Войната в Украйна 1

• 1 798 942
  • 44 850
  •   1
Отговори
# 3 135
  • София
Съвсем различни "пера" са, никой не взима от децата и пенсионерите.

# 3 136
  • София

"Стефан Янев: Искат да ме отстранят, България няма нужда да демонстрира проруска, проамериканска или проевропейска позиция"

За проруска и проамериканска съм съгласна. Само че България е член на ЕС и е нормално да демонстрира точно проевропейска позиция. И влизането в ЕС беше доброволно, нали? Всички му се радваха, даже Станишев подари букет на Надето Михайлова.

Янев просто трябваше да си мълчи, а не да обяснява какво е операция и какво война.

Единственото, което ми горчи в неговата оставка е, че и Плевню я поиска.

А в светлината на последните събития и бъдещите такива, много ясно се очертават кои са националните предатели и кои мислят за българския интерес. И не пиша за размахване на пушки, бронежилетки и снаряди.
Ще стоим ли тъмно и студено без руска газ? Ще стоим. Защо нямаме алтернатива за толкова много години? Защото едно енергийно лоби, подплатено не с рубли, а със подкупи в друга валута, блокира всичко освен Газпром. Сещайте се кои са, да не ги изброявам.

# 3 137
Преведи го, че някои не знаят руски Simple Smile

Към Катрала ми е поста...

Морско конче...нали сме отдавна в Европата ?

# 3 138
За централата в Чернобил се писа и тук. Имало е завишени стойности и руснаците са дали сигнал, това преди нападението дори се е е знаело и украинците са мълчали. На място също се е установило и отчело.
Има и друго се сетих, но сега нямам време и довечера ще се изкажа на спокойствие.
Аз разбирам чувствата и емоциите на всички пишещи тук, особено жените и майките. Но нека и се поогледаме в другите страни подобни на нас и близко стоящи до конфликта, пък и другите страни какво казват и правят, както и колко са големи, къде се намират, от какво зависят и какъв глас имат в нато и ес. Не казвам да се дърпаме и да се снишаваме, но е достатъчно да подкрепим решенията, да помогнем хуманитарно, да приемем бежанци и приютим и..до там. Колкото по-малко говорим, толкова по-добре си мисля и не се репчим излишно. Нека си тежим малко на мястото и имаме достойнство. Траволта е в еуфория и той не знае как да говори и какво, затова по-малко.
Сега съобщиха, че рублата е срината до рекордни ниски нива, парите в банките били свършили.
Може и ефекта на йо-йо да стане. Не се притиска така, че да нямаш полезен ход. Може и обратен ефект да има, вместо настройване против някой да се получи обединение на хората. Нещо всичко е сбъркано и от двете страни.
Към момента само Зеленски печели за мен.

# 3 139
Украинците са много по-зле икономически от нас

.... я пак???

# 3 140
  • софия
"Meta removes pro-Moscow accounts from Facebook and Instagram".. Ауууу, замина на Корни фейсбука Satisfied
То това хубаво, но руснаците масово изнесоха много от нещата си в Телеграм... някои от тези, които следя по служебни причини (не свързани с политика, съсем други са), започнаха изнасянето преди месец-два. Сега се чудя дали са знаели или подозирали за подобно развитие на нещата или е просто съвпадение. Сега изнесоха и останалото, като споделиха  че имат затруднения с Фейсбук.
Знаели са нещо. Безумният кореспондент на БТВ в Москва снощи обясняваше, че още преди 1-2 години всички държавни служители били задължени да си получават заплатите по някакви техни карти. Не им разбрах името. Подготвили са се ако Виза и Мастер ги резнат.

Ms.Gorgeous, още снощи Simple Smile

Пак да похваля БТА. Пускат проверена информация веднагически и лесно се следи най-новото  https://www.bta.bg/bg/Ukraine?p=1
Южна Корея забранява износа на стратегически стоки и услуги за Русия
Норвежкият енергиен гигант "Екуинор" се изтегля от Русия

Последна редакция: пн, 28 фев 2022, 12:03 от zvаnchе

# 3 141
  • London

И аз никога не съм учила но 100% разбирам всичко. То си е чист български това, аз по-близък език не съм срещала ...сигурно само нашия македонски. Ами казват накратко, че има масова Дезинформация и атака медийна срещу Русия. Хората да не отварят видеа, снимки, информация.....Абе въвеждат ги в тотално неведение. По-лошото е, че отдолу хората масово подкрепиха тази молба.....тъжна работа.

