Ревматоиден артрит - тема 6

• 47 978
  • 450
  •   1
Отговори
# 435
Бих ви посъветвала да спазвате назначените терапия и да си изчакате прегледа. Може да го помолите да я приеме в отделението и да пуснете отново изследвания... знам ли ...

# 436
Здравейте,
Ако може някой да ме ориентира и да даде насоки ще е добре 🙂
Майка ми е на 52 години и от година и половина се оплаква от болки в ставите, според нея всичко се отключи след направена хистеректомия. Преди това нямаше оплаквания. Тя е от хората, които сами няма да отидат на лекар и с много преговори успях да я убеди, че трябва да се лекува…
Към момента съм я водила при ревматолог в Неоклиник, която каза, че всичко е наред, била за ортопед. Прегледът беше пълна пародия, не мога да намеря името на госпожата, за да го споделя. Отидохме на ортопед, нисък свод, изписа ортопедични стелки, взехме ги. Болките продължиха  и записах час за съдов хирург,  изтръпванията в краката ставаха все по-силни. И никой нищо не откри. Този доктор настоя да я вкара в хирургичното отделение в болницата, в която работи и й направиха скенер - дискова херния откриха. Изписаха й инжекции. Работата и била натоварена, била в критическата и не знам си какво. Нея такъв отговор я устройваше, мен не.
От есента се влоши и преди две седмици успях да запиша час за проф. Румен Стоилов в Софиямед. Ами само с поглед я диагностицира с ревматоиден артрит и назначи изследвания, които са готови днес.
Вторичният преглед е след месец и аз нищо не разбирам от тези резултати. Виждам, че са над нормата и четох много лоши неща в интернет.
Ако може някой да ги погледне ще съм благодарна.
И насоки какво да правим сега. Ясно е, че ще посетим отново д-р Стоилов, от който направо съм възхитена, тя ще си пие лекарствата и ще си бие инжекциите, които той изписа, но има ли нещо, което да може да се направи. Не знам…храна, диета, добавки. Много съм уплашена. Имам бебе на 4 месеца и вчера го носеше и залитна, постоянно си изпуска телефона, нещата не са добре.
Благодаря в аванс🤩

Здравейте! Исках само да споделя, че преди две години аз имах подобни и дори по-лоши резултати и имах много симптоми. След като почнах лечение, нещата се подобриха  значително. Не стана веднага, първата година разчитах на стероиди/ стероидни инжекции. Но сега две години по-късно съм почти без всякакви симптоми. Не съм на 100% здрава и трябва да съм по внимателна да не се пренатоварвам, но повечето дни забравям, че имам това заболяване. Споделям надявайки се да ви успокоя малко, че не е задължително толкова страшна тази диагноза и в днешно време има голям избор от лекарства, които могат да вкарат майка ви в ремисия. Пожелавам и го и възможно най-бързо! Относно добавки, диета и т.н аз лично не съм забелязала за момента нещо специфично, което да помага, но докторът ми е казвал, че е хубаво да избягвам храни, които причиняват възпаление. Общо взето нездравословното хранене е това.

# 437
  • София
Може да е полезно да прегледате малко назад темата, има споделяно и за режими на хранене, напр. аз съм писала за автоимунния протокол (АИП), който работи при мен. Разбира се, съчетано с лекарства и редовни посещения при лекуващия ревматолог.
ЛИЧНО МНЕНИЕ, аз повече не позволявам член на семейството ми да посещава Неоклиник заради начина, по който се отнесоха след поставена грешна диагноза от техен лекар (отделно грешната диагноза и липсата на предприети мерки спрямо лекаря).

# 438
Благодаря за отговорите. Като приспя бебето на обяд ще чета назад из темите.
Иначе ревматологът от Неоклиник вече не работи там. Беше младо момиче, някъде колкото мен на възраст и нито пусна изследвания, нито я прегледа. Каза й само да си хване пръстите на краката и да и стисне пръста. Тя тогава беше по-подвижна. Сигурно е било в началото. Удари я в кръста и пита дали боли. Заключи, че и няма нищо и си тръгнахме спокойни.

# 439
Благодаря за отговорите. Като приспя бебето на обяд ще чета назад из темите.
Иначе ревматологът от Неоклиник вече не работи там. Беше младо момиче, някъде колкото мен на възраст и нито пусна изследвания, нито я прегледа. Каза й само да си хване пръстите на краката и да и стисне пръста. Тя тогава беше по-подвижна. Сигурно е било в началото. Удари я в кръста и пита дали боли. Заключи, че и няма нищо и си тръгнахме спокойни.
Във фейсбук има група за пациенти с ревматологични проблеми,там има доста съвети и подкрепа!Успех !

# 440
Имам роактемра останала от мама
И ембрел50мг

# 441
Здравейте.Имам положителен ANA(отрицателен за лупус).1:100 е.Още не съм ходила на ревматолог,но имам някои оплаквания,които ме навеждат на мисълта,че трябва да отида.Търся някой да ме успокои,че няма да ми се случи нещо лошо Sad Аз съм и хипохондричка малко и ми е трудно напоследък.
Та...от известно време (няколко седмици)забелязвам,че ми се надуват пръстите на ръцете и едновременно с това ги усещам като сковани.Отделно,лявата ръка ми пари отзад,над лакътя,а всъщност е по-студена от другата.Отделно усещам и иглички,а имам и фин тремор.Гадното е и,че ме боли.
Какво,по дяволите е това?Ще отида на лекар,но и две-три утешителни думи биха ми повлияли добре.Благодаря ви!

