(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 472
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
Супер снимки!
Аз малко със закъснение да споделя, че между домати се слага сух фасул пешак (като Веси по-горе). Поне така знам, не съм чувала да се слага зелен фасул.
Тагетисът предни години го слагах в двата края на редовете, ставаха големи стъбла от редовното поливане с капковото. А между доматите тук-там по някой корен босилек. Отделно босилек за консумация.
Ще изчкам този студ и ще сложа зеления фасул Капитано. За малко се бях притеснила, че не познах за студения април, но глобалното затопляне си казва думата Wink Дано и май не е лош!!!
Стискайте палци утре да завали чак вечерта, че да имаме още един ден за селски фитнес Simple Smile

Миналата седмица изхвърлих невена, който гледах цяла зима на терасата - измръзна и пак продължи да расте и цъфти - голямо куче е Simple Smile

Последна редакция: сб, 16 апр 2022, 19:43 от Nothinger

# 601
  • София/Варна
При нас го дават още от тази вечер да започне да вали. Че и студ. Показали са се репички,грах и изключително късни салатки,розите са тръгнали, магнолията тъкмо отвори цвят. Но домата си е на топло, поне него няма да го мисля.

# 602
  • София
Понеже ви питах преди време за опит с повдигнати лехи, да си споделя неуспешният опит (нищо, че не е зеленчук)
Края на октомври я направих, отдолу картон, почвата е много хубава, пресята и рохка. Но явно им е било студено, защото пролетните цветя на комшиите са големи и цъфнали разкошно.
Ще пробвам и със зеленчуци, но със съвсем малко повдигане и мулчиране, пък да видим. Днес намерихме комшия в селото, който ще дойде да пусне дискобраната и след това ще може да се влезе и с малка фреза. В момента са само едни огромни буци от есенната оран, невъзможно е на ръка.

А да препоръчате марка и модел тример с акумулаторна батерия? Имаме бензинов, много добре работи, но е много тежък и все трябва само мъжът ми да коси.

# 603
sofyia не се отказвай, почвата в повдигната леха се оцежда по-бързо, за да се развиват цветята( зеленчуци) имат нужда от вода и хранителни вещества. Това е вероятна причина за разликата в сравнение с тези на съседите. На поредната страница има снимки на моите лехи, те не са ограничени, но са повдигнати. Определено имат нужда от по-чести поливки.

# 604
  • София/Варна
Възможно е причината да е, че на съседа са садени преди години и са започнали да пускат коренчета още септември, а твоите са садени примерно ноември и чак тогава са започнали да пускат коренчета и да се развиват

# 605
Не съм виждала тример с акумулатор и не знам дали изобщо има. И не е ясно дали с едно зареждане ще може да окоси повече от 2-3 метра. Нямате ли ел захранване някъде в двора (или в къщата, ако има такава). Може би е по-добре да се инвестира в удилжителен кабел и да се използва евтин електрически тример. Моят двор е над декар, и удължителят стига на всякъде.

# 606
Има колкото искаш... Каква ти пара сака Simple Smile
И си работят прилично, както прахосмукачка на батерии, да речем Simple Smile
https://www.onlinemashini.bg/cat/108/gradinska-tehnika/678/trimeri-akumulatorni
Инструменти за градина на ток са ми най-досадни.. да мъкна кабели, да ми се плетат, да ги пазя.

Всичко ни е бензоново за по-мощно ползване или на батерия.
И храсторез имам, и резачка, и тример - и в двата варианта Simple Smile И ръчни ножици си имам няколко модела и големини. Изобщооо техники колкото щеш, всяка си се ползва.

# 607
Бррр, вярно имало, но цените уау! При това без батерия и зарядно.
Но моят опит с обикновени тример показва, че най-важни са консумативите (шпулите с корда), а такива обикновено не се намират повече от година-две, ако изобщо се намират. Аз съм пенсионирала няколко поради липсата им. Последният път дадох повече пари за шпули, отколкото за самия тример, за да изкара поне 5-6 години.
Представям си да дам луди пари за нещо, което сред година или две са е паметник поради липса на корда. Няма как да стане.

# 608
Недоволна, не знам дали правилно те разбрах, но поне на нашия тример на старата шпула Grinning може да се навива всякаква резервна корда. Купуваме я на ролка и пренавиваме.

# 609
Аз на предишния така навива корда на старата шпула, докато тя не предаде богу дух и купих нов тример. Пластмасата на шпулите е трагична. Това за евтините на ток, някой скъп бензинов може да не е  с такива шпули.

# 610
  • София
Да, акумулаторните са си цифра, затова мислех, че някой ще ме зарадва с някоя на прилична цена, по-куча марка Simple Smile
За градинките пред блока съм купила един електрически Бош за 120 лв и работи много добре. На неговата си шпула навивам нова корда. Но наистина мотаенето на кабел е неприятно. Ще помислим още малко, ще ни трябва около 50-60 м кабел.

# 611
хм шпулите са 10тина лв, кордите 4-5-6... Консумативи.
Шпула не знам да сме сменяли, кордите си навиваме наново.. Бензиновият ни е супер прост, само ММ маалко го тунингова и подобри, че да му е по-лесно Simple Smile И аз кося с него, когато има много трева, но си поцъквам по-често с батерийката. Една марка са ми всички и е лесно с батериите, а и неговите инструменти са повечето такива (Макита).. Има за тях съвместими батерии и зарядни на много по-добра цена от оригиналните, а вършат същата работа.
Амазонски "улов" през годините. Ама си иска редовно дебнене де.. В момента сие поръчал да му търся ъглошлайф от серията, за труднодостъпни места Simple Smile
Тия дни нищо не земеделствам, работя по РД на дребната, че вторник става на 10 и са големи подготовки и чудесии. И чакам да мине студения фронт, от четвъртк смятам по-серизно да се заема с някои нещица вече - поне маркучите да опъна, краставички, тиквички... да видим.

