За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 101

• 24 317
  • 769
  •   1
Отговори
# 750
Преди имуницазия давате ли панадол превантивно или изчаквате ако има температура тогава?
Не. Ако детето вдигне висока температура, да. Което от ваксина не ми се е случваво и с двете.

# 751
  • Пловдив
Никога не съв давала превантивно температуропонижаващи.

# 752
Преди имуницазия давате ли панадол превантивно или изчаквате ако има температура тогава?

Преди две седмици слагахме две ваксини, дадох Панадол 30-40 мин след ваксината по съвет на педиатъра на детето, тоест около 11 ч и вечерта към 18.30. Сложихме лепенки Куул пач още в кабинета, които смених след около 5 часа. На следващият ден поддържаше около 37 градуса, но не съм давала нищо повече. Сама си спадна до вечерта, само я следях през час-два.
Първо, не се правят две ваксини на визита. Да, някъде го правят- но е варварско.
И, освен че е варварско, шансът за странични ефекти се утроява. Може да го кажете на "специалиста" Ви. И да му препоръчате, той да се ваксинира с две ваксини едновременно, да видим "филмчето".
Второ- не се дава нищо преди ваксинацията.

# 753
Съгласна съм с Бърди и по двата въпроса…

# 754
Birdie ,  децата нощно време вдигат температура от ваксините . При нас също е така . Не е ли опасно, ако nнасън вдигне и не установим навреме , да не се събуди примерно и до сутринта да е с температура висока ?

Преди две седмици слагахме две ваксини, дадох Панадол 30-40 мин след ваксината по съвет на педиатъра на детето, тоест около 11 ч и вечерта към 18.30. Сложихме лепенки Куул пач още в кабинета, които смених след около 5 часа. На следващият ден поддържаше около 37 градуса, но не съм давала нищо повече. Сама си спадна до вечерта, само я следях през час-два.
Първо, не се правят две ваксини на визита. Да, някъде го правят- но е варварско.
И, освен че е варварско, шансът за странични ефекти се утроява. Може да го кажете на "специалиста" Ви. И да му препоръчате, той да се ваксинира с две ваксини едновременно, да видим "филмчето".

# 755
И аз подкрепям изцяло, да добавя,че някои слагат и по 3...
До сега винаги сме слагали по 1 и нито веднъж не съм давала превантивно нещо.

Сложное, просто вие се будите и проверявате, не да давате ако случайно би имало...

# 756
  • Пловдив
При нас не е вдигала никога Т от ваксини, не сме давали нищо превантивно.

Аз лично като и дааам вода/ мляко, я пипам винаги да не е топла. И разбира се ако се притеснявам просто през нощта я пипам да я видя дали не е топла.
Така съм хващала на два пъти Т с рутинно пипане по челото през нощта. Нито веднъж не е било след ваксина, веднъж беше уро инфекция, втория път- корона вирус.

Биеха и две ваксини наведнъж, когато беше на 2,3 и 4 месеца. Така каза педиатърката и я послушахме.

# 757
Сложное, следиш детето и това е. Никога не съм давала превантивно Панадол. Ставах да го проверявам и така. Сега и като е боелн е така… понеже си спи сам в стая, на всвки час аларма да го проверяваме от 21 до 7 сутринта…..

# 758
Birdie ,  децата нощно време вдигат температура от ваксините . При нас също е така . Не е ли опасно, ако nнасън вдигне и не установим навреме , да не се събуди примерно и до сутринта да е с температура висока ?

Не, не е опасно. По принцип, при над 38 се будят.
Тайната за да не вдигат т-ра:

* ваксини поставяме до обяд- ако вдигнат, ще е в часове, когато можем да реагираме. А не в 04 сутрин.
* ваксините се поставят само в бедрото- предната част
* поставят се затоплени, затоплени! 5-10 мин държани в ръката на лекаря!
* поставят се с игли 25G/ 16mm. А не с дебели игли.
* аз препоръчвам след 2-3 часа да опипат мястото на ваксинацията- ако има локална реакция, топло, подуто, зачервено? шансът да вдигнат т-ра е голям >> даваме доза Панадол.