# 442
Каквото и да е - колкото по-рано отидеш на лекар и започнеш лечение, толкова е по-голям шанса да не се задълбочи. Моята стойност на ANA беше над 1:3000, а след година лечение беше 1:100.
И съм много благодарна на лекаря, който ме диагностицира и ми даде правилното лечение.

# 443
Здравейте,
След десет години/някои без никакви оплаквания/, болките и сковаността в кръста ми се завърнаха в ужасни размери. След курс с инжекции, НСПВ под формата на таблети и физиотерапия, поне станаха малко по-търпими.
Както и да е, най-накрая ми сложиха диагноза Бехтерев/знаеше се, че е това, но все още не се виждаше нищо на снимките/. Освен болките в кръста имам и болки в коленете/постоянно възпаление на сухожилията/, по целия гръбнак също.
Предлагат ми биологично лечение, но много се колебая дали да го приема, на 37г  съм и ме е страх от страничните ефекти и изобщо от действието на този вид лечение, т. като като цяло боледувам често, а от подобно лечение доколкото съм запозната, заради подтиснат имунитет, се боледува също често, както и се появяват всякакви странични реакции.
Докторите ми казаха, че за Бехтерев не се ползват стандартните лечения като при РА/плакенил и др./, а директно се минава на биологично.
Има ли някой под 40 с подобна диагноза и лечение с биологични препарати? Как ви се отрази лечението на болките? Какви странични реакции забелязахте?
Всякаква информация ще ми е от полза, защото ми е много трудно да взема решение.

# 444
Аз съм вече с диагноза Бехтерев. Но на мен ми обясниха друго - при невъзможност за прием на други, семинава на биологично. Първо Плакенил, появи ми се оцветяване на ириса, жестоко втрисане, постоянни афти... спрях го на втория месец. После Сулфасалзин. Плавно ми изчезнаха болките (при мен в кръста към таза и по седалищния нерв към единия крак и в двете стъпала. Но с натрупване на положителния ефект се появиха и страничните - пак втрисане, пак афти, влошаване на чернодробни показатели и този път и влошаване на конверсията на Ft3 (с Хашоимото съм). Според ЛЛ последното е заради претоварване на черния дроб... Следващата стъпка е биологично лечение. Отложих. Не мога да се накарам да почна, а знам че нелекувано е по-зле, но имам нужда от почивка.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 01:04 от peneva_a

# 445
Аз съм на 34 години с диагноза РА, поставена е 2014, на биологично лечение с цимzия  от 3 години. Терапията ми подейства сравнително бързо и към момента нямам никакви болки. Странични ефекти не съм забелязала. Боледувам покрай детето ми, но не мисля, че повече или по-тежко. (Сравнявам с ММ, който също прихваща бацилите) На всеки 6 месеца ходя за изследвания и оценка на състоянието ми.
Аз също имах притеснения преди да започна лечението, но като подавах документи видях толкова изкривени хора вече необратимо, които тепърва кандидатстват. Честно казано това повече ме стресна, не исках и аз да стигна до тук. В моя случай да започна биологично лечение беше най-доброто решение за мен.

# 446
Аз съм вече с диагноза Бехтерев. Но на мен ми обясниха друго - при невъзможност за прием на други, семинава на биологично. Първо Плакенил, появи ми се оцветяване на ириса, жестоко втрисане, постоянни афти... спрях го на втория месец. После Сулфасалзин. Плавно ми изчезнаха болките (при мен в кръста към таза и по седалищния нерв към единия крак и в двете стъпала. Но с натрупване на положителния ефект се появиха и страничните - пак втрисане, пак афти, влошаване на чернодробни показатели и този път и влошаване на конверсията на Ft3 (с Хашоимото съм). Според ЛЛ последното е заради претоварване на черния дроб... Следващата стъпка е биологично лечение. Отложих. Не мога да се накарам да почна, а знам че нелекувано е по-зле, но имам нужда от почивка.

Интересно. Моята ревматоложка ми каза, че при Бехтерев не се предписват тези стандартни лечения за РА, а се минава директно на биологично. Обърках те тотално.

# 447
  • Русе
Здравейте!
Вливали ли сте имуноглобулин (като имуновенин, октагам) при ревматоиден артрит?

# 448
Здравейте, извинявам се че влизам в темата и сега нямам времето да изчета всичко. Дъщеря ми е на 18 години и от известно време се оплаква от симетрична болка в глезените и стъпалата и изтръпване. За съжаление сме от малък град и тук ревматолог няма. Заведох я на невролог, който пусна изследвания, които ще прекача. Снимката съм резнала без да искам. Сrp е леко завишено и желязо е на Долна Граница.Чак в петък сме на лекар. Може ли някой да погледне и дали има някаква ужасна вероятност за ревматоиден артрит? Търся и препоръки за добър ревматолог в Пловдив. Благодаря ви

# 449
При съмнения за РА се правят специфични изследвания, назначени от ревматолог.
Препоръчвам Ви Доц. Любомир Сапунджиев УМБАЛ Пълмед, работи със здравната каса, можете да си запишете час през Супердок или на регистратурата.

Общи условия

Активация на акаунт