# 3 142
Слушайте Владимир Чуков по ТВ Европа.

Добър анализ! Благодаря че сподели.

# 3 143
  • СИ

Морско конче...нали сме отдавна в Европата ?

Географски, да. В Европата сме и Слава Богу! На практика имахме един, който ходеше да подарява кученце на Путин и да му се умилква и да му се извинява! За какво ни е виновна Европа? Че ни помага да ставаме хора, а пък ние се дърпаме и роним сълзи за Русия и онзи психопат...!

# 3 144
  • Mediterraneo
Не, че някои не знаят руски, просто бързо го забравиха.

# 3 145
Стефан Янев:
"Задачата е да бъде освободен поста на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там.
Реализирането на подобен сценарий, според мен, поставя под риск националната ни сигурност. И доколкото не виждам никакъв здрав разум, а само дълбоко обезпокоителна хаотичност и как беше... "тежка неадекватност“, искам да споделя с българските граждани, че това, което се случва, че решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България. Нещо повече – опасни са за страната ни. Опасни са, защото последствията – икономически, финансови и социални, ще се стоварят скоро със страшна сила и тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения."

Днес ще сложат на неговото място Тагарев и България безпрекословно ще изпълни презокенските инструкции да се хвърли като ръжен в огъня и да изгори, без да свети. А други страни като Гърция и Италия си гледат интересите и не влизат в ролята на булонки.

Гърция изпраща ракетни установки, боеприпаси и кашалници. Италия изпраща 110 000 000 евро на Украйна, отделно от помощта на ЕС. Янев отказва България да изпълни моралният си дълг и да помогне на Украйна които ни молят за помощ, защото имаме нещо конкретно което може да им помогне.

Предстоят решителни 2, 3 дни от които е много вероятно да се реши изходът на войната. Всичко, което може да направи ЕС, НАТО, в това число и България, трябва да го направи, защото следващите дни са решителни. Ситуацията е такава, че ако украинската отбрана съумее да удържи натиска в следващите два-три дни, може да се очаква, че би могла да обърне ситуацията и да премине в контранастъпление.

Това коментира ген. Димо Гяуров, бивш началник на Националната разузнавателна служба и експерт по международни отношения и отбрана.

Според него затишието през последните два дни не е случайно, а причината е, че ресурсите на Путин са се изчерпали, тъй като горивото и боеприпасите не са дошли навреме.

Военната мощ е едно, но самонадеяността и глупостта са нещо съвсем друго. Смятам, че утре или вдругиден ще дойде моментът, когато украинците биха могли да удрят колоните в гръб, когато спрат насред полето, когато останат без гориво и муниции. Тогава е моментът за разплата. Затова е много важно да получат всякаква подкрепа, на мнение е Гяуров.

По думите му Украйна в момента се бие за Европа и именно тя "спира този луд човек да напредне по-нататък към Европа.

Ген. Димо Гяуров е категоричен, че НАТО не би се намесило с военни действия на украинска територия.

Изтребители никой няма да изпрати. Тук става въпрос за техническа военна помощ и нищо повече – вероятно боеприпаси и оръжие. Аз се изненадах колко зле подготвена беше и колко не можа да противодейства украинската противовъздушна отбрана. В момента украинците имат необходимост от леки преносими противовъздушни средства - от ракети "Стингър" или руския аналог "Стрела 2". В това отношение ние бихме могли да помогнем, защото разполагаме с такива средства, каза още ген. Гяуров пред bTV.

Той даде пример, че 10 украинеца, въоръжени със "Стингър", биха могли да свалят 20 хеликоптера.

По отношение на състоянието на техниката ни той коментира, че България "продължава да е зависима от руските прищевки“ и да наливаме пари във военния бюджет на Русия. Според него вероятно ситуацията ще стане още по-тежка, защото ресурсите на нашите МиГ-ове е на ръба, а новите самолети "Фантом" не идват.