Най-добрите игли за ваксинация на деца, от всичките, с които съм работил, са тези: NIPRO- Japan

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 02:09 от Birdie

# 759
  • София
На 2 му бият една в бедрото и една през устата... Успива го всеки път

# 760
Относно иглите при нaшето GP ми стана лошо като я видях от големите и дебела ( UK ) биха и по една ваксина в двете крачета. Подуха се крачетата разбира се  , и доста тежко изкара деня .

# 761
Тук в Калифорния нашата педиатърка слага всички ваксини наведнъж. Дали заради това, че са много заети и часове се записват седмици напред, или това, че всеки преглед преди ваксина струва 150 долара или нещо друго.
Бият се всички в бедрото. И тук лекарите не препоръчват нищо превантивно да се дава просто ей така, нито витамини, нито пробиотици. Дори препоръчват бебетата да не се мажат с кремове, лосиони, олио и т.н ако няма причина. Общо взето повечето практики тук са точно обратното на това, което е в Бг. Например начин на спане и къпане на бебе, ваксини по време на бременност и т.н

# 762
Тук в Калифорния нашата педиатърка слага всички ваксини наведнъж. Дали заради това, че са много заети и часове се записват седмици напред, или това, че всеки преглед преди ваксина струва 150 долара или нещо друго.
Бият се всички в бедрото. И тук лекарите не препоръчват нищо превантивно да се дава просто ей така, нито витамини, нито пробиотици. Дори препоръчват бебетата да не се мажат с кремове, лосиони, олио и т.н ако няма причина. Общо взето повечето практики тук са точно обратното на това, което е в Бг. Например начин на спане и къпане на бебе, ваксини по време на бременност и т.н
Да, така правят. Това е известно-виждал съм даже да слагат две ваксини на едно краче- една над друга, и на другото краче- същото.
Както и че бият ваксини от флакони, в които се съдържат десетина дози. Нещо, което е абсолютно забранено в ЕС- тоест, ваксините в ЕС, задължително се продават в индивидуална опаковка.

Разсейте митовете на Бг майки- споделете практиките. Нека го чуят и от Вас- на мен ми излязоха мазоли по пръстите, и мазол на езика, да пиша и говоря все едно и също нещо.

# 763
  • София
Ама никой не ви кара да ви излизат мазоли където и да е, това е ваша инициатива. Ако някоя майка пита вас конкретно ок. Споделихме не веднъж вариант да имате ваша тема и да обсъждате теми там с майки, които искат конкретно съвети от вас.
И, не, в Бг не навсякъде е такава практиката. Споделяла съм много пъти за нашата педиатърка и нейните виждания - против повече от 1 ваксина на слагане, против ранно захранване, против АБ, ако не е ужасно наложително, иначе за настинка единствено вит.Ц, физ.р-р за нос и при температура Нурофен и Панадол. Против всякакви превантивни мерки за каквото и да е, против капки за колики (за нея няма смисъл от тях), мазане на детето с олио/крем само, ако кожата го изисква (и е на 50г+, не е от прясно младите завършила). И много родители покрай мен споделят същите неща за техните педиатри. Това, че тук се влиза само с конкретни оплаквания не е представителна извадка за всички педиатри и педиатрията в България като цяло.

# 764
Д-р Бърди, раздалечихме интервалите на хранене но бебето пак отказва да се храни. Все едно няма апетит. Не откривам някакви видими проблеми.Според вас трябва ли да му се пуснат кръвни изследвания някакви? Така е вече трета седмица но днес отказа да,се храни. Миналата седмица го прегледа педиатъра и не установи нищо. 5 мес. е бебето.

Общи условия

Активация на акаунт