# 612
  • София
Ние днес бяхме цял ден отново по двора, а имаме и много работа по къщата, но засега приоритет са градинарските дейности.
Половинката отново окоси полянката, мина с тази мини фреза-тример около розите и между ягодите. След което аз насадих далиите и гладиолите между розите. За съжаление част от далиите нещо не съм ги съхранила добре и са изгнили, но пак има достатъчно. Божурите вече имат цветни пъпки и много им се радвам. Миналата година ги купих лятото на някаква разпродажба, някакви измъчени коренчета, но явно са оцелели. Трите клематиса, дори изровеният от съседките кучета, също са живи.
В оранжерията пуснахме и отдясно маркучи за капковото, за да съм готова като се стопли да садя. Сложих допълнително изолация на вратите с найлон и с такер го захванах, откъдето според мен духа и дойде проблема с измръзването на доматите. Даже се чудя дали да не рискувам още утре отново с няколко корена домати, ако термометъра показва по-добри показания този път след изолирането.
Насях един ред царевица за пуканки, предишната сладка царевица не е пораснала. Грахът е поникнал много нагъсто и се чудя дали така да го оставя или да го поразредя. Капитаното в оражерията и то е поникнало нагъсто, него може да го преместя от другата страна при капковото в дъното на дъгите на оранжерията.
Все не ми остава време за салатите и без това съм безкрайно закъсняла с тях, но тези между доматите са дръпнали. Кейла също, имам и четири корена пак чой, да видим какво ще представлява и как ще се яде.
Божура
Скрит текст:
Оранжерията.
Пуснахме един маркуч до пътеката в средата за краставици, в дъното е двоен маркуча да видя как ще се чувстват при двойно поливане. След това има малка пътечка и два реда пак през 40-50 см за домати, след това отново пътечка и в ниската част на оранжерията отново два реда капково за нещо ниско. Все още не съм решила какво ще е. Някой дали е отглеждал пипер в оранжерия? Аз само люти чушки гледах миналата година, но имах проблем с  поливането им и това че станаха по-високи от очакваното.
Скрит текст:
Обсъждахме маточината, определено е упорита. Така си я заварих, вече има част между временни плочки, в строителни отпадъци и част в остатък от градина, пак отчасти в строителни отпадъци.
Скрит текст:

Изпратеният ми от някой миналата година джоджен яко е набол и съм много доволна. До касиса на място, където нищо друго почти не вирее е и се радвам, че поне той оцелява. Засега не се е разпрострял извън мястото на което съм го насадила. От миналата година и девисила, който си донесох от свекървата гледам че е оцеля и е набил и той.
Пак Чой
Скрит текст:
Котенца от апартамент на село. Страх така и не пожела да се прибере и след половин час гонене се отказах, а на Шепа и беше първото излизане извън апартамента и само се чудеше къде да се скрие и да трепери. Първо в клетката, после в оранжерията и накрая под една възглавница в кухнята. Сега е доволна вкъщи и спокойна. Надявам се след няколко ходения да свикне.
Скрит текст:

Онзи пич с целогодишните ягоди ми се обади. Бях в среща и по-късно му върнах обаждане. Освен предложенията в базар бг и от але сайта има сортове ягоди. В понеделник или утре ще се чуем отново и ще уточним какво да ми изпраща. Аз ще поръчам целогодишни по едно коренче, повече сортове, ако някой иска нещо може да му го поръчам, ако е от София и да мине да си го вземе.
Мисля да ги насадя тези коренчета в оранжерията при капковото, пак есента ще ги местя на постоянно място навън. Ако убедя половинката ми се иска да видя как ще се държат целогодишни ягоди в оранжерията и колко рано и до колко късно ще има, особено ако се поливат и с капково.

# 613
  • Бургас
Супер снимки!
Аз малко със закъснение да споделя, че между домати се слага сух фасул пешак (като Веси по-горе). Поне така знам, не съм чувала да се слага зелен фасул.
Може би е въпрос на предпочитания и конкретни условия. Моята баба имаше лозе 2 дка, и там нямаше вода. В една иззидана в земята щерна / в случая беше като мазе, / което се пълнеше с дъждовна вода от улука и тази вода беше за всичко . Как да полива човек, като трябва да вади водата с кофи? Та, тя сееше в редовете на лозето боб -пешак за зрял . Като копаеше лозето- копаеше и боба.

# 614
  • София
Здравейте! Тук може ли да питам за подправки?
Защо да не може Simple Smile Дали ще можем да помогнем е друг въпрос. Simple Smile
Аз днес се разходих до село заради котарака. Гладът е сериозна работа, този път не бягаше от мен и го хванах. За пръв път запалих някаква стара печка в бъдещата кухня, затворих го вътре и когато не валеше силно излязох навън и насадих останалите гладиоли и още 10 корена далии, които бях забравила в един кашон. Приключи се с копаенето на мъжът ми в цветната градинка, от тук нататък само леко скубане на бурени, няма място за мотика. Евентуално малкият плоскорез може би на места може да се ползва с уговорки Simple Smile
Разсадих и малко салатка между граха, там си харесах и без това я бях отписала, защото не никнеше дълго време, а сега е на купчина само на едно място и нагъсто.
Мисля, че има полза от допълнителното изолиране с найлон на оранжерията, където духаше покрай вратите. Показва ми 10-12 градуса минимална през ноща, а по прогноза е било 2 градуса. Това е този път над 8 градуса спряво външната температура и се надявам по този начин да оцелеят и при предстоящото застудяване от -2 градуса в сряда през ноща. След това вече ще садя всичко, каквото ще да става Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт