
  • Пловдив
Jerami, радвам се че си добре, ковид е неприятен, но поне е минал без усложнения. И аз изкарах втори път в началото на годината, и то бременна, но слава богу мина. За сега влияние върху захарта няма, хемоглобин, хематокрит и еритроцити бяха надолу, но това за бременни се случва без ковид. Моят глюкомер е CareSens dual, и той е с Bluetooth. За сега съм доволна от него, лошото е че лентичките са от Framar, а там по принцип е скъпо (има фрапантна разлика в цените на някои лекарства и добавки.
За групите за хора с ИР не ми говорете, Оземпик и Саксенда се препоръчват, едва ли не на всеки, ако им кажеш, че не става могат да те изядат. Но това е от желание за лесно решение на проблема, истината е че при ИР храненето е за цял живот, не временна диета и именно заради това трябва да избереш най-добрия вариант за себе си. Съмнявам се тези инжекции да може да се ползват в дългосрочен план, а спрат ли се, веднага ще се стигне до връщане на килограмите

# 143
Да не говорим, че вероятно вероятно тези инжекции имат и странични ефекти...😬
Скрит текст:

При мен, за щастие, ковид мина по-скоро като странен вирус, отколкото като неприятен. Сравнявам с близки, които го изкараха, а и с предишни мои банални сезонни вируси и грипове- ако не беше цялата "истерия", говорене, четене за ковид, вероятно нямаше да му обърна повече внимание, отколкото на обикновен сезонен вирус... За сметка на това, имам за пример и по-лошите сценарии около мен. Надявам се някой ден пак да имаме нормален живот...

# 144
Скрит текст:
Jerami, радвам се че си добре, ковид е неприятен, но поне е минал без усложнения. И аз изкарах втори път в началото на годината, и то бременна, но слава богу мина. За сега влияние върху захарта няма, хемоглобин, хематокрит и еритроцити бяха надолу, но това за бременни се случва без ковид. Моят глюкомер е CareSens dual, и той е с Bluetooth. За сега съм доволна от него, лошото е че лентичките са от Framar, а там по принцип е скъпо (има фрапантна разлика в цените на някои лекарства и добавки.
За групите за хора с ИР не ми говорете, Оземпик и Саксенда се препоръчват, едва ли не на всеки, ако им кажеш, че не става могат да те изядат. Но това е от желание за лесно решение на проблема, истината е че при ИР храненето е за цял живот, не временна диета и именно заради това трябва да избереш най-добрия вариант за себе си. Съмнявам се тези инжекции да може да се ползват в дългосрочен план, а спрат ли се, веднага ще се стигне до връщане на килограмите
Да не говорим, че вероятно вероятно тези инжекции имат и странични ефекти...😬
Скрит текст:

При мен, за щастие, ковид мина по-скоро като странен вирус, отколкото като неприятен. Сравнявам с близки, които го изкараха, а и с предишни мои банални сезонни вируси и грипове- ако не беше цялата "истерия", говорене, четене за ковид, вероятно нямаше да му обърна повече внимание, отколкото на обикновен сезонен вирус... За сметка на това, имам за пример и по-лошите сценарии около мен. Надявам се някой ден пак да имаме нормален живот...
Странични ефекти да искаш, не се хващай да ги четеш че ще ти се изправи де що имаш косъм... Най-безобидното е че отначало на доста им се гади, то бивало и да не отслабнат при това положение. Не знам да имат ограничение за времето на ползване, но те и от сравнително скоро навлязоха, Саксенда даже май се води още под наблюдение и сигурно заради това не върви по здравна каса. Не че това ги спира да си я купуват де, да не говорим че ако не се лъжа Саксенда и Виктоза е едно и също... Обаче не, едното било инжекция за отслабване, а другото  за болни диабетици, вие не разбирате.  Склонни са да плащат трицифрени суми и да се доверяват на напълно непознати да им го купуват това нещо от Турция за да е малко по-евтино. Медикамент дето се държи в хладилник преди да се отвори.
Ама то пък нали знаете на лекарите и другия лаф, този за "естествения ход" на болестта и как то си е неизбежно?  Те и не обещават на някого да го излекуват.
Там където работя имаме вече доста пациенти на Оземпик, не забелязвам някой от тях да се е вталил, а някои са от доста време. Хем по някаква причина тук масово пренебрегват най-ниските милиграми, почват ги от средните и след месец-два на най-високите (има го в 3 дозировки). Понеже отначало се брояха на пръсти и идваха да си го поръчват предварително и съм ги позапомнила и визуално, то вече се гледа колко са че да се предвиди да имаме достатъчно в наличност.