Ако България не беше член на НАТО, може би щяхме да сме в ситуацията на Украйна, заключи ген. Димо Гяуров.
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Gen-Gyaurov-Sledvashtit … eshitelni-1220906

Каква е ситуацията на фронта:

Скрит текст:
От полунощ руските войски продължават опитите да пробият отбраната на Киев; техни войскови колони неведнъж се опитаха да щурмуват предградия на украинската столица, но без да постигнат успех. Ситуацията в Киев е под контрол. Това съобщиха Сухопътните войски на Украйна, предаде агенция УНИАН.

Унищожени са колони от бойна техника на окупаторите, които търпят и значителни загуби в жива сила. Руските войски са деморализирани и изтощени. Показахме, че знаем как да защитим своя дом от неканени гости, заяви командващият Сухопътните войски и отбраната на Киев ген.-полк. Олександър Сирски.

Окупационните войски на Руската федерация в Украйна намалиха темпото на своето настъпление. Това посочва в оперативна информация по данни към 06:00 ч. Генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Руските окупатори продължават обаче да развиват успеха си по някои направления, нанасят въздушни удари по военни и граждански летища в Украйна, командни пунктове на войските, обекти от противовъздушната отбрана, критични инфраструктурни обекти, селища и подразделения от украинските войски.

"Нарушавайки нормите на международното право, окупаторите коварно нанесоха ракетен удар по жилищни сгради в градовете Житомир и Чернигов", се казва в съобщението.

Всички опити на руските завоеватели да постигнат целта на военната си операция остават безуспешни. Украинските войски успешно отразяват атаките на батальонно-тактически групи и карат врага да се отказва от настъплението. Окупаторите се страхуват от нас, добавя Генщабът.

Зеленски във видеообръщение към народа:

Скрит текст:
"Когато се кандидатирах за Президент казах, че всеки от нас е Президент.
Защото всички ние сме отговорни за държавата си.
За красивата ни Украйна.
И сега стана така, че всеки от нас е войн.
Войн на мястото си.
И съм сигурен, че всеки от нас ще спечели.
Слава на Украйна!"

Преговорна среща между враждуващите страни:

Скрит текст:
Украинската делегация пристигна в района на беларуско-украинската граница, за да участва в преговори с представители на Руската федерация, съобщава УНИАН.

Сред участниците в украинската делегация е министърът на отбраната Алексей Резников и зам.-министърът на външните работи Николай Точицки.

УНИАН отбелязва, че основният въпрос на преговорите е незабавното прекратяване на огъня и изтеглянето на войските от украинска територия.

Ръководителят на фракцията „Слуга на народа” Давид Арахамия, който също е член на украинската делегация, заяви, че срещата се провежда, за да се „чуят предложенията”.

# 3 146
  • Варна
Артемис, ЕС е съюз на различни равноправни държави (нации). Сателитите, без мнения бяха в друг строй.

# 3 147
Не мисля, че обективно сме зле, помня отлично какво е да си зле, Лукановята зима примерно. И Виденовата. Дано не стигаме.до там.
Не знам за нас, но руснаците са на броени дни от нея. Щом са им свършили парите в банките, следва масова паника и рухване на банковата система. Мисля, че много хора помним какво точно означава това.

Къде са масовите демонстрации в Русия в подкрепа на инвазията и обединението на двата руски народа? Засега само противниците протестират въпреки арестите и репресиите.

# 3 148
  • София
Не, че някои не знаят руски, просто бързо го забравиха.
В темата (а и във форума) има доста хора от поколенията, които никога не са учили руски.

# 3 149
За руснаците е ясно какво ги чака, поне на всеки с елементарна ик култура и повече.от един източник на информация, освен ОРТ.  Който е повярвал на официалната им пропаганда за това, че.не им пука от санкциите, скоро ще разбере на гърба.си  на какво е повярвал, ако вече.не е почнал.да разбира.

Постът ми е към тези, които за нас плачат колко сме.били.зле сега. Не знаят какво е зле и дано не разберат на практика. Защото аз помня Лукановата и Виденовата зими и знам какво е зле. Сега е нищо.

Общи условия

Активация на акаунт