# 145
Междудругото...като се спомена естествения ход...Вчера по БТВ в "Духът на здравето" гостуваше някакъв специалист (не разбрах какъв по-точно, но споменаваше ИР, как да се предпазим от диабет). Е, като каза, че с преддиабет са хората, които имат КЗ на гладно между 6,1 и 6,9 и трябвало това да ги стресне и да си обърнат внимание...ами, направо щях да се изхиля с глас...ако не беше тъжно. Вместо хората да се насърчават да си обръщат внимание далеч по-рано, преди КЗ да надскочи 6...Знам, има си официални препоръки за стойностите. Но толкова ли е трудно да се каже кое е оптималното ниво на КЗ- и нямам предвид референтните стойности? Все пак, човек обикновено не се събужда в един прекрасен ден с КЗ 6,1 и нагоре- той обикновено си откарва достатъчно дълъг период с КЗ над 5,5, после към 6...и чак след това става между 6 и 7 на гладно. Вниманието трябва да е повишено най-малкото при редовни стойности на КЗ в горната част на референтните стойности...

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 21:20 от dolce miele

# 146
Здравейте момичета.Нова съм в тази тема.Моля да ме приемете. Имам нужда от съвети и конкретни действия какво да правя, защото съм много объркана.
Ето изследването ми-глюкозотолерантен тест огттбтрикратно
Глюкоза-на гладно-4.97
След час-9.61
След два часа-6.82
Инсулин на гладно-17.80
След час-45.5
След два-65.8
Нома индекс-3.93
Накратко за мен.Борим се от 6 години-4 опита, ендометриоза и вече сме с донорска яйцеклетка.И пак не става.Докторката назначи много изследвания.Предстой ми и хистерископия.За това изследване лични ми и генеколожката по инвитрото се казват ,че ням са м инсулинова резистентност.Но ендокринолога казва,че имам.Предпса ми глюкофаж,и нищо друго.Не знам какво да правя.Виждам тук ,че вие пиете и други добавки и витамини.Хранителния режим е ясен ,ще го спазвам колкото мога.Също така съм и +20 килограма за 6 години.Моля ви кажете ми какво мислите

# 147
Мисля, че имаш ИР и тя ти пречи на забременяването както и е довела до ендометриозата. Не е нищо непоправимо, но ти трябва строг режим щом се бориш за бебе. Какви да са точно параметрите е трудно да се каже, но сериозно редуциране на въглехидратите, наблягане на мазнини и протеини - без гладуване! бих предприела аз.

# 148
ИР си е и за мен, освен ако не е от доскорошни терапии покрай опитите за забременяване, те разбъркват доста също. Имаше още някоя потребителка в темата дето влезе с ужасни резултати, всички дружно се възмутихме какъв е този лекар дето казва че няма ИР, а то се оказа че тя е или е била до скоро в такива процедури и затова и изследванията изглеждаха така.
Миоки е права - спокойствие и силна храна, ако не друго тук поне гладни не стоим.

# 149
Имаш си ИР...и "кривата" на инсулина е странна, би трябвало пиковата стойност да е след 60 минути. Изследвала ли си дефицити на витамини- Б 12, вит. Д? Желязо, феритин, ЖСК? Щитовидната жлеза (там има оптимални стойности за забременяване)?
Общо взето...поддържаш КЗ на гладно под 5 за сметка на висок инсулин на гладно (как изобщо е възможно стойност почти 18 на гладно да се приема за "няма ИР?!?), инсулинът трябва да е под 5-6 на гладно. Високият инсулин на гладно държи КЗ под 5. На първи час КЗ се е вдигнала доста, отделеният инсулин не е достатъчен, за да понижи достатъчно КЗ, съответно се произвежда още и затова на втори час инсулинът е още по-висок, а КЗ е поспаднала (но пак не достатъчно).
Не знам дали ИР води до ендометриоза, но със сигурност пречи на забременяването. Метформин се изписва и за подобряване на яйцеклетките, освен за ИР.
Възможно е и разните стимулации и терапии да влияят също. Но ,според мен, не е изобщо изключено и вече да си е имало ИР.
Добре е да се обърне внимание на железните показатели, важно ще е и за бъдещата бременност.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 16:14 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт